Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Super. Z czego się przesiadłes? Opisz swoje wrazenia jak juz ich trochę posłuchasz. Sam bym kupił głosnikowe Magnum Ma tylko te wielkie puszki i problem z ich ustawieniem mnie powstrzymał.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No cóż. Co tu pisać.

Ja sprzedałem (chyba) moje MIT-y i idę na maxa tzn. kupuję MIT Oracle MA-X w wersji bi-wire ;)

Nie wiem czy ma to sens bo jednak wolę grać na bi-ampingu więc jeszcze muszę przemyśleć temat.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Pasuję, to jeszcze nie moja półeczka :)

Ja muszę sobie podstawić taboret żeby na tą półeczkę sięgnąć ;)

P.S.

Jeszcze raz wielkie dzięki za kontakt na Piotra "od lamp".

Facet b. mi pomógł i jest moim "guru".

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie ma sprawy.

Trochę z niego bajkopisarz ale esencję można wyciągnąć i co najważniejsze ma pokrycie z rzeczywistością.

Ja jestem pod wrażeniem jego wiedzy (teoretycznej i praktycznej) na temat lamp.

To co mi doradził sprawdziło się w 100% a to już w porównaniu do "ekspertów" na AS jest wyjątkowe.

Tak czy inaczej życzę tobie dużo zadowolenia z nowych kabli MIT-a.

Niestety są to wymagające kable i obnażają wszelkie słabości systemu.

Trzeba o tym pamiętać przy ich zakupie ;)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem wcześniej Magnum M1 ale (o dziwo) Shotgun S1 u mnie lepiej zagrał więc sprzedałem.

Kolega pożyczył mi na tydzień MA więc wiem jak u mnie grają. Dobrze grają :)

Zastanawiam się nad kablami MITa do mojego zestawu ale na rynku jest straszny miszmasz z cenami i tak nie wiem które MITy są lepsze: Shotgun S1 czy S3?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Dzięki masza1968, myślałem że S3 są najlepsze (S3 - Mark3?).

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

U mnie sie wygrzewa magnum ma ic, a na poczatku grudnia zawita drugi set tego kabla.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

U mnie sie wygrzewa magnum ma ic, a na poczatku grudnia zawita drugi set tego kabla.

słuszny wybor i zapowiada się sympatyczna zima dla Ciebie z Magnum Ma.

Ja coraz bardziej doceniam tą firmę. Oracle ZIII pokonały wszystko z sieciowek co słuchałem do 5000 pln.

Ja coraz bardziej doceniam tą firmę. Oracle ZIII pokonały wszystko z sieciowek co słuchałem do 5000 pln.

No cóż. Co tu pisać.

Ja sprzedałem (chyba) moje MIT-y i idę na maxa tzn. kupuję MIT Oracle MA-X w wersji bi-wire ;)

Nie wiem czy ma to sens bo jednak wolę grać na bi-ampingu więc jeszcze muszę przemyśleć temat.

proszę napisz o swoich wrazeniach gdy juz posiadziesz owe max. Gratuluję posiadania odpowiednich funduszy. Raz się zyję i czasami trzeba zaszalec by poczuc się krolem zycia. Ciekaw jestem czy to co zaoferuja ma faktycznie cos tak magicznego by usprawiedliwic cenę.

Ma i nie ma. To zależy jak na to się patrzy.

Mam w jednym systemie Oracle MA-X2HD, teraz zrobili z tego SHD, ale to topowy model.

Do tego IC MA-X2 i teraz wejdzie SHD.

Wg mnie każdy system z tymi kablami bardzo zyskuje.

Wielka przestrzeń,głębia sceny i soczystość brzmienia.

Do tego miesistość, wspaniały bas ale też piękne barwy, rozdzielczość, dużo szczegółów.

Nie ma problemów że muza brzmi za sucho, za ostro, za jasno itd.

Spodziewma sie fajerwerkow;)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

proszę napisz o swoich wrazeniach gdy juz posiadziesz owe max. Gratuluję posiadania odpowiednich funduszy. Raz się zyję i czasami trzeba zaszalec by poczuc się krolem zycia. Ciekaw jestem czy to co zaoferuja ma faktycznie cos tak magicznego by usprawiedliwic cenę.

Powiem tak. Rozmawiałem z dealerem kabli MIT-a , od którego kupiłem już kabli za cenę samochodu średniej klasy. Więc myślę, że znamy się na tyle że mogę wierzyć w to co mówi na temat tych kabli.

Ja posiadam obecnie kable MIT-a 120HD bi-wire(drugie z góry) i jestem z nich zadowolony. Znajomy twierdzi, że różnica w tych kablach (wyczuwalna dla słuchacza) jest pomiędzy serią ORACLE a niższą serią MAGNUM.

Pomiędzy poszczególnymi kablami z danej serii nie ma aż takiej różnicy w jakości przesyłu dżwięku jak pomiędzy poszczególnymi seriami.

Ale stwierdzę to czy mówi prawdę jak zamienię posiadane kable na topowe MIT-a.

Myślę, że kable mają jakiś tam wpływ na barwę brzmienia ale jednak najważniejszy pozostanie wzmacniacz i żródło.

No chyba ,że kupię jednak Schnerzingera ;)

Aha i jeszcze jeden fakt.

Kupiłem ostatnio najdroższe lampy jakie można dostać Telefunkeny ECC803s w werscji NOS.

Wstawiłem je do mojego pre i o dziwo zagrały gorzej niż dużo tańsze Raytheony (choć uważane za tzw. św. gral).

I tak to jest , że cena nie zawsze gwarantuje jakość. U jednego zagra coś dobrze a u innego nie.

Zobaczymy.

Edytowane przez jarek&ania

Jarek jezeli te lampy nowe to jeszcze musza pograc, oczywiscie moze tak byc, ze finalnie gorzej sie spasija.

Jak zawsze wszystko zależy od sprzętu i preferencji. I od pomieszczenia. Moim zdaniem w niedużych pomieszczeniach (do 20 m2) kable mają większe znaczenie niż zmiana wzmacniacza kosztującego 15 tyś na taki za 25 tyś PLN. Oczywiście pod warunkiem odpowiedniego dobrania tego za 15 tyś. PLN. W takiej sytuacji dobre MITy potrafią zdziałać cuda dużo większe niż kombinacja tańszy kabel + drogi wmak.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czy to jest jakaś wersja ecc83?

Tak. Inaczej 12AX7.

Jarek jezeli te lampy nowe to jeszcze musza pograc, oczywiscie moze tak byc, ze finalnie gorzej sie spasija.

Tak są nowe. Ale nie mam na myśli ,że grają żle tylko, że dżwięk z Raytheonów bardziej mi podchodzi.

Po prostu Telefunkeny grają bezszumowo i detalicznie ale bez "duszy".

Takie granie wg mnie bardziej pasuje do żródła i tam też powędrują.

Przy ich pomocy wyciągnę max. detalu i niuansów dżwięku a za pomocą Ratheonów w pre uzyskam "muzykalność".

W całości toru dżwiękowego to powinna być najlepsza alternatywa.

Jak zawsze wszystko zależy od sprzętu i preferencji. I od pomieszczenia. Moim zdaniem w niedużych pomieszczeniach (do 20 m2) kable mają większe znaczenie niż zmiana wzmacniacza kosztującego 15 tyś na taki za 25 tyś PLN. Oczywiście pod warunkiem odpowiedniego dobrania tego za 15 tyś. PLN. W takiej sytuacji dobre MITy potrafią zdziałać cuda dużo większe niż kombinacja tańszy kabel + drogi wmak.

Masz rację. Ale dla mnie zmiana kabli z 5000 zł na kable za 50000 zł ma zdecydowanie mniejszy ( a może nawet żaden) wpływ niż ten sam skok cenowy w stosunku do wzmacniacza.

Możesz podłączyć najlepsze kable do średniego wzmacniacza a pozostanie on nadal średni.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Po prostu Telefunkeny grają bezszumowo i detalicznie ale bez "duszy".

Właśnie czegoś takiego poszukuję do pre gramofonowego :)

3 sztuki.

Gdzie to można kupić?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

3 sztuki.

Gdzie to można kupić?

Prawie nigdzie. Na świecie jest może kilka sztuk tych lamp w wersji NOS.

Używane można kupić w USA i ostatnio widziałem w Japonii.

Ale to też pojedyncze egemplarze.

Odradzam tobie wstawianie tych lamp do PRE. No chyba ,że lubisz bardzo selektywny, detaliczny,techniczny dżwięk.

Kup Raytheony z 1958 roku a będziesz w szoku co te lampy potrafią zdziałać w porównaniu do innych.

Tylko je również ciężko znależć ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Takie właśnie Raytheony leżą już dla mnie naszykowane :)

No to witam w klubie ;)

Jak wepniesz je w system (nie ważne co miałeś przed nimi) to doznasz wrażeń z gęsią skórką na du...ie włącznie;)

Po prostu mistrzostwo świata jak dla mnie.

Barwa, przestrzeń muzykalność.....

Jedyna wada to wyższe szumy.

Ale nie ma to większego znaczenia.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wreszcie doceniłeś lampki, jak miło...

Zawsze doceniałem;)

Lampa w systemie to balsam na moją "muzyczną duszę" ;)

Ale są tacy co lamp nie doceniają i wolą tranzystory.

Ja tam wolę ..... cycate blondynki od grubych brunetek ;)

3 sztuki.

Gdzie to można kupić?

Maciek podobno sporo podrob tych lamp krazy, zdecydowanie wiecej niz oryginalow....A juz znalezdz 3 to jak wygrac 6 w totka;)

• Pokaż nowe odpowiedzi