Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

To ciekawe bo jeśli Corona była OK, a nie była zła to Vitus jest o 2 klasy wyżej, a tobie się nie podobał. To musiał być problem preampa.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

To ciekawe bo jeśli Corona była OK, a nie była zła to Vitus jest o 2 klasy wyżej, a tobie się nie podobał. To musiał być problem preampa.

Być może. A może to był problem kabli (Argento) ? Tego nie wiem.

Ale powiem Tobie ,że żaden wzmacniacz tak mnie nie rozczarował dźwiękowo jak ten Vitus.

Może dlatego ,że spodziewałem się czegoś zupełnie innego a tutaj taka kicha ...

Ale może z innym preampem same końcówki są dobre tyle tylko ,że może jest dokładnie odwrotnie u Ciebie i to preamp jest dobry a nie końcówki ? ;)

Tak jakoś mi to wygląda na eksperyment podłączyłem żarówkę do kranu z wodą i nie świeciła i dla tego złą żarówką była :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Ale powiem Tobie ,że żaden wzmacniacz tak mnie nie rozczarował dźwiękowo jak ten Vitus.

Ale może z innym preampem same końcówki są dobre tyle tylko ,że może jest dokładnie odwrotnie u Ciebie i to preamp jest dobry a nie końcówki ? ;)

Ale w drugim systemie teź zagrały świetnie, minimalnie gorzej niż z pre Burka ale teź bardzo dobrze. Przy czym inne okablowanie było.

Zeby Wam corona z glowy nie spadla.
Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak jakoś mi to wygląda na eksperyment podłączyłem żarówkę do kranu z wodą i nie świeciła i dla tego złą żarówką była :)

Trzeba było w zęby wziąć kabel 230V podłączony do gniazdka to by ta żarówka nawet z kranem zaświeciła ;)

Ale w drugim systemie teź zagrały świetnie, minimalnie gorzej niż z pre Burka ale teź bardzo dobrze. Przy czym inne okablowanie było.

Każdemu nie dogodzisz.

Nie można mieć wszystkiego i trzeba na coś się zdecydować.

Jak jesteś zadowolony z Vitusa i u Ciebie zagrał tak rewelacyjnie to widocznie tak było.

U mnie inne sprzęty zagrały znacznie lepiej a jeden wybitnie ;)

"Life is brutal and full of zasadzkas ..." ;)

To nie jest problem preampa.............to jest w/g mnie problem z uchlami

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Accu kilkakrotnie wychodził obronną ręką z takich porównań....do momentu kiedy na drodze nie staną Jadis

To jest właśnie sedno problemu. Nawet tak podfarbowany tranzystor nie ma szans w zetknięciu z dobrą lampą w kategorii subiektywnie odbieranej muzykalności. Więc albo faktycznie lampa, a jak tranzystor to taki w 100% neutralny, za to z dobrym lampowym pre.

Trzeba było w zęby wziąć kabel 230V podłączony do gniazdka to by ta żarówka nawet z kranem zaświeciła ;)

To nie była wypowiedż na poziomie.............toż to jest najczystszy trolling

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W tych Utopiach Sly'a impedancja spada do 1,7 oma przy 100 Hz

Nie sądziłem że aż tak bardzo. Do tej pory moim prywatnym rekordzistą były kolumny HGP Fuga. Tam impedancja spadała w okolocie 1,5 oma. Nie mogłem sobie niczym poradzić z ich napędzeniem, w efekcie po krótkiej przygodzie w roku 2006 nastąpiło burzliwe rozstanie:-)

Jadis + Dynaudio to zestawienie rzadko spotykane

I dość ryzykowne. Dynki źle znoszą lampowe amplifikacje, przetestowałem na kilku modelach.

To nie moje. Znajdź wykres Grande Utopia III EM. Sam jestem ciekaw jakie ma spadki.

Twoje są ciut "łatwiejsze": 2,9 oma przy 90Hz. Ciastko z kremem to to nie jest, ale już odważyłbym się podłączyć GM-kę bezpośrednio (znaczy na wszystkie sekcje - basową też) - przynajmniej na próbę.

Aha, Focal nawet niedużo przekłamał z efektywnością - kolumny mają uczciwe 90 dB (w specyfikacji jest 94). Inni producenci zawyżają bardziej. :)

W tych Utopiach Sly'a impedancja spada do 1,7 oma przy 100 Hz, a dodatkowo są duże skoki impedancji. Każda trioda SE, nawet najmocniejsza, będzie miała kłopoty z takim obciążeniem. Zagrać, zagra, ale kontrola basu musi trochę szwankować. Dlatego podłączenie sekcji niskotonowej przez wzmacniacz tranzystorowy akurat w tym przypadku ma sens.

Oczywiście,że zgoda...............tylko zależy jaka to trioda)

Dobre zasilanie na niskiej impedancji pozwala na granie

U siebie w gm-70 mam nazwijmy to umownie.......niezłą elektrownię,

Natomiast u kolegi Sly-tylko,że pewnie takie mu się po nocach śni

Powiem dosadnie i krótko-u siebie ma prądu naprawdę malutko

Dziś znowu upał,przydałby się wreszcie dzień dość chłodny

U Sly zasilanie w SE to nie elektrownia tylko młyn wodny)

To jest właśnie sedno problemu. Nawet tak podfarbowany tranzystor nie ma szans w zetknięciu z dobrą lampą w kategorii subiektywnie odbieranej muzykalności. Więc albo faktycznie lampa, a jak tranzystor to taki w 100% neutralny, za to z dobrym lampowym pre.

Ja mialem takie samo doswiadczenie jak kolega Miroslav1 kilka lat temu.

Wpielismy najpierw Accu E 550, potem crossfire I, zmiana byla nieprawdopodobna na korzysc lampy.

Byc moze sa glosniki, z ktorymi accu 550 lub 560 zagra lepiej od lampy, ale na pewno nie z avantgardami.

Przy czym moj poprzedni zestaw accu e450 z elektrami 1037be byl bardzo udany, a e 450 nalezy to najlepiej ocenianych przez audio.de wzmakow ever.

Konto w trakcie usuwania

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Możliwe, że lubimy trochę inne granie. Ja wolę gęste, soczyste i nie za jasne choć z blaskiem, ale tym ciemniejszym blaskiem.

Raczej tak jest.

Ty masz zwory na tweeterach ustawione na minus a ja mam na 0 i na +1.

Mój sprzęt nie gra jak tranzystor ani jak lampa.

Można powiedzieć: "Ni to pies ni wydra ..." ;)

Wbrew temu co podejrzewasz gra raczej gęsto a nie jasno.

Ale podstawowe różnice są jednak w sposobie prezentacji basu.

Też tak oceniam moje preferencje.

U mnie GM-ka gra od 81hz do 40khz, trany poniżej 80hz.

Jestem przekonany, ze to swietny pomysl, w sumie podobnie mam w avantgardach, moge jeszcze ustawiac poziom odciecia basu , a takze minimalny poziom reprodukowanego dzwieku przez sekcje basowa na 20, 30 lub 40 Hz.

No i wzmak w kolumnie, kable sa bardzo krotkie, tak ok 30 cm.

Konto w trakcie usuwania

Zwrotnica w kolumnach głośnikowych nie działa jak skalpel i na pewno nie z dokładnością do pojedynczych herców. Zawsze w jakimś zakresie częstotliwości charakterystyki poszczególnych przetworników będą się dodawać lub odejmować.

Sprawdz z ciekawosci ta GMke bez Burka. Ciekawy jestem efektu. U mnie radzila sobie bardzo dzielnie w walce z ponad 300W braciszkiem :)

Zwrotnica w kolumnach głośnikowych nie działa jak skalpel i na pewno nie z dokładnością do pojedynczych herców. Zawsze w jakimś zakresie częstotliwości charakterystyki poszczególnych przetworników będą się dodawać lub odejmować.

To wiem. Ale mniej wiecej tak jest.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja mialem takie samo doswiadczenie jak kolega Miroslav1 kilka lat temu.

Wpielismy najpierw Accu E 550, potem crossfire I, zmiana byla nieprawdopodobna na korzysc lampy.

Byc moze sa glosniki, z ktorymi accu 550 lub 560 zagra lepiej od lampy, ale na pewno nie z avantgardami.

Przy czym moj poprzedni zestaw accu e450 z elektrami 1037be byl bardzo udany, a e 450 nalezy to najlepiej ocenianych przez audio.de wzmakow ever.

Do Avantgarde wyłącznie ciepła lampa, żaden tranzystor. Z kolei do Dynaudio odwrotnie. Miałem onegdaj topowe monitory Craft, miały 83,5dB efektywności i potrafiły zagotować każdy piecyk. Żadna lampa nie była w stanie napędzić basu, brzmiało to razem karykaturalnie.

Ale w drugim systemie teź zagrały świetnie

ale teź bardzo dobrze.

Cały czas słyszę tę mantrę a chciałbym w końcu usłyszeć:

"Ale w drugim systemie zagrały Bardzo-Bardzo świetnie a w drugim systemie Wybitnie"

Sly jak już dojdziesz do tych sformułowań to je może wytłuść bo przegapimy ten punkt kulminacyjny nim się w końcu tylu tych świetnych zestawień pogubisz.

Nie piszesz nic o FM Acoustic tak że rozumiem że było tylko świetnie a może tylko bardzo dobrze?

Nie gniewaj się ale brak mi w Twoich i nie tylko Twoich opisach jakiejś zdecydowanej świadomej subiektywnej gradacji, stopniowania; to nie są najwyższej klasy żarnikowe żarówki 60Watowe które świecą bardzo dobrze a nawet świetnie, to jednak coś bardziej zaawansowanego w tak trudnej sztuce audio.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.