Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Zgodze sie tez, ze moze nie byc duzych roznic pomiedzy graniem z plyty z CD z Metronoma C8 a pomiedzy Vivaldim ale z plikow bedzie juz zupelnie inaczej

Staszek zapomniales dodac w swojej wypowiedzi twoje magiczne slowo ...." bo tak wychodzi mi z POMIARÓW..." ;)

Od 3 lat jest boom na DAC-i. Pojawiło się wiele zachodnich nowych modeli, pewnie ponad 100.

A czy pojawił się jakiś godny uwagi polski DAC? Ja nic o tym nie wiem.

Mytek Stereo192-DSD DAC

Co prawda firma jest ze Stanów, ale założycielem i projektantem jest Polak, a sam DAC produkowany jest w Polsce:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A propos DAC-ów i Metronom'ów.. czy komuś mówi coś nazwa:

Metronome Nausicaa Reference Dac ??

Piszą o nim, że ma tę samą zawartość co C8, ale wzornictwo, aby spasować z Calypso:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK nie watpie ale wewnatrz tam zadnego High-technology nie ma....chociaz jest dobry pomysl na dzwiek...ale nie ma nic takiego co by 'Kowalski' nie mogl sobie w domu wystrugac .;)

Kurde w domu może nie ale zaraz idę do drewutni szczap sobie nastrugam a przy okazji sobie jakiegoś DAC-a wystrugam.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ja juz Stasiowi nawet kiedys nazwe dla jego pierwszego dac - a proponowalem "PINOKIO" ale nie dostalem odpowiedzi.

W jakis tam sposob nawiazuje ona do tego hobby jakim jest struganie ;)

Po prostu C8 był za tani, więcej pomysłów na ulepszenie produktu nie mieli (nie posiadają odpowiedniej technologii cyfrowej), więc postanowili zainwestować w biżuterię :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

U mnie Metronome ma plus za muzyczkę na swojej stronie...wybór Vivaldiego wiele mówi do czego najlepiej nadaja się te urzadzenia...

Taki sprzęt poza tym najlepiej prezentuje się wnętrzu weneckiego pałacu...

Pozdrowienia dla wszelkich miłośników muzyki barokowej...

25_kalista_ultimate_se_complete_front_view.png

Raczej wiedzy, pomysłu lub chęci. Nie wiem co to za firma, ale pełną, najnowsza technologie: programatory, zestawy testowe i pomiarowe mozna zebrać do ok. 100 tys PLN. Do super DACa na pewno wystarczy. Ludzie będą drożsi.

System gra dobrze, albo nie....

Samochód wyścigowy także może każdy kupić (pod warunkiem oczywiście że ma odpowiednio dużo pieniędzy).

Kupić a potrafić nim jeździć, to jednak dwie zupełnie inne rzeczy :)

C-8 bazuje na takim samym przetworniku co kosztujący 1000zł Musical Fidelity V-DAC ... i tego się po prostu nie przeskoczy.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Samochód wyścigowy także może każdy kupić (pod warunkiem oczywiście że ma odpowiednio dużo pieniędzy).

Kupić a potrafić nim jeździć, to jednak dwie zupełnie inne rzeczy :)

C-8 bazuje na takim samym przetworniku co kosztujący 1000zł Musical Fidelity V-DAC ... i tego się po prostu nie przeskoczy.

Wiemy, wiemy Kolega to taki .... Niki Lauda branzy audio.

Wyczynowa jazda na sprzecie i rekord jednego okrazenia mnie nie interesuje.

Ja to bardziej rekraacyjnie .... np. Enduro ;)

Widzę Elb że Metronom bardzo cię uwiera!!

Nie możesz zdzierżyć, że ludziom się podoba a podoba się i ty o tym wiesz!!!

Nie tylko u nas ale na wielu pokazach, audio show i w wielu super systemach

często w ostatnim roku widać Metronome C-8 i transport Calypso.

Możemy się spierać czy dCS jest lepszy, czy bardziej zaawansowany i może jest.

Może MSB też jest. Ale jednak Metronome od kilkunastu lat zbiera nagrody na całym świecie.

Na ostatnim Monachium jako źródła w wielu systemach grały CH.Precision, dCD, Esoteric, Metronome

a MSB prawie nie było. Co ciekawe Metronome grał nie tylko na swoim stoisku ale też na jeszcze 4-5 innych

firm w tym na prezentacji Rockportów Altair, jednej z najlepszych na całym show.

Pewnie szefowie tych wszystkich firm są głusi i dali się nabrać. Albo chcieli zepsuć swoje prezentacje i ich celem

było zdyskredytowanie firm które reprezentowali... :-)

Gdy przejrzy się portal Cybwiz - Wizard High End, to na wielu fotkach z wypasionymi systemami jako źródła są Metronomy.

Jak widać ludziom się podoba ich fizjologiczne granie i dobrze, że świat jest różnorodny.

Są fani dCS, są i CH.Precision ale są też fani Kondo, Audio Note czy właśnie Metronome.

Ci wszyscy melomani z Azji wydający często pół miliona dolców na sprzęt też są głusi.

Zamiast dCS wolą dziwne francuskie sprzęty.

Ostatnio widziałem jak w środku wygląda samo zasilanie do C-8. Kawał porządnego sprzętu i porównywanie C-8 do

jakiejś budżetówki jest śmieszne.

Miałem u siebie Vivaldiego i napisałem, że to świetny DAC ale nie ujął mnie na tyle by go kupić a miałem już ustawione na zachodzie

"otwarte drzwi" na zakup całego 4-ro częściowego zestawu. Uznałem, że jak już to niech będzie cały stack.

I zrezygnowałem a mogłem to mieć.Tak samo z MSB. Miałem i tego którego posiadasz i tego wyższego Diamond.

Testowałem ja tak jak ty i było OK ale bez czaru.

Grało to również dobrze ale po jakimś czasie czułem się nim nieco zmęczony. Wiem, że dla ciebie nie ma to znaczenia słuchając muzyki 15 min dziennie dla efektu WOW. Być może do takiego słuchania MSB jest najlepszy na świecie.

Dla mnie do wielogodzinnego słuchania muzyki a nie utworów demo był męczący, niewciągający.

I jeśli Metronome C-8 jest mniej doskonały technicznie to widać taka natura ludzka, że nie wszystko co najdoskonalsze jest dla człowieka

najlepsze. Przykładów w przyrodzie jest wiele choćby woda.Lepsza, czystsza woda destylowana jest dla ludzi trująca a zabrudzona woda z minerałami i często wieloma "śmieciami" w sobie jest wodą życiodajną.

Pewnie dlatego tak wiele osób kocha lampy mimo, że technicznie to złom. A jednak ludzie je lubią.

Zastanawiało mnie jednak dlaczego od pół roku Elb wykonujesz taką dziwną nagonkę na Metronome.

Co tak ciebie boli? A znając życie wiem, że gdy nie wiadomo o co chodzi to chodzi o pieniądze.

I dowiedziałem się dlaczego tak nie lubisz tej firmy. I bynajmniej nie chodzi o brzmienie.

A reszty to już niech inni się domyślą. Obiecałem, że tą wiedzę zostawię dla siebie i niech tak będzie.

Tyle w temacie.

Uwazam ze wypasiony serwer z 8 - 10 rdzeniami + Jplay + Vivaldi ( resampler+Clock+DAC) bedzie DUZOOOO lepszy niz wszystko inne, oczywiscie CD do lamusa, chociaz Jplay robi taki manewr, ze jak nawet sie gra z CD to on plyte co jakis czas rippuje i ja, nie za bardzo slysze roznice jak gram z plikow, czy tez ze zwyklego komputerowego nedznego odtwarzacza, bo on nie gra jakby z CD tylko gra juz z rippa ktory ladowany jest do RAM-u

Metronome jest dobre bo ma super stabilny masywny naped CD i to robi ta robote ze na CD tak dobrze gra, sadze ze naped CD w Metronome jest na wyzszym poziomie niz w Vivaldim, a naped robi czesto wieksza robote niz sam DAC.

Ale jesli chodzi o resamapler + clock + DAC to Vivaldi jest na duzo wyzszym poziomie niz u Metronome i z pewnoscia to pokaze klase. Vivaldi jest chyba bardziej stworzony juz do plikow niz do CD, zreszta takie slyszalem opinie od ludzi ktorzy z Vivaldim mieli wiecej do czynienia.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Mnie tylko zdziwilo, majac w domu wszystkie 3 wspomniane zestawy, ze DCS nie ma osobnego zasilania do zadnego ze swych 4 klockow ?!

Troche to dziwne majac na uwadze jak duzy wplyw na dzwiek ma osobne zasilanie co wielokrotnie potwierdzal na forum nasz kolega ..... Elberoth.

Akurat w tym wypadku koledze to nie przeszkadza ?

A jezeli chodzi o to co napisal Sylwester to po uslyszeniu kilku ciekawych rzeczy na temat tej branzy w Polsce i osob z nia zwiazanych ( w tym piszacych na tym forum ) mam troche inne spojrzenie na to co niektorzy "samozwanczy" eksperci tutaj wypisuja.

Jest oczywiscie tutaj na forum tzw. "fan club" czy inaczej ujmujac "towarzystwo wzajemnej adoracji" , ktore jak Pelikany lyka śledzie rzucane przez "karmiacego" a przekonane jest , ze skonsumowalo co najmniej halibuta.

Przy tym nie sa oni nawet swiadomi tego , ze to "dokarmianie" nie odbywa sie w trosce o ich zdrowie czy dobre samopoczucie ale jedynie z czystej checi zysku "tresera".

Takie nasze forumowe "one man standing show" czyli kabaret.

Mnie tylko zdziwilo, majac w domu wszystkie 3 wspomniane zestawy, ze DCS nie ma osobnego zasilania do zadnego ze swych 4 klockow ?!

Troche to dziwne majac na uwadze jak duzy wplyw na dzwiek ma osobne zasilanie co wielokrotnie potwierdzal na forum nasz kolega ..... Elberoth.

W kazdym klocku siedza dobre odrebne zasilania i dobrze zaekranowane trafa, w DAC-u sa dwa trafa i jest dobre wielogaleziowe filtrowanie ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

W kazdym klocku siedza dobre odrebne zasilania i dobrze zaekranowane trafa, w DAC-u sa dwa trafa i jest dobre wielogaleziowe filtrowanie ;)

Stasiu mi chodzilo o odrebne zasilanie tak jak to ma miejsce w CH Precisiion,Metronome czy innych urzadzeniach.

Poza tym tak jak pisalem wczesniej dla mnie wszystkie 3 urzadzenia sa wybitne i roznia sie tylko niuansami.

A skad mam takie spostrzezenia?

Mialem wszystkie powyzsze urzadzenia w domu w jednym czasie i porownywalem sobie przez dni i tygodnie odsluchow.

Stad takie wnioski. Oczywiscie sa to moje prywatne opinie a nie jak niektorych na tym forum "prawdy objawione" .

Kazdy wierzy w to co uwaza . Jedni wierza w odsluchy w kontrolowanych warunkach a inni w youtube i kolorowe gazetki albo co gorsze forumowe banialuki.

Tak Jarku ...zgoda pelna. Ale przy plikach moim zdaniem Vivaldi pokona konkurencje.

Stasiu mi chodzilo o odrebne zasilanie tak jak to ma miejsce w CH Precisiion,Metronome czy innych urzadzeniach.

Nie musi byc oddzielne bo oni ekranuja transormatory i prawdopodnie jakims bardzo dobrym materialem z tego co widzialem

Zreszta to jest zrobione tak aby mozna bylo sobie kupic kazdy klocek oddzielnie tez

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tak Jarku ...zgoda pelna. Ale przy plikach moim zdaniem Vivaldi pokona konkurencje.

Nie musi byc oddzielne bo oni ekranuja transormatory i prawdopodnie jakims bardzo dobrym materialem z tego co widzialem

Zreszta to jest zrobione tak aby mozna bylo sobie kupic kazdy klocek oddzielnie tez

Staszek byc moze chodzi o to ,zeby mozna bylo kupic kazdy klocek osobno.To tez jest wazne zarowno z punktu widzenia potencjalnego nabywcy jak i oczywiscie , a moze przede wszystkim producenta.

Ja jestem konserwatywny w tych pogladach i zawsze kupuje sprzet , ktory jest dla siebie dedykowany tzn. optymalnie skonfigurowany np. naped + dac albo pre + amp.

Z moich obserwacji wynika , ze taki dobor daje najlepsze efekty.

Miałem u siebie Vivaldiego i napisałem, że to świetny DAC ale nie ujął mnie na tyle by go kupić a miałem już ustawione na zachodzie

"otwarte drzwi" na zakup całego 4-ro częściowego zestawu.

Ale Sly Ty slyszales tylko DAC-a, w moim mniemaniu o dzwieku Vivaldiego to Ty nie powinienes sie wogole wypowiadac, bo przeciez resampler i clock z pewnoscia robia ogromna robote. Ty poprostu nie slyszales Vivaldiego w mojej ocenie

"otwarte drzwi" na zakup całego 4-ro częściowego zestawu. Uznałem, że jak już to niech będzie cały stack.

I zrezygnowałem a mogłem to mieć.Tak samo z MSB. Miałem i tego którego posiadasz i tego wyższego Diamond.

Może usystematyzujmy fakty.

NIE SŁUCHAŁEŚ całego stacka dCSa, o dźwięku którego się tak chetne wypowiadasz. Słuchałeś samego DACa, którego, jak już ustaliliśmy, źle podłączyłeś (po SPDIF zamiast po USB).

Zresztą dokładnie tak samo było z DACiem MSB.

I to by było tyle jeżeli chodzi o twoje 'doświadczenie'.

Na rynku jest wiele topowych klocków, które nie mają zewnętrznych zasilaczy. Wszystko zleży od konkretnej konstrukcji. Absolutnie nie można wysnuć twierdzenia, że zewnętrzny zasilacz jest gwarantem brzmienia najwyższej jakości (lub też jego braku).

Ostatnio widziałem jak w środku wygląda samo zasilanie do C-8. Kawał porządnego sprzętu i porównywanie C-8 do

jakiejś budżetówki jest śmieszne.

Pisałem o samym przetworniku (chipie) a nie zasilaniu czy stopniu analogowym.

Gdybyś był bardziej obeznany w tematyce hifi to byś odpisał, że tego samego DACa ma (w sumie to miał, bo już go nie robią) również ARC CD-8 za ponad 40kzł, więc Metronome nie jest tu jedyny ...

... no ale wiemy że twoja znajomość hi-fi jest na szczególnie wysokim poziomie ;)

Nie mam obowiązku używać DAC-a po USB.

To mój wybór czego słucham i jakich używam podłączeń.

Co to za stwierdzenie że po SPDIF to złe podłączenie!! Widać dCS ma na pokładzie również

wadliwe wejścia.... :-)

Nie gram z komputera tylko ze strumieniowca oraz z CD i DAC u mnie ma dobrze grać

po wyjściach takich jakie mogę używać.

Linn DS ma wyjście BNC i tak musi grać DAC który z nim współpracuje.

I w tej konfiguracji ani MSB ani dCS nic szczególnego nie pokazały a Metronome był

i nadal jest z nich najlepszy.

Być może po USB dCS gra lepiej a mnie akurat taki układ na razie nie interesuje.

Najlepszy DAC na świecie powinien grać najlepiej nie tylko po USB.

Widać taki najlepszy nie jest skoro na innych wejściach cyfrowych inne DAC-i grają lepiej.

Gdybyś był bardziej obeznany w tematyce hifi to byś odpisał, że tego samego DACa ma (w sumie to miał, bo już go nie robią) również ARC CD-8 za ponad 40kzł, więc Metronome nie jest tu jedyny ...

A po co miałbym tak odpisywać? Cóż mnie obchodzi jaki rodzaj kości ma dany DAC.

Dla mnie ważne jest jak gra muzyka....ach zapomniałem na chwilę że ty przecież nie słuchasz muzyki... :-)

Po pierwsze, cieszę się, że nie zaprzeczasz że nie słuchałeś całego zestawu Vivaldiego. To już pewien postęp.

Po drugie, nie bardzo zatem rozumiem po co słuchałeś Vivaldiego i MSB, skoro nie byłeś ich w stanie posłuchać w konfiguracji rekomendowanej przez producenta, pod którą zostały zaprojektowane i w której brzmią zdecydowanie najlepiej.

Po trzecie wreszcie, skoro wiesz że nie umożliwiłeś tym urządzeniom 'wrzucenia wyższego biegu', to po co cały czas wracasz do swoich porównań i przedstawiasz je jako prawdę objawioną ?

Zrozumiałbym jeszcze, gdybyś napisał, że w porównaniu które zrobiłem Metronome mi się bardziej podobał, no ALE aby oddać sprawiedliwość MSB i dCSowi - nie dałem im możliwości pokazania pełni możliwości.

Ty jednak tego nie robisz, co biorąc pod uwagę naginanie innych faktów (jak np. wypowiadanie się o dźwięku zestawu Vivaldiego którego nie słuchałeś) sprawia, że pojawiają się pewne wątpliwości ...

Tylko, że poza ESSem 9018, w odpowiedniej konfiguracji, jest to najlepszy technicznie przetwornik. Zresztą jest nieco tylko gorszy. Pozostałe są z tyłu.

System gra dobrze, albo nie....

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Może usystematyzujmy fakty.

NIE SŁUCHAŁEŚ całego stacka dCSa, o dźwięku którego się tak chetne wypowiadasz. Słuchałeś samego DACa, którego, jak już ustaliliśmy, źle podłączyłeś (po SPDIF zamiast po USB).

Zresztą dokładnie tak samo było z DACiem MSB.

I to by było tyle jeżeli chodzi o twoje 'doświadczenie'.

Na rynku jest wiele topowych klocków, które nie mają zewnętrznych zasilaczy. Wszystko zleży od konkretnej konstrukcji. Absolutnie nie można wysnuć twierdzenia, że zewnętrzny zasilacz jest gwarantem brzmienia najwyższej jakości (lub też jego braku).

Pisałem o samym przetworniku (chipie) a nie zasilaniu czy stopniu analogowym.

... no ale wiemy że twoja znajomość hi-fi jest na szczególnie wysokim poziomie ;)

Wlasnie o to chodzi, ze ja nie wypowiadam sie na forum na temat budowy urzadzenia wewnatrz a tylko i wylacznie na temat jego brzmienia.

Tylko to mnie interesuje. Kupuje to co mi sie podoba a nie dlatego , ze w srodku jest taki czy inny chip.

Ja nie handluje sprzetem audio i nie chce ( nie musze ) kupic taki sprzet, ktory potem z zyskiem odsprzedam lub ew. nie strace na zakupie po uzywaniu go w okreslonym czasie.

Sa oczywiscie osoby na forum , ktore zainteresowane sa bardziej tym co jest w srodku lub danymi technicznymi czy wykresami niz samym odsluchem.

Maja takie prawo . Kazdy ma swoje priorytety w zyciu.

Problem polega na tym , ze te osoby , ktore tak szczegolowo dywaguja na ten temat na forum nigdy tego sprzetu nie mieli i raczej nie beda mieli.

Wiec co to dla nich za roznica co dany sprzet ma w srodku?

Ja nikogo nie chce oceniac po tym co robi a tym bardziej co kupuje i za ile a tym bardziej klasyfikowac sprzet i posrednio ludzi , ktorzy go akurat kupili na przynaleznosc do konkretnej ligii.

Nie czuje sie do tego na silach i nie uwazam to za przejaw kultury osobistej.

Ona powinna obowiazywac nawet na forum , choc moze niektorym wydaje sie to dziwne.

Tylko, że poza ESSem 9018, w odpowiedniej konfiguracji, jest to najlepszy technicznie przetwornik. Zresztą jest nieco tylko gorszy. Pozostałe są z tyłu.

Z tych dostępnych dla każdego w sklepie. I nawet wtedy, można zastosować własne filtry cyfrowe, zaawansowane buforowanie / taktowanie, porządne wejście z własnym zegarem USB zamiast modułu M2Tech za 60 euro .. itd. Metronome tego jednak nie robi, bo jak podejrzewam - po prostu nie potrafi.

MSB i dCS to zupełnie inna półka - oni mają swoje własne przetworniki (RingDAC w Vivaldim i R2R w MSB).

Adam widzę, że w dalszym ciągu produkujesz się w temacie o którym nie masz pojęcia, więc myślę, że nadszedł czas podsumowań.

1. Drodzy Państwo dosyć istotną informacją jest to, że Elberoth NIE SŁUCHAŁ we WŁASNYM SYSTEMIE…… ŻADNEGO z wymienionych w tytule przetworników.

2. Owszem, słuchał zimą C8 u kolegi w Olsztynie, ale jak osobiście mi przyznał odsłuch był delikatnie mówiąc niemiarodajny, ponieważ urządzenie zostało wypakowane z kartonu i podłączone na łącznie 2h. Na pytanie w jakim trybie słuchali konwertera usłyszałem: "a tam się coś przełącza?". Jedyne doświadczenia Elberotha z marką Metronome sprowadzają się do odsłuchu nieprodukowanego już modelu T3A/C3A.

3. Elberoth rozumiem, że czujesz poirytowanie, że ludzie po odsłuchach kupują coś innego niż referencja, którą im tu proponujesz. Irytacja i bezsilność się podwaja zwłaszcza jeżeli ową referencję do tego produktu bezpośrednio porównują. A jak już po tym wszystkim opisują to na forum to wtedy zaglądasz im do portela (patrz jarek i ania), zarzucasz, że słuchają porno (patrz sly30) czy po prostu próbujesz zrównać produkt z ziemią (patrz Metronome).

W kwestii brzmienia…..

Dominique Giner od zawsze (tj. od 1987 r.) i konsekwentnie projektował urządzenia po ciepleszej stronie brzmienia, niezwykle płynne, nasycone w średnicy, można powiedzieć fizjologiczne.

Czy oznacza to, że nie mógł zrobić czegoś bardziej wyczynowego?

Ty wiesz na szczęście lepiej.

Z mojej, handlowej strony mogę powiedzieć, że jest wielu zaawansowanych audiofilów w kraju i na świecie, którzy słuchali tych super-nowoczesnych DACów (DCS, MSB) i paradoksalnie kończyli na "zmulonych i nienowoczesnych" Metronome, MBL, Audio Note, Jadis, Zanden.

W kwestii zastosowanej kości…..

Uprzejmie pytam jaka to kość (i skąd posiadasz takowe informacje)? Osobiście nie znam odpowiedzi (nie wnikałem w sprawę). Ale zabawne jest to o tyle, że wczoraj miałem telefon od jednego z krajowych redaktorów, który aktualnie testuje C8 i zadał mi dokładnie takie samo pytanie siedząc przed rozebranym urządzeniem i rozkładając ręce.

Na koniec w kwesti posiadania najlepszego……

Elberoth pamiętasz jeszcze historię o 3 audiofilach, którzy poszukiwali nowych CD playerów i każdy skończył na odtwarzaczu, który drugi posiadał pierwotnie. Nie pamiętasz? Szkoda, bo to Ty tę historię przytaczałeś na forum.

Ty chyba Elb coś łykasz!!

Jakiż to postęp,że przyznaję iż słuchałem tylko samego DAC-a?

Przecież nigdy tego nie ukrywałem?!!!

Rozumiesz w ogóle znaczenie określenia "postęp"?

Poza tym zawsze pisałem o swoich wrażeniach a nie o prawdach objawionych które

są raczej twoją specjalnością.

Problem polega na tym , ze te osoby , ktore tak szczegolowo dywaguja na ten temat na forum nigdy tego sprzetu nie mieli i raczej nie beda mieli.

Jeżeli o mnie chodzi to go nie mam ponieważ uważam, że to kiepski DAC. Proste. Wolałem dołożyć 50% i kupić coś naprawdę porządnego - w moim przypadku padło na MSB DAC IV Signature.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.