Skocz do zawartości
IGNORED

Topowy sprzęt z lat 90

Rekomendowane odpowiedzi

Cena nie gra - nie rozumiem tej klasyfikacji. Krell dla innych? Słyszałem zestawy z Marantz`em w torze. To, że firma jest powszechna, produkuje wszystko, nie znaczy, ze jest gorsza...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Cena nie gra - nie rozumiem tej klasyfikacji. Krell dla innych? Słyszałem zestawy z Marantz`em w torze. To, że firma jest powszechna, produkuje wszystko, nie znaczy, ze jest gorsza...

Na tym forum marantz i denon, yamaha i pioneer nie mają prawa grać.

Edytowane przez insaimz

Spoko, Sony także... A ile ja tych wszystkich audiofilskich systemów słyszałem, co grało gorzej niż radio kuchenne? Sprzęt za milion, dziwęk za zł...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Na tym forum marantz i denon, yamaha i pioneer nie mają prawa grać.

Pioneer skończył się jakieś niecałe 20 lat temu. Marantz trzyma poziom - mimo wszystko. Denon... Dla mnie nigdy nie był wybitny ale seria 2xxx o której wciąż pisze muda44 (bo ją ma) i seria S bronią się. Yamaha? Nie jest źle.

Spoko, Sony także... A ile ja tych wszystkich audiofilskich systemów słyszałem, co grało gorzej niż radio kuchenne? Sprzęt za milion, dziwęk za zł...

Marcin, dobrze wiesz że Sony już w zasadzie się nie liczy. Te najlepsze klocki to lata 70-te i 80-te.

Ja bardziej mówię ogólnie :) Dzisiaj SONY to tylko kawałek znaczka - co prawda seria ES wraca, ale to już nie to. Sony skończyło się w zasadzie w latach 90`tych wraz z dwoma założycielami Masaru Ibuka (zmarł 19 grudnia 1997) i Akio Morita (zmarł 3 października 1999).

Edytowane przez neomammut

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja bardziej mówię ogólnie :) Dzisiaj SONY to tylko kawałek znaczka - co prawda seria ES wraca, ale to już nie to. Sony skończyło się w zasadzie w latach 90`tych wraz z dwoma założycielami Masaru Ibuka (zmarł 19 grudnia 1997) i Akio Morita (zmarł 3 października 1999).

Sony: TA-F777ES i ESII

Denon: PMA-S1 i S-10

Yamaha: AX-2000

Pioneer: A-09

Żeby nie było że tylko Krell :P

Nie jestem high-endowcem. O tym czy to dobry sprzęt decyduje odsłuch. Najlepiej porównawczy. Marantz i Krell którym należy stworzyć optymalne warunki (konfiguracja). Mimo wszystko jednak doświadczenie uczy że wynik jest przesądzony. To są dwie zupełnie różne klasy sprzętu. Konkurencyjne? Tak. Poniżej ceny nowego Marantza można kupić używanego Krella.

No ale patrząc na kav i tego chińczyka, to oni ten transformator chyba teraz z jakiegoś resora zrobili ;)

...z jakiegoś resora zrobili ;)

Mówisz, że producentem jest BOSCH? :D

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

No ale patrząc na kav i tego chińczyka, to oni ten transformator chyba teraz z jakiegoś resora zrobili ;)

Wiesz do czego nadają się dywagacje na podstawie obrazków z sieci? ;-)

Sam sobie tym wpisem odpowiedziałeś . Wzmacniacz za 5000zł do 20m .

Napisałem pomiary które dużo mówią . W kolumnach z tego przedziału cenowego niczym niezwykłym są spadki impedancji do 3 omów w okolicach basu przy teoretycznie nominalnej 8 omów .

I w tym momencie nawet w tych 20 tu metrach jak będzie pierdyknięcie na basie to ten wzmacniacz nie da rady i będzie pierdnięcie .

No mam takie co chyba jakoś tak spadają, a ciężkiej muzy słucham :)

Masa 12kg PMA8005 a 19,5kg S300i też o czymś świadczy a obydwa w środku są podobnie " zapchane ".

W odniesieniu do deklarowanej mocy, to nadal jednak Marantz jest cięższy.

Dlatego szukając wzmacniacza na starcie pominąłem choćby PM 14S1 mogąc mieć w tej cenie wyraźnie mocniejszego Denona PMA2020AE .

Denon mi jakoś nie pasuje, ale tego akurat nie słuchałem, to się nie wypowiadam :)

ale fakt jest taki że Krell zagra lepiej

Że przepraszam co?

Czytając Twoje wpisy mam wrażenie że musisz się jeszcze bardzo dużo nauczyć a przede wszystkim sporo posłuchać. Na początek polecam kilkuwattową lampkę która potrafi zrobić większe wrażenie niż kilkudziesięciowattowy tranzystor. Potem możesz posłuchać tego ze zdjęcia. Zgadnij ile ma watt.

Jeżeli ja mogę coś powiedzieć, tu w głębokim poważaniu mam ten granit :)

Są przeznaczone dla innych klientów. Oferta Marantza kończy się tam gdzie zaczyna się oferta Krella. Marantz jest w pewnym sensie sprzętem powszechnego użytku. Niestety przekłada się to także na różnice brzmieniowe.

Krell jest dla głuchych snobów? :)

Edytowane przez romek_55714

Tak jakoś dziwi mnie wstawianie wzmacniaczy po kilkaset wat do standardowych pokoi.

Czy ogromnych kolumn.

Czy krzywa popytu i podaży nie przecina się jednak na jakimś absurdalnym poziomie?

Edytowane przez romek_55714

Romek, ale jak by, te kilkaset wat, zapewniają nam producenci. Co innego lampa, ale tranzystory tak mają i się nie ma co dziwić. Widziałeś trany po 20 W na kanał? To nie te czasy. Są 50W`towe na kanał - czysta klasa A. Ale średnio to 2x 150W - klasa B.

Edytowane przez neomammut

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Jeżeli ja mogę coś powiedzieć, tu w głębokim poważaniu mam ten granit :)

Krell jest dla głuchych snobów? :)

Ignorancja plus kompletny brak osłuchania.

nie wdawajcie się w dyskusje z romek_55714

Potwierdzam. Śledząc jego wpisy można wywnioskować, że to........................ Niestety, coraz więcej takich na forum i coraz częściej prowokują na różnych wątkach.

Czyli mi się nie wydaje...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Potwierdzam. Śledząc jego wpisy można wywnioskować, że to typowy tępy troll. Niestety, coraz więcej takich na forum i coraz częściej prowokują na różnych wątkach.

Też miałem takie wrażenie.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Ciągle Bumpalump nie napisałes jaki topowy sprzęt z lat 90 mozna kupic za parę stówek??

Edytowane przez bartosz_55239
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ciągle Bumpalump nie napisałes jaki topowy sprzęt z lat 90 mozna kupic za parę stówek??

Do takiej wiedzy dochodzi się samemu i to przez lata. Są klocki kosztujące niewiele a relatywnie bardzo dobre.

Odpowiedzią na Twoje pytanie może być Grundig A-9000 (Referenzklasse - 1990).

Nigdzie nie pisalem o topowym sprzecie, czytaj uwaznie

jak to nie, za pare stowek masz tak zbudowane wzmacniacze z lat 90 ktorych dzis nie kupisz za 5-6 tys

Przyklady mozna mnozyc

Ponizej tysiaca masz

Marantza PM-75

Marantza PM-80 każdą wersje

Sony TA-F670ES

Sony TA-F690ES

Sony TA-F700ES

Denona PM-1060

Denona PM-920

Pioneera A-717

Pioneera A-777

Kenwood KA-1100D

NAD-C350

I mozna wymieniac jeszcze wiele wiecej

a jesli juz pytasz o top to w zaleznosci od marki, ale srednio od 3000 do 5000 mysle ze kupisz wiekszosc topowych wzmacniaczy producentow denon, marantz, yamaha, pioneer, onkyo, rotel, sony

wyjatek to np sansui, gdzie ceny sa wywindowane po 500% w gore

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Marantza PM-75

Marantza PM-80 każdą wersje

Sony TA-F670ES

Sony TA-F690ES

Sony TA-F700ES

Denona PM-1060

Denona PM-920

Pioneera A-717

Pioneera A-777

Kenwood KA-1100D

NAD-C350

W większości są to bardzo słabe klocki. PM-75 dobrze zestawiony zagra ale z bardzo jasnymi kolumnami. 700 ES to bardzo nieudany model. Podobnie Denon 1060 i oba Pioneery. To jest budżetowa tandeta.

W większości są to bardzo słabe klocki. PM-75 dobrze zestawiony zagra ale z bardzo jasnymi kolumnami. 700 ES to bardzo nieudany model. Podobnie Denon 1060 i oba Pioneery. To jest budżetowa tandeta która z topem nie ma nic wspólnego.

W większości są to bardzo słabe klocki. PM-75 dobrze zestawiony zagra ale z bardzo jasnymi kolumnami. 700 ES to bardzo nieudany model. Podobnie Denon 1060 i oba Pioneery. To jest budżetowa tandeta która z topem nie ma nic wspólnego.

that's true, that's right

Kenio z listy powyżej jest całkiem niezły, ale mało popularny.

Dodam jednak, że jest on z lat 80-tych - tak dla porządku :-)

Edytowane przez jarex

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dla mnie nigdy nie był wybitny ale seria 2xxx o której wciąż pisze muda44 (bo ją ma)

I tu warto się zastanowić dlaczego akurat ten model ma ;)

Przecież mógł mieć za połowę ceny używanego Krella i masę innych wzmacniaczy nowych i używanych .

Nie jest ideałem , znajdą się w jego cenie wzmacniacze pod pewnymi względami lepsze ale jako całość ( brzmienie , użyte elementy , jakość wykonania i spasowania , funkcjonalność , świetny pilot oraz made in japan ) w cenie około dychy za nowy nie ma konkurencji .

Takie jest moje zdanie a wieloletniego truchła po niewiadomych przejściach nie kupię .

Ps.

Tak jak i nie kupie nigdy żadnego Krella ;)

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Marantza PM-75

Rzeczywiscie. Marantz pm 75, pojedyncze trafo , 2 kondensatory...nie ma bata nie kupi dzis takiej konstrukcji nawet za 6 tysięcy :)))))

Jeśli Marantz z lat 90-tych to tylko PM-15, który był prawie 6 razy droższy od PM-75 i to on był wtedy topowym modelem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

top wzmacniacze z tamtych lat

Gryphon CALLISTO 2200

Plinus SA−100

Burmaster 956

NAD S300

Krell KAV 300i

Copland CSA-28

Wywal tego Nada - reszta ok. Gryphon - top. Plinius u nas niedoceniany a bardzo dobry (Nowa Zelandia). Copland... CSA 29 - zapomniałeś. Tyle że one były w ofercie w minionej dekadzie.

Jeśli Marantz z lat 90-tych to tylko PM-15, który był prawie 6 razy droższy od PM-75 i to on był wtedy topowym modelem.

http://audio-heritage.jp/MARANTZ/amp/pm-15.html

Był jeszcze PM-95 - 6.000 DM.

Rzeczywiscie. Marantz pm 75, pojedyncze trafo , 2 kondensatory...nie ma bata nie kupi dzis takiej konstrukcji nawet za 6 tysięcy :)))))

Pożycz, posłiuchaj i przestań pitolić. Z analizą obrazków z sieci daleko nie zajdziesz.

Tak jak i nie kupie nigdy żadnego Krella ;)

Umówmy się Marcin że miałeś popierdułkę która nawet nie grała tak jak Krell (S-300i) a 280 CD zapomniałeś połączyć po XLRach ;-)

PM-95:

marantz%20pm95.jpg

PM-95 to jednak lata 80-te (końcowe, ale jednak), dyskutujmy w temacie wątku.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

PM-95 to jednak lata 80-te (końcowe, ale jednak), dyskutujmy w temacie wątku.

W takim razie PM-75 również.

edit: Marantze PM-75 i PM-95 to rok 1989.

Edytowane przez discomaniac71

Świetny sprzęt, praktycznie nie do dostania w Polsce z drugiej ręki. Z forumowiczów miał go chyba Amnes.

Edytowane przez elessar
  • Pokaż nowe odpowiedzi