Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Zlitujcie się..

Kto wie jaka jest prawda. Ponoć zamawiał i brał udział w projektowaniu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przecież to zwykła, w dodatku tandetna reklama. Od wielu lat produkowane są liniowe fet do celów przemysłowych, wystarczy tylko nowe sito na obudowę. Typów różniących się drobnymi elementami charakterystyki jest od groma, są to pochodne opracowywania całej serii. Poza tym od lat krążą podróbki v-fet, i to całkiem niezłe. Wystarczy selekcja i sito, a resztę załatwi wysoka Rdson i dobry PR. Audiofile będą w siódmym niebie.

Tak to się robi. Przykre, ale prawdziwe.

Były nawet w Farnellu, na zamówienie z "factory lead time" (wcześniej były też od ręki).

A co w tych tranzystorach jest takiego zachwycającego???? Oglądnij dokładnie datascheet.

Ukryta Zawartość

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

A co w tych tranzystorach jest takiego zachwycającego????

Silicon Carbide Power JFET

To zmienia wszystko, to sa tranzystory ktore szybko sie wylaczaja i wlaczaja a to prowadzi do kolejnych plusow pracy tego tranzystora, jest to kluczowe dla reprodukcji dzwieku.

ktore szybko sie wylaczaja i wlaczaja

A niby w którym momencie u Passa się one wyłączają? To są przeciez wzmacniacze w klasie A. Przechodzące w B dopiero przy bardzo dużych mocach, powyżej tego do czego zostały przewidziane....

Oglądnij dokładnie datascheet.

Nie wiem gagacku, kierowałem się wtedy artykułem Passa. Patrząc na zamieszczone charakterystyki przejściowe, to dla interesujących zakresów nie różnią się one wiele od zwykłych MOSFETów, trzeba by było porównać wykresy w innej skali. Myślisz, że ch-ki u Passa to manipulacja? Odpowiednia skala i pierwszy wykres nie wiadomo z czego i o jakiej mocy? Na pierwszy rzut oka widać różnice w transkonduktancji ale bez "zoomu" nie wiele wiadomo. Tak samo inne ch-ki jak np. pojemnościowe są przedstawione dla prądów roboczych przekształtników a nie wzmacniaczy audio.

System gra dobrze, albo nie....

A niby w którym momencie u Passa się one wyłączają? To są przeciez wzmacniacze w klasie A. Przechodzące w B dopiero przy bardzo dużych mocach, powyżej tego do czego zostały przewidziane....

U Passa sie nie wylaczaja bo to praca w czystej klasie A, ale samo to ze sa bardzo szybkie wplywa na efekty soniczne. Te tranzystory sa srednio 10 razy szybsze niz FET-y w technologii krzemowej.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

"Nadejszła wiekopomna chwila " ... i moje Pass-y są już w Europie.

Wyprodukowanie pre i monobloków zajęło znacznie mniej niż zakładał dealer , bo tylko niecałe 5 tygodni zamiast zakładanych 8 tygodni.

Jankesi spisali się na medal ;)

P.S.

Czy ktoś ma do pożyczenia 2 kable AC firmy Stealth?

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarku a dokładniej chodzi o pc Stealth ?

Chciałbym wypróbować do nowych wzmacniaczy kable zasilające Stealth ( polecał znajomy ) więc szukam w Polsce takiej możliwości.

Jak nikt nie ma to będę musiał szukać za granicą.

Chciałbym wypróbować do nowych wzmacniaczy kable zasilające Stealth ( polecał znajomy ) więc szukam w Polsce takiej możliwości.

Jak nikt nie ma to będę musiał szukać za granicą.

Mam tylko IC.

U Passa sie nie wylaczaja bo to praca w czystej klasie A, ale samo to ze sa bardzo szybkie wplywa na efekty soniczne. Te tranzystory sa srednio 10 razy szybsze niz FET-y w technologii krzemowej.

Mógłbyś wrzucić jakieś odnośniki do porównań?

"Nadejszła wiekopomna chwila " ... i moje Pass-y są już w Europie.

Jest dobrze, nie zatonęły, teraz całość jest w rękach lądowych przewożników.

Jarek myślę że ten termin to raczej wynika z czasu frachtu morzem, każdy chce na czymś urwać.

A Wzmacniaczy Passa oczywiście zazdroszczę :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jest dobrze, nie zatonęły, teraz całość jest w rękach lądowych przewożników.

Zatonęły?... :-) Takie sprzęty,mimo że ciężkie to przesyła się drogą lotniczą.

Zatonęły?... :-) Takie sprzęty,mimo że ciężkie to przesyła się drogą lotniczą.

No to dupa pewnie przesyłka zaginęła ;)

Jarek w takim razie nie denerwuj się wszystko będzie ok tylko co się dzieje z takimi kondami w nie hermetyzowanej komorze samolotu przy -40 stopniach to ja nie wiem ? ;)

Jarek w takim razie nie denerwuj się wszystko będzie ok tylko co się dzieje z takimi kondami w nie hermetyzowanej komorze samolotu przy -40 stopniach to ja nie wiem ? ;)

No co TY! w komorze bagazowej z pewnoscia nie ma minusa, nie raz odbieralem rozne plyny z luku bahazowego i to wszystko jest tylko chlodne a nie zamarzniete. Zreszta mozna poczytac...ale nie sadze by byla temp jak na zewnatrz. ;)

Mógłbyś wrzucić jakieś odnośniki do porównań?

Nie o szybkość tu chodzi, ale coś ktoś musiał na SZYBKO napisać, byle napisać. W porównaniu do mosfetów stosowanych w innych wzmacniaczach Passa, te są w niektórych aspektach do dwóch razy szybsze, ale w A klasie, to ma raczej pomijalne znaczenie.

Zdaniem Passa chodzi o charakterystyki wyjściowe tych półprzewodników, które odpowiadają mniej więcej tym triodowym.

Jeżeli jest to faktycznie, tranzystor robiony specjalnie pod Passa, to nie ma oficjalnych datasheetów, jeżeli brandowany SJEP120R100, to nie da się tego potwierdzić z wykresu.

Możliwe jest też, że to jakiś np. odrzut, albo produkcja poboczna, która nie nadaje się do przekształtników, a do audio jest idealna. Lub oczywiścia, produkcja dedykowana dla PassLabs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Myślisz że Passy lecą w DC-3 Dakota to możliwe :)

Kiedyś pracowałem przy prototypach dla firmy Karcher i cała akcję z wejściem przed Bożym Narodzeniem z akumulatorowymi myjkami do okien dla gospodyń domowych trafił szlag (popękały obudowy akumulatorów) bo leciało to "na wczoraj" z Chin samolotem.

Obecnie nie wiem czy jest jakaś specjalna opcja z USA rozróżniająca wysyłkę hermetyzowaną czy nie-pewnie jest?

Zresztą, coraz bardziej składam się, że to jednak coś dedykowanego, bo SJEPy nie przypominają aż tak bardzo SIT'ów. Te Passy, to może być jakaś ich modyfikacja.

carimg04.gif

źródło: PowerTech

Nie o szybkość tu chodzi, ale coś ktoś musiał na SZYBKO napisać, byle napisać. W porównaniu do mosfetów stosowanych w innych wzmacniaczach Passa, te są w niektórych aspektach do dwóch razy szybsze, ale w A klasie, to ma raczej pomijalne znaczenie.

Chodzi o szybkosc, a wlasciwie o zapas szybkosci, szukanie w charakterystykach nic ci nie da, Temat jest duzo bardziej skomplikowany niz sie wydaje, tego co jest wazne nie ma w zadnych parametrach, jedyne co okresla jakosc to czas wylaczania i wlaczania, ale to sa posrednie parametry. ;)

Zdaniem Passa chodzi o charakterystyki wyjściowe tych półprzewodników, które odpowiadają mniej więcej tym triodowym.

Jak pracuje wzmak bez petli to moze to miec znaczenie, ale i tak sadze ze jest wazniejsza rzecz w tych tranach. Samo to ze sa w innej technologii wiele juz zmienia! ;)

Najlepiej poanalizowac charakterystyki diody krzemowo-weglowej...;)

Myślę, że wiem o co chodzi, ale zatrzymam to dla siebie. To może być dla Ciebie zbyt skomplikowane ;).

Ale SITy, są faktycznie b. szybkie.

Fajnie by było zobaczyć datasheety tych pasów.

Jeżeli jest to faktycznie, tranzystor robiony specjalnie pod Passa, to nie ma oficjalnych datasheetów, jeżeli brandowany SJEP120R100, to nie da się tego potwierdzić z wykresu.

Możliwe jest też, że to jakiś np. odrzut, albo produkcja poboczna, która nie nadaje się do przekształtników, a do audio jest idealna. Lub oczywiścia, produkcja dedykowana dla PassLabs.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podejrzewam że Pass sobie sam coś dobrał z produkcji przemysłowej. Producenci elektronicznych podzespołów nie cackają się obecnie za bardzo z dokładnymi data sheetami. Pass sobie sam musiał wszystko opracować i myślę że to jest jego praca własnie włożona w ten projekt! Wnioskuje to analogicznie z mojej poprzedniej pracy gdzie do rozwiązań przemysłowych trzeba było robić badania na konkretnych elementach elektroniki. I tu inżynieria wtórna obrywa, trzeba było od początku przecierać szlaki które konkurencja przetarła :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak pracuje wzmak bez petli to moze to miec znaczenie, ale i tak sadze ze jest wazniejsza rzecz w tych tranach. Samo to ze sa w innej technologii wiele juz zmienia!

Może, ja jednak zuafam wypowiedzi Passa: It is that “triode characteristic” which makes the SIT so special. (Nelson Pass), niż Stanisława. Chociaż znam Twoje zdanie o Passie i jego zacofanych konstrukcjach.

Myślę, że wiem o co chodzi, ale zatrzymam to dla siebie.

Nie wiesz!

Może, ja jednak zuafam wypowiedzi Passa: It is that “triode characteristic” which makes the SIT so special. (Nelson Pass), niż Stanisława. Chociaż znam Twoje zdanie o Passie i jego zacofanych konstrukcjach.

Jestem ZA a nawet przeciw! ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Myślę, że wiem o co chodzi, ale zatrzymam to dla siebie.

Napisz co sądzisz o tym. Jestem ciekawy Twojej opinii.

Chętnie poczytam i postaram się zrozumieć ;)

Nie mogę, bo Staszek się dowie....

Zresztą Pass napisał co miał napisać. I jeżeli faktycznie lubisz lampy, to może być tylko jeszcze lepiej. To może być to co najlepsze z tranzystora i z lampy. Linki już były podawane.

Zresztą Pass napisał co miał napisać.

Dluugie charakterystyki i miekkie wlaczanie...hehe, prawda jest jednak obok! ;)

Uwazam ze na bipolarnych komplementarnych mozna zrobic to jeszcze lepiej...i oczywiscie z gleboka bardzo szybka PETLA!!! Nelson Pass to czlowiek starej daty, nie wierzy w petle - MYLI SIE! Moim zdaniem oczywiscie.

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Jarek, to kiedy u ciebie? I potem min.200h wygrzewania.

Sylwek w przyszłym tygodniu pakuje moje aktualne graty na paletę i wysyłam do dealera.

Myślę ,że nowe urządzenia dotrą ca. koniec następnego tygodnia tzn. gdzieś ok. 26.03.2015.

Ale nie wiem czy będę mógł od razu podłączyć urządzenia bo .... moi "fachowcy" od żywicy poliuretanowej dali dupy na całej linii i jeszcze się nie przeprowadziłem.

Po prostu masakra ;(

Nie mogę, bo Staszek się dowie....

Zresztą Pass napisał co miał napisać. I jeżeli faktycznie lubisz lampy, to może być tylko jeszcze lepiej.

O.K. skoro nie chcesz napisać , rozumiem i nie nalegam.

To może być to co najlepsze z tranzystora i z lampy. Linki już były podawane.

Taki jest plan ;)

Uwazam ze na bipolarnych komplementarnych mozna zrobic to jeszcze lepiej...i oczywiscie z gleboka bardzo szybka PETLA!!! Nelson Pass to czlowiek starej daty, nie wierzy w petle - MYLI SIE! Moim zdaniem oczywiscie.

A MOIM zdaniem, masz klapki na oczach... zakłądając tylko jedno rozwiązanie.

Myślę, że Pass zna się na pętli b. dobrze jednak wybrał inną drogę. Taki swój styl.

Duże (na prawdę DUŻE) wzmocnienie w otwartej pętli przy jednocześnie przyzwoitym paśmie, tak aby można było zaaplikować dużo sprzężenia zwrotnego to jedna droga. A jeszcze stabilność tego wszystkiego.... Pass, wybrał inny kierunek - i chwała mu za to.

I każda z tych dróg, wymaga innego podejścia. Każda ma swoje plusy i minusy. U Passa, prostota konstrukcji, wcale nie idzie z prostotą projektu....

Tutaj charakterystyki tranzystorow uzytych we wzmacniaczu Jarkowym Passa - SIT bo kolega poszukiwal ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Tutaj charakterystyki tranzystorow uzytych we wzmacniaczu Jarkowym Passa - SIT bo kolega poszukiwal ;)

http://www.audiohobby.com/fun-with-pass-sit-1/

Staszek przeczytaj może post #6340 ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.