Skocz do zawartości
IGNORED

Zasilacz oparty na LT4320 - wątek Ideal Diode Bridge Controller

AudioST

Rekomendowane odpowiedzi

Przenoszę wątek TU...

Jako że lubię eksperymenty :) a potrzebne mi będzie kilka zasilaczy +15 V powstanie PCB Zasilacza oparta na tym właśnie układzie :)

Założenia :

- napięcie +15V, 2A min

- minimalne straty (zakładam nie więcej niż 1,2-1,5V na LDO

- wykorzystanie LT4320 :)

Na PCB będzie więc

- bezpiecznik :)

- trafo do druku (35-45VA) 12V out (prawdopodobnie seria TSZZ35 indela, a więc 45VA)

- mostek na LT4320 plus 4 Mos-y

- stabilizator LT1185 (tak na pierwszy strzał)

- Radiatorek ( licząc 1,5V i 2A straty ok 3W do rozproszenia)

Oczywiście napięcie wyjściowe może być inne (zmieniamy 2 rezystorki + trafko)

I teraz czy ktoś jest chętny ?

Listę chcę zapuścić wcześniej :) ....

Płytki będą pod koniec lipca (wstępne założenie), PCB powstanie do połowy lipca.

LT4320 dostępne w LT lub w necie :) jeśli ktoś by była większa ilość chętnych na PCB i sam układ

Mogę zamówić ten układ w większej ilości przez dystrybutora lub bezpośrednio w LT :)

?

Mogą być wstępne wpisy :) w formie

xxxx, PCB- x, LT- x

gdzie:

xxxx - nick

i dalej wiadomo :)

Załóż jeszcze może tak z 8 wątków. Może ktoś lubi czytać wypociny trolla.

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Raczej dobrze. Dla małych prądów straty mocy na diodach mostka są małe więc i problem mały. Im większe prądy tym większy zysk z użycia takiego mostka na MOSFETach

Jestem Europejczykiem.

co do idei zgadza sie on jest raczej do do dużych prądów jednak chce go zastosować aby cały układ był z maksymalnie niskimi stratami

dlatego np będzie trafo 12V dla nap wyjsciowego 15 V

co do kosztów

PCB 50-80 PLN

Trafo -40

pozostałe elementy ok 50 - 100 PLN

LT4320 mogę załatwiać jeśli było by ze 100 szt zamówionych inaczej każdy sobie kombinuje je sam.

Na razie tego elementu nie ma u detalicznych dystrybutorów

Schemat może sie pojawi jeszcze dziś własnie se siadłem nad tematem :)

Akurat schemat jest prosty :)

Płytka będzie jednostronna .....

Oto schemat

Nic cudownego podstawa

Musiałem dorobić bibliotekę LT4320 :) i IRFków

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie :)

mamy 1x 15V

A kto pisał o minusie ?

Choć mogiem :) zrobić z minusem :) PCB ale musiało by być kilku chętnych dla kilku PCB szarpać sie nie będę :)

Myślę że temat znacznie przyspieszę i PCB do roboty wysyłam w tym tygodniu

Kto będzie chętny to ...

Nie .. to nie zrobię dla siebie :)

a oto PCB

przeczytałeś dokładnie dataszita tego układu?

Po niedługiej chwili będzie tylko dym i po układach...

To co widzę na projekcie pcb raczej nie zadziała tak jak zakłada producent w dataszicie.

Jak zamierzasz rozproszyć ciepło wydzielane przez mosfety?

Obejrzyj również:

Ukryta Zawartość

...chyba nie przypadkowo Ev.B jest taka duża (w porównaniu do układów i mosfetów)

moim zdaniem lepiej było by zastosować także pojedyncze mosfety m.in ze względu na krótsze wyprowadzenia. Poza tym nie widzę tego na jednostronnej PCB;)

Ukryta Zawartość

Wyjaśnienie:

LT4320 pobiera Iq ok 2mA (max) i tak dołożyłem a wiec sam wydziela powiedzmy przy nap 20V ok 40mW a więc się nie ugotuje bo nie ma od czego.

Zastosowałem tranzystory IRF7351 o Rds on na poziomie 25mOm max, tak więc przy prądzie 2A (nie zakładam więcej) odłoży się na nich 2A x 0,025 = 0,05V * 2A daje 0,1W do rozproszenia przez jeden tranzystor. Czyli też nic się nie powinno dziać owszem pewnie będzie miał z 55 - 60 st ale to dopuszczalne (założone Rth(jc)=5, Rth(ch)=20, Rth(ha)=63)

A więc drogi Luisie jak widzisz liczyć umiem :), ale dzięki za czujność ....

PS

to zasilacz do tego wzorca ... wiec jak byś reflektował na wzorzec to ... reflektuj na zasilacz :)

Oto ostatnia wersja PCB i pewnie taka trafi do produkcje - prawdopodobnie

Jakieś uwagi ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A więc drogi Luisie jak widzisz liczyć umiem :)

.. widzę że liczysz... ale sorry, mam zamiar zrobić ten prostownik trochę inaczej.

Skorzystam z doświadczeń LT, zamówiłem już układy, na razie nie pokaże jak to będzie wyglądało gdyż to może być kawałek projektu komercyjnego, który dopracowuję.

p.s. nie widzę sensu robienia wylewki masy, która w zasadzie niczemu nie służy..;) Nie po to producent zaopatruje układy w termale, żeby do nich podłączać ściekę np. masy...

Co masz na myśli doświadczenia LT ? bo tego nie rozumiem .... ?

i kolejne jakieś zagadki "Nie po to producent zaopatruje układy w termale, żeby do nich podłączać ściekę np. masy.." owszem jest i jest podłączony nie służy na pewno do rozpraszania ciepła z IC bo nic nie świadczy o tym że to (tu) jest potrzebne. Oczywiście przy 600 kHz i trudnych tranzystorach już może być jakieś większe ciepło wydzielane ale nie w tym projekcie.

Tutaj na prawdę żadnych cudów i tajemnic nie ma.

Pewnie że można robić termale i cuda wianki ale to tylko przeora cene płytki i nic nie przyniesie specjalnego ... w temacie (w tym rozwiązaniu)

Co masz na myśli doświadczenia LT ? bo tego nie rozumiem .... ?

i kolejne jakieś zagadki "Nie po to producent zaopatruje układy w termale, żeby do nich podłączać ściekę np. masy.." owszem jest i jest podłączony nie służy na pewno do rozpraszania ciepła z IC bo nic nie świadczy o tym że to (tu) jest potrzebne. Oczywiście przy 600 kHz i trudnych tranzystorach już może być jakieś większe ciepło wydzielane ale nie w tym projekcie.

Tutaj na prawdę żadnych cudów i tajemnic nie ma.

Pewnie że można robić termale i cuda wianki ale to tylko przeora cene płytki i nic nie przyniesie specjalnego ... w temacie (w tym rozwiązaniu)

Odpowiedziałem na PW. Pewnie już czytałeś:)

• 2 lata później...

-Że niby w czym? Przecież to jest scalona wersja synchronicznego prostownika, jedynym ograniczeniem może być max napięcie zasilania.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Np zasilacze w dac, zmiana diod prostowniczych na soft recovery przyniosla korzysci dzwiekowe. Wiec moze i tak uklad wniosl by kolejne. Miekksze przelaczenia, mniej syfu w zasilaniu itp..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.