Skocz do zawartości
IGNORED

podpieciecie daca

adamm

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiście że obsłuży, musisz jedynie wybrać model, posiadający większą ilość wejść.

Podaj proszę całą swoją konfigurację systemu oraz jaki budżet chciałbyś przeznaczyć na zakup przetwornika.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2854912

Z dekoderem satelitarnym może być mały problem - DAC tylko odczyta sygnał cyfrowy (toslink optyczny, spdif elektryczny) PCM. A należy pamiętać że kanały - w szczególności HD - mają sygnał audio w różnych formatach (np 5.1) których DAC nie odczyta. Sprawdziłem to osobiście z dekoderem Cyfra+.

Są następujące rozwiązania, które ja znam:

- DAC (np NAD M51) który "wyciągnie" i skonwertuje do PCM sygnał ze złącza HDMI

- HDMI Audio De-embedder (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- dekoder cyfrowy z możliwością ustawienia konwersji audio do LPCM 2.0 stereo. Dekoder cyfry+ PACE HD tego nie potrafi.

- wyjście optyczne z TV do DACa - wtedy konwersją zajmie się TV.

Pozdrawiam

Najlepsza rada jaką mogę dać to użycie wyszukiwarki. Zapewniam że to nie boli i daje świetne rezultaty.

Ktoś kiedyś powiedział że nie ma głupich pytań tylko odpowiedzi są "nieprecyzyjne" :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2858411

Z dekoderem satelitarnym może być mały problem - DAC tylko odczyta sygnał cyfrowy (toslink optyczny, spdif elektryczny) PCM. A należy pamiętać że kanały - w szczególności HD - mają sygnał audio w różnych formatach (np 5.1) których DAC nie odczyta. Sprawdziłem to osobiście z dekoderem Cyfra+.

Są następujące rozwiązania, które ja znam:

- DAC (np NAD M51) który "wyciągnie" i skonwertuje do PCM sygnał ze złącza HDMI

- HDMI Audio De-embedder (np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

- dekoder cyfrowy z możliwością ustawienia konwersji audio do LPCM 2.0 stereo. Dekoder cyfry+ PACE HD tego nie potrafi.

- wyjście optyczne z TV do DACa - wtedy konwersją zajmie się TV.

Pozdrawiam

Ktoś kiedyś powiedział że nie ma głupich pytań tylko odpowiedzi są "nieprecyzyjne" :-)

dzieki za uprzejmość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2860427

No tak, ale tu jest pytanie, czy założycielowi tematu zależy na wielokanałowym dźwięku.

Poza tym chyba nie ma przeszkód, żeby dekoder konwertował audio do 2.0.

Bawiłem się jakimś dekoderem kiedyś i były tam dokładnie takie same ustawienia jak dla telewizora, czyli można było sobie swobodnie ustawić, czy sygnał z dekodera ma być wielokanałowy czy nie.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2861582

No tak, ale tu jest pytanie, czy założycielowi tematu zależy na wielokanałowym dźwięku.

Bawiłem się jakimś dekoderem kiedyś i były tam dokładnie takie same ustawienia jak dla telewizora, czyli można było sobie swobodnie ustawić, czy sygnał z dekodera ma być wielokanałowy czy nie.

tylko stereo
https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2861713

Chodzi czy nie, to nie ma to żadnego znaczenia bo jeżeli dekoder satelitarny nie potrafi (brak odpowiednich ustawień) zmienić sygnału audio na stereo 2.0 to DAC nie odczyta sygnału z dekodera (SPDIF, Toslink). Nie należy mylić tu różnych pojęć.

Na Cyfrze+ część programów oferuje stereo 2.0 ale już te HD nie.

W przypadku dekodera np Cyfry+ PACE HD 500 nie ma takiej funkcji. Testowałem osobiście z DACiem Arcam rDAC. Na kanałach HD - brak synchronizacji z rDACiem.

Istnieją natomiast dekodery np. firmy Ferguson które oferują downmix sygnału 5.1 do stereo - tu jest link na potwierdzenie

Ukryta Zawartość

Prawdopodobnie w dekoderze którym się bawiłeś była taka funkcja. Mam jednak pytanie czy piszesz o wyjściach analogowych czy cyfrowych? Jaki to był dekoder?

Do DACa potrzebujemy sygnał cyfrowy oczywiście.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2861865

Prawdopodobnie w dekoderze którym się bawiłeś była taka funkcja. Mam jednak pytanie czy piszesz o wyjściach analogowych czy cyfrowych? Jaki to był dekoder?

Do DACa potrzebujemy sygnał cyfrowy oczywiście.

Niepamiętam dokładnie, ale to był zwykły dekoder do zwykłej kablówki. Normalnie się w opcjach jak w tv czy dowolnym odtwarzaczu dvd/bluray ustawiało rodzaj sygnału na wyjściu cyfrowym (konkretnie optycznym). Mi si to wydaje bardzo dziwne, żeby dekoder nie robił downmixu do 2.0, przecież generalnie to ma współpracować z telewizorem (pewnie w 80% przypadków), a nie każdy telewizor musi mieć możliwość obróbki sygnału, za to każdy ma tylko dwa głośniki. Poza tym chyba musi być możliwość wyprowadzenia dźwięku dwukanałowo po analogu nie (a do tego potrzebny jest i downmixing i DACw dekoderze)? No ale nie można wykluczyć niczego, a wtedy nie ma problemu, dekoder do tv i z telewizora optykiem do DACa i pozamiatane.

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2861887

Normalnie się w opcjach jak w tv czy dowolnym odtwarzaczu dvd/bluray ustawiało rodzaj sygnału na wyjściu cyfrowym (konkretnie optycznym). Mi si to wydaje bardzo dziwne, żeby dekoder nie robił downmixu do 2.0, przecież generalnie to ma współpracować z telewizorem (pewnie w 80% przypadków), a nie każdy telewizor musi mieć możliwość obróbki sygnału, za to każdy ma tylko dwa głośniki.

No tak, ale TV podłączamy dzisiaj do dekodera po złączu HDMI i to TV konwertuje sygnał cyfrowy do analogowego przy okazji robi również downmix z 5.1 do 2.0.

Jak już pisałem trzeba się upewnić czy dekoder satelitarny robi downmix z 5.1 do stereo czy nie. Jeśli nie to DAC nie odczyta sygnału 5.1

Poza tym chyba musi być możliwość wyprowadzenia dźwięku dwukanałowo po analogu nie (a do tego potrzebny jest i downmixing i DACw dekoderze)?

. Nie wszystkie dekodery mają taką funkcje niestety.

Oczywiście, że w domenie analogowej mamy konwersje z cyfry do analogu. Niestety nie podłączymy naszego DACa do wyjścia analogowego dekodera. Po co? Interesuje nas tylko sygnał cyfrowy.

Poza tym, wcale nie wynika z powyższego że skoro w dekoderze następuje konwersja sygnału cyfrowego na analogowy to jednocześnie musi być w dekoderze opcja downmixu sygnału cyfrowego 5.1 na cyfrowy stereo 2.0. Prawda?

No ale nie można wykluczyć niczego, a wtedy nie ma problemu, dekoder do tv i z telewizora optykiem do DACa i pozamiatane.

Dokładnie. To jest rozwiązanie które opisałem w pierwszym wpisie. Sam również z tego skorzystałem - TV podłączyłem optykiem z rDACiem. W tym przypadku za konwersje ze złącza HDMI na optyczny Toslink wykonał TV.

Mam jeszcze urządzenie de-embeder HDMI za około 40 EUR. Dzięki temu "wyciągam" sygnał cyfrowy stereo 2.0 z HDMI a następnie złączem elektrycznym SDPiF wprowadzam do DACa.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/103887-podpieciecie-daca/#findComment-2861907

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.