Skocz do zawartości
IGNORED

Długość kabla USB i wpływ na jakość dźwięku

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

A ja kupilem 1.5 metra kabla USB z najwyzszej polki i jestem BARDZO z niego zadowolony

Hehe mój kabelek też leżał na najwyższej półce:P

Przestrzeń- to wiadomo, przecież kabelek z wyższej półki, tam nie ma ścisku, leżą ze dwa na półce, to i większą przestrzeń mają. Barwa na instrumentach muzycznych też ma prawo wzrosnąć, taki kabelek z wyższej półki to prawdziwy inteligent, nie to co te z dołów społeczeństwa i oczytany musi być, to i potrafi się ładnie, barwnie wysławiać. Te z dołów to tylko curvami rzucają. Ale za to jak mięchem poleci to bas jest jak należy.

Boszszszsze, Stasiop, chciałbym zobaczyć tą twoją kolekcję zabawek, może być na zdjęciu.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Dobra poczytałem i sprawdziłem. Kabel 1,5 m USB noname podczas słuchanie wyraźnie słychać co jakiś czas "pykanie" można odnieść wrażenie, że coś na chwilę się przytkało. Zmieniłem na krótszy noname gra ok. Barwa dźwięku na jednym i drugim taka sama. Teraz poszukam jakiegoś markowego kabla i chyba krótszego. Czy możecie coś polecić w rozsądnej cenie.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Dobra poczytałem i sprawdziłem. Kabel 1,5 m USB noname podczas słuchanie wyraźnie słychać co jakiś czas "pykanie" można odnieść wrażenie, że coś na chwilę się przytkało. Zmieniłem na krótszy noname gra ok. Barwa dźwięku na jednym i drugim taka sama. Teraz poszukam jakiegoś markowego kabla i chyba krótszego. Czy możecie coś polecić w rozsądnej cenie.

Kupując konwerter USB/SPDiF, jego konstruktor zalecał, żeby kabel USB brać możliwie krótki i dobrze izolowany. W majowym numerze Audio-Vieo jest test kabli USB, najtaniej a dobrze (50 PLN za 1,8 mb) wypadł Belkin Pro Hi-Speed USB2, lepiej niż 3-krotnie droższa Supra. Rekomendację dostał WreWorld Ultraviolet (270 PLN/2m). Ale już ten Belkin został zaliczony do kategorii A, więc jeśli chcesz budżetowo to pewnie wystarczy.

A ja mam taki, 7.5 m

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

żadnych przycięć, żadnych problemów bo dodam, że z innymi kablami problemy miałem.

Kosztuje tyle ile jest warty - 12 zł :)

Oczywiście jak ktoś ma ochotę dać za kabel USB 300, 600 lub 1000 zł to to ja go od tego odwodził nie będę.

Nasza gospodarka POtrzebuje wsparcia.

Ukryta Zawartość

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Przyjęło się, że używanie kabla o długości dłuższej niż 1m, negatywnie wpływa na detaliczność i luzowanie się basu.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Jest w ogóle mnie wszystkiego, dźwięk jak za kotary.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

No to ja szczęśliwy człowiek jestem, bo nie słyszę różnicy :)

Słysze natomiast różnicę między interkonektami i kablami głośnikowymi.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Nie słyszysz różnic między kablami usb bo masz słaby sprzęt albo jesteś głuchy. Ja jeszcze rozróżniam kable ethernetowe i podstawki pod kable.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Nie słyszysz różnic między kablami usb bo masz słaby sprzęt albo jesteś głuchy.

Taki własnie kit wciskają producenci kabli USB :)

Ja tego nie kupuje.

Ja jeszcze rozróżniam kable ethernetowe i podstawki pod kable.

Współczuje...

Słysze natomiast różnicę między interkonektami i kablami głośnikowymi.

Również współczuję.

Wierzę w jedynego, kabla grającego.

Ja ja ci współczuje, tego "luzowania basu" na kablu dłuższym niż 1 m o którym parę postów wspominałeś :)

Żyć z czymś takim... tragedia.

...Ja jeszcze rozróżniam kable ethernetowe i podstawki pod kable.

To akurat podstawa, nie bardzo wiem dlaczego się afiszujesz?

Jak się bardziej osłuchasz to będziesz słyszał jaką praską były zarabiane wtyczki.

Ja ręcznie plotłem pary pod konkretne formaty kompresji. IMHO np. pod flac pasował bardziej układ przeciwskrętny który z kolei nie bardzo mi leżał w alac. Ale dałem sobie spokój bo nie chciało mi się już przekładać kabli co chwilę.

Tomek

No oczywiście, to banał. Nie jestem jeszcze tak osłuchany jak ty ale jeszcze poczytam forum, osłucham się i będę słyszeć.

No oczywiście, to banał. Nie jestem jeszcze tak osłuchany jak ty ale jeszcze poczytam forum, osłucham się i będę słyszeć.

Miałem coś napisać o bakteriach, ale zachłysnąłem się maślanką :-)

Przeczytaj "o mnie" i będziesz wiedział co jeszcze można zrobić z maślanką w audio.

Przeczytaj "o mnie" i będziesz wiedział co jeszcze można zrobić z maślanką w audio.

No właśnie po tej lekturze to napisałem. Wszystko czego się dowiedziałem, to że jesteś specem od Linuxa. Ale może na forum audio zamiast filozofii nabiałowej wypadałoby napisać coś o sprzęcie na jakim słuchasz muzyki. Bo odnoszę wrażenie, zapewne błędne ale jak je zweryfikować skoro o tym cisza, że masz mało przejrzysty system i stąd wszelkie wątpliwości czy wręcz negacja na zasadzie: skoro ja nie słyszę, to wam się tylko wydaje, że słyszycie. Podpieranie sie ABX też nie pomaga tak jak i jego ignorowanie. Niestety, nie wszystko się temu poddaje, nie tylko w audio. Ale to zapewne wiesz.

Opublikowano · Ukryte przez misiomor, 5 Lipca 2013 - fiksacja analna
Ukryte przez misiomor, 5 Lipca 2013 - fiksacja analna

No właśnie po tej lekturze to napisałem. Wszystko czego się dowiedziałem, to że jesteś specem od Linuxa. Ale może na forum audio zamiast filozofii nabiałowej wypadałoby napisać coś o sprzęcie na jakim słuchasz muzyki. Bo odnoszę wrażenie, zapewne błędne ale jak je zweryfikować skoro o tym cisza, że masz mało przejrzysty system i stąd wszelkie wątpliwości czy wręcz negacja na zasadzie: skoro ja nie słyszę, to wam się tylko wydaje, że słyszycie. Podpieranie sie ABX też nie pomaga tak jak i jego ignorowanie. Niestety, nie wszystko się temu poddaje, nie tylko w audio. Ale to zapewne wiesz.

A wpływ czerwonych plugów analnych poddaje się testom ABX? A różnice między kablami eth w połączeniu z NAS? Tego właśnie nie wiem.

• 2 tygodnie później...

Szukam namiarów na solidny kabel USB 2.0 A-B długość najlepiej od 2ft do 3ft lub od 0.6m do 1m.

Proszę wklejajcie linki.

Pozdrawiam

Pygar

A taki kabel spoko Ci wystarczy.

Ukryta Zawartość

Nie daj się tylko wpuścić w kanał i nie kupuj kabla za 200 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki, wygląda bardzo korzystnie jeśli chodzi o średnicę.

Chciałbym trochę skrócić drogę sygnału, bo w tym przypadku miałbym 1,8m USB do konwentera i 3m Coaxiala do DAC-a.

Krótsze i dobrze zaekranowane odcinki to mniejsza możliwość zakłóceń, a w tej okolicy biegnie już 15 innych kabli ( zasilające i sygnałowe ) i kolejne niepotrzebne metry robią dodatkowe zamieszanie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kupiłem ostatnio taki:

Ukryta Zawartość

Bardzo solidnie wykonany. Ja kupiłem kabel o długości 2m, są tam oczywiście krótsze lub dłuższe odcinki.

Ukryta Zawartość

Kupiłem ostatnio taki:

Ukryta Zawartość

Bardzo solidnie wykonany. Ja kupiłem kabel o długości 2m, są tam oczywiście krótsze lub dłuższe odcinki.

Widzę w ich ofercie taki przewód o długości 0,5m i ten będzie najlepszy do konwerterów USB/SPDIF(I2S) ze względu na ograniczone ryzyko zbierania z otoczenia wszelkich zakłóceń.

W tym przypadku krótsza "antena" to lepsza "antena".

Ukryta Zawartość

Weź 4 metry koncetryka i zrób 0,5m usb, wsadź jeszcze jeden wspólny ekran i nie będzie mowy o żadnej antenie ;)

Wtyczki USB A i B nie są drogie, i bedziesz miał 100% bezkompromisowy kabelek i do tego własnej roboty (+10pkt do skilla) ;)

Weź 4 metry koncetryka i zrób 0,5m usb, wsadź jeszcze jeden wspólny ekran i nie będzie mowy o żadnej antenie ;)

Wtyczki USB A i B nie są drogie, i bedziesz miał 100% bezkompromisowy kabelek i do tego własnej roboty (+10pkt do skilla) ;)

Po takich odpowiedziach już wiem, czemu np. kolega dd6 umieścił Cię w ignorowanych :-)

Świetne, nie do końca na temat ... :-) ale czuć wielki dystans do audio voodoo i ogromne poczucie humoru.

Tacy też są potrzebni.

Nie mówię, że zawsze ale czasem kubeł zimnej wody pomógłby niejednemu.

Pozdrawiam

Pygar

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.