Skocz do zawartości
IGNORED

Komputerki do audio

ayran

Rekomendowane odpowiedzi

Nie, oba to NAS.

Każdy dysk (1 lub więcej) używający do podłączenia sieci Ethernet (LAN, WLAN) , to NAS.

Wszystko połączone bezpośrednio (USB, FireWire , eSata...) to DAS (Direct Attached Storage).

Mój komputerek do audio to Dell Optiplex FX 160 w którym zainstalowałem dwa dyski SSD (120Gb na system) i 2Tb (magazyn plików) pliki WAV odtwarzam z Foobara z WASAPI pod Win7. Testowałem różne wersje programowe Win XP, Daphile etc. ale ponieważ nie słyszałem istotnej różnicy w jakości dźwięku to wybrałem platformę jw. ze względu na wygodę, sterowanie F2k realizuję tabletem a systemem po sieci oprogramowaniem TightVNC server/viewer. Nowe pliki ładuję po sieci przez serwer FTP.

Dell ma zasilacz liniowy ZeroZone 12V 100W- łatwo go było przerobić na inne zasilanie bo na płycie gównej ma tylko jedno 4 pinowe gniazdo od zasilacza (2 x GND i 2 x 12V). Wystarczyło kupić taką wtyczkę w elektronicznym i wyprowadzoć nowe gniazdo na obudowę i podłączyć do zewnętrznego zasilacza 12V.

Zewnętrzny konwerter USB/SPDIF to Nuforce w którym przerobiłem kabel USB tak że konwerter ma zasilanie nie z PC a z oddzielnego zasilacza liniowego 5V.

Mam jeszcze ochotę podłączyć oddzielne zasilanie 5V i 12V do dysków twardych jak pisali na forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ale nie wiem czy ma to sens choć roboty z tym miałbym mało bo mam zasilacz liniowy o dwóch napieciach 5V i 12V (5 daje do Nuforce a 12 jest wolne)

Jakby ktoś chciał Della od środka zobaczyć i jak przerobić go na dwa SSD to podaje link do gościa na którym się wzorowałem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie, oba to NAS.

Każdy dysk (1 lub więcej) używający do podłączenia sieci Ethernet (LAN, WLAN) , to NAS.

Wszystko połączone bezpośrednio (USB, FireWire , eSata...) to DAS (Direct Attached Storage).

Czyli NAS to po prostu bezprzewodowy dysk zewnetrzny, a de facto osobny komputer wyposazony w dysk, z ktorym lacze sie bezprzewodowo? Czy z NAS moge sie laczyc tylko bedac w zasiegu antenki czy przez internet? A moze to opcja? Czy kazdy NAS ma opcje przewodowa? Czy jezeli NAS ma USB 3.0 a w kompie mam tylko USB 2.0 to da rade polaczyc? Czym w zasadzie roznic sie moze jeden NAS od drogiego?

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Czyli NAS to po prostu bezprzewodowy dysk zewnetrzny, a de facto osobny komputer wyposazony w dysk, z ktorym lacze sie bezprzewodowo? Czy z NAS moge sie laczyc tylko bedac w zasiegu antenki czy przez internet? A moze to opcja? Czy kazdy NAS ma opcje przewodowa? Czy jezeli NAS ma USB 3.0 a w kompie mam tylko USB 2.0 to da rade polaczyc? Czym w zasadzie roznic sie moze jeden NAS od drogiego?

NAS to po prostu komputer z systemem operacyjnym i dyskiem w sieci lokalnej. Łączysz się z nim po przez właśnie sieć lokalną (wi-fi lub kable ethernet). Serwerek NAS możesz wystawić na świat i wtedy będziesz mógł z niego korzystać na całym świecie o ile masz dostęp do Internetu. Jeżeli NAS ma USB to służy ono np. do podpięcia pamięci z takim portem (pendrive/dysk). Nie dasz rady podpiąć do komputera przez USB do NASa.

Generalizując dysk bezprzewodowy to taki baaardzo okrojony i ubogi NAS.

Z czego okrojony?

Tak trudno znaleźć opis w sieci?

"Na początek warto wyjaśnić czym jest dysk NAS (Network-Attached Storage, czyli urządzenie pamięci masowej podłączone do sieci). Najprościej rzecz ujmując, jest to magazyn plików, który w odróżnieniu np. od standardowego dysku zewnętrznego na USB czy FireWire podłączamy nie do konkretnego komputera, lecz bezpośrednio do domowej lub firmowej sieci komputerowej (zwykle kablem sieciowym, choć są również dostępne modele obsługujące bezprzewodowe sieci WiFi)."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z czego okrojony?

Normalny NAS daje zwykle dostęp po nfs,smb,ftp itd. Niektóre mają także dlna.

Masz duże możliwości konfiguracji.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Witam Kolegów!

Od razu powiem, że jestem jedynie użytkownikiem a nie ekspertem komputerowym. Używam foobara2000 i Spotify-Fidelify (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i darmowego Fidelizera (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) z dużym zadowoleniem; odintalowałem wszystko co niepotrzebne z antywirusem włącznie. Ze strony:

Ukryta Zawartość

dowiedziałem się, że Intel Atom to najlepsza możliwa opcja- wyszukałem więc płyty ze zintegrowanym procesorem tego typu, bez aktywnego chłodzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po czym wróciłem do chaty po pracy po to, by .... przekonać się, że mój stary laptop (ledwo uniknął śmietnika), jest ... na Intel Atom!

Zrobiłem następujące modyfikacje Win7:

Ukryta Zawartość

odpaliłem Fidelizer i Spotify-Fidelify i uzyskałem znacznie szerszą scenę, pojawiła się też perspektywa wgłąb oraz lepsze zróżnicowanie i równowaga instrumentów, dźwięk jest gładszy. Odnośnie barwy- chyba nie uległa zmianie, podobnie dynamika (może mniejsza...) chociaż bas jest głębszy, o lepszej artykulacji i szczegółowości.

Mam pytanie:

czy Intel Atom jest rzeczywiście najlepszy?

czy można gdzieś kupić te płyty taniej?

czy używacie jplay i jak go oceniacie?

czy używacie wyższych, płatnych opcji Fidelizera i jak je oceniacie?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

@absinth3

Nie prościej zainstalować Daphile i mieć z głowy te wszystkie pierdoły z "dostrajaniem" windowsa do audio.

Procesor jak i inne podzespoły komputera nie mają wpływu na dźwięk w poprawnie złożonym systemie audio.

Sam system operacyjny z kolei może już sporo zepsuć.

Przemek- nie wiem, ale na pewno zobaczę Daphile. Ten laptop jest już stary i nie używam go do niczego poza audio. Tak naprawdę jestem początkujący i wszystkie rady i sugestie są mi bardzo potrzebne- więc dzięki wielkie.

Tym niemniej- zmiany softu zmieniły dźwięk tak, że muszę poszukać dalej w tym kierunku

@absinth3

Nie prościej zainstalować Daphile i mieć z głowy te wszystkie pierdoły z "dostrajaniem" windowsa do audio.

Procesor jak i inne podzespoły komputera nie mają wpływu na dźwięk w poprawnie złożonym systemie audio.

Sam system operacyjny z kolei może już sporo zepsuć.

Daphile, niestety, nie rozpoznaje dysków potraktowanych szyfrowaniem...stąd wolę mieć na Archu zainstalowanego MDP, którym mogę sterować za pośrednictwem np. smartfona, niż bawić się Daphile'm.

Mówisz o tym, że podzespoły nie mają wpływu na tor audio? Mają - tanie DAC'i w tanich kartach dźwiękowych czyli konwersje C/A.

Daphile, niestety, nie rozpoznaje dysków potraktowanych szyfrowaniem...stąd wolę mieć na Archu zainstalowanego MDP, którym mogę sterować za pośrednictwem np. smartfona, niż bawić się Daphile'm.

Mówisz o tym, że podzespoły nie mają wpływu na tor audio? Mają - tanie DAC'i w tanich kartach dźwiękowych czyli konwersje C/A.

Mam wrażenie że Daphile znasz tylko z obrazka. Ale może się mylę.

Podzespoły komputeea nie mają wplywu na dźwięk w poprawnie zbudowanym systemie audio.

Rozwinięcie mysli- dobry dac z konwerterem asynchronicznym usb zasilanym niezależnie os komputera.

Daphile, niestety, nie rozpoznaje dysków potraktowanych szyfrowaniem...

A jak zapodać zapodać hasło w systemie embedded i bez klawiatury?

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Mam wrażenie że Daphile znasz tylko z obrazka. Ale może się mylę.

Po prostu, nie wiesz o czym mówiłem...

A jak zapodać zapodać hasło w systemie embedded i bez klawiatury?

Z innego źródła, którym sterujesz. Daphile jest obsługiwany via www przez inny np. komputer, czy telefon. Skoro mam możliwość konfiguracji przez "przeglądarkę", wybór mejsca itd. to równie dobrze mógłbym podać hasło do veracrypta. Zauważ jedno - to samo pod czystym linuxem zrobisz bez problemów. Instalujesz mpd, konfigurujesz mpd'ka, a w fstabie montujesz dyski/kontnenery i wówczas możesz zapomnieć o "klawiaturze". Fajny system, ale ma braki. On widzi zaszyfrowane dyski, ale nic z nimi nie zrobi.

No nie wiem. Masz komputer bez klawiatury i sterujesz z tabletu i teraz wpisz hasło luks o długości 20 znaków, które zawiera duże i małe litery oraz różne inne znaki. Co kto lubi.

dowiedziałem się, że Intel Atom to najlepsza możliwa opcja- wyszukałem więc płyty ze zintegrowanym procesorem tego typu, bez aktywnego chłodzenia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) po czym wróciłem do chaty po pracy po to, by .... przekonać się, że mój stary laptop (ledwo uniknął śmietnika), jest ... na Intel Atom!

Zrobiłem następujące modyfikacje Win7:

Ukryta Zawartość

odpaliłem Fidelizer i Spotify-Fidelify i uzyskałem znacznie szerszą scenę, pojawiła się też perspektywa wgłąb oraz lepsze zróżnicowanie i równowaga instrumentów, dźwięk jest gładszy. Odnośnie barwy- chyba nie uległa zmianie, podobnie dynamika (może mniejsza...) chociaż bas jest głębszy, o lepszej artykulacji i szczegółowości.

Witam

ja zrobiłem eksperyment z tabletem Asus 2w1 T100TAF (z odpinaną klawiaturą) opartego na Intel Atom i Win 10 vs mój blaszak który był źródłem do tej pory no i gra ten tablecik lepiej. Teraz będę kombinował jak najlepiej go przystosować do grania, chyba przełożę SSD z blaszaka do niego. Szkoda, że posiada tylko 1 USB oraz nie działa klawiatura w której montuje się dysk po odpięciu ekranu tak jak jest to w serii T200.

Teraz będzie dźwięk z PC optykiem do DACa, natomiast do muzyki Asus przez konwerter z własnym zasilaniem do DACa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fajne zestawienie terminali:

Ukryta Zawartość

O wiele łatwiej znaleźć i wybrać pod swoje preferencje ;)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Witam

ja zrobiłem eksperyment z tabletem Asus 2w1 T100TAF (z odpinaną klawiaturą) opartego na Intel Atom i Win 10 vs mój blaszak który był źródłem do tej pory no i gra ten tablecik lepiej.

Jutro mój truposz (gra bez fajerwerków, ale naprawdę OK) będzie miał więcej RAM- z 2 na 4 i zobaczymy, bo na 24/96 się za długo zastanawia między trackami

Znacie dobre odtwarzacze na androida?

Mozna użyć tabletu w formioe żródła muzuki. Gdyby na androida były tez sterowniki do kart zewnętrznych, wtedy konfiguracja z kartą muzyczną po USB mogła stać się popularnym i tanim sposobem na odtwarzanie muzyki

To sią da zainstalować spod PC, czy trzeba ściagać bezpośrednio na tablet?

I co z mozliwością podłącznia karty zewnętrznej do tableta. Próbował ktoś takiej konfiguracji sprzetowej?

Imho sens ma, ale postawienie MPD i kontrolowanie jego za pomocą np. smartfona. MPD...niestety nie jest dostępny pod windowsa. Niby jest fork...który u mnie np. nie działa, za to na 3 maszynach linuxowych śmiga idealnie.

Więc co zamiast tableta w roli żródła proponujecie?

Może jakis thin client, tylko jaki?

Z małymi PCtami jest ten dylemat. Do uruchomienia wymagaja podłaczenia pod monitor. Kiedy jest monitor az prosi sie o zdolności odtwarzania video. Zamiast taniego rozwiązania robi się wtedy niemal w pełni funkcjonalny PC. Przeciwnie do zamierzenia.

Ja bym sie zastanowil nad raspberry pi jako zrodlo oczywiscie z daciem dedykowanym badz digi+... Duzym plusem jest to ze nie potrzebujesz w gole monitora/tv, wystarczy tablet. Jak pilot i podglad. Z tableta jest w pelni konfigurowalny (volumio na przyklad)

Jutro mój truposz (gra bez fajerwerków, ale naprawdę OK) będzie miał więcej RAM- z 2 na 4 i zobaczymy, bo na 24/96 się za długo zastanawia między trackami

Podwojenie RAM-u spowodowało:

scena znacznie szersza, istotnie głębsza, tonacja/balans nieco w górę ale absolutnie bez wyostrzenia, ogólnie klimat zbliżył się do analogicznych CD. Niestety głosy, zwłaszcza męskie, straciły nieco hmmm zaangażowania

I teraz ekstremalne pytanie:

czy możliwe jest, by zamiana RAM Kingstona, na innej firmy mogła spowodować zmiany dźwięku? Wymieniałem 2G Hynix na 2x2G Kingston.

Znacie dobre odtwarzacze na androida?
PowerAMP daje radę ;)

+1

Mozna użyć tabletu w formioe żródła muzuki. Gdyby na androida były tez sterowniki do kart zewnętrznych, wtedy konfiguracja z kartą muzyczną po USB mogła stać się popularnym i tanim sposobem na odtwarzanie muzyki

Jeśli Twój tablet wspiera aptX, to być może warto skorzystać z jakiegoś dobrego odbiornika Bluetooth.

Grać powinno to dobrze. A i na wygodę nie powinieneś narzekać, bo tablet będziesz miał w ręce.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Wymieniałem 2G Hynix na 2x2G Kingston.

głosy, zwłaszcza męskie, straciły nieco hmmm zaangażowania

Proponuje zareklamować u sprzedawcy. Niech wymieni na bardziej zaangażowaną, albo zwróci kasę.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.