Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Przepraszam bardzo kolego Elberoth ale odnoszę wrażenie, że Twoim największym problemem jest to czy aktualnie posiadany sprzęt jest najlepszy na świecie i ciągle przekopujesz internet i audiofilskie fora aby znaleźć potwierdzenie tego faktu zaś to do czego wydaje się być zaprojektowany ów sprzęt czyli po prostu słuchanie muzyki wydaje się być na którymś tam miejscu z tyłu.

Z moich testów wynika że USB jest bardziej analityczne, rozdzielcze i daje bardziej zwary dżwięk ale tylko te dobre aplikacje USB jakie testowałem w MSB, Gryphonie i Esotericu. Ale znów dobry SPDIF choć mniej precyzyjny daje dźwięk bardziej płynny, miękki, bardzo przyjemny. Nie twierdzę że lepszy ale przyjemny.

USB czy spdif

Dużo zależy od tego kto jakie ma priorytety. Na kilku DAC-kach które miałem (niestety ani Trinity ani DCS, ale takie... które chyba sroce spod ogona nie wypadły) powtarzała się pewna prawidłowość.

Po przejściu ze spdif na USB zwykle jest... wow. Większa rozdzielczość, więcej powietrza, większa scena. I dlatego wydaje mi się, że ktoś może twierdzić, że USB jest lepsze.

No ale każdy kij ma dwa końce. Spdif nie eksponuje tak szczegółów. Ale dźwięk ma więcej masy, tło jest czarniejsze a całość bardziej homogeniczna. Nie są to idealne porównania, bo trzeba byłoby mieć takie same kable USB jak i coax i ten sam napęd z równorzędnymi wyjściami USB i spdif (ja takiego nie mam).

Ale to ogólnie dyskusja czy woli się blondynki czy brunetki...

Z moich testów wynika że USB jest bardziej analityczne, rozdzielcze i daje bardziej zwary dżwięk ale tylko te dobre aplikacje USB jakie testowałem w MSB, Gryphonie i Esotericu. Ale znów dobry SPDIF choć mniej precyzyjny daje dźwięk bardziej płynny, miękki, bardzo przyjemny. Nie twierdzę że lepszy ale przyjemny.

o... dokładnie takie same odczucia miałem tylko inaczej je opisałem

A jak Ci graja Elb tzw 'zle' realizacje teraz na Trinity DAC-u. Nie jest tak ze te 'zle' realizacje sa teraz jednymi z najlepszych?

Albertini uzyj lepszego jeszcze kabla USB to zobaczysz ze poprawa jest we wszystkich aspektach.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Myślę, że już wiedzą. Oczywiście nie z tego śmiesznego forum, tylko raczej z for zagranicznych.

Jak będzie ten DAC dostępny ja na pewno posłucham u siebie.

Z tego co widziałem jest on dostępny również z pre.

Skoro w Polsce jest on niedostępny popytam o niego również u znajomych za granicą.

Zobaczymy a raczej usłyszymy.

Problem w tym ,że trzeba by ripowac wszystkie płyty CD aby grać "wyczynowo - highendowo" po USB.

A na koniec przytoczę krótką moją korespondencję z pewnym producentem sprzętu :

Pytanie :

"Hallo.

Bezugnehmend auf unser Telefongespräch bin ich interessiert an den folgenden Produkten :

C1 SACD Player

D1 D/A Converter

Bitte um die Information über die Möglichkeit die beiden Gerate auszuleihen für ein Probehoren zu mir nach Hause.

Wenn eine Möglichkeit besteht wurde ich die beiden Gerate Anfang Juni von Ihnen ausleihen.

Ausserdem bitte ich um die Informationen und Erfahrungen mit welchen IC / Digital Kabel Sie die besten Ergebnisse erzielt haben.

Ich danke Ihnen im Voraus.

Mit freundlichen Grusen ..."

Odpowiedż:

"Wir können Ihnen gerne beide Geräte für ein Probehören ausleien. Jedoch brauchen wir eine Kaution für den Preis der beiden Geräte während des Probehören. Die Preise der Geräte können Sie in der Preisliste im Anhang sehen. Falls Sie die Geräte nicht behalten, wird Ihnen die Kaution zurückerstattet (die Geräte müssen jedoch einwandfrei zurück bei uns sein bevor der Rückerstattung)

Wir könnten Ihnen die Geräte im Lauf des Monats Juni liefern (leider nicht am Anfang).

In der C1 brauchen wir PCM1704 Wandler (4 pro Kanal). Diese sind lineare R2R Wandler, keine Delta-Sigma. Für beste Ergebnisse mit der C1 und der D1, empfehlen wir unser eignes CH-Link Kabel und die Synchronisation Option (SYNC_IO) in beiden Geräten. Ein BNC Kabel wird für die Synchronisation gebraucht.

Mit freundlichen Grüssen, ..."

Konkluzja:

Po przesłuchaniu wszystkich możliwych wejść najlepiej (najprzyjemniej) dla mnie grało po AES/EBU.

Różnice pomiędzy różnymi wejściami były tak wielkie jak przy przełączaniu różnych filtrów - prawie żadne , czyli na granicy słuchu nietoperza.

Ten producent , którego nie można zaliczyć do "low endu" stosuje zarówno AES/EBU, SpdiF , firmowy Link a w OPCJI ew. USB.

A teraz twoje twierdzenia kilka postów wyżej:

"Teraz praktycznie nikt, z kilkoma wyjątkami typu Metronome/Jadis, nie stosuje już zwykłego SPDIFa w topowych konstrukcjach..."

I tyle w temacie walcowania i wypisywania dyrdymałów na forum.

Bez odbioru.

Albertini uzyj lepszego jeszcze kabla USB to zobaczysz ze poprawa jest we wszystkich aspektach

Używam niezłego. Ale jak kiedyś zrobisz swój super i go skomercjalizujesz to chętnie posłucham :)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

daje dźwięk bardziej płynny, miękki, bardzo przyjemny. Nie twierdzę że lepszy ale przyjemny.

I tu pełna zgoda.

Ale ty Sylwek i ja również nie słuchamy samplerów i może tutaj leży problem ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Wydaje mi sie ze co do tego Trinity to Elb moze miec racje ze to zjada DCS-a, ale kto tu sie liczy z moja opinia :D

Staszek kluczowymi słowami w twoim twierdzeniu są 3 pierwsze wyrazy tego zdania.

Poza tym zadałeś pytanie i jednocześnie sam sobie na nie odpowiedziałeś ;)

Wydaje mi sie ze co do tego Trinity to Elb moze miec racje ze to zjada DCS-a, ale kto tu sie liczy z moja opinia :D

z jaka Twoja, przeciez to jego opinia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nie zapomnijcie ze ja do tego jeszcze podchodze tez od strony konstrukcyjnej i stosowanych rozwiazan. Np Zegar w Trinity to jest absolutnie cos najwyzszej klasy, to wogole nie ma startu do zadnego obecnie inengo zegara na swiecie jitter UDOKUMENTOWANY jest na poziomie 3-5 Femtosekund!!!

z jaka Twoja, przeciez to jego opinia

Moja tez, taka gladkosc jaka jest w Trinity to nie jest cos co slyszalem z cyfry...ale tylko z bardzo drogich gramiakow.

A tego nie wiem. Ale zapewne jak mu przepakuję w karton Jadis, to mu się spodoba 10x bardziej :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Staszek kluczowymi słowami w twoim twierdzeniu są 3 pierwsze wyrazy tego zdania.

I dokladnie tak wlasnie napisalem.

Poza tym zadałeś pytanie i jednocześnie sam sobie na nie odpowiedziałeś ;)

To tzw. retoryka ;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Elb jako zafca i Stasip jako tichniczny .Ubaw po pochy.

Najlepsze było jak no poważniejszym forum ktoś przytomnie

zapytał jakiego preampa używa z Trinity .

Odpowiedz brzmiała .... Jriver :)))

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Po analizie 3 ostatnich stron tego wątku, człowiek piśmienny dochodzi do wniosku,że jak nie ogarnia technikaliów to mówiąc językiem koszarowym w dupie był i gówno słyszał, w ogóle wychodzi na to,że można być głuchym jak pień, ale wytsarczy znać tajniki cyfrowej obróbki sygnału, najlepiej na bazie kleconego w kuchni sprzętu, przy robocie którego poznało się wszystkie niuanse i ośmieszyło innych od lat działających w branży inżynierów , aby i tylko na tej podstawie być posiadaczem najlepszego audio na ziemi-to są jakieś kosmiczne jaja .gdzie podział się najważniejszy imperatyw tego hobby, czyli słuchanie??Czy teraz jak będę chciał kupić wózek za 300kzł a nie będę znał zasad działania silnika hybrydowego a bedę zadowolony z jazdy i go kupię to będę idiotą?kto tu oszalał?

dziś jest Trinity, którego kupił Elberoth , codziennie szukając potwierdzenia swojego wyboru w internecie, inny user tego forum nie słyszał Trinity, bo sam ciągle dopytuje publicznie, gdzie go można posłuchać ale już zakłada,że Trinity zjada DCSa na śniadanie-śmieszne?.Za miesiąc Trinity to będzie Humbug bo powstanie Srynity? to naturalny proces zidiocenia świata a gdzie muzyka??

Na koniec mam jeszcze jedno pytanie do pana Stasiop, kiedy pan ostatnio odwiedził zakładkę Muzyka? i jeśli to nie tajemnica, ile płyt posiada pan w swojej kolekcji.

---> Elb, to jest możliwe. Tzw. autosugestia.

Trzymam Cię za słowo.

Swoją drogę ciężko się czyta o gargantuicznych różnicach w brzmieniu Twoich nowych urządzeń.

Zawsze dźwięk u Ciebie był bardzo dobry, już parę lat temu (zwłaszcza parę lat temu). Teraz słuchacz to już powinien z rozkoszy lewitować pod żyrandolem.

dlatego tak mnie interesuje zakres zmian, ze swojego doswiadczenia(fakt, nie duze) wiem, ze roznice miedzy przyzwoitymi/dobrymi/b dobrymi dackami nie sa az tak duze, i czesto trzeba sie mocno wsluchiwac, zeby je uslyszec

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zawsze dźwięk u Ciebie był bardzo dobry, już parę lat temu (zwłaszcza parę lat temu). Teraz słuchacz to już powinien z rozkoszy lewitować pod żyrandolem.

Więcej - allaha widzi :)

jak znajdziesz chwilę w tygodniu to wpadnij - od kilku dni odkrywam magię Trinity + lampa + elektrostat. Myślę, że może ci się spodobać.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dziś jest Trinity, którego kupił Elberoth , codziennie szukając potwierdzenia swojego wyboru w internecie,

Pominąłeś jeden istotny fakt tej dyskusji - to nie ja cały czas przywołuję w dyskusji Trinity, to nie mnie on 'uwiera'. Osobiście nie potrzebuję żadnych dodatkowych potwierdzeń, bo po 20 latach otaczania się hi-endowym dźwiękiem, i przesłuchaniu większości urządzeń dyskutowanych w tym wątku / dostępnych na rynku, sam potrafię wyrobić sobie zdanie, na podstawie tego co słyszę. A za każdym razem gdy włączam Trinity, słyszę to samo - najlepszego DACa jakiego słyszałem w życiu.

Dzięki. To co za lampę i elektrostat masz teraz?

Stax Omega z lampowym enerdżajzerem.

Więcej - allaha widzi :)

jak znajdziesz chwilę w tygodniu to wpadnij - od kilku dni odkrywam magię Trinity + lampa + elektrostat. Myślę, że może ci się spodobać.

kurcze, i jak teraz moze sie czuc stasiop:)

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Pominąłeś jeden istotny fakt tej dyskusji - to nie ja cały czas przywołuję w dyskusji Trinity, to nie mnie on 'uwiera'. Osobiście nie potrzebuję żadnych dodatkowych potwierdzeń, bo po 20 latach otaczania się hi-endowym dźwiękiem, i przesłuchaniu większości urządzeń dyskutowanych w tym wątku / dostępnych na rynku, sam potrafię wyrobić sobie zdanie, na podstawie tego co słyszę. A za każdym razem gdy włączam Trinity, słyszę to samo - najlepszego DACa jakiego słyszałem w życiu.

Ależ Adam ja Ci wierzę, z resztą zawsze jak ogłaszany był Nowy Król-a paru już ich było, wierzyłem, tylko jak zawsze natychmiast pojawiał się uzurpator i w tym kontekście egzaltacja obecnym władcą może stać się groteskowa.

P.S.

Trochę się już gubię, to co stało się z Magico?

kurcze, i jak teraz moze sie czuc stasiop:)

No coz Elb mnie nie zaprosil. Ale poslucham sobie w Londynie ;)

Ale zadalem pytanie na temat muzycznego softwaru i odpowiedzi nie uzyskalem :( Ponawiam pytanie, chyba mozesz odpowiedziec?

Elb apeluję do Ciebie PRZESTAŃ bo wpływasz na mieliznę!

Jaki cel przyświeca Ci w tej nieustannej walce i propagowaniu Trinity?

Wklejasz testy, uniesienia piszących, handlujących i testujących z całej planety, którzy bąkną cokolwiek pozytywnego o Trinity. Nawet „chińca” podobnego do gościa, u którego kupuję sajgonki :)

Czy Ty nie posiadasz własnego gustu i zawsze musisz się podpierać opiniami innych aby zaznać ukojenia. Nie ma czegoś takiego jak najlepszy system na świecie i nigdy nie będzie. Zmiennych w systemach jest tak wiele, a gusta tak różne, że nigdy takowy nie powstanie.

Czy ktokolwiek z Nas wkleja nagrody i testy takich gigantów jak DCS, Metronome, MIT, Transparent, Focal, Burmester, Esoteric, Jadis, Kondo, Martin Logan itd?

Co z tego, że jakiś Tam guru słucha na takich samych kolumnach jak moje albo identycznego przetwornika. Liczy się tylko zadowolenie i opinia, prywatnej osoby czyli ostatecznego konsumenta.

Nie chcę już powracać do tematu Trinity ale poświęciłem się i jak poszukasz to opisałem brzmienie tego przetwornika, nawet uczciwie i bez złośliwości. Dodam tylko, że ani mnie ani mojego rosyjskiego kolegi żaden walec nie rozjechał.

W notorycznym podważaniu opinii szanowanych userów, posiadających wyśmienite, dobrane systemy jak SA, Milimetr, Sly, J&A zmierzasz w stronę absurdu.

Przecież audiofil nie musi się znać na szczegółach technicznych, on decyduje uszami !

Mnie osobiście nowinki interesują ale czy oznacza to, że system referencyjny z gramiakiem i lampą SE nie zagra lepiej od Twojego sprzętu?

Zejdź na ziemię, odbanuj oponentów w Nirvanie i na pewno w dłuższej perspektywie czasu zyskasz więcej niż stracisz.

Przez takie zachowanie i Twoje notoryczne kłótnie, a obecnie chwytanie się brzytwy i bratanie ze Stasiem nie zdobędziesz większego zaufania. Nie rób Staszkowi nadziei bo jak tylko sytuacja się zmieni to kopniesz go w tyłek.

Czy nie możesz znieść, że ktoś ma odmienne zdanie?

No coz Elb mnie nie zaprosil. Poslucham sobie w Londynie.

Ale zadalem pytanie na temat muzycznego softwaru i odpowiedzi nie uzyskalem :( Ponawiam pytanie, chyba mozesz odpowiedziec?

I ZAPROŚ WRESZCIE STASZKA, PRZECIEŻ BUTY ZDEJMIE!
Gość jamówię

(Konto usunięte)

Nie rób Staszkowi nadziei bo jak tylko sytuacja się zmieni to kopniesz go w tyłek.

Oj tu bym był ostrożny, bo za to może być pozew:)

Szymon ponoc miales Trinity i jakos od Ciebie zaproszenia sie nie doczekalem, to co chcesz od Elba? ;)

I ZAPROŚ WRESZCIE STASZKA, PRZECIEŻ BUTY ZDEJMIE!

Ja butow nie zdejmuje :) no chyba ze jest bloto, to co innego ;)

mysle, ze jednak zaprosi, moze nie publicznie, ale jednak, elb to ok gosc, a stasiop powinien tego posluchac, zycze mu tego

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.