Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku, ASR jest firmą kultową w Niemczech i uznaną we Francji i Włoszech.

Amerykanie i Azjaci kochają tę firmę

Ale ja nic tobie nie "imputuje" ;)

Wybrałeś to co wybrałeś i szanuję twój wybór w przeciwieństwie do wypowiedzi kilku "ekspertów" na temat mojego wyboru.

Nie chcę również dyskutować na temat brzmienia tego "egzotyka" bo jak zrozumiałem słuchamy innej muzyki.

Widocznie twoje upodobania muzyczne najlepiej odzwierciedla akurat ten sprzęt.

Jedyne z czym się nie zgodzę to twierdzenie , że ASR jest uznaną firmą we Włoszech , Francji ,Azji, Ameryce (wliczając zapewne i tą łacińską) bo niby skąd można wyciągnąć takie wnioski?

Już twój przedmówca takie zmyślone i ogólnikowe teorie wysunął , na których potwierdzenie nie ma nic poza gołosłownością i opowiadaniem ogólników.

Bo niby w jaki sposób zmierzyć owe uznanie?

Na podstawie 2 -3 artykułów w prasie?

Nie zakładam , że twój "adwokat" zna wszystkich ludzi z branży audio na całym świecie albo zlecił badania opinii publicznej OBOP-owi ;)

Fajnie jest pogadać na temat swoich wyborów (lepszych czy gorszych) i wymienić subiektywne spostrzeżenia ew. doświadczenia.

Ale ważna jest przy tym forma tych wypowiedzi - bez niepotrzebnego wymądrzania się i nadęcia jak to mają niektórzy "forumowi eksperci" w swoim zwyczaju.

Jest to po prostu żenujące i śmieszne za razem.

Dzieki

Widziałem Magnepana cień.............chociaz dzwiek taki jakiś jak spod pierzyny,ale co tam zima idzie.

Ja na nagraniu słyszę tylko straszny pogłos i zamęt (Mam akurat całą dyskografię A.M. Jopek i znam brzmienie jej płyt na wylot). Dynamika co to takiego? Adaptacja akustyczna w tym pomieszczeniu nie istnieje, okablowanie i zasilanie to jest dramat. Ogólna ocena 2+

Gdyby nie podejście Magnepana do innych systemów i mentorski ton dostałby 3+. Dyskutował o sprzętach za setki tysięcy a sam zaprezentował delikatnie mówiąc orientalne podejście do tematu audio :)

Osobiście spodziewałem się tego bo wiadomo, że krowa która dużo ryczy...

Chciałoby się zanucić:

Widziałem Magnepana cień

Do góry wzbił się niczym wiatr

Audio to nie jest jego świat

Z chichotem tańczył w świetle dnia...

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Podziwiam Was, że potraficie ocenić brzmienie systemu z filmiku nagrywanego telefonem lub amatorską kamerką z mikrofonem wielkości pestki od wiśni dodatkowo skompresowanego na potrzeby YouTube a potem odtwarzanego na laptopie.

Ja bym się nie odważył...

Może napiszcie w prost, że za tani - to będzie bardziej uczciwie niż ocena brzmienia.

Edytowane przez masza1968

Akurat mam pre gramofonowe ASR u siebie, jest calkiem niezle, chociaz u mnie przegral z troche drozszym Ear'em. Na plus trzeba zaliczyc niewiarygodna ilosc mozliwych ustawien dla wkladki i co wazniejsze kazda zmiana jest wyraznie slyszalna co nie zawsze jest takie oczywiste w innych przedwzmacniaczach.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Magnepan - fajny system, te stare Quady są genialne, tylko niestety bardzo ograniczają repertuar muzyki jakiej można potem słuchać.

Ten CD Thorensa to chyba pierwszy w kolejce do wymiany :)

Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Thorensa znam akurat dobrze bo był w kręgu moich zainteresowań w czasie gdy poszukiwałem sprzętu do zakupu.

Akurat tego odtwarzacza nie znam bo to już jest antyk i pewnie ma większą wartość muzealną niż muzyczną.

Thorens to stara szwajcarska firma , która specjalizuje się od lat w gramofonach ale ostatnie ich produkty PRE i AMP - y to mistrzostwo w swoim fachu i unikalne na świecie rozwiązania techniczne.

Akurat w odtwarzaczach CD niczego nie osiągnęli i zarzucili temat "do szafy".

Jak dla mnie kolega Magnepan jak już jest tą firmą zainteresowany mógłby zainteresować się bardziej tzn PRE i AMP .

Na pewno warto.

Edytowane przez jarek&ania

Magnepan

typowo audiofilskie zabawki- gratulacje :)

taka listwe na zasilaniu widziałem chyba u climaxa ?

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

W hifi news były pomiary tego CD - wynik jak w przypadku Metronome, który załączyłem w swoim wątku (może dlatego u Magnepana taka słabość do Metronome ;)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W hifi news były pomiary tego CD - wynik jak w przypadku Metronome, który załączyłem w swoim wątku (może dlatego u Magnepana taka słabość do Metronome ;)

No tak. Widziałem te pomiary i jak na "wybitny" tranzystor nie wyglądają obiecująco ;)

Choć podobno jittera się nie słyszy.

Natomiast pozostałe produkty "szwajcarów" to już klasa światowa.

Konkluzja recenzenta w HiFi News była podobna - powinni się skupić na tym na czym się znają i co im dobrze wychodzi.

Magnepan - fajny system, te stare Quady są genialne, tylko niestety bardzo ograniczają repertuar muzyki jakiej można potem słuchać.

Cdp Thorensa to urządzenie wypuszczone w 1995 roku / mój jest póżniejszy/ i wprowadzajace firmę analogową do żródeł zapisu

cyfrowego.CDP jest prostym playerem z wyjsciem cyfrowym i rca.Zaletą jest znikomy jitter - talerz spoczywa na regulowanych

sprężynach i ma charakter 'pływajacy'. W bezpośrednim porównaniu z najbardziej analogowo brzmiącym napędem cd Forsell Reference, Thorens wypadł zaskakująco dobrze i grał na 75 - 80 % mozliwości Forsella co przy cenie zakupu nowych urzadzeń

daje Thorensowi wysokie notowania. Samo obcowanie z urządzeniem daje niesamowitą frajdę a magiczne oczko ustawiania

idealnego poziomu talerza daje posmak dobrej zabawy z wysokiej klasy gramofonem.Stosowany jako napęd z róznymi dac'ami

również daje poczucie grania analogowego na dość wysokim poziomie odtwarzania.

Magnepan

typowo audiofilskie zabawki- gratulacje :)

taka listwe na zasilaniu widziałem chyba u climaxa ?

Cir,miło mi że taki budżetowy system do pracy przypadł Ci do gustu.

Listwa sieciowa Accustic Arts daje dobre efekty brzmieniowe , kosztuje grosze i jest świetnie wykonana. Do listwy dedykowany jest dobry 2m kabel zasilający. Jestem przeciwnikiem kondycjonerów.

Elb, moja słabość do Metronoma wynika z faktu posiadania jednego z urzadzeń tej firmy. CDP 1'ti z oddzielnym zasilaczem, wykonany wzorowo , bardzo solidnie i starannie.Ale moje najwyższe notowania Metronom zdobył za dżwięk pozbawiony naleciałości cyfrowej.

Po za tym przestrzeń ,głębia i gęstość wybrzmień stawia wysoką poprzeczkę dla innych playerów i niewiele z nich jest w stanie

podskoczyć Metronomowi dobrym dżwiękiem.Dopiero AA potrafił dorównać i zagrac lepiej od Metronoma. A 1ti to był dopiero entry level.

Quad'y 57 najlepiej nadają się do klasyki,muzyki wokalnej,akustycznej, jazzu i chilloutu ogólnie mówiąc.

Edytowane przez Magnepan

Ja na nagraniu słyszę tylko straszny pogłos i zamęt (Mam akurat całą dyskografię A.M. Jopek i znam brzmienie jej płyt na wylot). Dynamika co to takiego? Adaptacja akustyczna w tym pomieszczeniu nie istnieje, okablowanie i zasilanie to jest dramat.

Szymon,aparat cyfrowy ma mikrofon wielkosci główki od szpilki więc nie oczekuj że będzie brzmieć hi-endowo.Quady 57 mają

tzw.sweet little spot gdzie słychać super dobrze siedząc w fotelu a nie chodząc po pokoju.Akustycznych trapów nie dowoziłem

na tamtą chwilę.Okablowanie i zasilanie jest w porządku.Pomieszczenie gdzie gra ten system ma 50m i jest miejscem pracy

więc ma umilać czas i sprawiać przyjemność.Pogłosu nie ma a system gra przestrzennie.

Edytowane przez Magnepan

Sciany gole, dywanu nie ma, mebli nie ma, ustrojow nie ma. Klasnij i posluchaj bo mysle, ze poglos bedzie i to spory.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Sciany gole, dywanu nie ma, mebli nie ma, ustrojow nie ma. Klasnij i posluchaj bo mysle, ze poglos bedzie i to spory.

Wykładzina dywanowa jest w całym pomieszczeniu, ustroje dotrą za kilka dni.Sufit i boczne sciany są wygłuszone.

A to spoko.

Jedyne z czym się nie zgodzę to twierdzenie , że ASR jest uznaną firmą we Włoszech , Francji ,Azji, Ameryce (wliczając zapewne i tą łacińską) bo niby skąd można wyciągnąć takie wnioski?

Aplikuję Ci test ASR I wraz z dokładnym opisem budowy i wnętrza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W bezpośrednim porównaniu z najbardziej analogowo brzmiącym napędem cd Forsell Reference, Thorens wypadł zaskakująco dobrze

I zapewne z tego powodu przestali go produkować ? ;)

I zapewne z tego powodu przestali go produkować ? ;)

Thorens w roku 2002 - 2004 ogłosił bankructwo/coś w tym stylu / z powodu cięzkich czasów dla firm produkujących tylko gramofony. Pózniej firmę odkupili Niemcy i to oni są właścicielami do dzisiaj ale razem z poprzednimi właścicielami kręcą lody.

PS.Przeczytaj fajny test ASR Emitter I wraz fotami wnętrza.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Aplikuję Ci test ASR I wraz z dokładnym opisem budowy i wnętrza

http://www.6moons.com/audioreviews/asr2/emitter.html

Niestety jest to jeden z 2 lub 3 testów tego urządzenia. Oczywiście są one pozytywne ale nie świadczy to w żaden sposób o uznaniu czy popularności.

Sam dobrze wiesz ,że jest to mało popularne i uznane (choć zapewne dobre) urządzenie.

Twój wybór i twoja decyzja. Nie będę tobie udowadniał niczego innego, tak jak to miało niestety miejsce w twoim przypadku , a dotyczyło moich wyborów.

Ważne ,że tobie się podoba bo chyba o to w tej całej zabawie chodzi.

pozdrawiam

Sam dobrze wiesz ,że jest to mało popularne i uznane (choć zapewne dobre) urządzenie.

Chciałem tylko abyś bliżej zapoznał się z tym urządzeniem.Pozdrawiam.

Trochę po świecie jeździłem i często zaglądam do firm audio, sklepów, salonów itd.

Poza tym przeglądam fora audio w USA i Azji a także w Europie.

Wczoraj wróciłem w Hong Kongu gdzie też byłem w 2 sklepach audio.

Wnioski jakie mam to faktycznie firma ASR nie jest popularna ale znana.

Natomiast uznanie na rynku w kwestii jakości szczególnie brzmienia ma bardzo wysokie.

Podobnie w USA czy Japonii.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Chciałem tylko abyś bliżej zapoznał się z tym urządzeniem.Pozdrawiam.

Już kiedyś spotkałem się z tym urządzeniem ale było to b.dawno.

Zapewne rozwiązanie z osobnym zasilaniem (bateryjnym) jest ciekawą i oryginalną propozycją. Może i ma w tym konkretnym urządzeniu jakiś znaczący wpływ na poprawę brzmienia ale jest mało spotykane urządzeniach audio.

Być może konstrukcja tego urządzenia wymaga takich alternatywnych rozwiązań co nie oznacza ,że jest to dobre (lub najlepsze ) rozwiązanie dla innych producentów.

Gdyby tak było zapewne i inni producenci poszli by tym tropem , atak nie jest.

Każdy mały (niszowy) konstruktor tego typu urządzeń musi stosować jakieś nowatorskie/oryginalne rozwiązania bo inaczej nie ma szans zwrócenia na siebie uwagi potencjalnych klientów a w starciu z dużymi graczami przegra z kretesem.

Stąd takie "sztuczki" niektórych drobnych producentów ;)

Jak już zgłębiłeś temat Thorensa to myślę , że kupiłeś nie to co "powinieneś" a mianowicie średniej klasy napęd ;)

Ich przedwzmacniacz i hybrydowe końcówki mocy są tym czymś co warte jest grzechu.

W moich poszukiwaniach rozważałem te rzeczy jako alternatywę ale niestety tak jak Ayre nie mają stand by i odpadły w końcowym rozrachunku.

Ale poza tym poczytaj na temat zastosowanych rozwiązań dot. końcówek mocy bo z tego co wiem są one jedyne na świecie i bardziej nowatorskie niż ASR.

pozdrawiam

Może w końcu ktoś napisze coś o kablach MIT??? Ludzie ogarnijcie się. Wymiana myśli to w korespondencji prywatnej albo załóżcie wątek system Magnepana gdzie właściciel będzie was przekonywał jaki to ma super system a reszta będzie go krytykowała.

Jakaś opinia na temat? Może są jakieś nowe opinie na temat serii MITa Matrix?

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Może w końcu ktoś napisze coś o kablach MIT???

Od piątku mam wpięte głośnikowe Magnum MA i pogłębiłem tylko przekonanie, że jeśli ktoś nie słyszy wpływu okablowania na system to musi mieć kłopoty ze słuchem.

Fajnie jest :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Może w końcu ktoś napisze coś o kablach MIT??? Ludzie ogarnijcie się. Wymiana myśli to w korespondencji prywatnej albo załóżcie wątek system Magnepana gdzie właściciel będzie was przekonywał jaki to ma super system a reszta będzie go krytykowała.

Jakaś opinia na temat? Może są jakieś nowe opinie na temat serii MITa Matrix?

O.K.

No to piszę.

Kable MIT to fajna rzecz ;)

P.S.

Jadą do mnie już ORACLE MA-X więc bedę mógł wkrótce coś o nic napiasać ;)

Niewiele jest do pisania o MA-X.

Super kable jeśli jeszcze w ogóle można klasyfikować to jako tylko kable.

Za to cena nawet po sporych rabatach mocno odstrasza.

Jak już zgłębiłeś temat Thorensa to myślę , że kupiłeś nie to co "powinieneś" a mianowicie średniej klasy napęd ;)

Thorensa dostałem w spadku i jak dla mnie jest to biały kruk i nie HiEnd oczywiście.

PS.Koniec z wpisami które nie dotyczą kabli MIT'a.Przepraszam w imieniu swoim i innych użytkowników.

Od piątku mam wpięte głośnikowe Magnum MA

Napisz coś więcej. Jak mają się do tańszych Shotgun? ( zdaje się, że je miałeś wcześniej?)

Zaletą jest znikomy jitter - talerz spoczywa na regulowanych sprężynach i ma charakter 'pływajacy'.

Jeszcze nie słyszałem, aby wnioski na temat wielkości jittera wysnuwać na podstawie sposobu zamocowania mechanizmu ;) Jest to, jak by nie patrzeć, pewne novum.

Widziałem gdzieś pomiary tego Thorensa, tyle że w wersji dzielonej, i wypadł równie źle pod względem jittera co ten Metronom.

• Pokaż nowe odpowiedzi