Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze doświadczenia z MIT-em

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze nie słyszałem, aby wnioski na temat wielkości jittera wysnuwać na podstawie sposobu zamocowania mechanizmu ;) Jest to, jak by nie patrzeć, pewne novum.

Widziałem gdzieś pomiary tego Thorensa, tyle że w wersji dzielonej, i wypadł równie źle pod względem jittera co ten Metronom.

miałeś kiedyś jakieś mity?

Jeszcze nie słyszałem, aby wnioski na temat wielkości jittera wysnuwać na podstawie sposobu zamocowania mechanizmu ;) Jest to, jak by nie patrzeć, pewne novum.

Widziałem gdzieś pomiary tego Thorensa, tyle że w wersji dzielonej, i wypadł równie źle pod względem jittera co ten Metronom.

Elb,krótki ale konkretny opis CDP Metronome testowany przez Francuskiego Audioholika poszukujacego najlepszego CDP.

10) Metronome Technologie

After listening some CD players and transports, they put the CD player on and ...

I was chocked immediatly.

I don't know if some of you have done some comparison between High-end turntables and CD player but everytimes you are going back to the turntable !.

The listening was excatly as the Forsell but with more everywhere !.

Ah music with this component a dream that comes true.

And I was ready to but the Esoteric but now I don't.

Metronome Technologies T2 a signature It's simply an other planet , only the Forsell can give you so much.

Thanks a lot for all of you who have read this review until the End.

Najlepszy CD Transport wynalazł Dr.Forsell.Jego CD Drive nie ma sobie równych w aspekcie brzmienia które jest organiczne

i naturalne tak jak słyszymy.CD płyta obraca się w prózni. W zwiazku z tak nowatorskim napędem jak sądzisz Elb, czy jitter wystepuje w Forsell Reference ?>

Edytowane przez Magnepan

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu fotka z prezentacji Wilsonów Alexia na Audio Show ale chyba nie w Polsce.

Poza tym Audio Research, gramofon SME i....Metronome Calypso jako transport CD oraz DAC Metronome, chyba model C5.

W kiepskim towarzystwie chyba by nie robiono takich prezentacji.

a tu zupełnie inna prezentacja niezłego systemu w tym Metronome C8 i nowy transport Calypso.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i nie ma co się dziwić bo to świetny i bardzo muzykalny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sly30

Najlepszy CD Transport wynalazł Dr.Forsell.Jego CD Drive nie ma sobie równych w aspekcie brzmienia które jest organiczne

i naturalne tak jak słyszymy.CD płyta obraca się w prózni. W zwiazku z tak nowatorskim napędem jak sądzisz Elb, czy jitter wystepuje w Forsell Reference ?>

Myślę że jak najbardziej, bo w tamtych czasach prawie nikt nie zaprzątał sobie tym głowy, a jeszcze mniej firm posiadało odpowiedni sprzęt do mierzenia jittera. W związku z tym większość firm skupiała swoją uwagę na różnych tweakach, z których część była zupełnie z kosmosu.

W kiepskim towarzystwie chyba by nie robiono takich prezentacji.

Prezentacje na wystawach robi się w towarzystwie tego, co ma się w dystrybucji :)

PS. Zobaczysz, i tak skończysz na Audio Note DAC 5.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Czy w przypadku interkonektów MITa dalej panuje zasada - niższa cyfra = wyzszy model? Mam na oku terminatora 2 i 4 IC.

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, i jak MA-X? To jest MA-X SHD tak?

O.K. Myślę , że gra bardziej przestrzennie niż HD120.

A na jakich poziomach masz ustawione te pokrętła , bo ja ustawiłem tak jak na reszcie kabli (RCA i XLR) na przedostatnim poziomie (zarówno górę jak i dół).

U mnie dół jest tak jak u ciebie a góra tylko jedno oczko wyżej od zera.

Nie ma u mnie potrzeby wyższej artykulacji góry.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

U mnie dół jest tak jak u ciebie a góra tylko jedno oczko wyżej od zera.

Jak rozumiesz ten wykres przy pokrętłach?

Gdzie jest min. a gdzie max?

Bo wg. mojego rozumowania max. jest chyba jak pokrętło (wskażnik) jest na pozycji środkowej?

Ja ustawiłem dzisiaj pokrętła wskażnikiem na środku skali i jest dużo lepiej.

Przy ustawieniu pokrętła na przedostatnim skoku grało tylko górą i dołem a brak było wypełnienia na środkowych tonach.

masza1968

Czy masz jakieś porównanie Mit Shotgun S1 v Tara Labs Air 3 (głośnikowe)?

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Jak rozumiesz ten wykres przy pokrętłach?

Gdzie jest min. a gdzie max?

Bo wg. mojego rozumowania max. jest chyba jak pokrętło (wskażnik) jest na pozycji środkowej?

Ja ustawiłem dzisiaj pokrętła wskażnikiem na środku skali i jest dużo lepiej.

Przy ustawieniu pokrętła na przedostatnim skoku grało tylko górą i dołem a brak było wypełnienia na środkowych tonach.

Dokładnie taki efekt masz bo max artykulacji jest gdy przekręcisz pokrętła na maxa zgodnie ze wskazówkami zegara.

Wtedy masz najmocniejszą artykulację góry i basu.Czyli nie tak jak ci się wydaje że max jest w środku.

To ma sens w ciemnym systemie jeśli chodzi o górę albo w takim gdzie jest za mało basu jeśli chodzi o to pokrętło basowe.

Najmniejsza artykulacja jest gdy pokrętło jest na maxa w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara.

W środku jest jest tak pośrednio i tak być może jest najlepiej w kwestii równowagi tonalnej.

U mnie górę mam jeszcze niżej ustawioną a bas nieco wyżej niż u ciebie ale to sprawa indywidualna i też dużo zależy od

akustyki pokoju.

Edytowane przez sly30
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Dokładnie taki efekt masz bo max artykulacji jest gdy przekręcisz pokrętła na maxa zgodnie ze wskazówkami zegara.

Wtedy masz najmocniejszą artykulację góry i basu.Czyli nie tak jak ci się wydaje że max jest w środku.

To ma sens w ciemnym systemie jeśli chodzi o górę albo w takim gdzie jest za mało basu jeśli chodzi o to pokrętło basowe.

Najmniejsza artykulacja jest gdy pokrętło jest na maxa w przeciwną stronę do ruchu wskazówek zegara.

W środku jest jest tak pośrednio i tak być może jest najlepiej w kwestii równowagi tonalnej.

U mnie górę mam jeszcze niżej ustawioną a bas nieco wyżej niż u ciebie ale to sprawa indywidualna i też dużo zależy od

akustyki pokoju.

Też tak myślałem ale.....

Ale ten wykres przy tych pokrętłach pokazuje tak jakby max. amplituda była na poł. środkowym.

Na kiego chu..... zrobili taki wykres.

Nie można było zrobić jak w IC? Prosto i jasno.;)

Wiesz co...ja mam wersje HD, ona była od 2010 do końca 2011 a od 2012 jest SHD.

Może jest jakaś różnica w pokrętłach. U mnie jest tak jak tobie opisałem ale twoje odczucia

potwierdzają że u ciebie jest to samo.

Może jest błąd na wykresie a może przy środkowym ustawieniu jest najlepszy balans tonalny.

Z moich wykresów to wynika tak że środkowe ustawienie to jakby zero, max w lewo to plus a max w prawo

to minus czyli obniżenia od zera w dól.

Tak czy inaczej kręcąc od początku czyli od pozycji z lewej do prawej to artykulacja rośnie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wiesz co...ja mam wersje HD, ona była od 2010 do końca 2011 a od 2012 jest SHD.

Może jest jakaś różnica w pokrętłach. U mnie jest tak jak tobie opisałem ale twoje odczucia

potwierdzają że u ciebie jest to samo.

Może jest błąd na wykresie a może przy środkowym ustawieniu jest najlepszy balans tonalny.

Z moich wykresów to wynika tak że środkowe ustawienie to jakby zero, max w lewo to plus a max w prawo

to minus czyli obniżenia od zera w dól.

Tak czy inaczej kręcąc od początku czyli od pozycji z lewej do prawej to artykulacja rośnie.

Pewnie masz rację. Muszę pokombinować z ustawieniami w prawo i w lewo.

Nie zmienia to jednak faktu, że ten wykres jest idiotyczny nie mówiąc już o wykresach w instrukcji.

Myślę,że producent sam do końca nie kuma o co chodzi w tych debilnych wykresach.

Nic tylko kupić pudełko kredek świecowych i dać dzieciom w przedszkolu do pokolorowania.

Przynajmniej na coś by się ta instrukcja przydała.

Co ciekawe ( i byłem w szoku) kartony od MA-X są znacznie mniejsze niż te od HD120!

Puszki znowu w odwrotną stronę. I gdzie tu sens..... jak ja mam z tym dalej żyć ? ;)

Jakoś z tym przeżyjesz.Jestem ciekaw jak będą grały po tygodniu grzania.

Przy twoim wnętrzu gdzie jest dużo twardych powierzchni to artykulację góry

dałbym na próbę jak najmniejszą.Będzie łagodniej.Spróbuj.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jakoś z tym przeżyjesz.Jestem ciekaw jak będą grały po tygodniu grzania.

Przy twoim wnętrzu gdzie jest dużo twardych powierzchni to artykulację góry

dałbym na próbę jak najmniejszą.Będzie łagodniej.Spróbuj.

O.K. spróbuję.

Dzięki.

pozdr.

nigdy nie słyszałem Tary niestety.

Szkoda ;) miałbym jakiś punkt wyjścia.

Generalnie Tara niskie modele ma słabe.

Dopiero najwyższe są ok a i te nie do każdego systemu.

MIT nawet te niskie grają dobrze i w większości systemów sprawdzą

się dobrze.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tara jest męcząca a MIT gra muzykę.

Miałem i mam różne Taralabs i raczej powiedziałbym , że TaraLabs gra bardziej górą więc w niektórych systemach może być za jasno.

Do typowej lampy na pewno warto spróbować.

Co trzeba przyznać TaraLabs gra b. przestrzennie.

Myślę , że Omega mogłaby być ciekawą alternatywą dla MIT-a.

Tara jest męcząca a MIT gra muzykę.

Co masz na myśli? Coś tara uwypukla męcząc?

Mam IC Shotgun S3 i jestem bardzo zadowolony ale IC to nie LS.

Sly30 i jarek&ania

Ja was rozumiem ;) słuchałem Oracle (niestety nie u siebie) ale dla mnie to stratosfera jesli chodzi o środki płatnicze jakiekolwiek ;)

Edytowane przez xniwax

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co masz na myśli? Coś tara uwypukla męcząc?

Mam IC Shotgun S3 i jestem bardzo zadowolony ale IC to nie LS.

Sly30 i jarek&ania

Ja was rozumiem ;) słuchałem Oracle (niestety nie u siebie) ale dla mnie to stratosfera jesli chodzi o środki płatnicze jakiekolwiek ;)

Ja słyszałem wręcz opinie ,że Taralabs zamula system.

U mnie jakoś tego nie zauważyłem i tego typu opinie są z reguły wyssane z palca albo fiu...... ;)

Taralabs może być dla niektórych "męcząca" bo gra jasno i sybilanty mogą za dużo szeleścić .

Taralabs może być dla niektórych "męcząca" bo gra jasno i sybilanty mogą za dużo szeleścić .

Tutaj mogę się zgodzić ale o muleniu nie ma mowy.

Edytowane przez xniwax

Miałem RSC Ref. oraz Air 3 series 1 To zupełnie inny poziom i to nie tylko cenowy z wyraźną przewagą tego ostatniego.

Xniwax,

Jeśli mogę coś doradzić.Tara od serii Air w górę, to produkty nie do każdego systemu i nie na każde uszy.Myślą przewodnią wspomnianej serii i wyższych jest granie bez grania czyli możliwy max brak własnego charakteru, ingerencji w dźwięk.

Przy ostrzejszych systemach raczej się nie sprawdzą, ponieważ wspomniany brak własnego charakteru obnaża dany system i..,potem są opinie, że daje po uszach, ale najczęściej jest to wynikiem źle zestrojonego systemu, a nie kabla.

Z serii Air series 1 byłbym tylko ostrożny z air 2, natomiast 3 i 1 są naprawdę godne polecenia, ale przewaga tego ost jest znaczna i to w każdym aspekcie.

Pozdr, M.

Tutaj mogę się zgodzić ale o muleniu nie ma mowy.

Zazwyczaj są to opinie tych, którzy w życiu nie trzymali Tary w ręku, nie mówiąc o słuchaniu.

Mam(leżeć w szufladzie) najtańszą Tarę i nie ma mowy o jakimkolwiek zamulaniu.

Podkreślam.Tara obnaża system i pokazuje jaki on jest naprawdę.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Z serii Air series 1 byłbym tylko ostrożny z air 2, natomiast 3 i 1 są naprawdę godne polecenia, ale przewaga tego ost jest znaczna i to w każdym aspekcie.

Być może stara seria AIR była inna niż nowa (aktualna seria) bo w nowej jest na pewno odwrotnie ;)

AIR1 i AIR2 to prawie to samo a jedyna i zauważalna różnica to ........ich cena.:)

Będziesz jutro u mnie to mogę pożyczyć tobie AIR2 i posłuchasz na swoim systemie i ocenisz sam.

Ja nie zauważyłem żadnych większych wad poza typowym dla Taralabs rozjaśnieniem góry.

A próbowałem je na kilku zestawach kolumn i zawsze było podobnie.

Już pisałem wcześniej , że z ludżmi z Taralabs mam kontakt od kilku lat i powyższe twierdzenia jest to również ich opinia a konkretnie Matta Sellarsa.

Podkreślam.Tara obnaża system i pokazuje jaki on jest naprawdę.

Zgadzam się z tą opinią.

Po zmianie źródła i końcówki jest OK al intryguje mnie MIT głośnikowy...chocby dlatego, ze po zmianie (IC tara Ref gen 2 na Shotguna S3) doszła doza muzykalności właśnie (szczegółowość, przestrzeń jest podobna bas lepiej kontrolowany o tej samej masie).

Może to tylko chęć jakiejś zmiany :).

Filozofia ta sama, lecz w series 2 więcej powietrza.

Nie znam S3.Tara ref gen 2 , to chyba najładniejszy kabel Tary:)) Miałem go ze trzy lata, ale to zdecydowanie niższy poziom niż seria air czy next.

Edytowane przez piano
  • Pokaż nowe odpowiedzi