Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Nic nie próbuję sprzedać, tzn co jakiś czas mam coś na sprzedaż bo często testuję i zmieniam sprzęty ale nie zamieszczam ogłoszeń w wątkach tematycznych. Moderacja słusznie zrobiła. Są przecież na forum inne miejsca gdzie można zamieścić ogłoszenie.Co by było jakby każdy zamieszczał swoje ogłoszenia np w tym wątku? Zrobiłby się mega bałagan. To chyba jasne.

Do 10kzl to moim zdaniem gruba przesada, ciekaw jestem czy osoba ktora to pisala slyszala inne kable w pulapie 10kzl?

750 to b.dobre kable, mam juz 3 zestaw tym razem w wersji Plus S2. Wersja tube najprawdopodbniej rozni sie impedancja, tzn. jest nizsza jak w przypadku normalnej wersji.

Szkoda ze MIT ma taki metlik z nazewnictwem :-(

Teraz troche z innej beczki, ktory z tych dwoch kabli XLR bylby lepszy - Magnum MA Proline czy Oracle V3.1?

Zawsze seria Oracle jest i będzie lepsza od innych, Oracle 3.1 dynamiką już na wstępie deklasuje Magnum MA, ma dodatkowo większą przejrzystość i mniej podbarwioną średnicę.

Mit na swojej stronie napisal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

czyli od starych oracla moze jest i lepszy.

Mirku a jak sie ma Magnunm Ma do serii 350?

Ukryta Zawartość

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Tylko że na stronie jest mowa o pierwszej serii Oracle ;-)

Serii 350 było też kilka (a może i nawet kilkanaście): 350CVTerminatorS2, 350Oracle, 350CVT Proline Reference, 350CVT Twin Terminator, Spectral MI350ULII, 350EVO i pewnie można tak jeszcze długo wymieniać.

Osobiście bardzo ciekaw byłbym porównania MH-850 Reference z Oracle i Magnumami.

Co myślicie o tym? MH-750 CVT za €160 eur, coś mi tu śmierdzi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Marek.S

Ile ten jest wart?

MIT MI-350 CVT proline twin XLR 1m

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

mh750 za 160 euro? mega wkręt. Ja bym tego kijem nie dotknął. Podejrzane i koniec.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Też mi się tak wydaje, wole nie ryzykować!

Ciekawe czy to oryginał, MIT MH-950!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mit na swojej stronie napisal

Ukryta Zawartość

czyli od starych oracla moze jest i lepszy.

Mirku a jak sie ma Magnunm Ma do serii 350?

Mój znajomy, który używa stare Oracle 1.1 twierdzi, że nawet nowe Oracle Matrix HD 120 są dużo ale to dużo gorszymi kablami od Oracle 1.1.

Ilość pól artykułacji nie ma większego znaczenia, liczy się konstrukcja. Każdy kto spróbuje starych referencji wie, że to trudno jednoznacznie je przebić a, że są nowe produkty, to dla tych, którzy myślą, że wydadzą o połowę mniej niż ktoś kiedyś na Oracle a mają lepiej, bzdura dla naiwnych.

Ukryta Zawartość

No to jak sie ma w takim razie 350 do magnum MA? Bo z tego co pamietam ta 350 to byla referencja

Marek S.

Trzymałbym się Magnum MA. Generalnie wybieraj zawsze najwyższy model z danej serii (Jeśli Magnum to M1 nie M3 ani M2, a najlepiej wersja MA - coś więcej niż M1) ponieważ te modele w ramach danej serii są kompletne. Bawiąc się interkonektami serii Shotgun i Magnum zauważyłem właśnie taką właściwość. W modelach poniżej (2,3) dało się zauważyć niedostatki których pozbawiony był model topowy (1), który w ramach danej koncepcji/klasy był dźwiękowo kompletny. Wygląda to na taki sposób MIT`a na wyciskanie kasy z klienta.

Ten Oracle 3.1 to najniższy model pierwszej generacji/rewizji serii Oracle wyżej był 2.1 i topowy 1.1 - jeśli więc coś z tej starszej linii rozważać to 1.1. Lecz jak już ktoś załączył link do strony MIT`a sam producent pisze że Magnum MA to produkt nowszy który czerpie/powstał ze starszego Oracle 1.1 więc masz odpowiedź. Aktualnie mamy 3 - cią generację serii Oracle - 3.3; 2.3; 1.3, a do tego jeszcze MA/MA-X nad tym. Tak z grubsza zdaje się to układać u MIT`a. Bardzo dobre przewody i bardzo paskudne ceny i polityka produkcji oraz dystrybucji, to też pokazuje co MIT myśli o klientach, dzięki którym przecież żyje i przez których może im się w końcu urwać. Wcześniej czy później ktoś zaproponuje alternatywny wyrób w mam nadzieję znacznie rozsądniejszych cenach i warunkach.

Edytowane przez PMD

No to jak sie ma w takim razie 350 do magnum MA? Bo z tego co pamietam ta 350 to byla referencja

Ja osobiście bym wybrał Magnum MA ponieważ ma więcej finezji a bas jest lepiej zdefiniowany (precyzyjny, punktowy) przez co odkrywa więcej średnicy niż 350-ka. Tu nie ma chyba wątpliwości. Brakuje jednak odrobinę aury z serii Oracle ale co tam.

Gdybym miał wybierać teraz wziąłbym z serii Matrix (HD36) bo dopłata niewielka a jest coś dodatkowego czego na próżno szukać w Magnum MA.

Narazie zostane przy Magnum MA, ale co masz na mysli piszac "cos dodatkowego"?

Narazie zostane przy Magnum MA, ale co masz na mysli piszac "cos dodatkowego"?

Ma caościowo jest ciemniejszy a HD idzię juz bardziej w wiekszą dokładność i neutralność . Zmiany nie są jakieś powalajace ale słyszalne. Takie coś za coś a nie konkretny krok do przodu. Wszystko zależy od amplifikacji, doboru całego toru i naszych oczekiwań. Miałem hd23 XLR ( oczko nizej jak Ma) i u mnie wypadł słabiej od Ma. Mam dwie pary Ma i uważam, że to swietne XLR-y .

Ten bajkopisarz jest to na forum pod nickiem chyba mirunias czy jakoś tak.

Jeszcze reklamował tą aukcję w wątkach tematycznych. Pewnie sądzi, że tu nikt nie zna się na MIT-ach. 350$ za nowego a 3500zł to jednak zasadnicza różnica.

Pomyliły sie chłopakowi waluty i kwoty........takie tam drobnostki))

Ile ten jest wart?

MIT MI-350 CVT proline twin XLR 1m

Taki sprzedałem jakies trzy lata temu za 2100-kiedyś kosztował 8000.

Bardzo dobry konekt,uzywałem w parze z głośnikowymi tej samej serii 770-nowe około 13500-to dobre kable nawet teraz są.

Te tez sprzedałem razem z 350......człowiek słucha na nich do dzis.

Moim zdaniem 350 cvterminator proline reference xlr jest zdecydowanie lepszy od MA Magnum.

bardziej dokładny,szczegółowy-dociążony odpowiednio-taki prawdziwy,natomiast magnum MA jest po ciemnej stronie przekazu.To sa moje odczucia.a i jeszcze najwazniejsze-to 350 nie jest nudna i nużąca,zresztą mam ją aktualnie wpiętą

w system wraz z xlr transparent ref xl z dedykacja do lampy-duet ten stanowi swietną parę-na pewno zostanie u mnie

jeszcze pare latek))

To coś dodatkowego to rzecz trudno wytłumaczalna ale kable HD maja dodatkowe patenty, których nie ma w starych seriach Magnum MA. Jest coś takiego na średnicy, że przekaz bardziej wkręca i nie nudzi się w ogóle. Poprzez większą równowagę na dłuższy dystans powinno wyjść na plus.

Fakt, Magnum MA po 15 minutach odsłuchu robi wrażenie znacznie lepsze, pamiętajmy też o doborze materiału bo gdy trafimy, na coś co wypadnie super na kablach HD to biada już dla Magnum. Przy bezpośrednim wybrzmiewaniu dźwięku w Magnum MA rozkoszujemy się potęgą i dźwiękiem przy instrumencie, przy HD ten dźwięk - to wybrzmienie jakby zaczynało unosić się we wszystkie strony. To jest piękne w sytuacji gdzie zachwyca jeszcze trwający dźwięk a już zaczyna się nowy. To właśnie HD czy SHD.

Ma caościowo jest ciemniejszy a HD idzię juz bardziej w wiekszą dokładność i neutralność . Zmiany nie są jakieś powalajace ale słyszalne. Takie coś za coś a nie konkretny krok do przodu. Wszystko zależy od amplifikacji, doboru całego toru i naszych oczekiwań. Miałem hd23 XLR ( oczko nizej jak Ma) i u mnie wypadł słabiej od Ma. Mam dwie pary Ma i uważam, że to swietne XLR-y .

Zgadzam się Magnum MA XLR to świetne XLR w swoim przedziale cenowym. Ja lubię jak dźwięk jest ciemniejszy.

Napiszesz coś o MH-770 II UL Spectral jakie posiadasz? Z czym je porównywałeś? Ewentualnie myslę o takich własnie kablach głośnikowych. Może je wypożyczę do odsłuchów.

• 2 tygodnie później...

Mam MiT Terminator MH 750.

Moim zdaniem mają bardzo dobry bas i zapewniają dźwięk niemęczący.

U mnie zgrywają się fajnie zarówno z lampą jak i z tranzystorem.

Porownalem ostatnio Magnum MA z 350 reference czy jakos tak, podobno tym najwyzszym z 2 metalowymi puszkami na kablu.

350 ciut ciemniejszy, i jakby bas ciut twardszy, przynajmniej w tamtym systemie. Ale juz definicja basu, przestrzen, mikr dynamika, separacja , przestrzen, powietrze, plynnosc zdecydowanie na korzysc Magnuma Ma. Po ponownym przepieciu na 350 przekaz zrobil sie taki bardziej kameralny. Najwiecej dzieki Magnumowi MA zyskiwala dynamiczna klasyka, , kontrasty dynamiczne, szykosc, rozmach i przestrzen pokazaly olbrzymia przewage Magnuma. Sluchaliusmy sciezki dzwiekowej z "star wars", Voices Preisnera, DCD Into the Labyryth. Dodam, ze drugim konektem byl 350, wiec mozna przypuszczac, ze przy dwoch MA w torze przewaga moglaby sie jedynie zwiekszyc.

Edytowane przez Wojtek76

Porownalem ostatnio Magnum MA z 350 reference czy jakos tak, podobno tym najwyzszym z 2 metalowymi puszkami na kablu.

350 ciut ciemniejszy, i jakby bas ciut twardszy, przynajmniej w tamtym systemie. Ale juz definicja basu, przestrzen, mikr dynamika, separacja , przestrzen, powietrze, plynnosc zdecydowanie na korzysc Magnuma Ma. Po ponownym przepieciu na 350 przekaz zrobil sie taki bardziej kameralny. Najwiecej dzieki Magnumowi MA zyskiwala dynamiczna klasyka, , kontrasty dynamiczne, szykosc, rozmach i przestrzen pokazaly olbrzymia przewage Magnuma. Sluchaliusmy sciezki dzwiekowej z "star wars", Voices Preisnera, DCD Into the Labyryth. Dodam, ze drugim konektem byl 350, wiec mozna przypuszczac, ze przy dwoch MA w torze przewaga moglaby sie jedynie zwiekszyc.

Fajny opis. Dla mnie Magnum MA ma wybitną jakość w swojej realnej rynkowej cenie (4000-4500 PLN XLR).

A mialeś okazję słuchać kiedyś głosnikowe Magnum MA? Mnie cały czas interesują te kable, tylko te ogromne puszki są użytkowym utrudnieniem. Czekam też na nową linię wyższych modeli o malutkich puszeczkach...SL-Matrix 39 Speaker Interface. Z samej ciekawości co tym razem wymyślili ich posłucham...

Slyszalem caly komplet MAgnum MA, ale w calkowicie dla mnie obcym systemie EAR'a. Zestwowi nic nie brakowalo.

Osobiscie jako, ze gustuje w lampach SE zdecydowalem sie na srebrne kable glosnikowe. Mysle, ze u mnie caly zestaw Magnum MA to byloby przegiecie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wojtek, dokładnie.

Nie wytrzymałem z całym kompletem MA a ze srebrem i owszem :)

Jak na moje kaprawe ucho to nie są kable do toru lampowego.

Cały wpis do zweryfikowania-z prostego powodu.

Najwyższy mit cvterminator 350 proline reference ma trzy puszki duże i jedna małą-i w/g mnie jest zdecydowanie lepszym kablem od mita magnum MA-nie wierzycie?

Wystarczy to sprawdzić...............piszę o xlr-ach.

Teraz mnie zastanowiło o jakich pisze Wojtek-nie będę nawet dociekał-napisałem co ja usłyszałem

To zalezy od toru.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Mity i Transparenty.

Przemawia do mnie teoria, że filtry w puszkach wycinają część "tego czegoś" co jest określane "lampowym brzmieniem".

Te dedykowane do lampy pewnie w puszkach nic nie mają :)

Z tym sie nie zgodze;) Klimat lampy zachowuja. Tylko lampa musi byc wzglednie szybka a nie bulowata.

• Pokaż nowe odpowiedzi