Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Wojtek, Włodek mi załatwił z pewnego (tak mówi a nie mam powodów mu nie ufać) źródła.

PS. mam nadzieję, że w tym tygodniu graty będą już we Lwowie.

Mowie o 803

To super bo kolega bedzie w Posce to moze by zabral, tylko jeszcze musze zapytac czy autem...

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wojtek, Włodek mi załatwił z pewnego (tak mówi a nie mam powodów mu nie ufać) źródła.

PS. mam nadzieję, że w tym tygodniu graty będą już we Lwowie.

Masz na myśli Telefunkeny ECC803s?

Jeżeli tak to jestem ciekaw czy się spodoba tobie ich brzmienie w PRE?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

803 650Euro za sztukę 036.gif

To już prędzej Oracli się dorobię :)

Tak Tak ;(

Drogie zabawki.

Nowe są jeszcze droższe;(

Fakt ,że grają tak szczegółowo i z taką stereofonią jak żadne inne.

Dotego zero szumów.

Stąd taka cena.

Uważane są za najlepsze lampy "ever made".

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Może i jest coś podchwytliwego. Wiesz lub nie?

Wg.mojego skromnego zdania najlepsze kable to takie , których nie słychać ;)

A MIT ORACLE tak właśnie gra.

MIT twierdzi że ich najlepsze jak do tej pory kable to ich topowe modele MA-X2SHD.

To zresztą jest dość oczywiste.

Ale komuś bardziej moźe przypasować któryś niższy model.

Tak czasem bywa...choć bardzo rzadko.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Samo określenie MIT Oracle jest dziś bardzo pojemne.

Oracle to kilka różnych modeli.

Piszę o 3 najwyższych modelach.

Z resztą i tak najlepiej grają kable , które ........właśnie mamy wpięte w system;)

W ofercie internetowej mają tą trochę tańszą ofertę choć nadal bardzo dobrą

I od dołu mamy 4 różne głośnikowe Oracle czyli V3.3, V2.3, V1.3 i V1.3HR.

Ale w ofercie tylko dla dealerów mają jeszcze lepsze modele, jeszcze bardziej

zaawansowane tj....Oracle Matrix HD90, Oracle Matrix SHD120 i Oracle MA-X2 SHD.

To już mamy w sumie 7 różnych głośnikowych Oracle.

Na rynku są jeszcze Oracle MA, Oracle MA-X i MA-X2 HD czyli już mamy 10 modeli.

Do tego wiele starszych modeli.

Te wersje dla dealerów można za dopłatą upgradować do wyższych modeli jeśli były zakupione

u autoryzowanego dealera.

Sam mam np IC XLR 1.5m MA-X2 i zastanawiam się czy go sprzedać czy może upgradować do SHD czy

zostać z nim bo różnica nie będzie duża.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W ofercie internetowej mają tą trochę tańszą ofertę choć nadal bardzo dobrą

I od dołu mamy 4 różne głośnikowe Oracle czyli V3.3, V2.3, V1.3 i V1.3HR.

Ale w ofercie tylko dla dealerów mają jeszcze lepsze modele, jeszcze bardziej

zaawansowane tj....Oracle MA-X, Oracle MA-X2 SHD.

Tak jak już pisałem znaczące różnice to może są pomiędzy Magnum a Oracle.

Ale już pomiędzy poszczególnymi kolejnymi kablami z jednej serii różnic wielkich nie ma i czasem (jak to ma miejsce w wielu przypadkach) chodzi tylko o wyciągnięcie większych pieniędzy od klienta za 1 lub 2 literki więcej na opakowaniu.

Tak jak .... "nowy lepszy Persil extra,supra,mega,3D...".

bo mają najlepszą relację jakosci do ceny?

Blisko ale nie.

Odpowiedź brzmi:

Dlatego, że sprzedaje je Mirek Potempski :)

Szymon posłuchaj starego poczciwego MH-850 evo. Trudno go zdobyć. Sporo puszek. To było największe osiągnięcie Mita przed pojawieniem się serii Oracle.

Powinien być niezły pomimo nastu wiosenek.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Szymon posłuchaj starego poczciwego MH-850 evo. Trudno go zdobyć. Sporo puszek. To było największe osiągnięcie Mita przed pojawieniem się serii Oracle.

Powinien być niezły pomimo nastu wiosenek.

W/g mojej opinii kabli się nie kolekcjonuje bo to nie znaczki pocztowe, które z biegiem czasu zyskują na wartości.

Kable tak jak i sprzęt audio/video/tv wymienia się na aktualny aby mieć możliwie najnowsze (czytaj: najlepsze) wyniki.

Ale jak ktoś lubi to może i stare kable i sprzęt kolekcjonować ;)

Tylko chyba nie o to chodzi w tej całej zabawie ?

Kable tak jak i sprzęt audio/video/tv wymienia się na aktualny aby mieć możliwie najnowsze (czytaj: najlepsze) wyniki.

To nie chodzi o kolekcjonowanie a wspaniałą relację jakości do ceny. Wydać dużo nie znaczy najlepiej, a w branży kablarskiej łatwo zrobić fiku miku.

Mógłby Cię ten przewód zaskoczyć za jedyne 2k euro s/h

Klasyk panie klasyk. Posłuchaj kiedyś Jarku.

Nie każdy ma do wydania 50-60kzł na kable głośnikowe i co najistotniejsze taki ruch nie daje gwarancji spełnienia oczekiwań.

Edytowane przez johny
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie chodzi o kolekcjonowanie a wspaniałą relację jakości do ceny. Wydać dużo nie znaczy najlepiej, a w branży kablarskiej łatwo zrobić fiku miku.

Mógłby Cię ten przewód zaskoczyć za jedyne 2k euro s/h

Klasyk panie klasyk. Posłuchaj kiedyś Jarku.

Nie każdy ma do wydania 50-60kzł na kable głośnikowe i co także nie daje gwarancji spełnienia oczekiwań.

Oczywiście masz rację ,że drogo nie zawsze znaczy dobrze.

Sam tego ostatnio doświadczyłem na przykładzie lamp.

Ale nie o to do końca chodziło mi w mojej poprzedniej wypowiedzi.

Chodziło mi bardziej o to , że ........ ja osobiście wolę oglądać TV na telewizorze LED niz na czarno-białym Neptunie ;)

Po prostu postęp technologiczny w ostatnich kilkudziesięciu latach w branży AV jest taki duży , że nowe produkty w większości deklasują poprzednie.

W kablach może nie jest to aż tak jednoznaczne ale już w innych sprzętach jak najbardziej.

Jedyny wyjątek w tej branży jaki znam to lampy - im starsze tym lepsze (w przeciwieństwie do kobiet) ;)

Po prostu postęp technologiczny w ostatnich kilkudziesięciu latach w branży AV jest taki duży , że nowe produkty w większości deklasują poprzednie.

W kablach może nie jest to aż tak jednoznaczne ale już w innych sprzętach jak najbardziej.

No właśnie nie jest jednoznaczne. Choć trzeba przyznać że postęp w branży kablarskiej jest,ale jakie kwoty teraz trzeba płacić za kable a jakie kiedyś?

:-)

Stąd ta moja propozycja.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

20 godzin ;(

Ale po prostu barwa dżwięku mi nie odpowiada.

Może mało?

Ale z drugiej strony sygnatura nawet po wygrzaniu sie nie zmieni.

A jak toto zagrało?

Pytam z ciekawości bo zaryzykowałem jedną sztukę na wyjście phono pre.

We wszystkich ocenach Jarka dotyczących każdego sprzętu, lamp czy kabli, cały czas należy mieć na uwadze że dokonuje on

odsłuchów w pokoju o bardzo złej żeby nie powiedzieć fatalnej akustyce!

Tym samym wyniki tych testów są mocno zafałszowane i nie obiektywne!

Coś może się Jarkowi zupełnie nie podobać podczas gdy w innym systemie będzie rewelacją.

Akustyka ma zasadniczy wpływ nie tylko na ilość i jakość basu ale rownież na średnicę,wysokie tony, przestrzeń jak i barwę.

Jarek jak sam napisał ma i lubi wnętrze ze szkła,metalu,kamienia co jest najgorsze dla akustyki.

Nie pomogą tu lampy za 1000€, kable za 20000€, ani kolumny za 100000€.

Cały obraz muzyczny będzie zafałszowany a system będzie grał w złych warunkach akustycznych.

Najsmutniejsze jest to że wydając na system nawet pół miliona będzie on grał na 10-20% swoich możliwości

i bez problemu rozłoży go na łopatki system 5x tańszy ale grający w przyzwoitej akustyce.

Edytowane przez sly30

SLY a byłeś u Jarka czy to tylko przypuszczenia?

Każdy może słuchać gdzie chce, na czym chce i pisać dowolne opinie od tego jest forum. Uszanuj proszę indywidualne podejście każdej osoby. Do dowolnego systemu można się przyczepić, Twojego również.

Edytowane przez Szymon
  • Pokaż nowe odpowiedzi