Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Od 2 tygodni mam 770 Twin Tube. Do wczoraj grał z tranem, a teraz z Amlifonem SET42 przy wsparciu MI-350 CVT Ref RCA ... w stosunku do wersji podstawowej 770, dźwięk jest bardziej nasycony i dociążony, ma więcej powietrza. Jak przyjdzie czas, to spróbuję 850 Shotgan EVO ... a teraz idę słuchać i grzać GMkę, bo w lipcu wyjazd do Wawki i "trza" się przygotować na spotkanie :)

Grzej GMke, grzej bo 850ka pojawi się u Ciebie szybciej niż się tego spodziewasz :)

----------------------------------------------------

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

tomkly miales 770 reference z metalowymi puszkami?

Z metalowymi nie. Miałem wersje MH 770 CV Terminator Twin S2, CV Terminator Twin Tube S2. Obie miały po dwie puszki, ale plastikowe. Pierwszy miał ciemnoszary kolor puszek a drugi bardziej białoszare. Nie spotkałem się natomiast z wersją metalową.

Artuku ma jakąś najprostszą wersję z jedną puszką, której nie znam. Przez krótki czas miałem też na testach MH 850 CV Terminator Reference, to było w momencie jak kupowałem kable już do obecnego systemu. W bezpośrednim porównaniu wybrałem Kimbera KS 3038.

Taką wersję miałem przez kilka lat. Przy czym jakiś ignorant z Warszawy, wciskał mi uparcie, że to nie jest oryginał, bo kolor puszek jest zbyt ciemny.

... a teraz idę słuchać i grzać GMkę, bo w lipcu wyjazd do Wawki i "trza" się przygotować na spotkanie :)

Grzanie nic Ci nie da..............zmień kabele)

Taką wersję miałem przez kilka lat. Przy czym jakiś ignorant z Warszawy, wciskał mi uparcie, że to nie jest oryginał, bo kolor puszek jest zbyt ciemny.

Ciemne puszki to podobno ciemne granie,a ten ignorant to pewnie był jakiś murzyn)

Dodam, że puszki były po dwie na jeden kabel.

To dokładnie ten kabel:

9724219010_g.jpg

Mam też MITy MI-330 Tube i HE ale tam puszki są kremowe i plastikowe, po jednej na kabel.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ciemne puszki to podobno ciemne granie,a ten ignorant to pewnie był jakiś murzyn)

Ten ignorant to był znany warszawski producent telewizyjny:-)

Grzanie nic Ci nie da..............zmień kabele)

Wszystko w swoim czasie ...

Artuku ma jakąś najprostszą wersję z jedną puszką, której nie znam

Tomek, te co słuchaliśmy z Ampim, to podstawowa wersja 770 ... teraz mam już 770 CVT Twin Tube S2 i to już zdecydowanie lepsze granie.

Artuku, gratuluję Amplifona!

THX .. piknie to plumka :)

Grzej GMke, grzej bo 850ka pojawi się u Ciebie szybciej niż się tego spodziewasz :)

Prorok jakiś czy cycuś ? :)

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

teraz mam już 770 CVT Twin Tube S2 i to już zdecydowanie lepsze granie.

To nie ulega wątpliwości. Twin Tube S2 był bardzo dobrym kablem, jak one się spisują razem z Amplifonem?

U mnie Tube grał lepiej niż CV Terminator Twin (ten który pokazałem na zdjęciu). A ten mój stary i tak dużo lepszy niż Twój poprzedni jednopuszkowiec.

Twin Tube S2 był bardzo dobrym kablem, jak one się spisują razem z Amplifonem?

W każdym aspekcie lepiej niż wersja podstawowa ... choć wersja podstawowa też nieźle wymiata na Ampim.

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Muszę w takim razie przyjechać i posłuchać. Wezmę ze sobą Selekta, może nie zagra zbyt ostro:-)

Masz stałe zaproszenie :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Masz stałe zaproszenie :)

Dzięki, na pewno skorzystam;-)

Cybant ma podobne potrzeby, tylko długość większa tak na oko ze dwa razy;-) Wiem, że 770-tkę w wersji 4,5m można dostać, ale gorzej ze specyfikacją tube. Jakie Ty je masz długie?

Edytowane przez tomkly

Osobiście robiłem porównania z wyższym modelem Oracle HD120 i prymitywne napier... pasuje do tego kabla jak ulał.

Seria HD brzmi jak z włączonym loudness i sztucznym uwypukleniem skrajów pasma. Mam w posiadaniu kilka flagowych setów Mita i 850 a nawet 770ref brzmią bardziej spójnie i naturalnie. O jakiejkolwiek natarczywości czy przesadzie nie ma tu absolutnie mowy

Szymon nie można w ten sposób mącić ludziom w głowach, ja również pamiętam Oracle Matrix HD120 i jest to kabel zdaniem mojego kolegi nawet nie moim leszy trochę od Oracle 1.2 a Oracle 1.2 to klasa bez porównania dla starej serii.

Nigdzie nie napisałem, że stare serie powodowały natarczywość ale nie grają lepiej od nowych i nie będą.

Jakoś nie chce mi się wierzyć, że nowe MIT'y są mniej dokładnie dopracowane niż stare serie, szkoda, że nie wiesz jaka ilość pomiarów jest wykonywana w kablach z bieżącej produkcji biorąc tylko pod uwagę tylko ilość nowych patentów, które są wprowadzane.

Nikt to zna stare i nowe serie nie powie, że Oracle Matrix HD120 brzmi jak z włączonym loudness, to są bzdury nie poparte odpowiednią wiedzą i doświadczeniem.

Jeszcze raz apeluję nie można tak mącić, to, że sprzedajesz MH 850 terminatora, który w żaden sposób nie może się równać MH 850 Shotgun'owi evo o którym tylko słyszałeś to nie jest powód do pisania niepoważnych rzeczy.

Nigdy nie miałeś drogich kabli MIT'a próbowałeś jedynie np. pożyczyć od Jarka ale też nieskutecznie.

Kilka lat temu to miałem już Oracle 1.2 zresztą również ja założyłem wątek MIT Oracle 1.2 Ultra Wide Band, przypomnij mi też kiedy to kilka lat temu chwaliłem się, że mam MH-850 Shotgun Evo, jakoś nie pamiętam.

Celem tego wątku jest wymiana doświadczeń wśród użytkowników kabli MIT'a, wzajemna pomoc a nie stronnicze nieuczciwe, krzywdzące opinie i to pisane bez doświadczenia.

Szymon, osobiście bardzo Cię cenię, lubię czytać twoje wpisy bo są "na wskroś konkretne" dlatego proszę nie rozpowszechniaj więcej swojej wiedzy na temat kabli MIT'a bo nigdy w swojej historii z wyrobami MIT'a nie spotkałem się z sytuacją gdzie dużo droższe kable (Oracle MatriX HD120) grają gorzej od trzykrotnie tańszych.

Co do ELBA to nie wiem co on ma do tego wątku, osobiście jeżeli bym miał komuś zaufać to wybrałbym Elba nie Ciebie.

Jakie Ty je masz długie?

Najbardziej popularną długość 2,4 m.

Jeszcze raz apeluję nie można tak mącić, to, że sprzedajesz MH 850 terminatora, który w żaden sposób nie może się równać MH 850 Shotgun'owi evo o którym tylko słyszałeś to nie jest powód do pisania niepoważnych rzeczy.

Szymon, osobiście bardzo Cię cenię...

Mirku ja też bardzo Cię lubię, jak wkleisz konkretne fotki w Swoim systemie to jeszcze bardziej będę Cię cenił. Póki co to tylko puste słowa.

Poniżej fotka kilku kabelków Mita, które się u mnie plątają. Nie dowidzę ale chyba jakiś Shotgunik się też znajdzie, nawet więcej niż jeden :)

Insynuacje o nie słuchaniu, pominę milczeniem. Cenię niesamowitą naturalność brzmienia serii 850 oraz 850 Shotgun Evo i dla mnie są to druciki docelowe. Bardzo wymagające w stosunku do elementów składowych systemu, nie wnoszące własnych podbarwień i spektakularnych efektów specjalnych, które szybko męczą. Każdy ma Swoje zdanie, ja szanuję Twoje a Ty uszanuj moje.

Z metalowymi nie. Miałem wersje MH 770 CV Terminator Twin S2, CV Terminator Twin Tube S2. Obie miały po dwie puszki, ale plastikowe. Pierwszy miał ciemnoszary kolor puszek a drugi bardziej białoszare. Nie spotkałem się natomiast z wersją metalową.

Artuku ma jakąś najprostszą wersję z jedną puszką, której nie znam. Przez krótki czas miałem też na testach MH 850 CV Terminator Reference, to było w momencie jak kupowałem kable już do obecnego systemu. W bezpośrednim porównaniu wybrałem Kimbera KS 3038.

770 ref gra już podobnie do 850 tylko z gorszą przestrzenią i mniej gładko. W stosunku do wersji podstawowych serii 770, wersja Reference gra dużo szybciej, bardziej szczegółowo i przekazuje więcej życia oraz smaczków. Tym samym upodabnia się do genialnej i neutralnej serii 850. Kable te nic nie upiększą więc system musi być zgrany perfekcyjnie. W innym wypadku powstaje karykatura brzmienia, zwana przez niektórych brakiem synergii :) Niedługo pożyczam kabelki do Krakowa to Sobie wszyscy testujcie do woli.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon

Co do MIT-a SHD 120 to uważam ,że to całkiem dobry kabel.

Oczywiście jak wszystkie kable MIT-a z serii ORACLE cena jest z kosmosu.

Oracle HD120 do wyrwania na Audiomarkt za 5k euro. To już raczej kosmos nie jest :) Holendrzy to wołają prawie 3k euro za podstawową 850 a to przecież dużo starszy kabel z ubiegłego wieku. Ciekawe skąd taka duża utrata wartości tych HD120, skoro takie wspaniałe. Po cenie używek tej przepaści jakoś nie widać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Szymon
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Oracle HD120 do wyrwania na Audiomarkt za 5k euro. To już raczej kosmos nie jest :)

Ja pisałem o cenie nowych kabli. A te są na pewno za wysokie. Przynajmniej dla mnie ;)

Jak na 3 -letnią używkę w dobrym stanie cena jest o.k.

Panowie,

Czy moglibyście polecić jakiś głośnikowy MIT'a, który jest w miarę dostępny na rynku s/h, jego cena to max. 5-6 tys. zł, który zagra z Krell'em KAV500i i Scan Speakami Illuminatorami/Revelatorami. Chciałbym aby muzyka rockowa nie straciła dynamiki i uderzenia jakie daje ten wzmacniacz, aby zaokrąglić i złagodzić górna średnicę, może trochę barwy też by się przydało. Myślałem o Cardasie Golden Reference, ale może MIT byłby lepszy...

Co do IC, to już wyczytałem że Magnum MA XLR by się nadał do połączenia z Ayonem 1sc.

Ja pisałem o cenie nowych kabli. A te są na pewno za wysokie. Przynajmniej dla mnie ;)

Jak na 3 -letnią używkę w dobrym stanie cena jest o.k.

Nie dziwi Cię spadek ceny o 75% po 3 latach?

Panowie,

Co do IC, to już wyczytałem że Magnum MA XLR by się nadał do połączenia z Ayonem 1sc.

Jeśli szukasz XLR to Magnum MA to najlepszy kabel w cenie do 4000 PLN. Co do kabli głosnikowych to trzeba już bardziej uważać, żeby nie okazało się że jest za dużo MITa w micie;-)... Natomiast jako interkonekt Magnum MA możesz kupować w ciemno. Świetna relacja cena/jakość jeśli kupisz poniżej 4000 PLN..

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wiesz sam jakie są rabaty na kable MIt-a więc generalnie mnie ta cena nie dziwi.

Poza tym to jest poprzedni model kabla bo obecny to SHD.

Generalnie drogie kable tracą najwięcej na wartości w b.krótkim czasie.

Tańsze kable są b. popularne stąd lepiej trzymają cenę.

To raczej normalna sprawa ;)

Mnie nie dziwi. Po prostu kiedyś ceny detal były realne. Coś kosztowało np w przeliczeniu na euro 10000 i to był max wypas a dziś po latach spada do 3000 euro. A nowe kable mają absurdalne ceny. Detal za nowy model nadal powinien być max te 10000 euro ale jest 25000 a nawet 43000 przy SHD!!

To skoro detal jest tak wyśrubowany to spadek na realnym, wtórnym rynku jest większy bo też uwzględnia spadek z tej nierealnej ceny detalicznej.

Mnie nie dziwi. Prawdopodobnie chce sprzedać szybko te kable. Facet musi być zapalonym audiofilem z kasą a nie handlarzyną-cwaniaczkiem próbującym jeszcze zarobić. Może kupił kolumny za 200 tyś Euro i 120 dostał w gratisie?;-)

Tak się zastanawiam moi drodzy, co było powodem, że MIT zdobył w Polsce taką popularność, renomę i niemalże kult, a np. Transparent nie cieszy się już taką sławą. Posiadałem kiedyś set MIT z wyższej półki i byłem zadowolony do momentu wpięcia referencyjnego Transparenta. Bez względu na rodzaj sprzętu, MIT wprowadzał 'studyjne brzmienie'...!? Transparent ma jednak inną ideę i wnosi do muzyki czary mary, tak bym to określił, czyli mówiąc artystycznie, magię i magiczny ciemny ton. W kilku aspektach, jak np. rozdzielczość i kontrastowość, kable Transparenta nie są szczytem możliwości, jednak swoją aurą i właśnie magicznym przekazem, deklasują wielu, a może nawet bardzo wielu konkurentów. Nie zdecydowałbym się chyba na inny brand niż TA, szczególnie do muzyki klasycznej, współczesnej i jazzu. Tak to widzę w moim refleksjoskopie i z góry przepraszam za zamęt i faworyzowanie.

Parker's Mood

Wiesz sam jakie są rabaty na kable MIt-a więc generalnie mnie ta cena nie dziwi.

Poza tym to jest poprzedni model kabla bo obecny to SHD.

Generalnie drogie kable tracą najwięcej na wartości w b.krótkim czasie.

Tańsze kable są b. popularne stąd lepiej trzymają cenę.

To raczej normalna sprawa ;)

HD120 to niższy model niż Oracle MA-X HD czy SHD, i też o połowę tańszy.

U mnie wysokie Transparenty wypadły gorzej niż wysokie MIT-y choć też dobrze grały. Dawały bardziej przytłumiony dźwięk, brakowało blasku w muzyce, a bas był nadmiernie wzmocniony.

Edytowane przez sly30
Gość masza1968

(Konto usunięte)

Transparent ma jednak inną ideę i wnosi do muzyki czary mary, tak bym to określił, czyli mówiąc artystycznie, magię i magiczny ciemny ton. W kilku aspektach, jak np. rozdzielczość i kontrastowość, kable Transparenta nie są szczytem możliwości, jednak swoją aurą i właśnie magicznym przekazem, deklasują wielu, a może nawet bardzo wielu konkurentów. Nie zdecydowałbym się chyba na inny brand niż TA, szczególnie do muzyki klasycznej, współczesnej i jazzu.

Coś w tym jest. I ja przeszedłem długą drogę (łącznie z całym setem Magnum MA) i różnym srebrem aby zakończyć drogę na TA.

• Pokaż nowe odpowiedzi