Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To nie jest tak ze lampa gra jak lampa a tranzystor jak tranzystor.

I pewnie dlatego produkuje się sprzęty oparte na lampie i oparte na tranzystorach.

Zaraz, zaraz .... tylko po co skoro i tak tranzystor gra jak lampa , a lampa jak tranzystor.

A jak nie gra to pewnie jej się po prostu nie chce albo co gorsze słuchacz jest już głuchy.

Jak widzę trzeba zapytać red. Pacuły albo innego "niezależnego eksperta" z kolorowej gazetki.

"Cyganka prawdę ci powie ..." - jaką "prawdę" chcesz usłyszeć zależy tylko od ciebie tzn. od gratyfikacji "co łaska" dla cyganki ;)

A świstak już k**wa nawet przestał zawijać te sreberka ... bo po prostu zdechł ze śmiechu .

Jak widzę trzeba zapytać red. Pacuły albo innego "niezależnego eksperta" z kolorowej gazetki.

"Cyganka prawdę ci powie ..." - jaką "prawdę" chcesz usłyszeć zależy tylko od ciebie tzn. od gratyfikacji "co łaska" dla cyganki ;)

A świstak już k**wa nawet przestał zawijać te sreberka ... zdechł ze śmiechu .

Jarek zacznij myslec analogowo tzn nie wszystko jest cyfrowe, czyli zero i jedynkowe, swiat audio rowniez ;) czasami pisza dobre recenzje w szczegolnosci wychodzi to wtedy jak sprzet jest naprawde wyjatkowy

Gość jt211

(Konto usunięte)

I znowu powraca jak rozwolnienie temat wyższości jednego nad drugim , mądrzejszego jednego od drugiego - jak w przedszkolu.

Czy wszystkim musi podobać się konkretny sprzęt i jego granie?

Czy to tak ciężko zrozumieć? Procesy myślowe są zbyt skomplikowane ?

Moim zdaniem dżwięk z lampowca różni się i to znacznie od tranzystora.

Są tacy co uważają , że tranzystor gra jak lampa i odwrotnie.

Cieszę się niezmiernie z tego powodu bo w końcu hiend staje się prosty a wybór sprzętów banalny.

Jednemu pasuje bardziej dżwięk z lampą w torze biorąc pod uwagę ew. "szumy, pierdzenia czy wiatry halne " a innemu dżwięk z tranzystora i absolutna cisza w przekazie "bez utraty barwy".

I o czym to ma świadczyć?

Może rozstrzygnie to red.Pacuła ?

Ale możemy powołać komisję AS na wzór komisji sejmowej aby zbadać ten nabrzmiały problem.

Już nawet mam kandydata na przewodniczącego i nie jest to Macierewicz ;)

Podoba mi się to "szumy, pierdzenia czy wiatry halne" :>))))) Niedługo będę miał okazję porównać moje 211-tki z Pass XA mono w domu na dłużej. Może ustawię 211 na Passach :>)

Wielokrotnie sie zaskakiwalem, to Ty nie rozumiesz pewnych mechanizmow audio - tak sadze.

Mechanizmów audio mogę nie znać - ale nie znam też takiej dyscypliny naukowej. To często jest bełkot domorosłych samouków, pouczających i krytykujących najlepszych konstruktrów. Znam się na elektronice jako inżynier. Śmiem twierdzić, że nie dorastasz mi do pięt w tym temacie. Natomiast bardzo dobry jesteś w internetowych odsłuchach i poprawianiu gotowych już urządzeń i robieniu kabelków z przypadku.

System gra dobrze, albo nie....

Jesli jest recenzent ktory potrafi napisac kilka recenzji pod ktorymi podpisze sie w calosci to chyba dobrze to o nim swiadczy i swiadczy tez o tym ze jest chyba stosunkowo malo wmieszany w to marketingowe bagno. Ja nie znam kulis polskiego marketingu Hi-Fi i High-End ale jako zwykly czytelnik tak to oceniam. Czy to nie jest fajne poczytac recenzje z ktora sie zgadzasz? To sie obecnie tak sporadycznie wydarza. ;) Ale juz pisalem ze brakuje mi obcenie u Pana Paculy mocnej zdecydowanej krytyki ze wszystko musi byc 'poprawne politycznie' ale takie sa czasy. Nie ma takich nigdzie juz recenzentow, oni utrzymuja sie z recenzji nie maja interesu aby napisac to urzadzenie gra zle, bo nastepnego juz do recenzji nie dostanie, tak to dziala i takie sa prawa rynku, trzeba to tez zrozumiec. Ale jesli ktos wie o co chodzi to potrafi wyczytac w rec. pana Paculy miedzy wierszami ze sprzet jest do bani, trzeba tylko znac klucze. ;)

Ja czytalem pare jego recenzji, zwlaszcza dackow i w zasadzie kazda moja opini jest rozbiezna z jego. A dacki te testowalem u siebi i kumpli w roznyc systemach, kombinacjach kablowych itp.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Śmiem twierdzić, że nie dorastasz mi do pięt w tym temacie.

Heh :D gdziez bym smial sie rownac z takim inzynierem :)

A tak na marinesie Twoj sprzet: Źródło: USB->S/PDIF by JarekC, Musical Fidelity V-DAC z kolumienkami za 1500zl - czy nie pomyliles czasami forum? ;)

:D :D :D Dobre :D

Wielokrotnie sie zaskakiwalem, to Ty nie rozumiesz pewnych mechanizmow audio - tak sadze.

To nie jest tak ze lampa gra jak lampa a tranzystor jak tranzystor. Moim zdaniem jest jednak jeden wzorzecz dzwieku, tym wzorcem jest koncert unplugged i z mojego doswiadczenia wynika, ze sa bardzo dobre tranzystory ktore potarfia tak zagrac i bardzo dobre lampy. Mysle ze co do tego Jarek sie mylisz ze lampa ma tylko swoje brzmienie, bo dobre tranzystory potrafia zagrac duzo bardziej barwnie i z miesem anizeli lampa ( z wyjatkiem Kondo i Audio Tekne bo te sa ponad) Ale tu zgodze sie z W. Pacula ze tranzystor moze zagrac lepiej (barwniej mocniej nasycony niz VTL) cos o tym wiem...;)

Opisz system ktory zagral jak nazywo. Bo ja jesZcze takiego w moim zyciu nie slyszalem, ba zaden nawet sie do tego nie zblizyl. Kilka systemow gralo bardzo ladnie, spektakularnie, muzykalnie, dynamicznie. ALe zaden nie zblizyl sie do dzwieku na zywo i mowie tutaj nawet o malym skladzie. Jezeli znasz taki system to prosze opisz go.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Z żadnym inżynierem nie mógłbyś się równać. Bo ch... wiesz. Za to dobrze brylujesz wśród "nietechnicznych".

A tak na marinesie Twoj sprzet: Źródło: USB->S/PDIF by JarekC, Musical Fidelity V-DAC z kolumienkami za 1500zl - czy nie pomyliles czasami forum? ;)

Ja zabieram głos w sprawach technicznych. Sprzętu widać do końca nie doczytałeś, ale w hi-end się nie pcham. Mam inne hobby, a zarabiam tyle, że sprzęt lepszy (droższy) od Twojego mogę kupić sobie po jednej wypłacie. A kolumienek (3200 PLN, a nie 1500) mógłbym też kupić kilka par. Ale jak już pisałem wydaje to inaczej. Zresztą nie zabieram tutaj głosu na podstawie filmików z youtube lub recenzji w internecie.

Takim systemem byl set Vivaldi + VTL + Avalone, Elektronika Kondo, Audio Tekne, TAD. Idealu nigdzie nie bylo ale to juz bylo dosc bliskie temu co w naturze. Najbardziej bliski temu idealowi byl Vivaldi +VTL+Avalone

stasio skoro kierujesz sie filmikami to mam nadzieje, ze i tutaj uslyszysz bardzo wyraznie roznice. Dodam jeszcze, ze material jest stosunkowo prosty dla sprzetu audio ale do czasu gdy sie go porowna z rzeczywistoscia. A ta bywa okrutna, pomysl jaka roznica musibyc slychac na zywo. Nastepnie pomysl gdyby porownano bardziej skomplikowany material:)

To bylaby poprostu przepasc:)

Bo ch... wiesz.

Do dzisiaj pewnie tak bylo ale po tym wpisie to juz wiem, wiem sporo na Twoj temat kolego;) Mi wystarczy.

reszta bez komentarza...

Ale zglaszam wpis do moderacji :(

Heh... można lepiej. Ale jak na PL nie narzekam, więc wróciłem do pracy na etacie. Jakoś zbytnio się stresowałem na swoim. Ale mam ochotę troche po świecie pojeździć, więc pewnie wrócę do pracy jako wolny strzelec ;-). Ale wtedy znowu audio nie ma sensu, bo raz tutaj a raz tam.

Fajnie, że dobrze zarabiasz.To cieszy w kraju maruderów…. :-)

To chyba odnośnie StasiaP, bo ma "set Vivaldi + VTL + Avalone, Elektronika Kondo, Audio Tekne, TAD"?

Ale zglaszam wpis do moderacji :(

UBeckie zapędy... Poskarż się do kolegi, tyle potrafisz.

A jeszcze, odnośnie JarkaC, to jest to gość, o wiedzy i doświadczeniu (w elektronice) jak mało osób na tym forum. Więc krytykowanie jego konstrukcji, przez Ciebie jest co najmniej nie na miejscu. No ale nawet konstruktorzy najlepszych marek, takiej krytyki w Twoim wykonaniu też doświadczyli.

stasio skoro kierujesz sie filmikami to mam nadzieje, ze i tutaj uslyszysz bardzo wyraznie roznice. Dodam jeszcze, ze material jest stosunkowo prosty dla sprzetu audio ale do czasu gdy sie go porowna z rzeczywistoscia. A ta bywa okrutna, pomysl jaka roznica musibyc slychac na zywo. Nastepnie pomysl gdyby porownano bardziej skomplikowany material:)

To bylaby poprostu przepasc:)

Co się dziwisz jak kable do nagrywania z mikrofonów mieli za 6 zeta metr,tym razem bez podtekstów!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

hehe, mikrofony sa tez przy perkusji Zreszta roznica jest tak olbrzymia, ze zaden kabel tego nie zrekompensuje nawet taki za milion baksow:)

hehe, mikrofony sa tez przy perkusji Zreszta roznica jest tak olbrzymia, ze zaden kabel tego nie zrekompensuje nawet taki za milion baksow:)

Kondo by sobie z tym poradzilo, mialoby tylko problem z glosnoscia przy tak duzej sali

Tak sie sklada, ze slucxhalem KONDO, ten wzmacniacz nie radzi sibie z muzyka dynamiczna za cholere. Znowu mowisz o czyms czego nie slyszales. KONDO ma piekne wokale ale gdy zapuszczono muzyke rozrywkowa to od razu polowa ludzi wstala ze skwaszona mina. Ten wzmak nie ma dynamiki. Proponuje stasiu przejsc sie do miejskiego domu kultury i pobebnic troche na perkusji. Zobaczysz jaka dynamika dysponuje ten instrument a nastepnie wroc do domku i zapodaj sobie perkusje.

Tak sie sklada, ze slucxhalem KONDO, ten wzmacniacz nie radzi sibie z muzyka dynamiczna za cholere.

Radzi sobie radzi, ma problem z moca ale jak sa dobre kolumny to sobie radzi, tylko nie jest za glosno.

Znowu mowisz o czyms czego nie slyszales. KONDO

Jestes tego pewny? ;) skad ta wiedza?

Zobaczysz jaka dynamika dysponuje ten instrument a nastepnie wroc do domku i zapodaj sobie perkusje.

Gralem na instrumencie jak i zaliczylem setki koncertow ;) cos na ten temat wiem. Kondo daje rade z barwa wrecz idealnie, ma poroblem tylko z moca.

z barwa daj ale z dynamika nie daje.

Bo gdybys slyszal to bys nie pisal takich rzeczy.

Slyszalem dwa razy, z dynamika wlasciwie tez daje rade, jesli sluchamy instrumentow jest wszystko co trzeba, ale oczywiscie to nie jest sprzet do glosnego sluchania i do sluchania lupania po glowie.

Nic podobnego! robiłem gostkom w studiach nagraniowych pokaz wpinając w tor cały ciąg jednego typu kabli (uwaga: moich podstawowych kabli z serii budżetowej), fakt podobało im się ale kto by teraz inwestował jak studiów teraz jest nawalone (przypominam u nas w kraju tylko 4000).Inwestują coś w jakość tylko nasze wiodące studia lub sami realizatorzy no ale to kosztuje

To że mikrofony są przy perkusji to o niczym nie świadczy, świadczy jakiej klasy mikrofony tam są. W studiach nagrywających też jest high end mikrofonowy tylko żle pojmowany no bo jak ktoś nawet zaszaleje i kupi mik za 20kzł i podłączy go sznurówką za 6 zeta to też bez sensu. Tu właśnie taki przykład jeden mik za 20kzł drugi za ok 1,5Kzł i wiadomy zwykły drut efekt byłby jeszcze bardziej powalający; czy możesz to sobie wyobrazić Nosowska nagrana jeszcze prawdziwiej,realniej mimo odrealnionej muzyki :)

<br />Radzi sobie radzi, ma problem z moca ale jak sa dobre kolumny to sobie radzi, tylko nie jest za glosno.<br />

Straszne głupoty z tą głośnością piszesz, domyśl się dla czego.

Rafael slyszalem HiEndowe systemy na HiEndowych kablach i z prawdziwym dobrym koncertem nie maja te systemy szans.

Rafael slyszalem HiEndowe systemy na HiEndowych kablach i z prawdziwym dobrym koncertem nie maja te systemy szans.

To nie tak, Highendowe systemy muszą być już w studio nagraniowym taki mikrofonowy pre lampowy zaczyna się dopiero od 3500$ a gdzie cała reszta?

Już nie raz pisałem ważny jest cały tor a dźwiek wychodzi taki na jaki pozwoli najsłabsze ogniwo, posłuchaj Nosowskiej jak by mie było stać poprosł b ym ją jeszcze raz o nagranie tej piosenki ale żeby w studio od poczatku do końca wszystko było uczciwie dobrane, było by genialnie realizator ma czuja! i jest obecnie na fali co mu się należy!

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Ten wpis jest objawem bezsilności wobec argumentów i prostackim atakiem na drugiego uczestnika forum.Zostaje zgłoszony jak prymitywnie chamski i pozostaje mieć nadzieję,że otrzymasz za to bana.Wpis barmanka był tylko reakcją na twoje burackie zachowanie.

na twoje burackie zachowanie.

Tak jest, wyrocznio kultury i dobrego wychowania ;)

Straszne głupoty z tą głośnością piszesz, domyśl się dla czego.

No chyba wiem o co Ci chodzi ale ja mialem na mysli duza glosnosc na niskim basie a tego z Konda nie da sie uzyskac, bo mieknie i zaczyna znieksztalcac.

Tak jest, wyrocznio kultury i dobrego wychowania ;)

No chyba wiem o co Ci chodzi ale ja mialem na mysli duza glosnosc na niskim basie a tego z Konda nie da sie uzyskac, bo mieknie i zaczyna znieksztalcac.

Obojetnie na czym nie tylko Kondo dużą głośność np 120dB na przykładowych 40m2 to i 300Wat nie pomoże no ale to kolego abc nagłośnienia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.