Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Ani muzyki, ani przestrzeni...zle to jakos spasowali...rok temu w tym pokoju z Magnumami ma to byl najrowniejszy i zarazem calosciowo najlepszy dzwiek na wystawie..

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ani muzyki, ani przestrzeni...zle to jakos spasowali...rok temu w tym pokoju z Magnumami ma to byl najrowniejszy i zarazem calosciowo najlepszy dzwiek na wystawie..

Przyznaję , że MIT to realistyczne granie i jak podłączysz do kiepskich urządzeń i kolumn to masz racje ,że może być kiszka ;(

U mnie jest inny problem - akustyka pomieszczenia porównywalna do prosektorium ;(

Edytowane przez jarek&ania

Sprzet Eat to raczej kiszka nie jest;) Cos sie zwyczajnie nie zgralo.

No na prosektorium to nie ma rady innej jak zagracenie:)

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Sprzet Eat to raczej kiszka nie jest;) Cos sie zwyczajnie nie zgralo.

No na prosektorium to nie ma rady innej jak zagracenie:)

Szukam nowego lokum albo coś pobuduję (już nawet projekt mam) a wtedy zaproszę jakiegoś gościa od akustyki pomieszczeń.

Nigdy więcej nie zatrudnię kobiety jako projektanta wnętrz.

O akustyce to kobiety mają nie wielkie pojęcie ( no chyba ,że chodzi o dżwięk pieniędzy) ;)

Teraz poleccie mi jakies mity uzywki do max 3k za konekt:)

MIT MI-350CVT Terminator Proline Reference XLR

Te kable się bronią pomimo upływu czasu,

Rzadko, ale trafiają się po 900-1000$

Wybitny za tą kwotę.

A ten model jest tez rca?

Transparenta Reference XL SS słuchałem ostatnio przez 3 tyg u siebie na zmianę z MIT MH-770 REF II w połączeniu z tranzystorem Spectralai TR grał fantastycznie. Rozdzielczość, wspaniała scena i to kapitalne nasycenie i wybrzmiewanie poszczególnych dźwięków. Najlepszy przewód jaki dane mi było słyszeć. Tylko cena ( mimo używki i kilku wiosen) studziła zapał. Mit nieco słabszy, chudszy ale po dłuższym słuchaniu przestałem tęsknic za Transparentem.

Tak.

Edytowane przez johny
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jakbyś chciał kupić nowego MIT-a to daj znać.

Dam tobie kontakt na mojego dostawcę z USA.

Ale on jest autoryzowanym dealerem i raczej nie sprzedaje używanych kabli.

pozdrawiam

Mit nieco słabszy, chudszy ale po dłuższym słuchaniu przestałem tęsknic za Transparentem.

Ale to porównanie było niesymetryczne bo Transparent Reference XL to model trzeci od góry,

a ten MIT to niższy model.

Trzeba by porównać z równoległym MIT-em, czyli Oracle MA.

sly to był TR xl V nie ss a to duża róznica

No właśnie jestem ciekaw jaka jest faktycznie różnica między Transparentami V a SS.

Powinna być duża ale kilka osób nawet tu na forum twierdzi że to tylko niuanse.

> johny

No to ja już nic nie rozumiem! Wspomniałeś, że miałeś model Transparenta XL SS (to był najwyższy model w tecnologii XL, a nie trzeci od góry model, jak zauważył sly30), a teraz piszesz, że to był model XL V, który projektowany był do lampy! Różnica pomiędzy tymi wersjami nie jest wcale duża i dotyczy głównie aplikacji: lampowej lub tranzystorowej!

Pozdr, M

Parker's Mood

Dokładnie. Moja literówka. Miałem na celu podkreślenie, tego co napisał wyżej SA, że wersja do lampy gra świetnie z tranzystorem, a ja miałem własnie wersje REF XL V a nie ss,

REF XL V to kiedyś był szczytowy model Transparenta.

SS nie słuchałem.

Edytowane przez johny

REF XL V to kiedyś był szczytowy model Transparenta.

Znowu żle interpretujesz... Kiedyś, szczytowy model to Transparent XL. Bez znaczenia czy do tranzystorów - SS, czy do lampy - V. Obydwa w takiej samej cenie. Oczywiście rozmawiamy o technologii XL, czyli przed nową technologią MM.

Parker's Mood

I to właśnie jest pojebane w Transparencie! Zarówno stara technologia nazywała się XL jak i szczytowy model kabli! Oznaczenia SS i V mówiły czy dany kabel został zaprojektowany do lampy czy do tranzystora. Tak samo jak z nową serią MM. Jest i model MM, zaraz po Opus, jak i cała nowa technologia nazywa się MM. Teraz chyba będzie zrozumiale... '-) Też nie mogłem przez to przebrnąć... '-)

Pozdr, M

Parker's Mood

Teraz jest tak:

1-Opus (MM2)

2-Reference MM(MM2)

3-Reference XL(MM2)

4-Reference (MM2) ...i ten jest często mylony z nr.2

No właśnie. Zresztą jest niezła strona internetowa ze wszystkimi wiadomościami w temacie z serią Opus na czele, serią Reference i resztą bandy!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może nie róbmy zawieruchy, bo to przecież wątek o MIT i nas właściciel wątku zaraz pogoni! Zresztą, w sumie Transparent jak i MIT to prawie jedna rodzina, tak że moim zdaniem wszelkie porównania jak i dyskusja ma jak najbardziej sens.

Pozdr, M

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Parker's Mood

To teraz sly rozpisz nam całą ofertę Mit-a Oracle aktualną i byłą

:-)

Nie znam wszystkich byłych modeli a obecne są na stronie MIT-a więc

po co to przepisywać.

Miałem kiedyś legendarne okablowanie MIT MI 330 Proline i MH 750 Shotgun. Wspólpracowały te kable z integrą Jeffa Rowlanda - Concerta. Przy spokojnym i delikatnym charakterze tego wzmacniacza kable idealnie wpasowywały się w system. Przede wszystkim w zakresie basu, którego Concerta nie była mocną stroną, poprzez m.in. swój bardzo niski DF. Generalnie z tego co pamiętam dżwięk posiadał i masę i transparentność. Po wymianie klocków przeszedłem do stajni Transparenta i już tam zostałem... Barwa jaką wnoszą te kable jest nie do pokonania, szczególnie do jazzu i klasyki! To takie moje spostrzeżenia, chociaż najnowszych szczytowych czy podszczytowych MIT nie słuchałem! Świetnie Transparent spisywał się również z N802 i ML 335/336. Tak prawdziwego i realnego fortepianu jak z tym zestawem na próżno szukać w wielu systemach w podobnych widełkach finansowych!

Parker's Mood

U mnie jest inny problem - akustyka pomieszczenia porównywalna do prosektorium ;(

Dwa zdania do tematu... Jako wieloletni użytkownik B&W N802 (od 1998) uważam, że te głośniki nie lubią żywej akustyki, nawet tej poprawnej. Z własnego doświadczenia wiem, że najlepiej pracują w pomieszczeniach dobrze wytłumionych, stymulujących warunki studyjne! Wtedy jest jazda na maxa! Zauważyłem też, że nie najlepiej spisują się z lampowym preampem. Najlepsze efekty osiągnąłem w połączeniu bezpośrednim cd playera do końcówki mocy z kablami Transparent Reference: zbalansowanym IC i głośnikowym BiCable w technologii XL. Wiem, że nowa seria inaczej brzmi, nie mniej jednak signature sound pozostał bez zmian i uważam, że dotyczy to zarówno starych jak i nowych konstrukcji! Nawet w warunkach z dużą ilością drewna nie brzmią tak jak w wytłumionych pokojach!

Pozdr, M

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jako wieloletni użytkownik B&W N802 (od 1998) uważam, że te głośniki nie lubią żywej akustyki, nawet tej poprawnej

No to witam w klubie ;)

Cieszy mnie kolejny zadowolony użytkownik kolumn B&W a co najważniejsze osoba , która pisze na ich temat bo je posiada a nie dlatego ,że je widziała na zdjęciu w necie.

Zapewne masz dużo racji w swoich spostrzeżeniach.

Natomiast nowa seria B&W "D" z serią "N" nie ma nic wspólnego (poza ogólnym wyglądem).

Nowa seria oparta na nowym diamentowym głośniku wysokotonowym gra dużo jaśniej niż poprzednia seria i dlatego w zderzeniu z moim pomieszczeniem jest to jeszcze bardziej uwypuklone.

Stąd moje twierdzenia o akustyce jak u zimnego chirurga ;)

Za dużo szkła (duże panoramiczne okna), parkiet i meble ze szkła i metalu.

Przesrane ;(

No to juz chyba gorzej byc nie moze...

Faktycznie gorzej być nie może bo jaki by nie był sprzęt to i tak będzie zawsze źle.

W zasadzie szkoda inwestować kasę w sprzęt.

Dokladnie, lepiej przeznaczyc na to jakis mniejszy pokoj odsluchowy jezeli jest taka opcja.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Faktycznie gorzej być nie może bo jaki by nie był sprzęt to i tak będzie zawsze źle.

W zasadzie szkoda inwestować kasę w sprzęt.

Weż sobie babę jako projektantkę wnętrz to zobaczysz jaka to zabawa.

Spróbuj wytłumaczyć kobiecie aspekty audio albo pogodzić pewny styl wnętrza z akustyką pod audio.

Po prostu jest to nie możliwe ;(

A na dodatek spróbuj sprzedać drogie mieszkanie i to w tych czasach.

W sprzęt inwestuję bo zapewne do końca życia w obecnym lokum mieszkał nie będę.

A w nowych warunkach problemu raczej być nie powinno z wpasowaniem się z posiadanym sprzętem w nowe pomieszczenie.

No chyba ,że znowu wezmę projektantkę zamiast projektanta ;)

Wez poprostu osobe ktora ma pojecie, jezeli Ci nie przeszkadza to popros o ciekawy projekt w naturalnym drewnie. Drewno to sprzymierzeniec akustyki, wystarczy rozejrzec sie w filharmoni;)

Nie ma znaczenia czy babka czy facet. Architekci nie mają pojęcia o akustyce i płeć nie ma tu nic do rzeczy.

Po prostu przy projekcie musi asystować dobry akustyk a dobrych to w Polsce jest może 3.

Reszta to pseudoakustycy.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie ma znaczenia czy babka czy facet. Architekci nie mają pojęcia o akustyce i płeć nie ma tu nic do rzeczy.

Po prostu przy projekcie musi asystować dobry akustyk a dobrych to w Polsce jest może 3.

Reszta to pseudoakustycy.

Zaraz się ku....a rozpłaczę ;(

Przestań straszyć porządnych ludzi !

• Pokaż nowe odpowiedzi