Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Jarek tak poza tym to niby jest dystrybutor Absolare, w Krakowie firma La Passione. Ale to ten sam gość, który ma DAC Orpheus...ma w ofercie. Watpie że ma na stanie coś z Absolare.

Teraz zmienili nazwę i nowa nazwa to Poshaudio.pl

Szukając egzotyki można nie znaleźć za jakiś czas adresu do sprzedawcy.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

oj widzę że z koledzy są nie zatapialni :-)

ps

Jarek szacunek za nie banowanie, czyli bawta się dalej.

ABs , szacunek za ortografię i stylistykę ;)

Jak widać po plusikach koledzy ze "zbocznicy" są czujni jak harcerze na warcie.

Nic tak nie krzepi jak wzajemne poklepywanie się po plecach ;)

Również pozdrawiam.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek uwagę lepiej zwróć sylwkowi - a co do harcerzy to oczywiście hiendowe czuj czuwaj ;-))

Ale ja nie jestem tatą ani mamą , ani nawet wujkiem Sylwka więc nie będę mu niczego "zwracał" a na pewno uwagi.

Tobie też nie chcę zwracać uwagi tylko uprzejmie proszę o wpisy w temacie audio.

Mogą być nawet o radio kuchennym ;)

Gość jt211

(Konto usunięte)

Jarek,

Śledząc Twoje boje tranzystor / lampa w dobraniu wzmaka może

podpowiem jak ja ten dylemat rozwiązałem.

U mnie zaczynając od SPDIF z transportu CD do głośników idę

zależnie od humoru po lampach albo po tranzystorach.

Mało tego mogę jeszcze użyć dowolnej kombinacji lampa/tranzystor.

OK muszę zależnie od humoru przepiąć kable ale w końcu

to ma być zabawa nie ???

Kup może potężne monosy lampowe SE lub P-P ale zostaw swoje T-A.

Fajny pomysł, komfortowa idea ale ma poważną wadę. Kable i sprzęty nie lubią przepinania, wyginania, rozłączania itd i po takich zmianach system w pełni gra następnego dnia. I wtedy ta idea traci sens. Można mieć Metronome C-8 DAC i on ma przełączane wyjścia Tube/SS. Ale to Jarek już ma.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sly do jasnej anielki a co mnie obchodzi że sprzęty nie lubią ???

Kit im oko w końcu są nasze tak ? Zapłacone !!!

Tu chodzi o zabawę chodzi !!!

Melua na lampach a Gustavson na tranach a kto mi zabroni :>)

Jasne tylko, że po takiej akcji sprzęt gra gorzej, obojętne czy zapłacone czy nie. Ćwiczyłem to u siebie na 2 systemach i zawsze jest taki sam mechanizm.

Gość

(Konto usunięte)

@ jarek&ania : Przyznam, że nie do końca rozumiem sens twoich poszukiwań innego wzmacniacza (przyznam też, że nie muszę rozumieć :) Faktycznie jest w dźwięku coś, co chciałbyś poprawić, czy szukasz tak ..."dla sportu" ?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

@ jarek&ania : Przyznam, że nie do końca rozumiem sens twoich poszukiwań innego wzmacniacza (przyznam też, że nie muszę rozumieć :) Faktycznie jest w dźwięku coś, co chciałbyś poprawić, czy szukasz tak ..."dla sportu" ?

Ze sprzętami audio jest jak z samochodami aby przekonać się co jeżdzi najlepiej trzeba się tym przejechać przez kilka dni.

Samo oglądanie zdjęć i czytanie danych technicznych nie wystarczy aby móc odpowiedzieć sobie na pytanie jaki sprzęt najlepiej odpowiada mojemu gustowi.

Wielu ludzi kupuje jakiś sprzęt i jest z niego zadowolonym i tak jest również w moim przypadku.

Niestety w większości przypadków ludzie nie mają skali porównawczej i kupiony sprzęt traktują jak 8 cud świata twierdząc ,że gra on na najwyższym możliwym poziomie broniąc tego poglądu jak Kmicic Częstochowy.

Ja słucham różnych konfiguracji i sprzętów nie jak to napisałeś "dla sportu" ale dla tego co napisałem powyżej.

Nic nie muszę zmieniać bo jestem zadowolony z tego co posiadam obecnie i zmienię tylko wtedy jak usłyszę subiektywnie lepszy dżwięk. Jak nie usłyszę to możesz traktować moje przygody jako sport . Ja nazwał bym to nabytym doświadczeniem.

Może wydać się to dziwnym dla niektórych i wolą np. zamiast tracić na to czas wypić z kumplami wino w bramie. To też jest pewna forma "hobby" ale mnie ona nie interesuje.

Jeżeli szanowni "koledzy" uważają ,że ten wątek kłuje w oczy i jest mało interesujący nie ma problemu mogę go zamknąć i przestać pisać na ten temat.

Wtedy możecie wrócić do ulubionego zajęcia na tym forum tzn. pieniactwa i wzajemnego obrzucania się epitetami.

To jest na pewno dla niektórych bardziej interesujące niż "bezsensowne pieprzenie o jakichś wzmacniaczach , dac-ach czy kablach".

AMEN

P.S.

Wcale się nie dziwię Staszkowi ,że miał dość słuchania tych wszystkich obelg pod własnym adresem i opuścił to znamienite forum i towarzystwo jak i wielu innych , którzy zrobili przed nim to samo.

Nie chcę teraz rozstrzygać czy był trollem czy tylko napalonym młodziakiem jakich wielu jest na tym forum.

Szczere gratulacje dla tych wszystkich , którzy nie mają nic do powiedzenia o audio ale za to najwięcej o innych użytkownikach tego forum.

"Polska to piękny kraj tylko ludzie to k**wy" miał mawiać pewien Pan.

A ja myśle że to nie sprzet tylko Twoje przewrażliwienie na inne

zdanie jak Twoje :>)

SA by powiedział dosadnie pies je..ał sprzet liczy się zabawa !!!

To jest prawda je ał to pies i małe pieski jeszcze.

Nie rozumiem też dlaczego są tacy ludzie co lubia kawior i płaca za niego krocie.

Dla mnie lepsza jest kaszaneczka z cebulką i nie zamieniłbym jej na zaden tam kawior po którym tylko piłem wode jak smok,a kosztował niemało.

Miałem taka fanaberię,wręcz kaprys a teraz wiem.......nigdy wiecej....tfu,tfu

I dlatego niech autor watku sie nie dziwi ,ze odnosnie tematu w/w watku bardzo bym chciał mój daczek za 2000 porównac brzmieniowo z jakimś

kawiorem za spora kasę....nikt nie chce,Stasiop sie obraził a juz myslalem ,ze mnie odwiedzi ze swoim daczkiem i otrzymam wpierdziel elektroniczny.

Jarek

Nie zamykaj watku tylko werbuj dwóch najinteligentniejszych interlokutorow tzn.

Elberotha i Stasiopa..............bo Elb w nirvanie teraz sam ze soba będzie se gadał i sam sie klepał po pleckach))

Gość masza1968

(Konto usunięte)

I dlatego niech autor watku sie nie dziwi ,ze odnosnie tematu w/w watku bardzo bym chciał mój daczek za 2000 porównac brzmieniowo z jakimś

kawiorem

Gdzie się z tą kaszanką na salony wpychasz? :)

Hehe....Jarek....nie zamykaj. Ostatnio Wojewódzki rzucił fajny tekst....jeśli ktoś ciebie zupełnie bez powodu nienawidzi to jak najszybciej należy....dać mu powód!!...i tymi wpisami o dobrych sprzętach dajemy powody do nienawiści tym, którzy przecież nawet nas nie znają, a tak serdecznie nienawidzą. To teraz będą przynajmniej mieli za co!... :-)

Hehe....Jarek....nie zamykaj. Ostatnio Wojewódzki rzucił fajny tekst....jeśli ktoś ciebie zupełnie bez powodu nienawidzi to jak najszybciej należy....dać mu powód!!...i tymi wpisami o dobrych sprzętach dajemy powody do nienawiści tym, którzy przecież nawet nas nie znają, a tak serdecznie nienawidzą. To teraz będą przynajmniej mieli za co!... :-)

Jakoś Ciebie nie lubię a rozmawiam z Tobą...........bez zadnych problemów i jakiegokolwiek zadęcia obojetnie z której strony-bo zabawa trwa nadal)

Za to Elba bardzo lubię a mnie banuje w swoich wątkach..............czyżby działało na niego przemagnesowanie naszej planety i jakoś nic nie wskazuje na poprawe powyzszej sytuacji.......mimo sprzedania daczka MSB do Chin,który z powrotem wrócił i jest wystawiony na audiomarktcie.

Widzicie kochani to jest tak jak sie zabierze z systemu nirvanowego jakiś klocek........z pominieciem zasad zdrowego rozsądku))

Wniosek nasuwa sie sam jak ciepły kozak lub botek na zimę........MSB powinien znależć nowego właściciela w Indiach,bo tam mamy prawdziwą

NIRVANĘ))

Czy ktoś może mi wytłumaczyć co to ma znaczyć?

Elb sprzedał daczka MSB chińczykowi a teraz go wystawia ponownie. Zatem mam pytanie czy Elb jest chińczykiem czy jak zwykle miał kaprys i próbował wciskać kit.

Chyba, że ten daczek jest jak bumerang i wrócił z końca świata, ewentualnie taki pies co jeździł koleją i cały czas szuka swego Pana.

Pisałem, że zostanie z tym mega cudakiem do śmierci albo odda po kilku miesiącach za pół ceny. Brawo Panie Elb, teraz czekamy na Trinity!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-874-0-65985100-1390942666_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Zatem mam pytanie czy Elb jest chińczykiem

Raczej Niemcem ;)

Wśród znanych przeze mnie synonimów wyrażenia „rżnąć głupa” znajduje się też jakże adekwatne w tej sytuacji określenie „palić Niemca”.

Gość

(Konto usunięte)
<br />Ja słucham różnych konfiguracji i sprzętów nie jak to napisałeś "dla sportu" ale dla tego co napisałem powyżej.<br />Nic nie muszę zmieniać bo jestem zadowolony z tego co posiadam obecnie i zmienię tylko wtedy jak usłyszę subiektywnie lepszy dżwięk. Jak nie usłyszę to możesz traktować moje przygody jako sport . Ja nazwał bym to nabytym doświadczeniem.<br />

Jarek, ja nazwałbym twoje przygody "sportem". Sam też go namiętnie uprawiam (i tak właśnie nazywam). Wytaczanie ciężkich dział - przy okazji mojego normalnego i raczej niewinnego pytania, przywoływanie Kmicica i Stasiopa oraz kuszenie winną ucztą w bramie jest niepotrzebne.

<br />Wcale się nie dziwię Staszkowi ,że miał dość słuchania tych wszystkich obelg pod własnym adresem i opuścił to znamienite forum i towarzystwo jak i wielu innych , którzy zrobili przed nim to samo.<br />

Coś mi umknęło?

Forum bez Staszka już nie będzie takie samo :-)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, ja nazwałbym twoje przygody "sportem". Sam też go namiętnie uprawiam (i tak właśnie nazywam). Wytaczanie ciężkich dział - przy okazji mojego normalnego i raczej niewinnego pytania, przywoływanie Kmicica i Stasiopa oraz kuszenie winną ucztą w bramie jest niepotrzebne.

Moja wypowiedż nie była ad personam tylko były to ogólne spostrzeżenia dot. sytuacji na tym forum.

Ty możesz mieć oczywiście inną opinię na ten temat.

Oczywiście przepraszam wszystkich za moje wynurzenia na temat sprzętów audio.

Postaram się więcej kolegów nie zanudzać.

pozdrawiam

Gość

(Konto usunięte)

Moja wypowiedż nie była ad personam tylko były to ogólne spostrzeżenia dot. sytuacji na tym forum.

Ty możesz mieć oczywiście inną opinię na ten temat.

Opinię nt. jakości naszego forum mam od dawna wyrobioną. Myslę, że jest ona taka, jak twoja.

Ale to nie powód, aby się z forum wypisywać; z niektórych wątków (np. tego, w którym piszemy) mozna się co kilkanaście postów czegoś ciekawego doczytać...

Na ponad sto stron w temacie jest może pięć. Jeśli to nadal wątek na temat Metronome C8 i innych ciekawych przetworników to dodam kilka swoich obserwacji, jeśli kogokolwiek to w ogóle interesuje. Nie piszę zbyt wiele, zwykle czytam. Ale myślę, że warto podzielić się spostrzeżeniami.

Testuję Metronome od dwóch tygodni i wydaje mi się, że mogę coś już powiedzieć na jego temat. Gra przepięknie. Ni mniej ni więcej. Przestrzennie z dużą głębią, wspaniale brzmią wokale. Jest w tym jakieś wielkie oszustwo, powtarzam sobie. Ale nie zmienia to faktu, że to czarujące oszustwo. Marslo ma rację, maniera grania powoduje pewną homogenizację nagrań. To dobrze i źle.

Dobrze bo starsze nagrania brzmią zjadliwie a nie zajadliwie. To jak brzmi Innervisions Steviego Wondera to inna bajka, wspaniale, dynamicznie, bez sladów wyostrzenia ale jak Stevie pociągnie w górę to ciary przechodzą.

Źle bo faktycznie wkrada się w to granie odrobina nudy. The Kills nie dają czadu ale płyną, Nirvana at MTV unplugged odrobinę matowa. I to właśnie granie gitarowe jest dla mnie pewnym problemem. Brak jest prawdy o strunach. A przecież Dead Weather ma szarpać a nie gładzić. Depeche Mode z Delta Machine mają mieć te swoje pseudo dubstepowe basy przesterowane a nie pocukrowane.

Nie jest to DAC dla każdego. Ale mimo swoich wad jest to DAC dla mnie. Bo Robert Glasper gra wspaniale i Tomasz Stańko czaruje. Janelle Monae pokazuje o co chodzi w rozrywce i jak pop powinien brzmieć.

Zadziwia mnie to, że przy calym tym spokoju na górze cały czas jest to bardzo dynamiczne granie z nisko schodzącym i dokładnym i rozdzielczym basem. Bas jest również dość obfity.

Czy wspominałem, że Leonard Cohen jest u mnie w pokoju?

Co mnie mocno zdziwiło to wpływ kabla cyfrowego na calość przekazu. Bardzo duży wpływ. Spora różnica między Tarą Labs Air 2 a Oyaide DR-510. Wybrałbym Oyaide, ma lepszą górę. Podejrzewam, że gdyby zestawić Metronome C8 z jakimś bardziej wypasionym kabelkiem byłoby jeszcze lepiej wszak te wymienione powyżej to solidna podstawa ale jednak podstawa a nie górna półka.

Na razie raczej nie mogę go kupić. Ale wiem jaki jest kierunek.

Ps. Testuję również MSB analog DAC, również świetnie gra ale to nie ta sama akcja jak Metronome.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Podejrzewam, że gdyby zestawić Metronome C8 z jakimś bardziej wypasionym kabelkiem byłoby jeszcze lepiej wszak te wymienione powyżej to solidna podstawa ale jednak podstawa a nie górna półka.

Powinieneś posłuchać tego DAC-a z cyfrówką Siltecha a przede wszystkim z dedykowanym napędem bo to zasadnicza różnica.

Ja słuchałem zarówno z CD-T8 , plikami i Calypso.

Z napędem Calypso ten DAC gra diametralnie inaczej niż z pozostałymi napędami.

Wtedy zrozumiał byś dlaczego ja z opinią Mariusza się nie zgadzam.

To jest TOTALNY off-top oraz agresywna REKLAMA lub tez trolling ;), ale cel uwazam szczytny, mialem juz nie pisac, ale robie wyjatek bo pomyslalem ze mozecie zrobic cos dobrego i wyslac tam kilka zlociszy zamiast sie tu ciagle zrec! ;) Nawet 30 zl to juz duzo...

Ukryta Zawartość

Pozdr. Stasiop

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.