Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie jest to zły kabel ale chyba nadaje się lepiej do systemów bardziej analitycznych.

Dokładnie tak. PADy z górnych serii mają w sobie znacznie większą ilość ciepła i takiej powiedzmy patynki. U siebie słuchałem XLR z serii Dominus i to było bardzo dobre granie, na pewno lepiej pasujące do systemu ARC niż z Siltechów. Ale już na systemie kolegi (Conrad Johnson) ze srebrnych kabli najlepiej wypadają właśnie Siltechy Double Crown.

Z Passem może być tak jak piszesz. U mnie PADy wypadły nieco lepiej niż Double Crown, choć i DC jest świetny.

Nie są to żadne wielkie różnice bo na takim poziomie kabli być ich nie może.

Ale jednak słyszalne wyraźnie.

Metronome ma jednak lampy a Twój Gryphon chyba nie więc tutaj może być "pies pogrzebany".

No tak. U mnie oba kable były bardzo dobre, przy czym Double Crown mocno podkreślał szczegółowość, analityczność i bardziej jasny przekaz. A znów Purist Audio Design był bardziej płynny, muzykalny, z czarnym tłem i nie forsował tak analityczności. Ale żadnej patynki nie ma chyba, że w ten sposób określamy większą eteryczność góry, bo u mnie z tych kabli jest właśnie eteryczny blask. A z DC blask też jest ale bardziej dosadny, forsowny. I jeśli sprzęt jest sam z siebie bardziej matowy lub z lekkim kocykiem to Siltech lepiej się przez to przebije. Ale jeśli sprzęt jest neutralny to Purist wypadnie delikatniej, subtelniej i bardziej muzykalnie. Jednakże to są niuanse. Oba kable to najwyższa półka.

Oba kable to najwyższa półka.

To tylko kable.

Jak Twój przekaz przeczyta inny audiofil, to odbierze go jako wielką gloryfikację rodzaju tajemnej wiedzy, którą posiada konstruktor czy firma, jeśli by czytał to z kolei twórca, w tym przypadku akurat danych kabli, to po prosu odbierze opis efektu zastosowania lub nie, danej technologii, rozumiesz dotąd?

Jeśli ktoś przez 35 lat zajmuje się technologiami w każdym, czy prawie każdym miejscu systemu, to już niczego więcej nie potrzebuje do wszelkiej oceny, wszystkiego, na każdym poziomie.

Jeśli kiedyś Twoja osoba dojrzeje do tego stanu, aby to zrozumieć, to będę się z tego cieszyć, do tego momentu, mam prośbę abyś nie odnosił się w ogóle do wszystkiego co opatrzone jest nickiem 747, gdyż sprawiasz mi tylko przykrość, a wiem, że nie chcesz tego robić, gdyż nie jesteś złośliwy, tylko nieświadomy, ponieważ przychodzisz do hi end z biznesu, który rządzi się innymi nieco prawami, w hi end mianowicie nie wszystko można kupić, zazwyczaj tylko to co jest wystawione na sprzedaż, a nie wszystko się sprzedaje jak wiesz dzieł kultury nie można wywieść z danego kraju, mimo że jest się ich właścicielem..

Pozdrawiam.

Panowie mam pytanie czy ktoś z Was próbował jakiegoś zasilacza bateryjnego do żródła / napędu?

Chodzi mi o to czy ktoś próbował np. podłączenia do gniazda ( dedykowanej linii AC ) takiego zasilacza bateryjnego a dalej do niego listwy i kabli AC ( lub odwrotnie).

Jeżeli tak to jakie płyną wnioski z takiej konfiguracji i z jakimi urządzeniami tego próbowaliście ?

Można tak powiedzieć.

Chodzi mi np. o kondycjoner z sekcją baterii.

Jarek nie wiem czy to ma sens już bardziej osobne pudło z ładowarką i bateriami.

Z tych baterii od razu na płytki wewnątrz transportu. Tylko że to DIY Hardcore :)

W Twoim DACu można by tak samo z wyłączeniem zasilania E88CC z tym byłby problemski.

Słuchasz bierzesz prąd z baterii nie słuchasz to baterie ładujesz.

Jarek nie wiem czy to ma sens już bardziej osobne pudło z ładowarką i bateriami.

Z tych baterii od razu na płytki wewnątrz transportu. Tylko że to DIY Hardcore :)

W Twoim DACu można by tak samo z wyłączeniem zasilania E88CC z tym byłby problemski.

Słuchasz bierzesz prąd z baterii nie słuchasz to baterie ładujesz.

Jest takie coś i Pure Power się nazywa. Można kupić.

Jest takie coś i Pure Power się nazywa. Można kupić.

Ale lepiej wpierw pożyczyć. Nie wiadomo, jak długo będzie trzymać prąd i korelacja "ładowanie - prądu oddawanie" będzie korzystna w Jarka systemie.

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Kto jest w Polsce dealerem takich urządzeń ?

Pożyczyłbym na test jak to wypadnie "w praniu" tzn. czy wniesie coś pozytywnego czy będzie w drugą stronę.

Rozumiem ,że nikt z Was nie próbował takiego wynalazku podłączonego tylko do dac/ transportu?

Obawiam się ,że problemem będzie czas pracy tzn. będzie zbyt krótki.

Wolałbym takie urządzenie, które np. podaje prąd przez baterie non stop je doładowując.

Ale nie wiem czy ktoś takie cuda produkuje.

Może PS Audio?

Kiedyś Elberoth rozpływał się nad PurePowerem. Potem już wszystko przycichło. Myślę, że to daje jednoznaczną odpowiedź na pytanie czy warto się tym babrać.

Kto jest w Polsce dealerem takich urządzeń ?

Pożyczyłbym na test jak to wypadnie "w praniu" tzn. czy wniesie coś pozytywnego czy będzie w drugą stronę.

Rozumiem ,że nikt z Was nie próbował takiego wynalazku podłączonego tylko do dac/ transportu?

Obawiam się ,że problemem będzie czas pracy tzn. będzie zbyt krótki.

Wolałbym takie urządzenie, które np. podaje prąd przez baterie non stop je doładowując.

Ale nie wiem czy ktoś takie cuda produkuje.

Może PS Audio?

Raczej dopytaj o PS Audio albo coś w tym stylu.

To DIY Hardcore to raczej u Ciebie odpada.

Jeszcze jedno kości DACa czy transportu aż tak dużo prądu nie biorą duże żelowe baterie nawet kilka w szereg starczą na kilkanaście godzin.

Moim zdaniem nie ma. Ma Pure Power i jeszcze jedna firma. Może sobie przypomnę. Niemniej jednak nie wiem czy warto sobie zawracać głowię. Z tego co podpytywałem tu i tam to zasilanie bateryjne wbrew pozorom ma więcej wad niż zalet. Powinno mieć same zalety i być najlepsze ale praktyka pokazuje, że nie koniecznie tak jest.

Z drugiej strony ten Pure Power ma bardzo dobre opinie. Kamil może ci to załatwić.

Też o tym pomyślałem.

Kto ma dystrybucję PS Audio w Polsce?

Nie wiem jak u Ciebie z dedykowanymi liniami czyli ile ich masz.

Jeżeli np. 3 to dwie zostaw na XS a na jednej z poradą dobrego elektryka w okolicach skrzynki bezpiecznikowej załóż duży porządny filtr sieciowy. Tylko może już to masz :)

Moim zdaniem nie ma. Ma Pure Power i jeszcze jedna firma. Może sobie przypomnę. Niemniej jednak nie wiem czy warto sobie zawracać głowię. Z tego co podpytywałem tu i tam to zasilanie bateryjne wbrew pozorom ma więcej wad niż zalet. Powinno mieć same zalety i być najlepsze ale praktyka pokazuje, że nie koniecznie tak jest.

Z drugiej strony ten Pure Power ma bardzo dobre opinie. Kamil może ci to załatwić.

Tak o tym Pure Power już słyszałem ale nie miałem okazji przetestować.

Cytując naszego noblistę "mam taką koncepcję" ,że podam tylko zasilanie bateryjne na źródło i zobaczymy co się wydarzy.

Pogadam w takim razie z Kamilem.

Nie wiem jak u Ciebie z dedykowanymi liniami czyli ile ich masz.

Jeżeli np. 3 to dwie zostaw na XS a na jednej z poradą dobrego elektryka w okolicach skrzynki bezpiecznikowej załóż duży porządny filtr sieciowy. Tylko może już to masz :)

Mam dwie dedykowane linie.

Założenia były takie żeby do jednej podpiąć źródła i pre a do drugiej same końcówki.

Ale podpinałem w prawo i w lewo i nie słychać żadnej różnicy.

W końcu stanęło na tym ,że wszystko mam wpięte w jedną listwę a ta jest podpięta do jednej linii dedykowanej.

Druga jest wolna i chyba podepnę sobie do niej toster ;)

Jaki filtr masz na myśli?

Jakiś konkretny produkt?

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Z tego co podpytywałem tu i tam to zasilanie bateryjne wbrew pozorom ma więcej wad niż zalet. Powinno mieć same zalety i być najlepsze ale praktyka pokazuje, że nie koniecznie tak jest.

Z moich osobistych doświadczeń wynikają natomiast wnioski zupełnie odmienne, zakupiłem baterię akumulatorów żelowych i za ich pomocą zasilałem wzmacniacz mocy,

efekt takiego zasilania jest zdecydowanie pozytywny, silnie rośnie rozdzielczość i czystość przekazu, szczególnie w średnicy i wysokich (w wysokich tonach wręcz radykalnie) jeśli chodzi o niskie to tu jakiejś nadzwyczajnej różnicy nie stwierdziłem, przyjemność odsłuchu przy tym rośnie zdecydowanie,

zaś walory, że tak powiem użytkowe są natomiast gorsze ze względu na konieczność ładowania akumulatorów (ok 10 godzin na każdy), co jest niestety upierdliwe i czasochłonne, poza tym czas grania na zasilaniu baterynym (akumulatorowym) przy dość głośnym słuchaniu wynosi około 5-6 godzin, oczywiście ten parametr można by poprawić nabywając akumulatory o większej pojemnośći ale rosną przy tym zarówno ciężar jak i objętość a do ładowania należało by zbudować zdecydowanie bardziej wydajne urządzenie.

Jaki filtr masz na myśli?

Jakiś konkretny produkt?

Pogadaj z dobrym elektrykiem tak będzie najlepiej.

Z moich osobistych doświadczeń wynikają natomiast wnioski zupełnie odmienne, zakupiłem baterię akumulatorów żelowych i za ich pomocą zasilałem wzmacniacz mocy,

efekt takiego zasilania jest zdecydowanie pozytywny, silnie rośnie rozdzielczość i czystość przekazu, szczególnie w średnicy i wysokich (w wysokich tonach wręcz radykalnie) jeśli chodzi o niskie to tu jakiejś nadzwyczajnej różnicy nie stwierdziłem, przyjemność odsłuchu przy tym rośnie zdecydowanie,

zaś walory, że tak powiem użytkowe są natomiast gorsze ze względu na konieczność ładowania akumulatorów (ok 10 godzin na każdy), co jest niestety upierdliwe i czasochłonne, poza tym czas grania na zasilaniu baterynym (akumulatorowym) przy dość głośnym słuchaniu wynosi około 5-6 godzin, oczywiście ten parametr można by poprawić nabywając akumulatory o większej pojemnośći ale rosną przy tym zarówno ciężar jak i objętość a do ładowania należało by zbudować zdecydowanie bardziej wydajne urządzenie.

Za mną chodzi tak zasilany DAC już od jakiegoś czasu.

Pure power i dobre opinie?

Kto,gdzie,kiedy i dlaczego?

Moim dwóm znajomym sie popsuł.

Czy go jeszcze produkują?............miał dawać od siebie wręcz sinusoidalny prąd i w obu przypakach trafa kaput)

Kierunek jest dobry ale zacząłeś nie od tej strony :-)

Wzmacniacze mocy powinny dostawać prąd bezpośrednio ze ściany a baterią zasilać całą resztę urządzeń systemu :

źródło , dac , pre - taki rozkład sił urządzeń zasilanych baterią daje lepsze efekty poprawy dźwięku. Na wyspach jest

firma specjalistyczna która produkuje urządzenia do bateryjnego zasilania systemów. Jeden z kolegów AS gra na zasilaniu bateryjnym od kilku miesięcy z dobrym skutkiem.

Też jestem tym mocno zainteresowany ale nie mogę się jakoś zebrać. Potrzeba trochę miejsca na

akumulatory ( najlepiej 2 zestawy ) do płynnego zasilania urzadzeń. Orientacyjny koszt zasilania

i 2 komplety baterii które wytrzymają do 12h grania non-stop to jakieś 6 kzł.

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Kierunek jest właściwy ale zacząłeś nie od tej strony :-)

Wzmacniacze mocy powinny dostawać prąd bezpośrednio ze ściany a baterią zasilać całą resztę urządzeń systemu :

źródło , dac , pre - taki rozkład sił urządzeń zasilanych baterią daje lepsze efekty poprawy dźwięku.

Ciekawe, że jak zwykle Ci którzy nie mają (nie mieli) z czymś do czynienia mają najwięcej do powiedzenia :-((

Skąd zatem takie wnioski ???

Ciekawe, że jak zwykle Ci którzy nie mają (nie mieli) z czymś do czynienia mają najwięcej do powiedzenia :-((

Skąd zatem takie wnioski ???

Z doświadczenia innych a już użytkowników zasilania bateryjnego !

Mam w użytkowaniu ASR'a zasilanego bateriami i coś nieco o samym dźwięku mogę już powiedzieć.

Kierunek jest dobry ale zacząłeś nie od tej strony :-)

źródło , dac , pre - taki rozkład sił urządzeń zasilanych baterią daje lepsze efekty poprawy dźwięku. Na wyspach jest

firma specjalistyczna która produkuje urządzenia do bateryjnego zasilania systemów. Jeden z kolegów AS gra na zasilaniu bateryjnym od kilku miesięcy z dobrym skutkiem.

Też jestem tym mocno zainteresowany ale nie mogę się jakoś zebrać. Potrzeba trochę miejsca na

akumulatory ( najlepiej 2 zestawy ) do płynnego zasilania urzadzeń. Orientacyjny koszt zasilania

i 2 komplety baterii które wytrzymają do 12h grania non-stop to jakieś 6 kzł.

Podaj proszę namiary na tą firmę

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Mam w użytkowaniu ASR'a zasilanego bateriami i coś nieco o samym dźwięku mogę już powiedzieć.

Ale w standardowym ASR w wersji Accu baterie służą jedynie do zasilania sekcji preampu. A chłopaki chcą z baterii zasilić stopień mocy, a to powoduje zupełnie inne wymagania odnośnie pojemności i wydajności prądowej. Podstawowa kwestia jest taka, czy nie pojawia się clipping oraz złagodzenie transjentów na skrajach pasma, zwłaszcza na dole. Jak chodzi o akumulatory zasilające pre to się zapewne wszyscy zgadzamy, że ich wpływ na dźwięk jest zbawienny.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.