Skocz do zawartości
IGNORED

Zakup kabli w USA - POLECAM

profes

Rekomendowane odpowiedzi

Wracam do tematu zakupow za granica.

W ktoryms z watkow polecalem zakup kabli przez internetowy sklep

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czyli The Cable Company.

Poniewaz polski rynek audio jest chory, postanowilem podzielic sie z wami moim doswiadczeniem z zakupami na fatwyre.com

Do tej pory zakupilem u nich interkonekt XLO Ultra i lampy Electro Harmonix.

O ile ceny na kabli sa bezkonkurencyjne, o tyle ceny na lamp sa porownywalne do

naszych.

Najwazniejsza, poza cenami, rzecza jest REWELACYJNA obsluga.

Po pierwsze swietny kontakt. Mozna pytac, marudzic, wydziwiac.

Sa bardzo pomocni, jezeli czegos nie wiesz, chetnie podpowiedza, doradza. Ja tak mialem z lampami - nie bylem pewien czy wybrac Svetlany, czy EH i wybralem Svetlany bo byly 5$ tansze. Koles odpisal, ze on poleca EH, bo maja lepsze brzmienie i moze mi oposcic te 5$.

Za zakupy placilem karta. Po tygodniu od zlozenia zamowienia przyszla do mnie poczta faktura z podpietym kwitkiem z terminala, list przwodni i troche materialow reklamowych.

Po dwoch tygodniach przyslali zamowienie.

Po tygodniu na cle kable mialem w domu.

Co ciekawe sami zanizyli wartosc kabli na fakturze zalaczonej do przesylki (ubezpieczenie bylo od pelnej kwoty), dzieki czemu zaplacilem znikome clo.

Na kalbe stawka wyniosla 3,30% a na lampy 2,60% + 22% VAT.

Nasi celnicy lampy zakwalifikowali jako zarowki, a interkonekt juz lepiej bo

jako kable polaczeniowe.

I tak oto za interkonekt, ktory w Polsce kosztuje ok 1000 zl zaplacilem 540.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/10422-zakup-kabli-w-usa-polecam/

Czy tych miłych celników spotkałeś w urzędzie na Łączyny? Jeśli tak to widać zależy od szczęścia bo ja już takiego nie miałem. Fakturę musiałeś przetłumaczyć na polski? Sam to zrobiłeś? A jeśli chodzi o zgłoszenie do uproszczonej odprawy to który formularz wypełniałeś?

Pzdr.

-> lolo

Przesylke odprawialem na Laczyny.

Fakture tlumaczylem sam. Wazne, aby na tlumaczeniu napisac date, imie i nazwisko i numer dowodu tlumacza ;-)

Poza przetlumaczeniem faktury, musialem zrobic xero dowodu i razem z kwitami, ktore od nich dostalem odeslac poczta. Po 3 dniach kurier przywiozl paczke do domu i przy odbiorze uiscilem naleznosci celno-podatkowe.

Nie wypelnialem zadnych SADow i innych dokumentow. Poczta ma uproszona procedure odprawy + niska wartosc przesylki = zero problemow przy odprawie.

O, to jakieś niskie cło ci wynaleźli. Mi kable oclili jako "kabel koaksjalny" 5% cała, ale tylko 7% VATu. Trafiłem na jakiegoś miłego celnika który z własnej inicjatywy wynalazł mi najniższą stawkę :-) Problem był tylko taki, że musiałem zapłacić cło od rzeczywistej wartości kabla (zapomniałem napisać człowiekowi aby ją zanizył) no i dwa dni stracone na czekanie w kolejkach w UC (istny horror, a pracują tylko do 14.00).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Tak na serio bo czasami to sobie zartujemy, ceny w usa sa naprawde super a zakupy przez internet bezproblemowe. Sprawe VAT mozna obejsc majac kogos w usa. Ta osoba dokonuje zakupu a potem przesyla nam paczuszka z opisem -prezent- i vatu sie nie placi. Tak przynajmniej dziala to w przypadku kabli czy innych dupereli. Moge zalozyc sie o duza paczke krowek, ze celnikom do glowy nie wpadnie, ze kabelek moze kosztowac 1000 zl. No tacy glupi to oni nie sa. 10.000 zl? Dzwoncie do psychiatryka!

pzdrw

soso

Zbig

Kolega przywiózł z Niemiec, kolumny Martin Logan Sequel II, zgłaszając celnikom. że to lampy oświetleniowe do studia fotograficznego (na które cło nie obowiązywało) :-)

Było to dawno temu, taki "numer", obecnie nie ma szans :-)

Swoje kable kupiłem w USA, następne też tam kupię :-)

(taniej i mniejsze ryzyko z "podróbkami" )

Pozdrawiam

Hmm, tylko jak posłuchać kabelka ze stanów? Sposób na mulersa, czyli idę do sklepu słucham pożyczam dziękuje do widzenia. Z jednej strony jest tak że 50% różnica w cenie IC przy cenie 1kzł jest dość duża i zachęcająca. Z drugiej strony mając nawet świadomość że taki "niedobly" dystrybutor*/salon* stosuje "rozbój" z marżą dziwnie bym się czuł łażąc i słuchając wiedząc że i tak kupię gdzieś w Stanach. Co wcale nie znaczy że potępiam takie postępowanie.

To tak trochę przypomina węża zjadającego swój ogon - dystrybutor który sprzedaję po zawyżonej cenie dlatego że sprzedaje mało, a sprzedaje mało bo klient szuka się alternatywnych źródeł zaopatrzenia - można jeszcze dodać teorię Jazz'a na temat kondycji rynku audio;-)

Poza tym również nie jest mi obojętne gdzie zostawiam swój podatek, pomijając już kwestię cła - bo dystrybutor pewnie takich możliwości nie ma jak zaniżanie wartości itp.

Każdy kurna w tym pięknym kraju kombinuje - sprzedawca jak przechytrzyć klienta i na odwrót

-> Walery

Po pierwsze, jest wolny rynek i to ja decyduje gdzie dokonam zakupu.

Po drugie obsluga i podejscie do klienta stoi na najwyzszym poziomie - daleko tu polskim salonom audio (blisko jest juz AudioForte)

Po trzecie, ceny w Polsce sa chore.

W Polsce kabel kosztuje 1000zl, w USA 430 zl. Czyli 430 zl jest juz z marza sprzedawcy, czyli uwzglednia podatki, koszty dzialalnosci i zarobek. Jezeli jest to uczciwy sprzedawca jego marza powinna wyniesc jakies 20%, czyli kabel kupuje za 358 zl.

Polski sprzedawca ten kabel zapewne kupuje tez za 358 zl. Placi od niego 3,3% cla i 22% VATu co daje 451 zl Dodajemy koszty przesylki, mnie wyniosly 19,50$ czyli 70zl, daje to 521 zl. Polska cena ok 1000zl czyli marza wynosi 91%.

Po czwarte, co do zanizania wartosci na cle, to bys sie baaaardzo zdziwil.

Od zanizania wartosci na fakturze po sprowadzanie sprzetu jako NON COMMERCIAL SAMPLE czyli egzemplaz pokazowy od ktorego nie placi sie cla ! Moj ojciec przez wiele lat prowadzil sklad celny to sporo sie w zyciu naogladal takich akcji.

Ale do niczego nie namawiam. Uprzejmie tylko informuje szanownych kolegow o sprawdzonym zrodle sprzetu audio w normalnych cenach.

Profes->>>

FYI

Kabel o ktorym piszesz w Stanach diler FATWYRE czy ktorykolwiek placi $ 59.50 (rozumiem ze 0.5 metra wzioles). Natomiast Polski distrybutor placi $47.60. Wiec gdyby byl w Polsce dystrybutor fair cena powinna byc ok. 520 zl za 0.5.m. Na 20% nie mozna operowac prawdziwym biznesem w Stanach.

Gratuluje zakupow.

Pozdr.

“I drink a great deal. I sleep little and I smoke cigar after cigar. That is why I am in the two-hundred percent form” Winston Churchill

Lacrimosa, z 20% mozna i w stanach, chociaz nie jest to zadna regula. Sa tez naturalnie odnoszace sukces jednostki funkcjonujace na nizszych marzach. Natomiast jesli bede ponownie w Polsce we wrzesniu, a jest jakas tam szansa, postaram sie powtorzyc oferte z kilkoma sztukami Kimber dla forumowiczow jesli bedzie ktos zainteresowany. Dwoch panow, ktorzy odebrali w lipcu kilka par bylo chyba zadowolonych. Nie sadze tez aby polski PKB tak bardzo ucierpial z malej przyslugi dla kolegow forumowiczow.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.