Skocz do zawartości
IGNORED

ciepły interkonekt

jaś

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym ocieplić tor z CD jakimś ciepłym kablem z dobrym basem i średnicą , temperującym górę pasma . Zaproponowano mi Harmonixa CS 230 MK II , duzo dobrego słyszałem i na tym forum o Van del Hul Second , First -węglówkach choc ostatnio VDH wypóścił całą game nowych produktów. Ten koszt 1700 Harmonixa przyjałem jako górny półap cenowy.

https://www.audiostereo.pl/topic/103788-ciep%C5%82y-interkonekt/

Witaj,

zdecydowanie polecam kabel Harmonix CS 320 MK2, to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

zdecydowanie polecam kabel Harmonix CS 320 MK2, to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy.

Jestem w kontakcie z panem Bartkiem od was , zadałem tu pytanie forowiczom , jestem ciekawy ich zdania . Ten Harmonix jest powazna ofertą ,jestem w dalszym ciagu nim zainteresowany , choć spotkałem sie z opinią że to zwykła miedż i cena nieco zawyżona . Ale takie opinie są o każdym elemencie toru audio który zaczyna odbiegać ceną od norm zdroworozsadkowych . Ale takie forum , takie hobby ....

Posiadam Van Den Hul Second ten starszy z białymi wtykami super kabelek jak większośc VDH daje lekkie ocieplenie ale raczej delikatne a co do góry to moim zdaniem wcale jej nie tempreuje jest przyjemna barwna ale nie odczuwam żeby było jej mniej niż w innych IC . Ogólnie to super kabelek jak dla mnie .

Jeden szuka Harmonix CS 230 MK II, drugi (z "Branży") oferuje mu Harmonix CS 320 MK2...

Czy Panowie w ogóle mają pojęcie, o czym piszą?

Bo może jednak chodzi o Harmonix CI 230 MK2, ale kto to wie... ;)

to nieistotne literówki , tu chodzi o brzmienie , wiadomo ze rozmawiamy o CI 230 MK 2 - jedyny Harmonix jeszcze w przystepnej cenie , choć nie pewnie dla każdego
Gość

(Konto usunięte)

Masz rację, to nieistotne literówki , tu chodzi o brzmienie , wiadomo ze rozmawiamy o CI 230 MK 2...

"-Jestem zainteresowany kupnem auta VW Pazad.

-Bardzo dobry wybór! Oczywiście, że mamy tego VW Gulw.

- To cieszę się, a przecież wiadomo, że rozmawiamy o aucie VW Passat."

Różnica w brzmieniu zapewne na poziomie i tak nieistotna jak i te literówki... ;)

A nie prościej zamówić parę kabli do domu i wpiąć je w system i zobaczyć, który jest najlepszy? Takie to proste a Ty pytasz i pytasz " kolegów ", którzy nie mają bladego pojęcia jakiego ocieplenia oczekujesz. Czy to takie trudne aby samemu podjąć decyzję co się chce mieć.

A nie prościej zamówić parę kabli do domu i wpiąć je w system i zobaczyć, który jest najlepszy? Takie to proste a Ty pytasz i pytasz " kolegów ", którzy nie mają bladego pojęcia jakiego ocieplenia oczekujesz. Czy to takie trudne aby samemu podjąć decyzję co się chce mieć.

Brawa dla tego pana :)

> jaś

Pytasz o kabelki VDH i wydaje sie ze wiesz przynajmniej ze ocieplaja.

Piszesz ze jestes w stanie kupic Harmonixa za 1700,-

Wyjscia sa trzy:

1. Kupujesz kilka modeli kabli uzywanych, np. VDH: The First, The Second, moze znajdziesz cos jeszcze z innych firm.

Sprawdzasz czy te kable Ci odpowiadaja, nie musisz wydawac na zupelnie nowe.

Sprawdzasz kilka modeli, ktore - jesli jestes z tych slyszacych - roznia sie stopniem filtrowania sygnalu i masz poglad na rozna charakterytyke brzmieniowa systemu. Decydujesz, wybierasz, zostawiasz w systemie jeden z nich.

2. Kupujesz tylko Harmonixa.

Wpinasz i albo Ci pasuje naprawde, albo Ci nie pasuje, albo nie wiesz czy Ci pasuje i sie ludzisz ze moze jest dobrze.

Nie jestes pewien, bo nie masz porownania.

3. Mozesz miec nieoptymalnie skonfigurowany system w ogole.

Ja tego nie wiem. Ale moze Ty tego tez nie wiesz.

W tej chwili chcesz ocieplac kabelkiem.

Za jakis czas moze sie okazac, ze to wcale nie o to chodzilo.

Przytocze z mego doswiadczenia.

Slyszalem kiedys VdH The First w kilu systemach. Podobal mi sie dzwiek w kilku konfiguracjach polaczen, w innych mi sie nie podobal.

Podobnie bylo z VdH The Second.

Ale byla okazja kupic na Allegro Seconda w dobrej cenie i w tamtych czasach, kiedy bylem zupelnym swiezakiem w audio, lyknalem ten kabel jako okazje za 350 zl. 10 lat temu to byla troche inna wartosc.

Kiedy do mnie dotarla przesylka, okazalo sie ze to nie jest kabel, ktory na Allegro byl zaprezentowany na zdjeciu, bo zdjecie przedstawialo kabel o tej samej nazwie z aktualnej na tamte czasy oferty VdH, jednak wyglad kabla ktory otrzymalem byl zupelnie inny.

Inne wtyki, inny kolor i tworzywo. A znalem te kable, bo je wypozyczalem wczesniej z salonow audio, odsluchiwalem je.

Na tamten moment bylem wsciekly ze ktos wcisnal mi podrobke.

Jednak dzwiek systemu po wpieciu tego IC mnie uspokoil, bo prezentowal bardzo podobne cechy jak znany mi The Second.

Antykablarze zakrzykna: "oczywiscie, przeciez kable nie wplywaja na dzwiek".

Ja jednak slyszalem duze podobienstwo, ale i roznice. Moj egzemplarz niby VdH byl nieco jasniejszy, przejzystszy (na tamten system, tamta posiadana w danym czasie konfiguracje).

Mialem w tej rozterce promyk nadziei: nie wiedzialem co to za kabel, ale dzwiekowo wydawal sie OK.

Postanowilem ze 350zl to nie jest strata, ktora mnie zrujnuje, a kabelek nie jest porazka. Jest tylko czyms innym niz sie spodziewalem.

Zostawilem go wiec, i jest ze mna juz dekade.

Jakis czas temu, kiedy moje doswiadczenie w audio spowodowalo, ze takie aspekty jak kabel przestaly byc dla mnie czyms wyjatkowym, tabu, a wlasciwie gdy moja sytuacja finansowa sprawila, ze nie boje sie samodzielnie "ingerowac" w fizycznosc toru audio w obawie przed utrata wartosci przez niechciane zepsucie, dobralem sie do wnetrza posiadanego Seconda.

Wlasciwie to sobie odslonilem polaczenia, rozkrecajac wtyki, bo chcialem pozyskac wtyki z nieuzywanego IC.

Oczom moim ukazalo sie jednak pieknie blyszczace lutowane polaczenie, finezyjne, staranne polaczenie lutownicze z wygladajacymi na dobrej jakosci przewodami, ktore sprawilo, ze uznalem kabel za wyrob osoby czy firmy ktora zrobila go bardzo starannie, z dbaloscia, gdzie nie ma to znamion przypadku, pospiechu i checi latwego zarobku.

Po tym moge tylko przypuszczac, ze jest to jakas bardzo wczesna produkcja VdH The Second, o innej konfekcji niz znana mi na tamte czasy.

Wtedy dotarlo do mnie, ze wyglad, marketing, to sa rzeczy wtorne. Ze zawsze trzeba podejsc do produktu jednostkowo, dociec co naprawde jest wart bez wzgledu na marke, pochodzenie, czy kwieciste opisy.

Kabelek na przestrzeni lat w roznych konfiguracjach mi sie raz podobal, innnym razem nie.

Ostatnimi czasy jednak dostal bana, bo wydawalo sie ze robi mi w systemie kluche z basu. Polezakowal sobie 2 lata w piwnicy.

Kiedy dawniej testowalem omawianego The Second, moj system byl zle skonfigurowany, fazy zasilania byly chaotyczne bo stosowalem w niektorych polaczeniach typowe przewody komputerowe (odwrotne prowadzenie fazy), mialem zupelnie inny schemat kablowy niz obcenie.

Wczesniej system wykazywal rozny stopien utraty przejzystosci/blasku dzwieku zaleznie od kabli zasilajacych, od wpietych IC. Raz pojawialo sie rozluznienie basu, innym razem dzwiek sie wyostrzal ale w dziwnej proporcji tonalnej.

W pewnym momencie, doprowadzilem swoj system do prawidlowej postaci polaczen zasilajacych oraz zastosowalem bardziej optymalne polaczenia sygnalowe.

Od tego momentu wszystko nabralo przejzystosci, otwartosci, blasku, nie ma zadnych rozluznien basu, mam tylko wrazenie jego malej ilosci. Tu powodow moze byc kilka ale teraz nie o tym pisze.

Przez to testuje teraz rozne swoje stare graty w nowym ujeciu.

Pisze ten duzy elaborat, poniewaz nie dalej niz wczoraj, z piwnicy przynioslem The Second'a.

I coz sie okazalo.

Nie ma sladu po kluchowatosci basu.

Potwierdzam to co napisal o nim "sebolx".

Malo tego, dzwiek zrobil sie tak aksamitny, tak wyrafinowany w gorze pasma, ze kabelek zostaje na stale, wypierajac znacznie jasniejszego poprzednika.

Nie mam zupelnie wrazenia, ze The Second cos wycina. Wszystko w dzwieku pozostalo jak dawniej, ale jest inaczej podawane pasmowo, inaczej rozkladaja sie proporcje. Jest mniej jasnosci, wiecej basu, ogolne uporzadkowanie w dzwieku i blyszczacy aksamit wszystkego.

To jest jak pastelowe, nasycone zdjecie w fotografii, a wczesniej bylo przeswietlone.

Wracajac do wymienionych wczesniej punktow, a szczegolnie do punktu 3) i w konsekwencji do punktu 1).

Biorac pod uwage moje doswiadczenie, radzil bym abys upewnil sie ze Twoj system pokaze na co stac kable sygnalowe, ze nie wymieszane sa fazy i nie ma smietnika w sygnalach, bo problemy fazowe szczegolnie wplywaja na wrazenia takie jak rozluznienie basu i przejasnienie w gorze pasma. Wtedy kazdy kabel zaczyna miec wady ... pozorne wady.

A potem testowal bym rozne modele IC z rynku wtornego. Kable w swej budowie nie sa skomplikowane i raczej w wiekszosc z nich nikt nie ingeruje fizycznie. Smialo mozna kupowac kable ktore ktos uzywal i nie snobowac sie na nowe ze sklepowej polki.

Pytanie zasadnicze jest jednak, czy jesli Twoj system bedzie poprawnie, optymalnie polaczony, to nadal beda Ci potrzebne "ocieplajace" kable ?

"Po raz pierwszy w historii ludzkości możesz przenieść chorobę, na którą nie chorujesz, na kogoś, kto został na nią zaszczepiony !!!" u2be

Jestem w kontakcie z panem Bartkiem od was , zadałem tu pytanie forowiczom , jestem ciekawy ich zdania . Ten Harmonix jest powazna ofertą ,jestem w dalszym ciagu nim zainteresowany , choć spotkałem sie z opinią że to zwykła miedż i cena nieco zawyżona . Ale takie opinie są o każdym elemencie toru audio który zaczyna odbiegać ceną od norm zdroworozsadkowych . Ale takie forum , takie hobby ....

Nie Bartkiem a - Darkiem i nie - forowiczom lecz - forowiczą... ; proszę ciem. Najważniejsze , aby mieć miedź .

jaś - posiadam interkonekt Harmonix CI230MK2 (1 metr) na sprzedaż, używany nieco ponad rok, w znakomitym stanie. Cena na pewno sporo niższa niż w sklepie. Sprzedaję go, gdyż kilka miesięcy temu przeskoczyłem na wyższy model, tj. HS101.

Mogę więc trochę powiedzieć o jego brzmieniu. Kontakt na priv.

Potwierdzam to co napisal o nim "sebolx".

Miło że ktoś też ma takie dobre zdanie o tym kabelku ja kupiłem go od kolegi tu z forum okazyjnie za 250 pln miałem wcześniej sporo dużo droższych kabli IC jednak VDH Second pozostaje u mnie na stałe bo podoba mi się to co robi z dźwiękiem wiadomo że każdy kabel w innym systemie zagra inaczej i każdy z nas ma nieco inne upodobania jeśli chodzi o dźwięk więc najlepiej jest zrobić tak jak ktoś już tu wyżej napisał kupić kilka kabli używanych w dobrej cenie lub wypożyczyć nowe do testu i wybrać ten który nam najbardziej odpowiada .

Ja na stanie mam jeszcze Chord Chameleon Silver Plus tu już bez ociepleń ale ten IC też jest wart posłuchania .

A kable do gorącej wody. Co to za nowomowa z tymi ciepłymi brzmieniami?

Takie czasy..... mężczyzna z mężczyzną ślub biorą, dwie kobiety chcą dzieci adoptować, no albo dwóch facetów, więc i kable są ciepłe. Tak zwany liberalizm, tyle że na audiofilskiej płaszczyźnie. A do wody broń boże, wtyki mogą zardzewieć, poza tym jak po wyjęciu z wody ostygnie, to brzmienie znowu zrobi się zimne, kliniczne, szpitalne, fuj....

Kup używanego seconda. Świetny kabel za grosze.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A jak chcesz więcej ciepła to polecam też VDH Integration Hybrid tylko kupić używany oryginalny to nie lada sztuka trzeba uważać bo większośc podróbki niestety .

czyli Second Hand ;-)

kolejeczkę stawiam dobre :)
Gość Synthax

(Konto usunięte)

Jeszcze nie tak dawno szukałem 'ciepłego' IC. I teraz już wiem, że to zły kierunek. Bo to trochę zamiatanie problemu pod dywan. Ciepły IC najczęściej zabiera górę, i wypycha przełom średnicy i basu. A nie rzadko zabierając głęboki bas.

Wydaje mi się że lepiej iść w coś zwyczajnie neutralnego. Ale pełnego w brzmieniu.

Niech nikt się nie pogniewa, jeśli uzna że to impertynencja.

Gość

(Konto usunięte)

Jeszcze nie tak dawno szukałem ciepłego sweterka. I teraz już wiem, że to zły kierunek. Bo to trochę zamiatanie problemu pod dywan. Ciepły sweterek najczęściej zabiera się w góry, ale wypycha przełom brzucha i pupy. A nie rzadko zabierając głęboki dekolt.

Wydaje mi się że lepiej iść w coś zwyczajnie neutralnego. Ale pełnego w noszeniu.

Niech nikt się nie pogniewa, jeśli uzna że to impertynencja.

...i jeśli pomyliłem wątki.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Ja najbardziej to odczułem na Resonie TBB ( nie wiem czy to w ogóle nie za niska półka w tej dyskusji) I choć nadal lubię ten kabel, to po posłuchanie `Fadela Aerolink, czy choćby Totema Sinew zobaczyłem jak wiele z brzmienia było odcięte z Resonem w zakresach o których piszę. Nota bene tak samo rozczarował mnie Express 6 Eichmanna.

Dzisiaj niechcący dotknąłem swój kabel głośnikowy ( Van den Hul) i z jednoznacznie stwierdziłem, że faktycznie jest ciepły. Ma ktoś jakieś logiczne wytłumaczenie? :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ja najbardziej to odczułem na Resonie TBB ( nie wiem czy to w ogóle nie za niska półka w tej dyskusji) I choć nadal lubię ten kabel, to po posłuchanie `Fadela Aerolink, czy choćby Totema Sinew zobaczyłem jak wiele z brzmienia było odcięte z Resonem w zakresach o których piszę. Nota bene tak samo rozczarował mnie Express 6 Eichmanna.

Nie znam wymienionych modeli, ale kontakt z Resonem w wersji głośnikowej to klasyczny przykład zmulenia, bo ciepłoty w jego dźwięku tak znowu wiele nie ma. Często są te pojęcia traktowane jako synonimy, a to co innego. Może być nasycony i ciepły kabel, który w ogóle nie muli, gra otwarcie i swobodnie jednocześnie. Może być też taki, który jest przymulony, dusi prezentację, wszystko wychodzi mu ciężko jakby dźwięki się wydobywały ze sprzętu ze sporym wysiłkiem, ale jeszcze temu wszystkiemu towarzyszy ostrość i mechaniczność wysokich tonów.

Ja najbardziej to odczułem na Resonie TBB [...] Nota bene tak samo rozczarował mnie Express 6 Eichmanna.

A popatrz co łączy te dwa kable, poza rozczarowaniem. Ja wymieniłem kiedyś z ciekawości Bullet Plugi w Reasonie na tanie Neutriki Profi i Tobie baaardzo polecam ten eksperyment ;)

Nie słyszałem tych kabli ale widzę że dużo nie straciłem skoro tak wycinają pasma VDH które miałem nic takiego nie robiły Second gra świetnie całe pasmo a Integration też super ale tu da się wyczuć już ocieplenie złagodzenie dźwięku jednak bas czy też góra nie są wycinane po prostu muzyka gra przyjemnie z fajnymi barwami . Kable to temat bez końca więc ja kończę bo więcej nic już nie pomogę w tym temacie .

Trzeba kupić lub wypożyczyć i posłuchać u siebie wybrać ten najlepszy i koniec tematu .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.