Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

ano nie mogę :-)

Zgłaszałem do moderacji żeby wyczyścili wszystkie moje wpisy na forum i mnie zbanowali na amen i nic, udają że mój email w spamie wylądował a oni nie przeglądają.

Koledzy pokażcie te dobre sprzęty, nie wstydźcie się bo zaraz ktoś narysuje jak sobie je z czytanych postów wyobraża ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Nie mam nic do ludzi, którzy kupują to na co ich stać - są zamożni i mogą sobie pozwolić na wydanie tysięcy, no problema.

Nie lubię zakłamania, udawania, ukrywania, podszywania się, nie lubię moderatorów, nie lubię cenzury, nie lubię reklam, nie lubię itp itd... - dlatego zgłaszałem do moderacji o wykasowanie moich wpisów i usunięcie konta - dlaczego do tej pory tego nie wykonano??

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Nie lubię zakłamania, udawania, ukrywania, podszywania się, nie lubię moderatorów, nie lubię cenzury, nie lubię reklam, nie lubię itp itd... - dlatego zgłaszałem do moderacji o wykasowanie moich wpisów i usunięcie konta - dlaczego do tej pory tego nie wykonano??

Już gdzieś to słyszałem ...

Poznajesz tego "audiofila"?

post-33970-0-51129300-1390676357_thumb.jpg

Gość vittorio

(Konto usunięte)

No gościu nie bardzo rozumiem, dlaczego sam siebie nie wykasujesz ? ... skoro tak bardzo nie lubisz tego forum.

Jarek, w kwestii lamp to zapomniałem, że przecież jest jeszcze jedna bardzo uznana firma, która od 10 lat zdobywa mnóstwo nagród.

Wg Niemców to nr1 w lampach obok Kondo. Firma jest Włoska ale ze względu na wykupienie fabryki lamp Tesla przenieśli produkcję do Czech.

Robią wszystko sami wraz z lampami, które odlewają ręcznie. Firma nazywa się KR Audio, a najlepsza seria ich wzmacniaczy to słynne Kronzilla.

Wiadomo, że chodzi o podobieństwo do…Godzilli, bo sami robią i stosują największe lampy na świecie KRT1610 o wysokości 40cm!!

Teraz wypuścili Kronzilla DX mkIII, monobloki SE o 2x większej mocy niż Absolare, będąc nadal w klasie SE. To jakaś zmyślna ich konstrukcja hybrydowa, gdzie są i tranzystory i lampy. Widziałem to nawet kilka razy na show ale nie przysłuchiwałem się. Dobra wiadomość to jest u nas dystrybutor Soundclub i już wysłałem zapytanie mailowe do Pana Macieja. Zobaczymy co odpowie. Ponoć te wzmacniacze mają zalety lamp i tranzystorów, nie mają rozmycia i kluchy typowej dla niektórych lamp. świetny bas, barwy, przestrzeń itd. Drugi plus to wytrzymałość lamp 10x większa niż NOS-ów, przy graniu po 5h dziennie co najmniej na 10 lat czyli święty spokój. Sieć sprzedaży i wysoka pozycja wszędzie od Azji po USA. Powinieneś spróbować….Jedyna wada to…te lampy nie świecą, a szkoda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a tu masz listę wyróżnień:

Ukryta Zawartość

i o tych monoblokach myślałem:

Ukryta Zawartość

jest też wersja jeszcze mocniejsza ale już nie jest SE tylko Push Pull.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kronzille największe na świecie, powiadasz? ;-)

Te za to świecą:

Ukryta Zawartość

post-827-0-46694800-1390727753_thumb.jpg

post-827-0-79346300-1390727764_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kronzille największe na świecie, powiadasz? ;-)

Te za to świecą:

Nawet w paśmie promieniowania Rentgenowskiego.

Z lampami jest takie "małe" ryzyko bo nikt w domu nie ma tego świecenia czym i jak pomierzyć.

Faktycznie produkty tej firmy wyglądają zachęcająco....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robią wszystko sami wraz z lampami, które odlewają ręcznie.

Bombki choinkowe (bańki) też dalej się robi ręcznie ale się ich nie odlewa :) tylko dmucha.

No może dmucha, niech ci będzie. Tak czy inaczej wszystkie lampy robią ręcznie i mają w ofercie też lampy innych typów np 2A3, 300B, 211, 845 i inne.

sly30 -oooooo wzięło Cię na lampy. Mają jakąś magie te triody.

A tego lampizatora Level 7 to warto pożyczyć.

A skąd wiesz, że warto? Słuchałeś?

Ale produkcja i dystrybucja jest w Europie, można więc liczyć na dobry rabat.

Jurgen

Znowu niezgadłeś!!

Zapomniałeś jeszcze dodać,że dedykowany jest do monobloków preamp Absolutor))...........to by było w Twoim Wielkim Stylu.

ps.

Słuchajcie Magnepana-to zrobicie z siebie bałwana!!

pozdr.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Robią wszystko sami wraz z lampami, które odlewają ręcznie. Firma nazywa się KR Audio, a najlepsza seria ich wzmacniaczy to słynne Kronzilla.

Sylwek ja firmę znam ale tylko jak Staszek ze zdjęcia ;)

Też słyszałem o tym ,że to potrafi zagrać ale wypowiadać się nie chcę bo nawet nie mam żadnego znajomego co ten sprzęt posiada.

Patrząc na ich konstrukcję obawiam się ,że obsługa tego sprzętu będzie upierdliwa.

Podobnie jest w Jadisie : gra to fajnie ale obsługa i budowa jest delikatnie mówiąc "prymitywna" w stosunku do T+A. Przemek nie obraż się ;)

Nie wiem jak jest z ustawianiem bias-u w tych monoblokach KR Audio , czy jest automatyczny ale raczej wątpię? Na stronie nic nie znalazłem.

Tutaj sytuacja jest odwrotna do tej co jest u mnie : pre jest na tranzystorach a końcówki na lampach.

Jak jest taka możliwość odsłuchu w domu to chętnie też wezmę.

Daj znać co powiedział dystrybutor.

A tak ogólnie to wypożycz Sylwek T+A M10 +P10 , posłuchaj a potem weź inne sprzęty lampowe i porównaj.

Jestem ciekawy jak u ciebie wyjdzie takie porównanie.

U mnie sprzęt T+A nadal stoi i jak na razie nie widzę konkretnej alternatywy ;)

Jadis gra b. podobnie i ładnie ale .... no właśnie jest kilka problemów , które jak dla mnie są nie do przyjęcia.

A szkoda.

hehehe…widzę, że testowałeś wiele wzmacniaczy tranzystorowych i jeden lepszy, drugi gorszy ale generalnie wszystkie OK.

Po pierwszym podejściu do lampy masz dosyć klamizerstwa. Gdy pisałem ogólnie, że wiele a nawet większość sprzętów lampowych to właśnie takie

prymitywne i do tego awaryjne klamizerstwo, to fani lamp ciosali mi kołki na głowie. A obiektywnie takie są fakty. Nadal jednak chcę wierzyć, że są wyjątki. Pamiętam, że Absolare było dobrze zrobione. Gdybyś Jarek zamawiał dla siebie Absolare z Zachodu to pamiętaj, że nie normalną wersję, a tylko Signature. Jest droższa ok 30% ale inaczej zbudowana z użyciem najlepszych podzespołów.

Tu masz opis. Są 4 wersje końcówek mocy tzn zwykła RCA, zwykła XLR, Signature RCA i Signature XLR:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tu masz opis. Są 4 wersje końcówek mocy tzn zwykła RCA, zwykła XLR, Signature RCA i Signature XLR:

Tak czytałem ,że ta wersja Signture ma inne kondensatory chyba Duelunda.

Ja jestem zainteresowany wersją zbalansowaną (przynajmniej do monobloków) Signature.

Cena sprzętu jest powiedzmy "normalna" w porównaniu do innych na rynku audio.

W poniedziałek , wtorek będę wiedział coś na ten temat.

Jeżeli zagra ten sprzęt jak opowiadali mi ludzie , którzy słuchali tego w Monachium z Rockportami to może być to sprzęt, nad którym warto się pochylić.

Jak można dostać całość w białej skórze to i oko można przy okazji nacieszyć i nie będzie w domu straszyć ;)

Pytanie tylko "czy leci z nami pilot" ? Tzn. czy sprzęt jest sterowany pilotem?

Co do pilota to nie wiem. Zresztą pilot jak już to jest do preampa. Jasna skóra jest. Nie wiem czy biała, myślę że raczej jasno szara ale tak wygląda fajnie. Słuchałem tego na show ale trudno mi ocenić na ile dobre granie było dzięki temu wzmacniaczowi, kolumnom czy Metronome, które było źródłem. Ale niewątpliwie była to jedna z najlepszych prezentacji.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Co do pilota to nie wiem. Zresztą pilot jak już to jest do preampa. Jasna skóra jest. Nie wiem czy biała, myślę że raczej jasno szara ale tak wygląda fajnie. Słuchałem tego na show ale trudno mi ocenić na ile dobre granie było dzięki temu wzmacniaczowi, kolumnom czy Metronome, które było źródłem. Ale niewątpliwie była to jedna z najlepszych prezentacji.

Metronome było żródłem na AS w Manachium w 2013 roku?

Ja słyszałem ,że chyba C.E.C TL-0?

Ale może się mylę.

Pilot oczywiście jest zawsze do pre bo zazwyczaj pre ma kabel sygnałowy/sterowania do monobloków i włącza je automatycznie.

Nie wiem jak jest w Absolare.

Co do grania to myslę ,że jak zagrało dobrze z Rockportami to zagra też dobrze z Utopiami.

Jadis u mnie wymiata bez najmniejszych problemów.

Jeżeli chodzi o skórę to wiem ,że w takich małych manufakturach można dogadać się i za dodatkową opłatą wykonać prawie każdą wersję kolorystyczną.

Tak było u mnie np. z Metronome a i Jadis zrobił by dla mnie wersją całą w srebrnym kolorze.

Myślę ,że Absolare jest na tyle elastyczne ,że sprzęt zrobią nawet w skórze z mysich pipek ;)

Ale się dowiem :)

Masz na ich stronie różne kolory skór jakie mają do wyboru ale na pewno można postarać się o jeszcze inny kolor. Piszą że to germańska, selekcjonowana skóra. Rockporty zasilane były Absolare a z prawego boku przy ścianie na długich kablach był podłączony DAC Metronome i transport Kalista Reference, ten wolnostojący na długich nogach. Przyglądałem się mu z przyjemnością.Pięknie to wyglądało. Zresztą co mnie zaskoczyło to DAC i transporty Metronome były w wielu systemach, chyba 7 z tego co naliczyłem, więcej niż Esoteric-ów i chyba łeb w łeb z dCS-ami.

Gdy się człowiek tylko obróci to zaraz do środka tranzystora ładują lampy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Czekam na Tenora bo w lutym ma być w Polsce dostępny.

To jest najbardziej dla mnie interesujący sprzęt obok Absolare.

Podobno te nowe Tenory ( budowane w technologii OTL tak jak Einstein) grają pięknie i nie są awaryjne jak te poprzednie.

Czekam na Tenora bo w lutym ma być w Polsce dostępny.

To jest najbardziej dla mnie interesujący sprzęt obok Absolare.

Podobno te nowe Tenory ( budowane w technologii OTL tak jak Einstein) grają pięknie i nie są awaryjne jak te poprzednie.

Powiem Ci tak w tajemnicy.............pożycz ja sobie od Pacuły))

Awaryjne powiadasz?

Jest teraz jeden na alle-taki na diabełkach-.........masz tam więcej ustawiania biasu niz słuchania muzyki-takie to cudo jest.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.