Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy sprzęt z lat 90

Rekomendowane odpowiedzi

Niby tak, ale w katalogu promowane były jako najpierw zestaw razem z TA-E1000EDS, a później z następcą TA-E2000ES. Najlepsze jest to, że była to końcówka sprzedająca się najlepiej i chyba najdłużej produkowana, bo od 1989 roku do prawie 1997? :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

341182-sony_tan55es_power_amplifier_es_series_mint.jpg

314050-sony_es_tan55es_power_amplifier_in_absolutley_stunning_condition.jpg

A niżej TA-N80ESMKIII:

6.JPG

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

55ES jest końcówką dwukanałową. Tak też była opisywana w katalogu jako końcówka stereo. Czym się skończyła zabawa z kinem domowym pokazał czas ;-)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

nawet w stereo to bardzo mocny piec a w mostku to juz w ogole szatan

Wiem, miałem. Teraz używa Neo ;-) Najlepsza wersja to ta na trafie Kitamura.

chcialem sobie kupić i wykorzystac jako monobloki ale dlugo bym musial polowac na wersję mk3

obecnie choruje na 830es, ale nie moge znalezc w kraju nikogo kto chcialby sie z nim rozstac

No bo 830ES to podobno już ultra hi-end - nie dziwie się, że nikt go nie chce sprzedać :)

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

No bo 830ES to podobno już ultra hi-end - nie dziwie się, że nikt go nie chce sprzedać :)

proszę Cię, to zwykły piec, ładnie zbudowany, ale...

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Ale co? Słuchałeś? W jakiej konfiguracj?

Słuchałem, z CD Pathos i kolumnami Sonus Faber (podłogówki, wyższy model) - nie grało to dobrze

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

kiedys moglem go kupic od Artura za rozsadne pieniadze :-) a dzis oferujac mu nawet duzo wieksze pieniadze lub 870es na zamiane nie chce sie z nim rozstac :-)

>>jarex

A czego Ci brakowało? Czy ogólnie grało słabo?

kiedys moglem go kupic od Artura za rozsadne pieniadze :-) a dzis oferujac mu nawet duzo wieksze pieniadze lub 870es na zamiane nie chce sie z nim rozstac :-)

To jest właśnie to. Te topowe modele jakoś są przerypane i grają gorzej niż oczko niżej. Ale trzeba by było obok siebie ich posłuchać :)

>>jarex

A czego Ci brakowało? Czy ogólnie grało słabo?

W tej konfiguracji brakowało mi generalnie powietrza, panorama była wąska, bas jakiś kartonowy i "kluchowaty", po prostu brzmiało to dla mnie kiepsko, że tak to kolokwialnie ujmę.

Co ciekawe, w tej konfiguracji podłączony zwykły Roksan Kandy zabrzmiał o wiele, wiele lepiej.

to ci z gory napisze ze albo wina kolumn albo akustyki, bo kluchowaty i kartonowy bas to ostatnia rzecz co mozna o tym piecu napisac

lub po prostu zle dobrane klocki

to ci z gory napisze ze albo wina kolumn albo akustyki, bo kluchowaty i kartonowy bas to ostatnia rzecz co mozna o tym piecu napisac

Dodam jeszcze, ze przy większej głośności czuć było, że "nie wyrabia", dźwięk był natarczywy, skompresowany, z lekkim jakby "przesterem", nie wiem - może w innych okolicznościach ten wzmacniacz brzmi bardzo dobrze.

830 ES to potworny muł.

no właśnie, chyba brakuje mu tzw. werwy

te wpisy potwierdzaja tylko, ze wazne jest cale zestawienie, ja mam calkowicie odmienne zdanie

zadnego esa nigdy nie posadze o mulenie, a troche ich juz mialem i slyszalem, nawet te w wersji niemieckiej maja daleko np do pioneera a777 w muleniu

z ta kompresja i przesterem to tez dziwna sprawa

moje kolumny lykaja 250w bez problemu i maja impedancje ktora schodzi do 2,5 ohma 730es nie mial zadnych problemow, bas referencyjny, kontrola na najwyższym poziomie

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

te wpisy potwierdzaja tylko, ze wazne jest cale zestawienie, ja mam calkowicie odmienne zdanie

zadnego esa nigdy nie posadze o mulenie, a troche ich juz mialem i slyszalem, nawet te w wersji niemieckiej maja daleko np do pioneera a777 w muleniu

z ta kompresja i przesterem to tez dziwna sprawa

moje kolumny lykaja 250w bez problemu i maja impedancje ktora schodzi do 2,5 ohma 730es nie mial zadnych problemow, bas referencyjny, kontrola na najwyższym poziomie

Poczekaj parę lat. Więcej odsłuchów i zmienisz zdanie. Mulą dwie serie: 700/800 ES i 730/830ES. Późniejsze są nieco lepsze ale daleko im do 555 ES. Nie mówiąc o 777 ES i ESII. Końcówka 55 ES bije 830 na łeb. Przejrzystością.

Edytowane przez discomaniac71

Poczekaj parę lat. Więcej odsłuchów i zmienisz zdanie.

Dokładnie. Może dojdziesz też do wniosku, że baterie kondów, trafa jak w spawarce i ładna topologia wnętrza same nie zagrają muzyki.

Miałem kiedyś złotego TA-F808ES, jechałem po niego 350km. Na szczęście błyskawicznie wciągnął go jakiś ES-maniak, bo było bardzo średnio.

Zeby ES grał jak wyglada to bylo by calkiem fajne. One sa pancerne, ale polotu to tam nie ma. Oczywiscie nie mialem wielu, ale wystarczy mi wychwalane 707ES. Wiecej do Sony nie zaglądne

?👈

miałm 550 ktory moze pracowac jako koncowka, jest to rowniez swietny wzmacniacz ale ale do 730 mu sporo brakowalo

warto rozgraniczyc sony es na te zbudowane na mosfet, bipolar i vfet

warto rozgraniczyc sony es na te zbudowane na mosfet, bipolar i vfet

Jak rozumiem, Ken Ishiwata koledze buty czyści :P

Sam daję sobie radę ;)

Taki wpis daje do myślenia że masz niewielkie pojęcie o otaczającym ciebie świecie .

KI to tylko pionek w firmie . Taka maskotka która ma reklamować firmę i tworzyć " filozofię " i ma ( jeżeli ma ) niewiele wspólnego z tym co jest na półkach sklepowych .

Od tego są inne osoby w firmie , zajmujące się tym jak to sprzedać z jak największym zyskiem a wraz z tym są cięcia i oszczędności .

Edytowane przez muda44

Warto posłuchać/zrobić TA-N902ES cała elita końca lat 80'tych i dalej może buty czyścić :)

Bo to są mity i legendy. Sam w tamtych latach podnieciłem się kolejnymi modelami, katalogami i wystawami w Germanii. Wtedy sądzilem, że to cuda. Dziś wiem, że to miernoty bez fajnej barwy, bez rozdzielczości, z nędznym basem, z kiepską przestrzenią. Takie byle jakie HiFi, ale za to jak wygląda! Złote gałki, przełączniki, drewniane boczki, cuda dla oka, a dla ucha?....dla osłuchanego ucha to miernota. Dobrze zrobiony dzisiejszy wzmak zamiata pod dywan te złote gałki. Jedyni plus to niska cena i fajny wygląd. A jeśli wiara w kimś duża to uwierzy, że super to gra, czego wszystkim życzę.

Edytowane przez sly30
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Bo to są mity i legendy. Sam w tamtych latach podnieciłem się kolejnymi modelami, katalogami i wystawami w Germanii. Wtedy sądzilem, że to cuda. Dziś wiem, że to miernoty bez fajnej barwy, bez rozdzielczości, z nędznym basem, z kiepską przestrzenią. Takie byle jakie HiFi, ale za to jak wygląda! Złote gałki, przełączniki, drewniane boczki, cuda dla oka, a dla ucha?....dla osłuchanego ucha to miernota. Dobrze zrobiony dzisiejszy wzmak zamiata pod dywan te złote gałki. Jedyni plus to niska cena i fajny wygląd. A jeśli wiara w kimś duża to uwierzy, że super to gra, czego wszystkim życzę.

Bez przesady. Barwy akurat nie brakuje tyle że w ślad za tym nie idzie rozdzielczość. W technologii budowy wzmacniaczy nie zmieniło się nic. Dobrze zrobiony współczesny wzmak kosztuje. Chyba że mówimy o klockach używanych. Bo te za 2, 3 a nawet 4 tysie to mają jeszcze daleko.

Dzis dla oka natomiast sa wtyczki w hi-endowych kablach, bo juz niczym innym nie da sie zaimpowac, bo wszystko si juz wydarzylo.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Są na szczęście jeszcze firmy których polscy handlarze nie odkryli. Gdzie całkiem drogie kiedyś piece chodzą relatywnie tanio. Z miejsca pokazują miejsce w szeregu Sony, Denonowi, Marantzowi i innym. Ale do tego trzeba słuchać i jeszcze raz słuchać. Wyciągać wnioski i nie bać się eksperymentów.

• Pokaż nowe odpowiedzi