Skocz do zawartości
IGNORED

WD My Book Live problem z sortowaniem utworów

felis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem WD My Book Live 3TB i mam problem z sortowaniem utworów w formacie flac udostępnionych w sieci do urządzenia Yamaha CD-N500.

Pisałem już w temacie o CD-N500, że dystrybutor Yamahy stwierdził, iż wina jest po stronie NAS-a.

Zwróciłem się już do WD (obecnie brak odpowiedzi), ale może ktoś znalazł własne rozwiązanie tego kłopotu.

Rzecz wygląda tak: Zgrywam płytę do flac. Jest w osobnym katalogu. Jeżeli ma do 9 utworów odtwarzają się kolejno (od 1 do 9. Jeśli jest 10 lub więcej to odtwarzają się następująco nr 1, nr 10 i dopiero nr 2, 3 itd.

Słucham ich bez korzystania z komputera. Po to mam NAS. Mogę oczywiście wejść na dysk z poziomu windows i tam posortować właściwie po numerze utworu. W oknie NAS-a lista układa się poprawnie, a w CD-N500 nadal gra źle. Ktoś radził by w tagach flac wpisać zamiast 1 to 01. Zrobiłem tak ale nic nie pomogło bo przy listowaniu zawartości NAS mimo wpisanych 01 wyświetla samo 1.

Na razie usunąłem w ogóle tagi i nazwałem pliki 01_tytuł, 02_tytuł itd. Gdy nie ma tagów sortowanie jest na CD-N500 poprawne, ale ich brak ogranicza możliwości innego sortowania.

Aha ktoś mówił o konfiguracji Twonky. Informuję, że w nowym oprogramowaniu WD zrezygnowało z Twonky na rzecz WD DLNA Media Server mającego Certyfikat DLNA 1.5 & i UPnP.

Jeżeli dowiem się coś z WD dam znać. Gdyby ktoś rozwiązał ten problem proszę o informacje.

Pozdrawiam

Czy Yamaha korzysta z serwera DLNA czy ciągnie pliki bezpośrednio?

Czy czyta informacje z tagów czy z nazwy pliku? Jeśli z obu - to która informacja jest nadrzędna?

Jeśli z tagów - który tag jest używany do sortowania?

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Ależ to jest bardzo proste. Przecież sortujesz alfabetycznie a nie numerycznie. Zmień nazwy plików na 01, 02, ... 10, 11, ... czyli na takie jakie BYĆ POWINNY. Masz złe nazwy plików.

Ten Twój fiku miku system zachowuje się dokładnie tak samo jak durne Windows'y.

Przy generowaniu nazw plików zgrywanych do flac - zmodyfikuj "schemat" nadawania tych nazw - daj im "zero padding" od frontu.

(czyli żeby zamiast np. "utwór 1" nadawać mu nazwę "utwór 01")

Witam

Czy Yamaha korzysta z serwera DLNA czy ciągnie pliki bezpośrednio?

Yamaha korzysta z DLNA

Czy czyta informacje z tagów czy z nazwy pliku? Jeśli z obu - to która informacja jest nadrzędna?

Czyta informacje z tagów,. Tag jest nadrzędny. Jeśli nie ma TAG-u to jak pisałem korzysta z nazwy pliku. Ponazywałem je 01_tytuł1, 02_tytuł2. i wtedy sortuje poprawnie, ale tag musi być usunięty. A ja chcę by zostały tagi i przy przeglądaniu folderów sortowanie po numerze utworu.

Jeśli z tagów - który tag jest używany do sortowania?

Myślę, że do sortowanie jest używany tag "numer ścieżki" ale jak pisałem po 1 daje 10 potem 2 bo 10 traktuje jako coś zaczynające się od 1 więc mniejsze od 2.

Jak pisałem dystrybutor Yamahy twierdzi, że CD-N500 w ogóle nie sortuje tylko odtwarza w kolejności jaką poda serwer.

Felis, czym zgrywasz płyty, jakim programem?

ez cd audio converter

Ależ to jest bardzo proste. Przecież sortujesz alfabetycznie a nie numerycznie. Zmień nazwy plików na 01, 02, ... 10, 11, ... czyli na takie jakie BYĆ POWINNY. Masz złe nazwy plików.

Przy generowaniu nazw plików zgrywanych do flac - zmodyfikuj "schemat" nadawania tych nazw - daj im "zero padding" od frontu.

Nazwy plików mam takie jak piszesz (czyli zaczynające się od 01, 02), problem leży nie w nazwach tylko w TAG-ach. Resztę wyjaśniłem powyżej.

A ja mam inny problem z WD My Book Live 6TB ...

Włączyłem serwer DLNA i komputery w sieci go widzą a urządzenia typu odtwarzacz BR (Samsung BD-C6600) czy TV (plazma Panasonic) nie.

Oczywiście zaktualizowałem oprogramowanie w urządzeniach ...

Może ktoś wie co zrobić żeby urządzenia widziały serwer ?

pozdrawiam

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Witam

Jestem posiadaczem WD My Book Live 3TB i mam problem z sortowaniem utworów w formacie flac udostępnionych w sieci do urządzenia Yamaha CD-N500.

Pisałem już w temacie o CD-N500, że dystrybutor Yamahy stwierdził, iż wina jest po stronie NAS-a.

Zwróciłem się już do WD (obecnie brak odpowiedzi), ale może ktoś znalazł własne rozwiązanie tego kłopotu.

Rzecz wygląda tak: Zgrywam płytę do flac. Jest w osobnym katalogu. Jeżeli ma do 9 utworów odtwarzają się kolejno (od 1 do 9. Jeśli jest 10 lub więcej to odtwarzają się następująco nr 1, nr 10 i dopiero nr 2, 3 itd.

Słucham ich bez korzystania z komputera. Po to mam NAS. Mogę oczywiście wejść na dysk z poziomu windows i tam posortować właściwie po numerze utworu. W oknie NAS-a lista układa się poprawnie, a w CD-N500 nadal gra źle. Ktoś radził by w tagach flac wpisać zamiast 1 to 01. Zrobiłem tak ale nic nie pomogło bo przy listowaniu zawartości NAS mimo wpisanych 01 wyświetla samo 1.

Na razie usunąłem w ogóle tagi i nazwałem pliki 01_tytuł, 02_tytuł itd. Gdy nie ma tagów sortowanie jest na CD-N500 poprawne, ale ich brak ogranicza możliwości innego sortowania.

Aha ktoś mówił o konfiguracji Twonky. Informuję, że w nowym oprogramowaniu WD zrezygnowało z Twonky na rzecz WD DLNA Media Server mającego Certyfikat DLNA 1.5 & i UPnP.

Jeżeli dowiem się coś z WD dam znać. Gdyby ktoś rozwiązał ten problem proszę o informacje.

Pozdrawiam

Wróc do tematu o CD-N500. Wczoraj podałem gotowe rozwiązanie, które załatwia sprawę nie tylko w Twonky

Witam

Wróc do tematu o CD-N500. Wczoraj podałem gotowe rozwiązanie, które załatwia sprawę nie tylko w Twonky

Czytałem ten sposób zanim zamknęli temat, ale jak pisałem bardzo ładnie to się sortuje na ekranie, a w sieci Yamaha i tak odtwarza niepoprawnie, więc ten sposób u mnie nie działa.

A ja mam inny problem z WD My Book Live 6TB ...

Włączyłem serwer DLNA i komputery w sieci go widzą a urządzenia typu odtwarzacz BR (Samsung BD-C6600) czy TV (plazma Panasonic) nie.

Ale nie zaznaczyłeś przez pomyłkę "ptaszka" w Ustawienia - Multimedia - Strumieniowe odtwarzanie multimediów: - Blok - przy urządzeniu.

Pozdrawiam

Ha !

Wszedłem do ustawień, serwer multimedialny a potem lista urządzeń (nie było ptaszków przy block) i nagle zaczęło działać ;-)

Cuda, Panie, Cuda !

Dzięki za wskazówkę !

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Przykro mi to słyszeć, ale będziemy kombinować dalej. Podaj czym kontrolujesz Yamahę. W moim przypadku to tablet nexus google, tak więc najnowszy android. Proponuję też kliknąć tools na pasku narzędzi, następnie opcje folderów, potem view następnie zaznacz okienko use sharing wizard a pod tym jest opcja when typing into the list view zaznacz opcję select the typed item in the view. Dla ułatwienia na samym dole listy. Dodam że u mnie w tagach nie ma znaczenia czy jest 01 czy 1 zawsze odtwarza kolejno, czyli to nie ma znaczenia. Jeśli to nie zadziała nie przejmuj się będziemy walczyć dalej.

Myślałem, że to Yamaha jest sterownikiem - wydaje się jednak, że nie. Może problem leży w sofcie, którym sterujesz odtwarzaniem?

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy po dobrze przespanej nocy. Sprawdż czy po odpaleniu public mybooklive i wybranu widok na pasku narzędzi masz zaznaczoną opcje list lub details. Następnie kliknij shared music i bez wchodzenia w poszczególne foldery sprawdż analogicznie.

Podaj czym kontrolujesz Yamahę.

Yamahę kontroluje - yamahą, czyli przyciskami na obudowie i jej wyświetlaczem. Na razie to mi wystarcza w przyszłości będzie tablet ale nie wiem jeszcze kiedy.

Jeszcze jedna rzecz przyszła mi do głowy po dobrze przespanej nocy. Sprawdż czy po odpaleniu public mybooklive i wybranu widok na pasku narzędzi masz zaznaczoną opcje list lub details. Następnie kliknij shared music i bez wchodzenia w poszczególne foldery sprawdż analogicznie.

U mnie to wygląda trochę inaczej bo wchodzę z komputera z windows 8. Ale mniej wiecej na jedno wychodzi i co bym nie ustawił to ekranie komputera jest dobrze, a w CD-N500 bez zmian.

Myślę, że windows sortuje sam sobie, ale nie ma wpływu na sortowanie w My book Live dla innych urządzeń. Trzeba by może sortować w ich wewnętrznym serwerze, ale nie mam pojęcia jak się do niego dostać. W samym panelu zarządzania NAS-em nie ma takiej opcji.

Niestety nie mam 8. Wydaje się że tu jest pies pogrzebany. Jest to względnie nowy system. Może instalując oprogramowanie od nowa zrób to w trybie zgodności z porzednia wersją windowsa. Tak czy inaczej myślę że tablet lub iphone jako sterownik rozwiąże problem.

Generalnie to sterownik (jednak w tym przypadku Yamaha) ma nadzór nad całością procesu. I to w Yamasze zachodzi proces kolejkowania. Serwer nie ma nic do gadania - wypluwa kolejne utwory zgodnie z żądaniem sterownika. Sądzę, że w opisanej powyżej sytuacji problem polega na odrzucaniu 'leading zero' przez procesor Yamahy, jeśli jest w tagu.

Widzę dwie opcje:

1 - zmienić numerację w tagach na 101; 102; 103 itd - to pozwoli na pozbycie się problemu.

2 - o ile Yamaha to obsługuje - utworzenie playlist zapamiętanych w katalogu z utworami, a mających utwory zapisane w odpowiedniej kolejności.

Kris

Witam

Wydaje się że tu jest pies pogrzebany. Jest to względnie nowy system. Może instalując oprogramowanie od nowa zrób to w trybie zgodności z przednia wersją windowsa.

Ale WD ma swoje wewnętrzne oprogramowanie. Z poziomu windowsa to tylko przeglądam zawartość. Równie dobrze mogę wyłączyć windows i dalej korzystać z NAS-a. Zresztą taka jest moja idea. Wyłączyć szumiący komputer, zupełnie niepotrzebny gdy chće posłuchać muzyki. Jakbym chciał sterować Yamahą z komputera to bym w ogóle nie kupował NAS-a. Bo wgrałem próbną wersję twonky i leciałem z dysku komputera pomijając WD My Book na CD-N500, a wszystko szło po kolei.

Generalnie to sterownik (jednak w tym przypadku Yamaha) ma nadzór nad całością procesu. I to w Yamasze zachodzi proces kolejkowania. Serwer nie ma nic do gadania - wypluwa kolejne utwory zgodnie z żądaniem sterownika.

Też tak myślałem. Oto odpowiedź dystrybutora yamahy:

Informujemy iż problem lezy po stronie oprogramowania My book live lub routera.?

Yamaha nie odpowiada za układanie(katalogowanie) kolejności utworów tylko wyświetla kolejność ,która zostaje jej podana.

Pomysł z numerowaniem utworów od 101 sprawdzę później bo mi się podoba. Robienie playlist pewnie możliwe ale mi się nie podoba więc nie skorzystam.

Ale WD ma swoje wewnętrzne oprogramowanie. Z poziomu windowsa to tylko przeglądam zawartość. Równie dobrze mogę wyłączyć windows i dalej korzystać z NAS-a. Zresztą taka jest moja idea. Wyłączyć szumiący komputer, zupełnie niepotrzebny gdy chće posłuchać muzyki. Jakbym chciał sterować Yamahą z komputera to bym w ogóle nie kupował NAS-a

Ja również słucham bezpośrednio z NAS podłączonego do routera do którego również jest podłączona yamaha. Komputer służy mi tylko do zgrywania i katalogowania muzyki. Wspomniałem o windows tylko dla tego że sam o tym mówisz cytuję "Myślę, że windows sortuje sam sobie, ale nie ma wpływu na sortowanie w My book Live dla innych urządzeń" Musisz jednak pamiętać o tym że wewnętrzne oprogramowanie WD czy Twonky pisane jest pod konkretną dedykowaną platformę w tym przypadku windows. Nic nie działa tu niezależnie od siebie, dlatego wspomniałem o tej zależności. Gdzieś przecież tkwi błąd i raczej nie po stronie twojej Yamahy bo ze zwyłego dysku piszesz że czyta poprawnie. Pomysł z tym numerowaniem to dalej półśrodki, których nie lubię. W moim przypadku płyty zgrywam EAC połączonym z bazą danych gdzie wszystko taguje się samo. Czasem wprowadzam niewielkie poprawki i tyle. Nie wyobrażam sobie żebym musiał bawić się z każdym utworem w takie numerowanie. Tak jak pisałem wczesniej u mnie nie ma znaczenia czy jest 01, czy 1. Wszystko działa bez problemu po odpowiedniej konfiguracji, tak więc nie tędy droga. Felis pamiętaj że jeśli od początku nie zrobisz porządku to będzie się to za Tobą ciągneło być może latami a i tak w końcu się poddasz, tyle tylko że zostaniesz z ogromną kolekcją dziwacznie obtagowanych utworów.

oprogramowanie WD czy Twonky pisane jest pod konkretną dedykowaną platformę w tym przypadku windows.

Oprogramowanie w WD czyli WD DLNA Media Server (wcześniej dawali okrojoną wersję twonki) musi być napisane pod linuksa bo z tego co wiem taki jest system w WD. Myślę, że windows nie ma nic do konfiguracji WD. Można się nim tylko posłużyć do listowania zawartości i kontroli przez stronę wwww mającą niewiele opcji.

Pomysł z tym numerowaniem to dalej półśrodki, których nie lubię.

Ja też nie lubię, ale jest lepszy niż wycięcie TAG-ów w ogóle. Firma WD na razie nie zareagowała na mojego maila, więc albo nad tym myślą, albo mają swoich klientów w nosie.

Swoją drogą urządzeń na rynku coraz więcej (TV LCD, NAS-y, tablety itd) ale znaleźć takie które działa w 100% poprawnie to sztuka.

Oprogramowanie w WD czyli WD DLNA Media Server (wcześniej dawali okrojoną wersję twonki) musi być napisane pod linuksa bo z tego co wiem taki jest system w WD.Myślę, że windows nie ma nic do konfiguracji WD

Niestety mylisz pojęcia a i ja nie wyraziłem się dosyć precyzyjnie. Chodzi o to że dyski takie jak dla przykładu mybooklive niezależnie od oprogramowania na jakim pracują muszą być uniwersalne czyli być wstanie współpracować ze wszystkimi popularnymi platformami systemowymi takimi jak win właśnie czy mac a nawet mobilnymi jak android. Inaczej mówiąc musi być dla nich wsparcie ze strony oprogramowania producenta dysku. Dla każdego wspieranego systemu są dedykowane narzędzia dostosowane do jego specyfiki.

Pozdrawiam

Felis, spróbuj może jeszcze innego odbiornika DLNA - wtedy będzie wiadomo, czy problem jest po stronie serwera czy odbiornika (choćby jakiś player DLNA na telefon).

Kris

Felis, spróbuj może jeszcze innego odbiornika DLNA - wtedy będzie wiadomo, czy problem jest po stronie serwera czy odbiornika (choćby jakiś player DLNA na telefon).

Spróbowałem, bo mam jeszcze taką mini Yamahę MCR-755. Ta z kolei flac sortuje absolutnie alfabetycznie wg tytułu utworu pobranego z TAG-a. Dopiero jak nie ma TAG-a to układa według nazwy pliku. Może jednak dystrybutor Yamahy myli się, że wszystko zależy od serwera.

Ale coraz bardziej skłaniam się do wyrzucenia TAG-ów z flac. Ostatecznie jak folder nazywam: "Nazwa-Zespołu - Tytuł płyty" a w środku pliki "01_tytuł utworu numer-1" itd to wszystko jest jasne a problem z sortowaniem znika.

Tagi są niezbędne na dłuższą metę... sprzęt wymienisz a muzyka z plikach pozostanie ...

Tagi są niezbędne na dłuższą metę... sprzęt wymienisz a muzyka z plikach pozostanie ...

No tak, ale już teraz mam 2 urządzenia (jedno będzie rzadko wykorzystywane ale jednak) , które nie radzą sobie z sortowaniem tagów. Ich usunięcie likwiduje problem. Wiem że zubożeje pzrze to możliwość sortowania w winny sposób niż kolejność na płycie, ale najczęsciej słucham całych płyt a jak mi się zachce składanki to zrobię osobny katalog lub playlistę.

Bo wydaje mi się, że zmusić te 3 urządzania (WD i dwie Yamahy a szczególnie CD-N500) do poprawnej współpracy będzie bardzo ciężko. A jak słucham znanych od lat płyt i lecą nie po kolei to mnie trafia.

Napisano dziś, 09:43

Użytkownik kris_k dnia 20.06.2013 - 22:55 napisał

Spróbowałem, bo mam jeszcze taką mini Yamahę MCR-755. Ta z kolei flac sortuje absolutnie alfabetycznie wg tytułu utworu pobranego z TAG-a. Dopiero jak nie ma TAG-a to układa według nazwy pliku. Może jednak dystrybutor Yamahy myli się, że wszystko zależy od serwera.

Obawiam się, że wszystko wskazuje na to, że to jednak Yamaha ma pod górkę z obsługą tagów - a przedstawiciele firmy odwracają kota ogonem...

Kris

Obawiam się, że wszystko wskazuje na to, że to jednak Yamaha ma pod górkę z obsługą tagów - a przedstawiciele firmy odwracają kota ogonem...

Napisałem jeszcze raz do dystrybutora Yamahy jak to jest że wszystko zależy od serwera, a oba urządzenia sortują inaczej? Zobaczymy co odpowiedzą.

Aha, jeśli "numer ścieżki" ustawie jako 101, 102 (..) 110 itd to CD-N500 wyświetla poprawną kolejność na płycie. MCR-755 nadal alfabetycznie.

Natomiast nie ma sensu bawić się tym co wylistuje w windows. Mogę sobie układać tam utwory według dowolnego klucza, a urządzania tego w ogóle nie zauważają. Może i słusznie bo w końcu serwer NAS jest po to by być niezależnym od komputera.

Mogę sobie układać tam utwory według dowolnego klucza, a urządzania tego w ogóle nie zauważają. Może i słusznie bo w końcu serwer NAS jest po to by być niezależnym od komputera

Jeśli by tak miało być to jak w takim przypadku chciałbyś wprowadzać zmiany na swoim dysku NAS bez użycia Komputera czy tableta, paznokciem? Następnie idąc dalej Twoim tokiem rozumowania niezależność tego urządzenia postrzegasz w kategoriach kompletnego braku interakcji z pozostałymi urządzeniami. Postaraj się zrozumieć jedną rzecz. W momencie kiedy na swoim komputerze poprzez Windowsa w Twoim przypadku wchodzisz do NASa to właśnie w nim jesteś i wszystkie zmiany których dokonujesz powinny zostać zapamiętane. Potem możesz spokojnie wyłączyć kompa bo do słuchania muzyki nie jest już potrzebny. Taka jest ogólna zasada, ale u Ciebie tak nie jest bo coś jest zwalone. Zrozumienie tego pozwoli Tobie na szybsze zlokalizowanie problemu inaczej mówiąc pokaże kierunek, którym należy podążać by po nitce dojść do kłębka. Powiem co ja zrobiłbym na Twoim miejscu w pierwszej kolejności. Po prawidłowym otagowaniu wybranego albumu, sprawdził czy wszystko wyświetla się prawidłowo jeśli nie to posortował to według metody o której mówiliśmy wcześniej. Następnie wejdż poprzez wd qick view w dashboard, settings, media i wybierz rescan i może dla pewności po zeskanowaniu rebuild. Dobrze też zrobić map network drive twojego nasa jeśli już tego nie zrobiłeś na samym początku. Następnie po podłączeniu yamahy sprawdził jak to gra. Jeśli dalej byłoby żle wgrałbym całe oprogramowanie WD i yamahy od nowa. Sprawdziłbym też z ciekawości jak wszystko chodzi poprzez tableta i dedykowany program network player controller yamahy. Jeśli nie masz skąd pożyczyć tableta, zainstaluj programik na jakimś telefonie z androidem lub na iphone. Postaraj się próbować różne warianty i nie zapomnij napisać czego już próbowałeś, byśmy mogli po kolei eliminować prawdopodobne przyczyny problemu.

Jeśli by tak miało być to jak w takim przypadku chciałbyś wprowadzać zmiany na swoim dysku NAS bez użycia Komputera czy tableta, paznokciem?

To nie tak. Ty też musisz zrozumieć dwie kwestie. WD ma panel zarządzania poprzez stronę www oraz pokazuje się w otoczeniu sieciowym gdzie można wylistować zawartość.

Owszem w tym panelu zarządzania przez www ustawiłem wszystko jak trzeba, tyle że nie ma tam opcji sortowania czy nawet wyświetlania zawartości. To co ustawię przez stronę www NAS-a zapamiętuje się bez problemu i działa. Gdyby tam była opcja sortuj to pewnie by też zadziałała.

Możliwość listowania zawartości jest przez otoczenie sieciowe. Tam sobie mogę sortować i windows to pamięta, ale na żadne inne urządzenie to wcale nie wpływa. Sprawdziłem to 10 sposobów, straciłem kilka godzin i nie ma efektu. Nie dziw się, że podążanie tą drogą uważam za bezsensowne. Wrócę tylko do tego jeśli ktoś z takim WD i windows 8 osiągnie sukces i poda krok po kroku jak to zrobić.

Ludzie na zagranicznych forach odblokowują linuksowe ssh z WD i mieszają zawartością, zmieniają serwery multimediów, ale nie wiem dokładnie jak to zrobić i czy nie stracę gwarancji.

Co do tabletu to kupię jak pojawią się pierwsze dziadziejące bez problemu i wyposażone w to co mi potrzeba w cenie nie przekraczającej 1800zł. Takich jednak na rynku nie ma, a nie chcę wydawać kupy kasy na coś bezsensownego. Telefonu z androidem też nie mam. Bo telefonu używam do dzwonienia, a telefony z androidem się do tego nie nadają. Mają duże ekrany i trzeba non stop latać za ładowarką. Mój telefon wytrzymuje od 2 do 3 tygodni bez ładowarki w tym ok 7 godzin ciągłej rozmowy a kosztował 250zł. Jak znajdziesz mi taki z androidem to zaraz kupię.

To nie tak. Ty też musisz zrozumieć dwie kwestie. WD ma panel zarządzania poprzez stronę www oraz pokazuje się w otoczeniu sieciowym gdzie można wylistować zawartość.
Hej felis przecież ja między innymi o tym piszę "wejdż poprzez wd qick view w dashboard, settings, media i wybierz rescan i może dla pewności po zeskanowaniu rebuild" To własnie odbywa się poprzez stronę www. Druga sprawa jak możesz podejrzeć otoczenie sieciowe czy wejść na w/w stronę www i dokonać odp. zmian bez użycia windowsa na swoim kompie. Piszę o tym tylko dlatego że trochę dziwnie to zabrzmiało, kiedy napisałeś w kontekście nieakceptowania zmian dokonywanych za pośrednictwem kompa na Twoim serwerze, cytuję"Może i słusznie bo w końcu serwer NAS jest po to by być niezależnym od komputera" Wracając do panela zarządzania poprzez stronę www. Jest tam wiele przydatnych funkcji, ale nie ma opcji sortowania i wyświetlania zawartości, jak myślisz dlaczego? Może właśnie dlatego że te narzędzia ma windows a oprogramowanie wd współpracuje z tą platformą czym chwali się producent WD. Skoro w moim przypadku i nie tylko moim to dziala a u Ciebie nie to jeszcze nie powód by odrazu tworzyć teorie na temat złego oprogramowania. Zbyt dużo niewiadomych. Równie dobrze twój egzemplarz yamahy może być zwalony. Dlatego mówiłem byś najpierw przywrócił ustawienia fabryczne. Jeśli to nie pomożę może warto wybrać się z samym dyskiem do salonu yamahy i sprawdzić jak to działa na innym egzemplarzu. Jako ciekawostkę powiem że ostatnio walczyłem z nowiutkim Asusem koleżanki. Komputer ten miał dziwną przypadłośc, ponieważ bardzo wolno otwierał zdjęcia, ale filmy nawet hd odtwarzał płynnie bez zacięc. Walczyłem z tym chyba ze 3 godziny i tylko trochę to poprawiłem. Wgrałem od nowa całego windowsa mimo że parę dni wcześniej został aktywowany w sklepie i po problemie. Dlatego właśnie piszę o przywróceniu ustawień fabrycznych w obu urządzeniach, a następnie update. Wspomnę na koniec o telefonie z Androidem na którym mógłbyś trochę poeksperymentować. Mam HTC którego nie używam z wgranym oprog. network controller i mógłbym Ci go podarować. Czasem zawiesza się, ale po za tym działa bez zarzutu i do testów się nada bo sam sterowałem nim moją yamahę. Tylko nie wiem jak z przesyłką z Irlandii do Pl bo może nie byc tanio.

"wejdż poprzez wd qick view w dashboard, settings, media i wybierz rescan i może dla pewności po zeskanowaniu rebuild"

Robiłem to tyle, że bez odbuduj. Nic nie dało. Sprawdzę jeszcze z odbuduj.

Równie dobrze twój egzemplarz yamahy może być zwalony. Dlatego mówiłem byś najpierw przywrócił ustawienia fabryczne.

No tak, ale to by musiały być zwalone 2 yamahy co wydaje się mało prawdopodobne. Jak pisałem próbowałem też mini MCR-755 i na niej też sortowanie w windows nie wnosiło zmian. Tyle że tamta układa pliki alfabetycznie, a CD-N500 wg numeru utworu ale niepoprawnie.

Dzięki za pomoc bo widzę, że masz dobre intencje, lecz po tylu godzinach spędzonych bezskutecznie przy windows dochodzę do wniosku, że najłatwiej usunąć tagi i odpowiednio ponazywać utwory i katalogi. Taki układ będzie kompatybilny ze wszystkim choć wiem, że stracę możliwość sortowania np. wg artysty itp.

Jeśli to nie pomożę może warto wybrać się z samym dyskiem do salonu yamahy i sprawdzić jak to działa na innym egzemplarzu.

A owszem wybiorę się. Nie jest to wprawdzie wyłącznie salon yamahy, ale sprzedawca jest tam właściwym człowiekiem więc może coś doradzi.

Mam HTC którego nie używam z wgranym oprog. network controller i mógłbym Ci go podarować. Czasem zawiesza się, ale po za tym działa bez zarzutu i do testów się nada bo sam sterowałem nim moją yamahę. Tylko nie wiem jak z przesyłką z Irlandii do Pl bo może nie byc tanio.

Cóż powiedzieć? Super propozycja, ale rzeczywiście wysyłka na taką odległość nie ma sensu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.