Skocz do zawartości
IGNORED

A może by tak referendum?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, jak zauważył przedtem kolega, na szacunek trzeba zasłuzyć i nikomu nie jest on "przyznawany" a priori.

Bo wynika właśnie ze stosunków dwustronnych a nie Pisma. Inaczej jest jedynie odgórnym nakazem czci.

Jar, to jest wybór, czy a priori, czy zasłużyć.

A co jeśli Twój ojciec zasłużył, a potem się zmienił i w wieku powiedzmy 10 lat popadł w chorobę psychiczną typu schizofrenia, mania, etc. albo w alkoholizm? Przestajesz go szanować, bo przestał zasługiwać?

Nawet, gdy w wyniku gwałtu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Powrót po dłuższej przerwie...

Jar, to jest wybór, czy a priori, czy zasłużyć.

A co jeśli Twój ojciec zasłużył, a potem się zmienił i w wieku powiedzmy 10 lat popadł w chorobę psychiczną typu schizofrenia, mania, etc. albo w alkoholizm? Przestajesz go szanować, bo przestał zasługiwać?

Ukryta Zawartość

Nie czytasz wystarczająco dokładnie tego, co piszę.

Ja decyduję, kogo szanuję a nie, bo tak "ktoś" mi powiedział. Jeśli nawet, ktoś mi jakiś szacunek zasugerował, to ja to ostatecznie weryfikuję.

To było odnośnie dekalogu, którego zdanie o szanowaniu ojca i matki podparłeś tym, że szacunek się należy już za samo spłodzenie. Czy dziecko poczęte na skutek gwałtu ma szanować ojca gwałciciela? Chyba tego nie chcesz powiedzieć?Z tym polemiuję a nie z tym, czy mają prawo żyć dzieci poczete gwałtem.

Szacunek to relacja, która wynika z osobistej oceny wartości drugiego człowieka. W tym przypadku dziecka w stosunku do rodziców. Ocenie podlegają wszystkie zdarzenia dotyczące tych osób w ciągu całego życia.

Nikomu nie jesteś w stanie nakazać szacunku, możesz jedynie wymusić posłuch, mając odpowiednią władzę. Ale to nie jest szacunek - jedynie posłuszeństwo wymuszone strachem. Jak strachu nie ma - nie ma posłuszeństwa. I cały ten "szacuneczek" diabli wzięli.

Ukryta Zawartość

tym polemiuję a nie z tym, czy mają prawo żyć dzieci poczete gwałtem.

Spoko, wrzuciłem link do Frondy jako luźno związany z tematem i w celu spojrzenia na naszą dyskusję z perspektywy tych, którzy w takiej sytuacji się znaleźli.

Szacunek to relacja, która wynika z osobistej oceny wartości drugiego człowieka. W tym przypadku dziecka w stosunku do rodziców. Ocenie podlegają wszystkie zdarzenia dotyczące tych osób w ciągu całego życia.

Nikomu nie jesteś w stanie nakazać szacunku, możesz jedynie wymusić posłuch, mając odpowiednią władzę. Ale to nie jest szacunek - jedynie posłuszeństwo wymuszone strachem. Jak strachu nie ma - nie ma posłuszeństwa. I cały ten "szacuneczek" diabli wzięli.

Ok, racja. Jeśli natomiast mówimy o Dekalogu, to jest tam 'czcij', a nie szanuj. Być może to semantyka, ale jednak różnica.

Ok, racja. Jeśli natomiast mówimy o Dekalogu, to jest tam 'czcij', a nie szanuj. Być może to semantyka, ale jednak różnica.

Tylko, czy semantyka tu to coś zmienia?

Tylko, czy semantyka tu to coś zmienia?

Hmm, nie wiem - byc może..? Chyba tak w sumie, bo chcąc znaleźć jakiś kompromis czy punkt porozumienia można uznać, że faktycznie na szacunek trzeba zasłużyć/zapracować (o czym pisałeś), natomiast cześć należy się z automatu jako aksjomat. Dla Ciebie nic to nie zmienia, bo odrzucasz aksjomat czci/szacunku z automatu. Czy zmienia cos dla mnie i innych osób wierzących w Dekalog? - być może... W każdym bądź razie b. ciekawa kwestia dla mnie jako osoby wierzącej - zadałem już to pytanie mądrzejszym ode mnie i jestem b. ciekaw odpowiedzi. jesli jesteś zainteresowany mogę ją podesłać gdy/jeśli ją dostanę.

pozdrawiam

Hmm, nie wiem - byc może..? Chyba tak w sumie, bo chcąc znaleźć jakiś kompromis czy punkt porozumienia można uznać, że faktycznie na szacunek trzeba zasłużyć/zapracować (o czym pisałeś), natomiast cześć należy się z automatu jako aksjomat. Dla Ciebie nic to nie zmienia, bo odrzucasz aksjomat czci/szacunku z automatu. Czy zmienia cos dla mnie i innych osób wierzących w Dekalog? - być może... W każdym bądź razie b. ciekawa kwestia dla mnie jako osoby wierzącej - zadałem już to pytanie mądrzejszym ode mnie i jestem b. ciekaw odpowiedzi. jesli jesteś zainteresowany mogę ją podesłać gdy/jeśli ją dostanę.

pozdrawiam

Owszem, bo to "dość interesujący problem". Jeden z funadamentalnych, jesli chodzi o wolnośc jednostki i prawo do samostanowienia.

Wstaw zamiast "czcić" słowo "miłować" , bo takie tłumaczenia tego wersu dekalogu tez funkcjonują.

Czy można kogoś kochać z nakazu?

Czy można kogoś kochać z nakazu?

gdybyś cały czas nie kombinował i spróbował kiedyś użyć i drugiej połówki, może byś pojął co to agape

i co warta ta Twoja wojenka o "samostanowienie"

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Grzegorz7

Napisano 27.05.2013 - 15:13

Może wyszłoby, że ludzie uznają duży wkład menagerów, w szczególności z sektora finansów, w rozwój gospodarczy i społeczny. Wówczas w sektorze tym menagerowie mogliby spokojnie jeszcze podnieść sobie gaże…

buhahahahaha

dobre :-)

gdybyś cały czas nie kombinował i spróbował kiedyś użyć i drugiej połówki, może byś pojął co to agape

i co warta ta Twoja wojenka o "samostanowienie"

Jak zwykle, sama agapa :)

bronisz tego swojego wyimaginowanego prawa do czegokolwiek, nie akceptując jednocześnie prawa dzięki któremu istniejesz?

jako paproch wobec tego prawa,

to logiczne?

bronisz tego swojego wyimaginowanego prawa do czegokolwiek, nie akceptując jednocześnie prawa dzięki któremu istniejesz?

jako paproch wobec tego prawa,

to logiczne?

A czy masz z tym jakiś problem? Skąd te napuszone i apodyktyczne reakcje?

Jakie Prawo? Cały czas jedynie fukasz i prychasz jak panienka przed klimakterium.

Tak naprawdę to nawet nie jesteś pewien, czy ta Twoja druga połówka to nie zwykły implant...

z Biedronki...

szkoda na Ciebie czasu :(

jesteś niezmienny jak podstawa Kolumny Zygmunta, tak w reakcjach odbioru jak i pojmowaniu

ale nic to, czytają też inni

szkoda na Ciebie czasu :(

jesteś niezmienny jak podstawa Kolumny Zygmunta, tak w reakcjach odbioru jak i pojmowaniu

ale nic to, czytają też inni

Ale co chcesz przekazać, czego ja nie jestem w stanie pojąć?

Jedyne, co mogą zrozumieć, to jedynie, że uważasz mnie za głupka.

Jeśli jest w Twoich wpisach jakaś głębsza treść, to postaraj się ją jakoś wyraźniej sprecyzować.

3 lata wstecz w innym wątku postawiłeś taka samą tezę - "masz mnie za głupka?"

czyli jak wyżej, wszystko w okół się zmienia po za Tobą - regres panie

Wiesz co Mamel, masz rację, bez drugiej połówki tego problemu nie rozwiążemy :)

proponuję dwie jednocześnie, bez konfliktu, po sztuce na głowę :)

I tak oto dziesięciolatki będą się znęcać nad sześciolatkami.

Jak widać trzeba z mobbingiem i wyścigiem szczurów zacząć jak najwcześniej.

I jeszcze jedno mi się rzuciło na uszy. Możecie sobie zebrać milion podpisów a i tak sejm zadecyduje czy odbędzie się referendum. Tusk wystawił środkowego palca narodowi.

To nie chodzi o długość edukacji tylko o jej jakość - z tym polandia ma problem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Z tym masz rację. Dlatego moim zdaniem dzieci z polską edukacją należy konfrontować jak najpóźniej w momencie gdy mniej więcej ukształtowana jest psychika. Dzieci mają wrodzoną potrzebę zdobywania wiedzy. Pamiętam jak cieszyłem się z tego że idę do szkoły. Po tygodniu w szkole mi przeszło.

Szkoła nie służy do zdobywania wiedzy ale do nauki posłuszeństwa i do nauki dawania sobie rady ze stresem. A przy okazji niszczy psychikę dzieci które nie są jeszcze na to gotowe. I przede wszystkim niszczy potrzebę zdobywania wiedzy.

Dokładnie! Niestety - polskiemu dziecku szkoła nie kojarzy się z niczym dobrym.

Albo zostanie natychmiast ogłoszone bankructwo polskiego systemu edukacji i stworzy się nowy system, przyjazny dziecku, albo ten kraj w przyszłości zaludnią bandyci i idioci.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

A tak poza tym widać jaka mamy demokrację. Podpisy podpisami a referendum się odbędzie gdy zgodzi się na to sejm. A ponieważ w sejmie większość ma obecna koalicja to referendum się nie odbędzie. I co pozostało? Chyba wyjść na ulicę ale nie sądzę żeby rodzice wyszli na ulicę. Skończy się to tym że zaraza PiSowska wygra wybory ale nie będzie w stanie utworzyć rządu bo nie będą mieli większości w sejmie a nikt z PiSowcami nie będzie chciał utworzyć koalicji. Następna kadencja sejmu wyrzucona w błoto i następne cztery lata wyrwane Polakom z życiorysu.

podziękować kaczorowi, że usilnie od dwudziestu lat rozpierdziela prawe skrzydło

wpierw wszystkich ściągnął, była niby prawica

teraz nie ma tam nikogo po za nim a pojedyncze nazwiska krążą w wyborczym niebycie nie będąc w stanie zbudować jakiejkolwiek sensownej masy

brak autorytetów to nie tylko nasz problem, tak mści się narodom partyjniactwo zwane demokracją

Własnie się jakiś facet podpalił przed kancelarią premiera.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dokładnie! Niestety - polskiemu dziecku szkoła nie kojarzy się z niczym dobrym.

Albo zostanie natychmiast ogłoszone bankructwo polskiego systemu edukacji i stworzy się nowy system, przyjazny dziecku, albo ten kraj w przyszłości zaludnią bandyci i idioci.

A jaką masz gwarancję, że nowy system będzie wolny od wad i wspaniały?! Kto miałby go tworzyć? Dla mnie to jest myślenie życzeniowe, niekonkretne, i wiara w symbole - gruba kreska, nowy początek, reset...

dokładnie...poje''''ło się pojęcie rządzenia ...rządzi naród a nie rząd ...tym bardziej teraz w dobie internetu ....ubyłoby sporo urzędników....życie byłoby łatwiejsze dla nas, obywateli....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.