Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Nie ma XLR, nie ma muzyki, proste

ps nie tylko w studio:)

A Kagury to nie maja nawet xlr?

A to dziadostwo musi byc:)

Tyle kasy i bez XLRa, jak to jest k. magnepan?

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Może chodzi po prostu wcale nie o pic ale o możliwość wyboru połączenia?

Jeżeli ktoś ma już zakupione kable połączeniowe XLR a nie ma RCA to nie musi zmieniać?

Zapytam przy okazji w fabryce.

Z tego co mnie udało się dowiedzieć to nie ma prawdziwej opcji XLR w lampach SE. W niektórych są co prawda gniazda XLR, jako dodatek,ale w torze sygnału jest potem desymetryzator sygnału, który też swoje wnosi. Producenci sprzętów lampowych SE zalecają używania połączeń RCA. A XLR co niektórzy montują dla upartych, którzy już mają swoje ulubione kable XLR.

Czyli Kagury są do bani...reszta SET ów też....

He,he, SET to nie wyrocznia ani Nirvana hiendu więc tak to wygląda.Jak ktoś chce Kagury to musi grać po rca i oblizywać się do w pełni zbalansowanego układu.

A dlaczego ma sie oblizywac?

Bo XLRy o 1/3 drozsze?

Bo chyba nie twierdzisz ze Kagury graja gorzej od zbalansowanych?

A moze?:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Producenci sprzętów lampowych SE zalecają używania połączeń RCA. A XLR co niektórzy montują dla upartych, którzy już mają swoje ulubione kable XLR.

Też tak myślę.

Dlatego napisałem ,że chyba chodzi właśnie o wybór pomiędzy kablami.

Czasami takie kable XLR potrafią być droższe od samego wzmacniacza ;)

Bo chyba nie twierdzisz ze Kagury graja gorzej od zbalansowanych?

Kagury to produkt dla elit z orbity pozaziemskiej w celu bliższego poznania UFO ludków : - )))

Z tego co mnie udało się dowiedzieć to nie ma prawdziwej opcji XLR w lampach SE. W niektórych są co prawda gniazda XLR, jako dodatek,ale w torze sygnału jest potem desymetryzator sygnału, który też swoje wnosi. Producenci sprzętów lampowych SE zalecają używania połączeń RCA. A XLR co niektórzy montują dla upartych, którzy już mają swoje ulubione kable XLR.

To dość oczywiste. SE to topologia asymetryczna, a wejścia xlr sa tylko po to, by nie używać przejściówek.

Układ symetryczny ma sens przy końcówkach w układzie mostka, podstawowa zaleta takiej konfiguracji to brak przepływu dużych pradow przez masę. Wzmacnicze SE się do tego nie nadaja.

A nowy amplifon tez nie dla ludzi?

Gość passer

(Konto usunięte)

A to dlaczego ...

:)

Wiesz doskonale. Chodzi mi o ten napęd, a nie o napęd tej firmy.

Raz jeszcze - jaki napęd wybrał kolega u którego przesłuchiwałeś wymienione transport?

Kuzwa kolejna krucjata tym razem ... Jurgen von XLR

Nie przejmuj się jt211 , otwórz okno i zawołaj żubra a wyjaśni wszystko to co chciałbyś wiedzieć o audio.

Raz jeszcze - jaki napęd wybrał kolega u którego przesłuchiwałeś wymienione transport?

Wszyscy wybraliśmy Forsella , grał najlepiej .

Ale są lampy w pełni ze zbalansowanym układem - tylko co z tego ? Panowie przecież na lampach świat audio się nie kończy.

Nie masz racji . Np.ARC gra zdecydowanie lepiej po xlr niż rca. Firma zaleca stosowanie xlr.

W niektórych modelach wzmacniaczy ARC nie ma wejść rca - tylko xlr i co pani na to ?

Megan Ty jestes zupelnie bezrozumny czy tylko udajesz. Ja pisze o SE a ty o PP. Sam mam monobloki lampowe na xlrach w PP wiec nie proboj uczyc ojca jak dzieci robic.

Moja Fontanne mam od 3 lat i nic sie nie dzieje, najwyzej sie zawiesi od czasu do czasu, proste wylaczenie/wlaczenie rozwiazuje problem.

Gratuluje dobrego samopoczucia.

Ayon jak nawali to przywiozą Tobie drugiego na wymianę-proste prawda?)

To dość oczywiste. SE to topologia asymetryczna, a wejścia xlr sa tylko po to, by nie używać przejściówek.

Układ symetryczny ma sens przy końcówkach w układzie mostka, podstawowa zaleta takiej konfiguracji to brak przepływu dużych pradow przez masę. Wzmacnicze SE się do tego nie nadaja.

E tam. Mój Alefik X jest single ended i zbalansowany. Jak się da na tranzystorach to i na lampie z pewnościa, też.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Fajna ta dyskusja;-) A wracając do wcześniejszego tematu transportów to miałem w życiu 5 VRDSów, dwa z nich były w transportach TEAC, natomiast 3 w zintegrowanych odtwarzaczach Wadii. Transportu sygnowanego marką Esoteric nie posiadałem. Po wcześniejszych doświadczeniach z rozwiązaniem pod nazwą VRDS wymiękłem...

Gość cybant

(Konto usunięte)

E tam. Mój Alefik X jest single ended i zbalansowany. Jak się da na tranzystorach to i na lampie z pewnościa, też.

Tiaaa, a w jaki sposób ?

Pojedynczą lampę jak chcesz zrobić symetryczną ..chyba jak lusterko postawisz obok?

Przecież syngnał symetryczny jak sama nazwa wskazuje musi mieć conajmniej 2 odwrocone w fazie sygnały ...jak chcesz to osiągnąć w pojedynczej lampie?

Twój Alefik to żaden single ended ...tzn. jest w pierwszych 2-3 watach...

Chyba , że masz pojedynczy trazystor w stopniu wyjściowym;))

Tiaaa, a w jaki sposób ?

Pojedynczą lampę jak chcesz zrobić symetryczną ..chyba jak lusterko postawisz obok?

Przecież syngnał symetryczny jak sama nazwa wskazuje musi mieć conajmniej 2 odwrocone w fazie sygnały ...jak chcesz to osiągnąć w pojedynczej lampie?

Twój Alefik to żaden single ended ...tzn. jest w pierwszych 2-3 watach...

Chyba , że masz pojedynczy trazystor w stopniu wyjściowym;))

Są rzeczy, które się filozofom internetowym nie śniły ;)

Jak mówię, że single ended i zbalansowany , to znaczy , ze tak jest. Wiem, co robiłem.

Taki jest w pierwszych 2-3W, w czwartym, piątym, szóstym itd ;)

Bo ma parę różnicową na wejściu. I na tym kończy się symetria, Stopień końcowy jest asymetryczny c0 przecież wynika z topologii układu.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

No chyba Grzegorzu ,że postawisz drugą taką samą lampę i obie połączysz równolegle.

Wtedy lusterko możesz użyć np. do demakijażu ;)

Bo ma parę różnicową na wejściu. I na tym kończy się symetria, Stopień końcowy jest asymetryczny c0 przecież wynika z topologii układu.

Nie znasz topologii Alephów serii XA ;)

Jedna para różnicowa wystarcza do napędzenia dwóch odrębnych stopni z tranzystowami końcówymi.

Lustro, wcale dobra uwaga. ;)

Ale nawet i wtedy jesli wewnatrz wszystko to biegnie niesymetrycznie, to juz sam przesyl symetryczny to sa same plusy, malo tego te plusy sa bardzo istotne sonicznie. Przesyl symetryczny jak i konstrukcje ymetryczne to samo dobro, minusow brak takiego rozwiazania, no moze jest tylko jeden duzy minus CENA! ;)

Gość cybant

(Konto usunięte)

No chyba Grzegorzu ,że postawisz drugą taką samą lampę i obie połączysz równolegle.

Wtedy lusterko możesz użyć np. do demakijażu ;)

Wtedy jest push up z lusterkiem ;)

Megan Ty jestes zupelnie bezrozumny czy tylko udajesz. Ja pisze o SE a ty o PP. Sam mam monobloki lampowe na xlrach w PP wiec nie proboj uczyc ojca jak dzieci robic.

To nie może być argumentem dla urzytkowników SE że skoro nie ma xlr a tylko rca to jest właściwie i prawidłowo.

Konstrukcja lampowych SE wymusza takie rozwiązanie o czym wiedzą dzieci.

Kolejny raz unik. :)

Niech tak zostanie

Passer, nie sądziłem że chodzi tobie o napisanie w których drivach jaki jest napęd ??? [ czy Ty sobie nie żartujesz ]

Ale ok, Wadia , Esoteric - napędy VRDS ; Metronome, Forsell, Krell , Accustic Arts - Philips .

Gość jt211

(Konto usunięte)

Nie przejmuj się jt211 , otwórz okno i zawołaj żubra a wyjaśni wszystko to co chciałbyś wiedzieć o audio.

Wszyscy wybraliśmy Forsella , grał najlepiej .

Czyli jednak napęd Philipsa w transporcie Forsell !!!

Podejrzewam że o układach SE i wtykach XLR żubr i Jurgen wiedzą

mniej więcej to samo :>)))

Czyli jednak napęd Philipsa w transporcie Forsell !!!

Podejrzewam że o układach SE i wtykach XLR żubr i Jurgen wiedzą

mniej więcej to samo :>)))

W Forsellu jest CD 9 PRO Philipsa a płyta zasysana jest przez poduszkę powietrzną .

Otwórz okno .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.