Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym podzielić się z kolegami moimi obserwacjami dot. kabli AC , które mam obecnie tzn. Kubala Sosna (Elation/Emotion) i Acrolink 9500.

Czy ktos wie jak skonstruowane sa te kable, pomijajac to co mozna znalezc na oficjalnej stronie firmy?

Vovox to tylko do budżetówki do Amplifona to proszę wpinać referencyjne Mity i Transparenty

Jesli masz na mysli zasilajace, to rzeczywiscie Vovox Textura za 1800 pln to nie jest mistrzostwo swiata. Jesli idzie o ic i glonikowe, to sadze, ze jest to pochopna opinia.

Mam Texture jako ic do ramienia gramofonu oraz glosnikowe biwire . Ostatnio sluchalem wysokich glosnikowych kondo o detalu ponad 30 k pln. Nie przekonaly mnie do zmiany. Vovox ma razsadne ceny i bardzo dobra relacje jakosci do nich imo. Dalem ostatnio moje glosnikowe Textury do wymiany bananow na topowe VDH, licze na spora poprawe precyzji i sceny.

Kable neutralne o dobrym wypelnieniniu i precyzji, przyzwoitym cieplym ale dobrze kontrolowanym basie i nienatarczywej gorze.

Konto w trakcie usuwania

Nasze forum jest chyba jedynym tego typu na świecie, gdzie zamiast dzielić się doświadczeniami prowadzi się akademickie dysputy i udowadnia innemu respondentowi brak kompetencji i ... powiedzmy głuchotę. Najwięcej cennych dla mnie informacji znalazłem na amerykańskim audiogonie i wierzcie mi, tam nikt nikomu nie wymyśla, tylko ludzie dyskutują co u nich jak zagrało i chętnie dzielą się tą wiedzą z innymi.

Bo lepszość i jej udowadnianie, to jeden z naszych głównych parametrów narodowych. Do tego dochodzi martyrologia z narzekaniem i mamy komplet. Audio niczym się nie różni od prozy życia i tam też m.in. znajduje swoje ujście, ale nie jest żle i dużo cech mamy w porządku. Po ponad dwudziestu latach pobytu w US mogę coś o tym powiedzieć, obserwując praktycznie cały świat i różne szczepy, które tutaj siedzą. Sorry za OT.

Parker's Mood

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Swoją drogą ciekawe, niby te same lampy, ale zachowują się jednak inaczej.

Widocznie mają inny damping fucktor.

Bez niego ani rusz .

Nędza Panie dziejku , nędza ... ;)

Dalem ostatnio moje glosnikowe Textury do wymiany bananow na topowe VDH, licze na spora poprawe precyzji i sceny.

UuuuLaaaLaaa .... Mariusz obyś się nie przeliczył ;)

Czy ktos wie jak skonstruowane sa te kable, pomijajac to co mozna znalezc na oficjalnej stronie firmy?

Staszek , mam podejrzenie graniczące z pewnością ,że są one skonstruowane z drutu a może nawet druta ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

DF jest istotny np. w systemie aktywnym, ale jeśli w zwrotnicy pasywnej w szereg z głośnikiem jest cewka o znaczącej rezystancji, to DF traci na znaczeniu.

Brednie....:))).... wlasnie w aktywnym to ma mniejsze znaczenie , poniewaz wzmacniacze w aktywnym mają duże możliwości...DF

A weź podłącz sobie aktywnie i później dużą cewką....uslyszysz różnicę....

I nie pisz więcej takich bzdur....

Brednie....:))).... wlasnie w aktywnym to ma mniejsze znaczenie , poniewaz wzmacniacze w aktywnym mają duże możliwości...DF

A weź podłącz sobie aktywnie i później dużą cewką....uslyszysz różnicę....

I nie pisz więcej taki bzdur....

Zapraszam do mnie , podłączymy cewkę i później aktywnie....

Jesli masz na mysli zasilajace, to rzeczywiscie Vovox Textura za 1800 pln to nie jest mistrzostwo swiata. Jesli idzie o ic i glonikowe, to sadze, ze jest to pochopna opinia.

Mam Texture jako ic do ramienia gramofonu oraz glosnikowe biwire . Ostatnio sluchalem wysokich glosnikowych kondo o detalu ponad 30 k pln. Nie przekonaly mnie do zmiany. Vovox ma razsadne ceny i bardzo dobra relacje jakosci do nich imo. Dalem ostatnio moje glosnikowe Textury do wymiany bananow na topowe VDH, licze na spora poprawe precyzji i sceny.

Kable neutralne o dobrym wypelnieniniu i precyzji, przyzwoitym cieplym ale dobrze kontrolowanym basie i nienatarczywej gorze.

Mariusz po co to czcze gadanie Vovox przy referencyjnych Mitach i Transparentach nie istnieje. Mam 3 znajomych z kolumnami AA w tym 2 ma wyższy model od Twojego i zgadnij jakie kable stosują. Masz blisko kolegę Sly to niech wpadnie do Ciebie z nową GMką i Swoimi Mitami to sprawdzisz "nausznie". Jak będziesz chciał dźwięk bardziej wypełniony, gładszy lub bardziej dociążony to podeślę Ci starsze genialne 850 lub 770 Twin Tube.

Vovox to jest dobry kabel za niewielkie pieniądze ale w kategoriach bezwzględnych mu bardzo wiele brakuje. Jeżeli Kondo były srebrne to nie wiem kto do tych "wrzeszczących" (po odsłuchu skrzypiec rozbolały mnie zęby) kolumn je polecił. Słuchasz w dużym i słabo umeblowanym pomieszczeniu z brakiem jakiejkolwiek adaptacji akustycznej, masz niesymetrycznie ustawiony sprzęt w rogu pokoju, kolumny wciśnięte pod ścianę czyli warunki mocno niekorzystne. Kategoryczne oceny wygłaszane na podstawie takich odsłuchów mogą być mylące. Ratunkiem są sprzęty łagodnie grające lub zamulacze typu Lampizator, gdzie kobieta ma usta hipopotama. Pisałeś, że traktujesz odsłuch bardziej relaksacyjnie i przy tym pozostań. Bez konkretnych zmian w ustawieniu i akustyce po prostu dalej nie pójdziesz. Jestem przeciwnikiem "garmażerki" kablowej czyli mieszania wszystkiego ze wszystkim.

Szymon,

Maria i Henk z 6 moons właśnie do AA stosują srebrne Kondo. Nie wiem skąd bierzesz te określenia o wrzeszczacych kolumnach, nie ma to nic wspólnego z rzeczywistością.

Mnie generalnie amerykańskie kable nie kręcą, wole europejskie.

Vovox ma dobra opinie na kilku europejskich rynkach m inn we Francji.

Ty masz swoje ulubione Transparenty, ja to szanuje.

No i ja o kablach, a Ty o moim pokoju.

Miałeś w ogóle kiedyś Vovoxy Textura na odsłuchu?

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

to podeślę Ci starsze genialne 850 lub 770 Twin Tube.

W rzeczy samej, wspomniane kable są absolutnie wybitne...

A odnośnie srebrnych Kondo mam podobne zdanie, oceniam te kable jako zdecydowanie przereklamowane. Co nie znaczy, że srebro nie może zagrać dobrze, aczkolwiek trzeba szukać kabli innych producentów, chociażby amerykańskich Purist Audio Design czy też Kimbera Selekta KS 3038 lub 6068.

Miałeś w ogóle kiedyś Vovoxy Textura na odsłuchu?

Ja miałem Mariusz i to jest niezły kabel, ale do prawdziwie hi-endowego grania nie może aspirować. Taka przyzwoita, średnia półka. Ale też jestem zdania, że Twój system zasługuje na dużo lepsze kable.

Jak wiadomo gra caly system. Nie wiem jak sie zgrywaja Vovoxy w Twoim systemie, u mnie sa akurat tym czego potrzebuje.

Nie sa hiendowe ?

Trudno , bede to musial scierpiec.

Chociaz to chyba nie takie pewne :

"Pierwszy raz zetknąłem się z tą marką przy okazji tego testu. Zaniepokojony swoją kondycją, pytałem nawet wśród znajomych audiofilów – oni również słyszeli o niej po raz pierwszy. Niemieckojęzyczny producent ma siedzibę w Szwajcarii, w mieście Ebikon, i działa już od 2003 roku. W ofercie przedstawia tylko dwa kable głośnikowe: Invitia i testowany Textura. Przewodnikiem w obu jest miedź o długich kryształach, w formie drutów (solid-core). Kable produkowane są w postaci taśmy, ale przewodniki w kształcie dwóch okrągłych żył umieszczone są równolegle po obu stronach taśmy, w dość znacznej odległości od siebie. Przekłada się to na skrajne wartości pojemności (jest bardzo niska) oraz indukcyjności, która siłą rzeczy będzie znaczna. Do podłączenia służą złocone banany typu BFA. Kabel dostarczany jest w podwójnym, podkreślającym jego cenę, opakowaniu.

Całe szczęście, że najdroższy kabel w teście zabrzmiał najlepiej. Oznacza to bowiem, że nie kupujemy tylko ceny, a prawdziwą jakość. W mojej prywatnej opinii ceny kabli są ogólnie zawyżone i żeby nabyć coś naprawdę dobrego, trzeba wydać sporą kwotę. Proporcjonalnie zbyt dużo w stosunku do cen elektroniki. Tak już jest – i już, więc pozostaje tylko ocena danego kabla w kontekście jego ceny na tle średniej rynkowej, a ta w przypadku Vovoxa prezentuje się korzystnie.

Vovox ma w sobie spore pokłady dynamiki. Jest mocny, twardy, wyrazisty, a cechy te poparte są bardzo dobrą stereofonią, choć nie tak efektowną jak w Albedo Air1. Wszystkie cechy tego przewodu stoją na wysokim poziomie i bronią się w konfrontacji z ceną. Począwszy od dołu skali Vovox prezentuje bardzo dobrą kontrolę basu, która połączona jest idealnie z obfitością. Proporcja między tymi dwiema cechami jest akuratna. Basu nie brakuje i jednocześnie nie ma go w nadmiarze. To bardzo ważne, bo świadczy o precyzyjnym dozowaniu impulsów, dzięki czemu potęga jest prezentowana tam, gdzie ma być, nigdzie więcej. Bas jest też zróżnicowany, niemonotonny, a w związku z tym – interesujący. Mamy tu dobre rozciągnięcie, definicję, równomierność. Barwy środka i góry są ogólnie żywe i nasycone. Nie jest to prezentacja zgaszona, pastelowa – może się podobać. Głośniki – oparte na membranach papierowych – mogą sporo zyskać, gdy użyje się Vovoxa do ich podłączenia ze wzmacniaczem. Jak na ogólny poziom tego testu, pomimo wysokiej ceny, Textura jest warta zainteresowania, zwłaszcza że w świecie high-endu od takiej ceny zaczyna się wstęp do dalszej zabawy. Niestety, znam kable nawet piętnastokrotnie droższe. Czy ktoś je kupuje? Owszem."

Zaliczony w tym tescie do grupy A ( hiend ) , test Marka Lackiego z Audio Video.

Prosze nie piszcie , ze recenzent sie nie zna i testy w prasie nie maja sensu, bo sa krytpkoreklama.

Acha , jeszcze jedno. Ostatnio zetknalem sie na fracuskim forum audiofilskim z informacjami , ze Vovox znaczaco podniosl ceny , bo nie byl uwazany za wystarczajaco hiendowy. Nie wiem ile jest w tym prawdy, w Polsce cenniki w Eter Audio sie na razie nie zmienily.

Z tego co wiem , firma wywodzi sie z rynku estradowego/studyjnego i dopiero uczy sie walenia cenami po oczach.

Konto w trakcie usuwania

Ale jednak bas właściwie zawsze lepszy jest z tranzystorów niż z lamp

Dynaudio S25se ma lepszy bas i wysokie tony od SHL5...ale radość i przyjemność słuchania mam większą

z Harbetha...i o czym to znaczy?

ostatnio był u mnie kolega który miał Amplifona...u mnie posłuchał Jadisa i powiedział coś ciekawego

Amplifon ma lepszy bas i jest wzmacniaczem bardziej uniwersalnym ale Jadisa przyjemniej się słucha

o czym to znaczy:)

No wiesz, o gustach trudno dyskutować. Akurat miałem u siebie Amplifona i miałem Jadis. Owszem Jadis jest przyjemne, szczególnie do pewnych rodzajów muzyki i można mieć z niego radochę. Ale obiektywnie patrząc to Amplifon jest w innej lidze. Można na nim grać każdą muzykę, a na Jadis już nie. Jadis każdy rodzaj muzy gra podobnie, jakby ujednolicał, a Amplifon pokazuje różnorodność, kontrasty dynamiczne, w ogóle ma wykop i dynamikę na innym poziomie. Co nie znaczy, że trzeba się przesiadać z Jadis gdy ktoś jest zadowolony.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Jadis ma więcej własnej farby, można to nazwać smaczkami i ozdobnikami. Amplifon jest bliższy neutralności i na pewno bardziej motoryczny. Ale nie użyłbym sformułowania, że Amplifon chodzi w wyższej lidze, w sensie klasy dźwięku. To jest po prostu inny pomysł na dźwięk.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Proponuję posłuchać Tenora Audio on was Panowie pogodzi i a co niektórych nauczy pokory ;)

Liga rządzi ,liga radzi , liga nigdy was nie zdradzi ...!!!

To ja , Jarząbek Wacław , trener III klasy ... ;)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Zaliczony w tym tescie do grupy A ( hiend ) , test Marka Lackiego z Audio Video.

Prosze nie piszcie , ze recenzent sie nie zna i testy w prasie nie maja sensu, bo sa krytpkoreklama.

To nie o to chodzi, że się nie zna, tylko oni tam mają zupełnie inny punkt odniesienia niż my. Poczytaj klasyfikację kabli w Sat-AV, u nich w kategorii hi-end są choćby kable typu Audioquest Panther, Tara Labs Air 3, van den Hul Orchid, Stereovox HDSE i kilka im podobnych. A dla nas, piszących w zakładce hi-end, te kable to nawet nie jest średnia półka. Po prostu redakcja przyjęła kiedyś w sumie rozsądne założenie, żeby nie testować kabli, które są osiągalne dla 0,01% audiofili. Stąd umowna klasyfikacja tych kabli jako hi-end w porównaniu np z produktami Alpharda czy Klotza:-)

Można powiedzieć, że Merc S-klasy jest innym pomysłem na jazdę niż VW Passat i to prawda ale przy okazji jest też w innej lidze. Jeśli barwa Jadis komuś bardziej odpowiada niż barwa Amplifina to jest to faktycznie inny pomysł na dźwięk, nie lepszy a tylko inny.

Ale gdy jeden z nich na wyższym poziomie ma dynamikę, rozdzielczość, szybkość, motorykę itd to jest to już przy okazji też inna liga, moim zdaniem.

Proponuję posłuchać Tenora Audio on was Panowie pogodzi i a co niektórych nauczy pokory ;)

Liga rządzi ,liga radzi , liga nigdy was nie zdradzi ...!!!

To ja , Jarząbek Wacław , trener III klasy ... ;)

Jarek, za 600 tys.to raczej nikt nie jest zainteresowany. Zapewne super sprzęt.

Ale nie użyłbym sformułowania, że Amplifon chodzi w wyższej lidze, w sensie klasy dźwięku. To jest po prostu inny pomysł na dźwięk.

dokładnie...lepiej nie da się tego powiedzieć....

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Sylwek, dla mnie osobiście Amplifon jest lepszym urządzeniem niż Jadis, więc w tym się z Tobą zgadzam. Ale nie uważam, żeby dzieliła je przepaść. Znam osoby dla których magia wnoszona przez Jadisa jest ważniejsza niż cechy które są istotne dla nas. Jak już chcesz porównywać samochody, to jest tak jakbyś chciał porównać Lexusa (Jadis) z BMW (Amplifon).

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, za 600 tys.to raczej nikt nie jest zainteresowany. Zapewne super sprzęt.

Tak sądzisz ? ;)

A tak na serio proszę aby ktoś może podał mi sposób skontaktowania się z Panem od Amplifona.

Bo ja za cholerę nie potrafię tego dokonać.

Jakiś mail, który działa ... ?

To nie o to chodzi, że się nie zna, tylko oni tam mają zupełnie inny punkt odniesienia niż my. Poczytaj klasyfikację kabli w Sat-AV, u nich w kategorii hi-end są choćby kable typu Audioquest Panther, Tara Labs Air 3, van den Hul Orchid, Stereovox HDSE i kilka im podobnych. A dla nas, piszących w zakładce hi-end, te kable to nawet nie jest średnia półka. Po prostu redakcja przyjęła kiedyś w sumie rozsądne założenie, żeby nie testować kabli, które są osiągalne dla 0,01% audiofili. Stąd umowna klasyfikacja tych kabli jako hi-end w porównaniu np z produktami Alpharda czy Klotza:-)

Tak , sadze , ze masz racje.

Kolumny aktywne rzadza sie troche innymi prawami i sadze , ze takie wyczynowe Transparenty czy Mity moglyby byc przesada.

Dobieralem elementy do toru pieczolowicie od 4 lat wokol Avantgardow z Texturami i zmiana ktoregos z tych elementow moze skutkowac brakiem synergii i koniecznoscia dopasowania nastepnych elementow.

Tak sie stalo z kablami Kondo , ktore odchudzily dzwiek i magia prysla.

Nawet uziemiajacy kabel z kompletu Minimusa wolalem miedziany, niz srebrny. Oczywiscie roznice nie byly drastyczne, ale ja czulem pewien dyskomfort . Podobnie z Audioquest Diamond czy kablami zasilajacymi , potrafily zaburzyc rownowage tonalna , do ktorej daze.

Konto w trakcie usuwania

Jarek, a tak na serio to musisz poczekać na monobloki. Integry w najbliższym czasie i tak nie będzie miał. To co składa jest już sprzedane. I ma zabrać się za monobloki.

Hehehe....dobre... :-)

Głowy nie dam. Znasz życie, ja też. Mają być monobloki. Projekt jest gotowy ale gość jest zawalony robotą z tymi integrami. Teraz w wakacje ma się zabrać za wykonanie pary monosów.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Dobieralem elementy do toru pieczolowicie wokol Avantgardow z Texturami i zmiana ktoregos z tych elementow moze skutkowac brakiem synergii i koniecznoscia dopaswoania nastepnych elementow.

Tak sie stalo z kablami Kondo , ktore odchudzily dzwiek i magia prysla.

Zgadza się, grają całe systemy a nie poszczególne komponenty. Czasem wymiana jednego ogniwa na teoretycznie lepsze burzy całą misterną układankę. W sumie masz rozsądne podejście do okablowania, większość firm kablarskich upadła na głowę jak chodzi o wycenę swoich produktów. Ale zobacz, masz głośnikowe Vovoxy za 3.600zł a jednocześnie sieciówki Acrolink Mexcel 7N-PC9500 za 20 tys. sztuka. Czyli proporcja pomiędzy budżetem na zasilanie a głośnikowcami jest zdecydowanie zachwiana. Ja żeby uniknąć zakupu wspomnianego Acrolinka na CD, zmieniłem konfigurację sieciówek i kupiłem na listwę Acoustic Zen Absolute i w efekcie kilku przetasowań wyszedł dźwięk jak z Acrolinkiem. A zabiegi kosztowały mnie około 2.500zł, a nie kilkanaście tysięcy...

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Głowy nie dam. Znasz życie, ja też. Mają być monobloki. Projekt jest gotowy ale gość jest zawalony robotą z tymi integrami. Teraz w wakacje ma się zabrać za wykonanie pary monosów.

A jakiś przedwzmacniacz też wystruga?

Bo inaczej lipa Panie ;(

Zgadza się, grają całe systemy a nie poszczególne komponenty. Czasem wymiana jednego ogniwa na teoretycznie lepsze burzy całą misterną układankę. W sumie masz rozsądne podejście do okablowania, większość firm kablarskich upadła na głowę. Ale zobacz, masz głośnikowe Vovoxy za 3.600zł a jednocześnie sieciówki Acrolink Mexcell 7N-PC9500 za 20 tys. sztuka. Czyli proporcja pomiędzy zasilaniem a głośnikowcami jednak zachwiana.

Ta cena z testu jest od dawna nieaktualna. Ja uzywam 2x2,5 m biwire, ktore maja wyjsciowy detal 9,9 k pln.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ta cena z testu jest nieakutalna. Ja uzywam 2x2,5 m biwire, ktore maja wyjsciowy detal 9,9 k pln.

Mariusz, to co oni tak w ciągu kilku miesięcy przemnożyli cenę x 3:-) Toż to jakieś żarty są.

Calkiem niepotrzebnie , choc troske doceniam :)

Mariusz, to co oni tak w ciągu kilku miesięcy przemnożyli cenę x 3:-) Toż to jakieś żarty są.

Ten test jest z poczatku 2011 roku a ceny ustalono zapewne w 2010 r, kiedy frank szwajcarski byl grubo ponizej 3 pln. .Teraz ten single wire ma wyjsciowy detal 4,99 pln , a ja mam dwie tasmy LS w biwiringu , stad trzeba pomnozyc przez 2.

Cena jest obecnie ok 30 % wyzsza , niz na poczatku 2011 r , a nie 3 x.

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.