Skocz do zawartości
IGNORED

Jeśli nie Siltech, to co? Kabel głośnikowy

Awo

Rekomendowane odpowiedzi

A wzmacniacz/pre/dac nie zmienia dźwięku? Każdy element zmienia dźwięk w mniejszy lub większym stopniu.

Celem tych puszek (jak i prawidłowo zaprojektowanych układów wyjściowych wzmacniacza) jest eliminacja różnych, nagatywnych zjawisk, jakie mogą wystąpić/występują podczas współpracy wzmacniacz - kolumna głośnikowa. Takie zjawiska, jak widać, w większości przypadków znacząco bardziej psują dźwięk niż taka "puszeczka".

System gra dobrze, albo nie....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Piszę to oczywiście z pozycji kogoś,kto tak drogich kabli nigdy nie miał,dlatego proszę o cierpliwe wytłumaczenie.

Z moich obserwacji podzielam zdanie kol. barmanekm.

Wbrew pozorom te "magiczne" puszki nie ingerują w barwę dźwięku tylko ujmując ogólnie "robią ten dźwięk bardziej liniowy" tzn. tony niskie ,średnie i wysokie nie są oderwane od siebie nawzajem , inaczej mówić nadmiernie wyeksponowane tak jak to ma miejsce w innych kablach.

Ten kabel to taki swoisty "filtr".

Panowie ale wytłumaczcie mi jedno,jak rozumiem kabel powinien jak najwierniej przekazywać to co wypluje elektronika np.do kolumn. To co ma w środku MIT moim zdaniem ewidentnie ingeruje w ten sygnał,co po mojemu oznacza,że zmienia to co wypluła elektronika. Gdzie tu sens?

Piszę to oczywiście z pozycji kogoś,kto tak drogich kabli nigdy nie miał,dlatego proszę o cierpliwe wytłumaczenie.

I tak i nie. Niby masz rację ale jak się okazuje nie jest tak dobrze, że kabel przekazuje wszystko. Jak widać nie wszystko, skoro jeden gra inaczej niż drugi, jeden robi to lepiej a drugi gorzej. Prawdą jest, że topowe MIT dają możliwość pewnych regulacji tzw.artykulacji. To jest delikatna korekcja ale słyszalna. Nie wnosi żadnych szumów ani kompresji jak np equalizer czy regulacje sopran/bas w niektórych wzmacniaczach. Do tego daje możliwość regulacji pod siebie, pod swój gust, pod daną akustykę i pod konkretne zestawienie audio. Tak samo robi się przecież wymieniając lampy na inne,lepsze NOSy w sprzętach lampowych. Tylko tam zmiany są niepewne i trudno kupić całe komplety identycznych lamp NOS o identycznych parametrach elektrycznych. W przypadku MIT-ów jest to zawsze stabilne i równomierne. Ktoś powie, że kable MIT, te topowe są kosmicznie drogie. Tak to prawda. Ale wymiany lamp na najlepsze NOS, na identyczne komplety, przez okres np 15 lat może okazać się równie drogie, a nawet droższe. Niektóre sparowane NOSy przekraczają już 1000$, a co to jest jedna para gdy do 2 monobloków i preampa często potrzeba kilka, a nawet kilkanaście par i do tego co 1-2 lat wymiana od nowa. Za 2 lata taka sama para będzie za 1200$, za 5 lat po 1500$, a za 10 lat pewnie po 2000$ lub więcej. Przez okres 15 lat można wydać w ten sposób kilkadziesiąt tysięcy dolców i co 2 lata stres i kłopot z nabyciem lub uszkodzeniem w transporcie. Tak więc, zawsze jest coś za coś.

Z ciekawostek to jedna para lamp NOS grała u mnie chyba 3 miesiące. Druga podajże 5 miesięcy. Dopiero trzeci komplet pograł ok roku nim sprzedałem ten sprzęt, ale też ten komplet kosztował kupę kasy. Do innego sprzętu kupiłem w sumie 3 pary lamp z pewnego źródła, z pewnych rąk. Czyli 6 sztuk. Z tych 6 sztuk działały 3, a reszta prawdopodobnie uległa uszkodzeniu w transporcie, mimo, że były dobrze zapakowane. To mnie mocno zniechęciło do lamp. Za to z kabli MIT Oracle SHD, choć bardzo drogie jestem nieustannie zadowolony.

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Sylwek rozumiem ale sytuacja jest taka,kupuję określone NOS,wiem jaką mają sygnaturę i nie chcę tego utracić,od kabla oczekiwałbym aby nie uronił z tego dzwięku ani nutki,czy taki MIT tego nie zepsuje? Mam nadzieję,że nie traktujecie tego jak trolling,ja takich kabli po prostu nie miałem:)

Ten kabel to taki swoisty "filtr".

No i chyba tym bym się martwił...Jarek Ty zdaje się teraz od puszek odszedłeś,czyli bez puszek u Ciebie jest lepiej?

Moim zdaniem ustawiasz wszystko na zero i masz tak jak inny b.dobry kabel. Ale gdy okazuje się, że twoich ulubionych NOS-ów kupić się już nie da, ale są inne, też świetne ale grające nieco inaczej to regulacjami możesz ustawić to sobie tak jak lubisz. Tak samo przy zmianie kolumn, czy źrodła, albo zasilania.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sylwek rozumiem ale sytuacja jest taka,kupuję określone NOS,wiem jaką mają sygnaturę i nie chcę tego utracić,od kabla oczekiwałbym aby nie uronił z tego dzwięku ani nutki,czy taki MIT tego nie zepsuje? Mam nadzieję,że nie traktujecie tego jak trolling,ja takich kabli po prostu nie miałem:)

No i chyba tym bym się martwił...Jarek Ty zdaje się teraz od puszek odszedłeś,czyli bez puszek u Ciebie jest lepiej?

Nie do końca . Wypiąłem tylko jeden IC MIT-a pomiędzy dac i pre i w jego miejsce mam wpięty kabel Siltecha ( na razie Queen a w środę dostanę Empress i Empress Crown do porównania).

Jednak srebro do żródła i pre na lampach daje lepszą barwę i scenę oraz ciszę w przekazie a co najważniejsze srebro to bas lepszy niż miedź.

Ale pomiędzy pre a końcówkami mam puszki i na głośnikach też.

Miałem różne kable głośnikowe (drogie i tanie) ale u mnie MIT z puszkami spisał się najlepiej a co najważniejsze jest uniwersalny zarówno do lampy jak i trana.

Powinieneś spróbować bo to na prawdę b.dobre kable.

Jednak nie porównywałbym ustawień na puszce tego kabla do wymiany lamp NOS.

Wymiana lamp daje znacznie większe różnice niż przełączanie na puszkach gdzie zmiany są mniej odczuwalne (subtelne)

Przynajmniej u mnie.

od kilku lat gościu ze śląska serwuje kable fadela są tak samo autentyczne jak omawiane siltechy

Coś więcej mógłbyś na ten temat powiedzieć? Bo mam całe okablowanie Fadela kupione od dystrybutora z Bielska...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie mam zastrzeżeń, bo są świetne. Szkoda tylko że to już chyba koniec Fadela

Czemu koniec? Michał cały czas ma te druty w ofercie jako dystrybutor. Nawet dziś widziałem na allegro jego ogłoszenie z sieciówką Coherence III.

Czy ktoś słuchał kabli Audioquest z serii FOREST? Na przykład model Redwood lub Wild? To szacowana firma a mało info na temat jej wysokich modeli?

Czy ktoś słuchał kabli Audioquest z serii FOREST? Na przykład model Redwood lub Wild? To szacowana firma a mało info na temat jej wysokich modeli?

chciałem zamówić jeszcze 2 kolejne, ale okazało się, że pan Fadel prawdopodobnie nie żyje i firma jest w zawieszeniu i nie realizuje żadnych zamówień

Czemu koniec? Michał cały czas ma te druty w ofercie jako dystrybutor. Nawet dziś widziałem na allegro jego ogłoszenie z sieciówką Coherence III.

ostatnie 3 sztuki
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

ostatnie 3 sztuki

Tego nie wiedziałem. Zadzwonię do niego jutro dowiedzieć się co się dzieje. Ostatnio się z nim widziałem parę miesięcy temu, wtedy kiedy pisałem recenzję odnośnie sieciówki Coherence III.

Tego nie wiedziałem. Zadzwonię do niego jutro dowiedzieć się co się dzieje. Ostatnio się z nim widziałem parę miesięcy temu, wtedy kiedy pisałem recenzję odnośnie sieciówki Coherence III.

Z niecierpliwością czekam na info czy te kable będą jeszcze dostępne. Właśnie przymierzam się do zmiany kabli głośnikowych, a tu taki klops. Potrzebny mi był też IC i PC, ale z tym jak sobie poradziłem :-)

Z niecierpliwością czekam na info czy te kable będą jeszcze dostępne. Właśnie przymierzam się do zmiany kabli głośnikowych, a tu taki klops. Potrzebny mi był też IC i PC, ale z tym jak sobie poradziłem :-)

Nie martwiłbym się tym. Umarł Król, niech żyje Król. Jest tyle innych, lepszych kabli na rynku niż XLO czy Fadel, że nie ma czego opłakiwać. Fadel ma problemy od lat. Kable owszem niezłe ale też żadne cudo.

chciałem zamówić jeszcze 2 kolejne, ale okazało się, że pan Fadel prawdopodobnie nie żyje i firma jest w zawieszeniu i nie realizuje żadnych zamówień

Czy to pewna wiadomosc ?

Bylaby wielka szkoda dla nas wszystkich, korespondowalem jakis czas temu z p. Jean'em, kupilem u niego moje reference two xlr, ktore zostana , robia za dyzurne do testow.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sytuacja z Fadelem wygląda tak, że p. Jean bardzo poważnie chorował i najprawdopodobniej niestety zmarł, aczkolwiek dystrybutor nie ma żadnego formalnego potwierdzenia tej smutnej wiadomości. Dostawy nowych kabli Fadela nie są już realizowane od początku tego roku i faktycznie pozostały ostatnie sztuki. Co będzie dalej Michał nie wie. Prawdopodobnie marka przetrwa, bo jest zbyt rozpoznawana na całym świecie, pytanie tylko czy ktoś ją kupi, czy też prowadzić będą spadkobiercy pozostaje otwarte. Na dziś dzień nic więcej nie wiadomo.

Poszukaj oryginalnego Audioquest K2. Mialem ten kabel, pozbylem sie systemu i jego tez, ale ludzie ktorzy go slyszeli byli pod wrazeniem. ja tez z checia w przyszlosci wrocilbym do niego. Cena nowego z tych absurdalnych, ale uzywki mozna juz kupic za okolo 10k.

Mialem K2, to swego czasu drugi model od gory, cena 17kUSD wiec top. Rewelacyjne kable, moim zdaniem zdecydowanie lepsze niz Magnum MA, chociaz charakter srebra wyczuwalny.

Mysle wiec, ze na nowych wysokich AQ sie nie zawiedziesz.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Nie martwiłbym się tym. Umarł Król, niech żyje Król. Jest tyle innych, lepszych kabli na rynku niż XLO czy Fadel, że nie ma czego opłakiwać. Fadel ma problemy od lat. Kable owszem niezłe ale też żadne cudo.

Fadele z poprzedniej serii były niedawno temu dostępne za dobre pieniądze w wyprzedaży w Audio Systemie i mało kto się nimi interesował. Firma miała swój dobry okres w drugiej połowie lat 90 a potem coraz mniej się o niej mówiło. Wątpię aby się odrodziła, rynek jest zalany przez różne marki kabli.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Rewelacyjne kable, moim zdaniem zdecydowanie lepsze niz Magnum MA, chociaz charakter srebra wyczuwalny.

Z tego co pamiętam z odsłuchów u mnie i Artuku to faktycznie K2 zagrały świetnie. To jest dźwięk zbliżony stylem i klasą do Nordosta Valhalli, może trochę mniej dynamiczny a bardziej zwiewny. Przy czym Valhalla jest chyba trochę droższa na rynku s/h.

Tomek, K2 sa duzo lepsze od Valhalli glebia, barwa i naturalnoscia, nie sa tak suche, maja wiekszy bas. Moim zdaniem sa duzo lepsze od Valhalli. No i gladkosc do ktorej nordost sie nawet nie zbliza, dynamika tez jest bardzo dobra. Mialem 3 valhalle zasilajace u siebie, bardzo dobre kable, dodam, ze Valhalle wlasnie najlepsze sa jako zasilajace. Moim zdaniem jednak K2 to jest duzo wyzsza liga dzwieku.

Tutaj poprostu juz nie ma tak wielu kompromisow jak np valhalli czy magnum ma.

To wlasnie dziewki K2 wiem, ze juz nie bede w przyszlosci szukal innch kablio glosnikowych ani wsrod nordostow ani wsrod mitow. Tym modelem Aq poprostu skradl mi serce;)

Valhalla ogranicza glebokosc basu, magnum ma ograniczanie gore, K2 ma gleboki bas i wspaniala gore i bardzo gladka srednice.

Kolega ktory kupil K2 ma tez valhalle zasilajace, mial valhallle IC ma tez magnum MA , mial tez mh770 i twierdzi, ze najwieksze wrazenie zrobilo na Nim wlasnie wpiecie K2. Na mnie i kilku innych znajomych zreszta tez.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Wojtek dlaczego sprzedales caly system? Masz inne hobby. K2 to jest dobry klej montazowy. Kabli lepszych od Mita i Transparenta na razie nie slyszalem. Oryginalny K2 sprzedawal gosc z Lodzi ale chetnych nie bylo. Ludzie sie go boja bo jest masa podrobek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.