Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

No to teraz już mam dużo jaśniej w głowie,bardzo dziękuję za wyjaśnienie,na pewno mi się przyda

Jak by jeszcze miał ktoś coś z tych kabli do sprzedania o długości 2-2.5m to proszę pisać

No to teraz już mam dużo jaśniej w głowie

Jaśniej albo ciemniej...zależy jakie kable użyjesz.Niektóre grają ciemniej... :-)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jak by jeszcze miał ktoś coś z tych kabli do sprzedania o długości 2-2.5m to proszę pisać

Musisz polować na stosowny kabel. MIT robi bardzo dobre druty i rzadko kiedy ktoś z posiadaczy rezygnuje z marki, a co najwyżej wymienia na wyższy model.

Edytowane przez tomkly
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z tego okresu o którym rozmawiamy MIT miał trzy serie hi-end;

a) najwyższa seria to Oracle, druga od góry to Magnum a trzecia Shotgun;

Shotgun to jedynie ma hajendowy marketing i cenę. Nie jest wart nawet jej połowy.

Jako taki MIT zaczyna się od Magnum M1 (M2 i M3 to w zasadzie Shotgun dla tych, którzy wstydzą się napisu Shotgun :)) a później Magnum MA i Oracle (w starej nomenklaturze bo na Matrixach juz sie nie wyznaję - zerwałem z MITem :)

EDIT: Oczywiście zapomniałem magicznego - moim zdaniem :)

Edytowane przez masza1968
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Shotgun to jedynie ma hajendowy marketing i cenę. Nie jest wart nawet jej połowy.

Coś w tym jest, bo jak porównywałem najwyższego głośnikowego Shotguna z moim starym MH 770 CVTerminator Twin to stary był jednoznacznie lepszy. A z ciekawości na jakie kable przeszedłeś po rozstaniu z MIT? U mnie MIT MH 770 został zastąpiony przez Kimbera Selekta KS 3035.

Edytowane przez tomkly
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Hehe... w tej chwili mam wszystko pospinane nową serią Albedo Monolith ale nie wiem czy znowu nie wejść w puszki. Tym razem TA (seria Ultra bo na wyżej mnie nie stać mentalnie :))

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Rozumiem:-) Ale rozrzut masz spory, pomiędzy skądinąd bardzo dobrym Albedo a TA różnice są rzekłbym niebagatelne;-)

Edytowane przez tomkly
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Ale rozrzut masz spory, pomiędzy skądinąd świetnym Albedo a TA różnice są rzekłbym niebagatelne;-)

W panice i pośpiechu pozbywałem się całego SETu Magnumów MA. Nie było czasu na przemyślenia i testy a ponieważ stare Monolithy kiedyś już u mnie były i złego słowa nie dam na nie powiedzieć, to uznałem Albedo za bezpieczny zakup na przeczekanie i dokończenie zmian w systemie. I tak też zrobiłem.

A teraz siedzę i myślę :)

Z ciekawostek to sam nie lubię srebrnych kabli w audio. U mnie nigdy się nie sprawdziły. Zawsze osuszały, no może poza topowym Siltechem i zawsze lekko odchudzały. Ale sądziłem, że do soczystej lampy srebro może się sprawdzić. Byłem świadkiem porównania topowych srebrnych IC Kondo ze wzmacniaczem Kondo vs inne, dużo tańsze kable miedziane na tym samym wzmacniaczu. Wydawałoby się, że srebro będzie tu wygrane choćby ze względu na firmową synergię ale nic z tych rzeczy.Miedź zagrała dużo lepiej.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Z ciekawostek to sam nie lubię srebrnych kabli w audio.

Też bym ich nie wpinał w tranzystor. Srebro ma sporo większe szanse w lampie ale jak mówisz, nie do każdej pasuje.

U mnie daje radę co nie znaczy, że nie może być lepiej.

Też bym ich nie wpinał w tranzystor. Srebro ma sporo większe szanse w lampie ale jak mówisz, nie do każdej pasuje.

U mnie daje radę co nie znaczy, że nie może być lepiej.

Miałem na testach Metamorphosis, możesz go pożyczyć od Grześka. Nawet ktoś je wystawiał niedawno w ogłoszeniach. Grają z dużo lepszą barwą i selektywnością od Monolitha, który przy nich wydaje się szary i beznamiętny. To jest świetny kabel o proweniencji studyjnej. Miałem go wtedy do porównania z wysokimi modelami Tary i osobiście wybrałbym Albedo. Nie zmienia to faktu że srebro nawet najlepsze zawsze podbija wyższą średnicę nadając energii ale odchudzając brzmienie. Najgorsza jest wiążąca się z tym natarczywość, której nie akceptuję. Pozornie duża ilość informacji na górze pasma wiąże się z przesunięciem tonacji w górę. Po wpięciu wysokich Mitów na pierwszy "rzut ucha" jest ciemniej ale mikro detali, informacji o aurze pogłosowej i niuansów jest więcej. O barwie i rozciągnięciu na dole pasma nie muszę chyba wspominać. Jeden z moich dobrych znajomych był wieloletnim fanem Kondo, miał cały set najwyższych modeli i po posłuchaniu Mita ze starej serii referencyjnej nie miał wątpliwości co gra prawdziwiej.

Srebro jestem sobie w stanie wyobrazić w bardzo ciepłym i spokojnie grającym systemie. Wtedy ożywi i rozjaśni przekaz nadając mu energii.

Do SF i Maca nie wybrałbym Mita ale raczej Siltecha. Sam jestem fanem starszych Mitów i mam w zasobach 770 Twin Tube, 770 Reference i dwa modele najwyższych 850, w tym jedną tri wire. Dla mnie kable ze złotego okresu lat 90 grają prawdziwiej od obecnych serii z podbitymi skrajami pasma.

Edytowane przez Szymon

Czy znacie jakieś kable poza VdH w których przewodnikiem jest węgiel? VdH ma The First i The Second jak IC ale poza nimi nie widzę innych firm używających węgla. A materiał ma potencjał.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Po wpięciu wysokich Mitów na pierwszy "rzut ucha" jest ciemniej ale mikro detali, informacji o aurze pogłosowej i niuansów jest więcej.

O dokładnie tak. To się dawało zauważyć już przy Magnumach.

Miałem na testach Metamorphosis

Też je chciałem zamówić ale jak już wcześniej pisałem, zblokowałem się mentalnie :)

65 tyś za set krajowych kabli - wiesz ile jest pukania z wysokiej półki w tej cenie :))

Czy znacie jakieś kable poza VdH w których przewodnikiem jest węgiel? VdH ma The First i The Second jak IC ale poza nimi nie widzę innych firm używających węgla. A materiał ma potencjał.

Niedawno sprzedałem węglówki VDH, jest to bardzo osobliwe brzmienie z łagodnie rysowaną przestrzenią i "zmiękczające" przekaz jednak nie powaliły mnie żadnym podzakresem. Mogą być ratunkiem pewych bolączek systemu ale całej prawdy raczej nie przekażą. Masz Mita i nie kombinuj :)

O dokładnie tak. To się dawało zauważyć już przy Magnumach.

Też je chciałem zamówić ale jak już wcześniej pisałem, zblokowałem się mentalnie :)

65 tyś za set krajowych kabli - wiesz ile jest pukania z wysokiej półki w tej cenie :))

Widziałem głośnikowe za 15kzł. Moim zdaniem są realnie wycenione, to bardzo ładnie wykonane i udane kabelki.

IC 10kzł nowy. Czyli set do wyrwania poniżej 25kzł. Skąd wziałeś cenę 65kzł?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nawet znalazłem ogłoszenie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon

I tu sie z Toba zgodze w calej rozciaglosci, wegiel ma ogromne mozliwosci, eksperymentuje z tym duzo i efekty za kazdym razem sa mocno zaskakujace.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

IC 10kzł nowy. Czyli set do wyrwania poniżej 25kzł. Skąd wziałeś cenę 65kzł?

Głośnikowe 2,5m 25k + 4kpl IC 1m 40k....

Przewodu phono już nawet nie liczę.

W panice i pośpiechu pozbywałem się całego SETu Magnumów MA.

I jak głupotę zrobiłeś, to siedź teraz i myśl;-). Ultra MM2 Transparenta? Każdy ma prawo wydawać kasę na co chce ale te kable głośnikowe są dużo gorsze do takiego Kondo SPc. Chyba, że ktoś jest opętany poszukiwaniem średnicy za wszelką cenę. Miałem je przez tydzień i było to duże rozczarowanie. Zresztą to samo dotyczyło topowych Harmonixów.

I tu sie z Toba zgodze w calej rozciaglosci, wegiel ma ogromne mozliwosci, eksperymentuje z tym duzo i efekty za kazdym razem sa mocno zaskakujace.

Ale żadnych ciekawych kabli w ofercie rynek audio nie ma. Z ciekawości pytam. VdH to raczej nie ta klasa żeby o nich poważnie myśleć. Ale jakiś inny węglowy IC można by wypróbować. Tylko nie ma co.

Z ciekawostek to sam nie lubię srebrnych kabli w audio. U mnie nigdy się nie sprawdziły. Zawsze osuszały, no może poza topowym Siltechem i zawsze lekko odchudzały. Ale sądziłem, że do soczystej lampy srebro może się sprawdzić. Byłem świadkiem porównania topowych srebrnych IC Kondo ze wzmacniaczem Kondo vs inne, dużo tańsze kable miedziane na tym samym wzmacniaczu. Wydawałoby się, że srebro będzie tu wygrane choćby ze względu na firmową synergię ale nic z tych rzeczy.Miedź zagrała dużo lepiej.

I dlatego są ludzie, którzy mają cały system Kondo spięty miedzianymi SPc a nie dużo droższymi srebrnymi. Szczególnie bas okazuje się lepszy niż na ich srebrnym modelu. Sama kasa nie zawsze zagra;-)

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Miałem je przez tydzień i było to duże rozczarowanie.

No przecież bez próbnego posłuchania nie wezmę.

Zastanawiam się od czego zacząć.

I jak głupotę zrobiłeś, to siedź teraz i myśl;-).

żeby nie "wybuchł" to bym siedział cicho i słuchał :)

Głośnikowe 2,5m 25k + 4kpl IC 1m 40k....

Przewodu phono już nawet nie liczę.

Głośnikowe już podałem, można mieć za 15kzł. Myślę, że przy zakupie 4szt IC dostałbyś duży rabat. Najpierw należałoby wypożyczyć i posłuchać chociaż na najważniejszym źródle. Rozumiem, że masz główne źródło w systemie?

Te Mity to miałeś chińskie albo jakieś felerne bo nie słyszałem jeszcze o samoistnym wybuchu, chyba ze w teorii powstania wszechświata :)

Edytowane przez Szymon

Tu nie tyle bas był lepszy co bardziej soczysty cały przekaz, fajniejsza barwa średnicy, lepsze wokale. A system był cały Kondo.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Co wybuchło?

Coś się w puszce spieprzyło. Jeden IC grał o połowę ciszej.

Szymon, wezmę je poważnie pod uwagę. Skontaktuje się z Albedo w sprawie wypożyczenia.

Transparenty pożyczę dla porównania od Piotrka.

Szymon, wezmę je poważnie pod uwagę. Skontaktuje się z Albedo w sprawie wypożyczenia.

Transparenty pożyczę dla porównania od Piotrka.

O Transparencie proszę tu nie wspominać, niektórzy mają alergię :)

Trzeba było popukać jak w ruski telewizor, może by zaskoczyło. A na powaznie to MITy mają dożywotnią gwarancję, więc zółte ludziki w Kalifornii to naprawią raz dwa trzy!

A, że Stary handluje? Widziałem :)

Stary to już nawet został okrzyknięty producentem wzmacniaczy, szaleństwo i wyobraźnia forumowiczów nie zna granic :)

Obecnie ja jestem dystrybutorem Transparenta :)

moreno a jak wypadł u ciebie ten Transparent? Który to był model?Co było nie tak?

Sly Ty też wspominasz zakazaną markę na T? Edytowane przez Szymon
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Trzeba było popukać jak w ruski telewizor, może by zaskoczyło. A na powaznie to MITy mają dożywotnią gwarancję, więc zółte ludziki w Kalifornii to naprawią raz dwa trzy!

Naprawili przez wymianę ale uraz został :)

Wiesz przez co ja przez miesiąc przeszedłem? Wszystkie klocki podejrzewałem. Nawet człowieka z Phasta z Ukrainy ściągnąłem. Moduły WLMa do Austrii wysyłałem. Bo kto by przypuszczał, że kawałek druta może sie spieprzyć.

• Pokaż nowe odpowiedzi