Skocz do zawartości
IGNORED

Metronome C8 vs.CH Precision vs. DCS Vivaldi

Gość jarek&ania

Rekomendowane odpowiedzi

Dawno dawno temu Beckman miał w ofercie 7316 gold pin ale było ich mało i były drogie a potem stały się bardzo drogie i tak powstała legenda 7316. Resztę sobie dopowiedz :)

Dawno dawno temu za Telefunkena uważano lampę z <> i zgodnościa w granicach 1% obu sekcji ! A teraz ?

Legenda 7316 nie powstała z niczego, niezależnie od ich aktualnej ceny.

Szczerze mówiąc zastanawia, się skąd się wzięła legenda Telefunkenów, bo słuchając E88CC i ECC83 smooth plate mam wrażenie, że są to mało muzykalne lampy. Szybkie, analityczne, ale jednocześnie bez duszy, bez emocji. Nudne i niewciągające.

Legenda 7316 nie powstała z niczego, niezależnie od ich aktualnej ceny.

Szczerze mówiąc zastanawia, się skąd się wzięła legenda Telefunkenów, bo słuchając E88CC i ECC83 smooth plate mam wrażenie, że są to mało muzykalne lampy. Szybkie, analityczne, ale jednocześnie bez duszy, bez emocji. Nudne i niewciągające.

Bo to lampy dla ... analityków :) Podzielam Twoja opinię o Tele. Tylko u Jarka graja ciemno :)

Miałem również Telefunkeny ECC803s i to były najlepsze lampy jakie slyszalem pod kazdym względem z wyłączeniem muzyki.

Techniczne i analityczne granie.

Ale one były zastosowane u mnie w pre.

W moim DAC-u choć może wydawać się to dziwne było szaro i matowo.

Te Telefunkeny, które wysłałem do Przemka grały tak jak pisałem wcześniej tzn. zupełnie inaczej niż w pre. ECC803S.

Skoro już wątek ten stał się miejscem wynurzeń na temat lamp, to dwa słowa o chyba największej legendzie, czyli Telefunkenie ECC803S.

Miałem okazję pobawić się ostatnio czterema sztukami tych lamp, więc poniżej kilka spostrzeżeń dla potomnych:

1. Lampki te są bardzo specyficzne w brzmieniu, tzn. tak jak Telefunken ECC803S nie gra żadna inna lampa, a przerzuciłem tych 83 trochę. Jak wkładamy różne lampy ECC83 to dostajemy jakąś tam zmianę brzmienia, czasem większą, czasm mniejszą. Przy ECC803S mamy jednoznaczny charakter brzmienia. To są lampki typu love or hate.

2. Chcarakter brzmienia to przede wszystkim klarowność, czytelność, artykulacja. Wszystko słychać bardzo dokładnie, każdy pojedynczy dźwięk, ale tym razem bez żadnych wyostrzeń, nienaturalności. Ta lampa jest w całym paśmie bardzo zrównoważona i jednocześnie bardzo naturalna.

To co zwróciło moją uwagę to rozdzielczość na basie - rzecz rzadko spotykana. W większości na basie jest jedna wielka klucha i plama. Tutaj kontrabasy wiolonczele i inne instrumenty operujące w niższych rejestrach - każdy ma swoją przestrzeń. Coś fantastycznego. Dalej przy słuchaniu tej lampki odniosłem wrażenie, że przekaz był dość muzykalny, niezwykle wciągający i angażujący - pierwszy raz miałem takie wrażenie przy Telefunkenie. Po kilku godzinach jednak ten typ grania trochę mnie zmęczył. To zaangażowanie w przekaz to jest takie przykucie do fotela i słuchanie ile to jeszcze rzeczy dzieje się w znanym nam nagraniu. Po pewnym czasie jednak wydało mi się to męczące. Lampa jest fascynująca, ale nie wiem jak by to było w dłuższym okresie.

3. Kolejna rzecz - ponieważ miałem dwie pary mogłem je wypróbować w różnych miejscach i tutaj zaskoczenie! Jedna para lamp w zupełności wystarczy! U mnie dodanie w kolejnym miejscu następnych Telefunkenów nie poprawiało brzmienia, a wręcz mu szkodziło.

Lampka doskonale sprawdzała się, im bliżej źródła była stosowana. U mnie np. dodanie kolejnej pary w monoblokach było kontrproduktywne. W ogóle w monoblokach ta lampa mi się nie podobała.

4. Lampa ta na tyle narzuca swój charakter, że zastosowanie nawet jednej lampy lub pary w torze w zupełności wystarcza dla czerpania korzyści z jej sygnatury.

5. I ostatnia legenda - ponieważ mam kilka sztuk Tesli E83CC, które są okrzyknięte wierną kopią Telefunkena ECC803S mogłem je porównać konstrukcyjnie i brzmieniowo. Konstrukcyjnie są niewielkie różnice, a brzmieniowo nie jest prawdą, że Tesla brzmi tak samo. To jest również bardzo dobra lampa, ale Tesla nie ma aż takiej czytelności, holografii i rozdzielczości basu jak Telefunken. Jest bardziej okrągła, cieplejsza, pełniejsza i.... przyjemniejsza w odbiorze.

6. U mnie najlepsze efekty dawał mix lamp, a w szczególności mix lamp Tesli i Telefunkena. Gdy chciałem docieplić brzmienie przesuwałem Teslę do przodu w kierunku źródła, gdy chciałem więcej analityczności robiłem to samo z Telefunkenem. Ogólnie fantastyczna lampa, tylko trzeba ją stosować z umiarem.

Tak jak Tobie Przemek pisałem to są najlepsze lampy jakie w życiu w rękach miałem.

Mistrzostwo świata we wszystkich aspektach.

Wszystkich poza muzyką ;)

Mnie również zmęczyły po krótkim czasie i sprzedałem je klientowi.

Ja też je próbowałem w secie z kilkoma innym lampami w pre. ale u mnie i tak ich charakter brzmienia zbytnio narzucał się w całym przekazie.

Ja też je próbowałem w secie z kilkoma innym lampami w pre. ale u mnie i tak ich charakter brzmienia zbytnio narzucał się w całym przekazie.

To też jest jedna z zaskakujących dla mnie rzeczy. U mnie wystarczyła jedna lampa TFK 803S w torze i nie dało się jej charakteru "zagłuszyć" innymi lampami. Nie spotkałem się z czymś takim przy innych lampach.

Z tym, że u mnie ta lampa wnosiła dużo dobrego. To o tyle pozytywna wiadomość, że w razie czego można zainwestować tylko w jedną sztukę.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W takim razie ECC 803S Telefunkena musi brzmieć diametralnie inaczej niż 801S. Używałem przez kilka lat wzmacniacza ze sterującymi ECC81 i w tamtej aplikacji lampy ECC801S Telefunkena grały bajecznie ciepło i gęsto. Przeciwieństwem były Siemensy, które były jasne, rozdzielcze i raczej chłodne.

To też jest jedna z zaskakujących dla mnie rzeczy. U mnie wystarczyła jedna lampa TFK 803S w torze i nie dało się jej charakteru "zagłuszyć" innymi lampami. Nie spotkałem się z czymś takim przy innych lampach.

Z tym, że u mnie ta lampa wnosiła dużo dobrego. To o tyle pozytywna wiadomość, że w razie czego można zainwestować tylko w jedną sztukę.

Dokładnie tak jest.

Wybitna lampa , jak ktoś jeszcze nie miał okazji poznać to nie jest sobie w stanie wyobrazić ile ta lampa wnosi do dźwięku.

Ja już nie mam tego problemu bo mam tranzystory ;)

W takim razie ECC 803S Telefunkena musi brzmieć diametralnie inaczej niż 801S. Używałem przez kilka lat wzmacniacza ze sterującymi ECC81 i w tamtej aplikacji lampy ECC801S Telefunkena grały bajecznie ciepło i gęsto. Przeciwieństwem były Siemensy, które były jasne, rozdzielcze i raczej chłodne.

Tomku, to nie jest tak, że ECC803S nie zagrał ciepło. Ona była bardzo ok, pod względem barwy, na pewno nie jest to lampa grająca chłodno. To jest taka neutralność po cieplejszej stronie mocy, ale z pewnością nie nazwałbym tego grania gęstym.

W porównaniu Tesla jest cieplejszą i bardziej nasyconą lampą, ale już bez tej rozdzielczości.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

W porównaniu Tesla jest cieplejszą i bardziej nasyconą lampą, ale już bez tej rozdzielczości.

To tu chyba mamy pewne podobieństwo. ECC801S gra fenomenalnie gęsto i kremowo, aczkolwiek faktycznie rozdzielczość nie jest jej największą zaletą;-) Przy czym Jarek określił 803S jako mało muzykalny, a ja takowego samego określenia w stosunku do 801S nie użyłbym.

To tu chyba mamy pewne podobieństwo. ECC801S gra fenomenalnie gęsto i kremowo, aczkolwiek faktycznie rozdzielczość nie jest jej największą zaletą;-) Przy czym Jarek określił 803S jako mało muzykalny, a ja takowego samego określenia w stosunku do 801S nie użyłbym.

Tomek Telefunken ECC803S to fenomenalna rozdzielczosc bez wystrzegać , przestrzeń, powietrze i holografia jednak przy dłuższym słuchaniu ta lampa gra jak dla mnie zbyt technicznie dlatego napisałem , że brak w niej muzykalnosci.

Trudno jest to opisać , trzeba by było posłuchać samemu.

Mnie bardziej do gustu przypadł np. Raytheon, którego również Przemkowi wysłałem na testy ale jak na razie nie wypowiedział się na ten temat.

Przemek próbowałeś tych Schoberów ?

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Tomek Telefunken ECC803S to fenomenalna rozdzielczosc bez wystrzegać , przestrzeń, powietrze i holografia jednak przy dłuższym słuchaniu ta lampa gra jak dla mnie zbyt technicznie dlatego napisałem , że brak w niej muzykalnosci.

Jarek, czyli zobacz, całkowite przeciwieństwo ECC801S tej samej marki. Ciekawe, z czego to wynika?

Przemek te Raytheony to u mnie świetnie wypadły w pre.

Do dac-a raczej się nie nadają.

P.S.

Sorry za błędy, piszę na nizbędniku gimnazjalisty.

Skoro już wątek ten stał się miejscem wynurzeń na temat lamp, to dwa słowa o chyba największej legendzie, czyli Telefunkenie ECC803S.

Miałem okazję pobawić się ostatnio czterema sztukami tych lamp, więc poniżej kilka spostrzeżeń dla potomnych:

1. Lampki te są bardzo specyficzne w brzmieniu, tzn. tak jak Telefunken ECC803S nie gra żadna inna lampa, a przerzuciłem tych 83 trochę. Jak wkładamy różne lampy ECC83 to dostajemy jakąś tam zmianę brzmienia, czasem większą, czasm mniejszą. Przy ECC803S mamy jednoznaczny charakter brzmienia. To są lampki typu love or hate.

2. Chcarakter brzmienia to przede wszystkim klarowność, czytelność, artykulacja. Wszystko słychać bardzo dokładnie, każdy pojedynczy dźwięk, ale tym razem bez żadnych wyostrzeń, nienaturalności. Ta lampa jest w całym paśmie bardzo zrównoważona i jednocześnie bardzo naturalna.

To co zwróciło moją uwagę to rozdzielczość na basie - rzecz rzadko spotykana. W większości na basie jest jedna wielka klucha i plama. Tutaj kontrabasy wiolonczele i inne instrumenty operujące w niższych rejestrach - każdy ma swoją przestrzeń. Coś fantastycznego. Dalej przy słuchaniu tej lampki odniosłem wrażenie, że przekaz był dość muzykalny, niezwykle wciągający i angażujący - pierwszy raz miałem takie wrażenie przy Telefunkenie. Po kilku godzinach jednak ten typ grania trochę mnie zmęczył. To zaangażowanie w przekaz to jest takie przykucie do fotela i słuchanie ile to jeszcze rzeczy dzieje się w znanym nam nagraniu. Po pewnym czasie jednak wydało mi się to męczące. Lampa jest fascynująca, ale nie wiem jak by to było w dłuższym okresie.

3. Kolejna rzecz - ponieważ miałem dwie pary mogłem je wypróbować w różnych miejscach i tutaj zaskoczenie! Jedna para lamp w zupełności wystarczy! U mnie dodanie w kolejnym miejscu następnych Telefunkenów nie poprawiało brzmienia, a wręcz mu szkodziło.

Lampka doskonale sprawdzała się, im bliżej źródła była stosowana. U mnie np. dodanie kolejnej pary w monoblokach było kontrproduktywne. W ogóle w monoblokach ta lampa mi się nie podobała.

4. Lampa ta na tyle narzuca swój charakter, że zastosowanie nawet jednej lampy lub pary w torze w zupełności wystarcza dla czerpania korzyści z jej sygnatury.

5. I ostatnia legenda - ponieważ mam kilka sztuk Tesli E83CC, które są okrzyknięte wierną kopią Telefunkena ECC803S mogłem je porównać konstrukcyjnie i brzmieniowo. Konstrukcyjnie są niewielkie różnice, a brzmieniowo nie jest prawdą, że Tesla brzmi tak samo. To jest również bardzo dobra lampa, ale Tesla nie ma aż takiej czytelności, holografii i rozdzielczości basu jak Telefunken. Jest bardziej okrągła, cieplejsza, pełniejsza i.... przyjemniejsza w odbiorze.

6. U mnie najlepsze efekty dawał mix lamp, a w szczególności mix lamp Tesli i Telefunkena. Gdy chciałem docieplić brzmienie przesuwałem Teslę do przodu w kierunku źródła, gdy chciałem więcej analityczności robiłem to samo z Telefunkenem. Ogólnie fantastyczna lampa, tylko trzeba ją stosować z umiarem.

..Przemek świetny opis...

co myslisz o wstawieniu tych lamp do i88.....z Harbethami to mogło by fajnie zadziałać...tak se gdybam...

Proponowałbym najpierw zobaczyć jak zagra I88 z Harbetami na stockowych lampach, ponieważ I88 ma pewne cechy dźwięku TFK "wbudowane" w swoją naturę. Czy warto zastosować w niej TFK to trzeba będzie ocenić empirycznie. Daj znać jak będziesz odbierał wzmacniacz to mogę Ci pożyczyć jakieś lampy na próby.

• 3 tygodnie później...

Na wystawie w Tokyo wystawiali Metronome Technologie Kalista Ultimate Signature digital ($50k) ( o jaki DAC i naped chodzi konkretnie bo sie pogubilem jesli moze ktos wyjasnic) Z najnowszymi Magico oraz z Pass Labs XA160.8

Wnioski recenzenta :

Overall, the sound was wide open and non-analytical, yet highly articulate. Indeed, JM said she’d never heard digital sound more musical.

Wystawe jednak wg recenzentow wygral system zlozony z gramofonu analogowego:

Best Sound of Show (price no object): A tie between the Avantgarde Trio/Basshorn driven and sourced by Esoteric electronics, and the Vivid Giya B1 Decade driven by Einstein electronics and sourced by TechDas.

zrodlo:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

p.s. Czekamy na obiecane rozbierane zdjecia C8+ i zasilacza...czuje w plecach ze sie juz nie doczekamy ;)

Pozdr Stasiop

A tutaj cos troche w temacie Magico, Metronome i Pass

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ze specjalną dedykacją dla Stanisława fotki zasilaczy C8+ i Calypso Reference ;)

P.S.

Nie wiem dlaczego jakość zdjęć ładowanych na stronę AS jest taka nędzna?

eee...to na pewno do d....bo dużo niebieskiego, a niebieski kolor jest zaliczany do barw chłodnych, czyli sprzęt musi grać chłodno, pewnie brakuje mu ciepła i soczystości.... :-))

eee...to na pewno do d....bo dużo niebieskiego, a niebieski kolor jest zaliczany do barw chłodnych, czyli sprzęt musi grać chłodno, pewnie brakuje mu ciepła i soczystości.... :-))

Ja nie narzekam bo do odsłuchu zakładam ciepłe wełniane skarpety i czapkę z pomponem ;)

Nie wiem dlaczego jakość zdjęć ładowanych na stronę AS jest taka nędzna?

Bo audiostereo kompresuje wszystko. Najlepiej wklejac po kawalku tak jak prosilem, podzielic urzadzenie na szesc klatek i po kolei uploadowac.

Beda jeszcze zdjecia DAC-a? ;)

Wielkie dzieki i tak za to co jest!

Nie lubię tych niebieskich trafolków, są wyżyłowane na maxa i grzeją się jak fix!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bo audiostereo kompresuje wszystko. Najlepiej wklejac po kawalku tak jak prosilem, podzielic urzadzenie na szesc klatek i po kolei uploadowac.

Beda jeszcze zdjecia DAC-a? ;)

Wielkie dzieki i tak za to co jest!

Ale o Dac-u nic nie mówiliście więc nie zrobiłem.

W poniedziałek będę znowu zmieniał bezpieczniki w zasilaczach to wtedy postaram się zrobić zdjęcie flaków dac-a.

P.S.

Dzisiaj zmieniliśmy w zasilaczach bezpieczniki Verictum na HiFi Tuning (srebro/złoto) i było lepeij niż na samych Verictum ale ...

Następnie zmieniliśmy na kombinację po jednym bezpieczniku Verictum i po jednym HiFi Tuning Supreme ( miedziany ) do każdego zasilacza i to jest chyba najlepszy dźwięk jaki udało mi się wycisnąć.

Chociaż aby być pewnym posłucham na takim set up -ie do poniedziałku i wsadzę ponownie same bezpieczniki HiFi Tuning ( srebro/złoto) dla porównania.

Wydaje mi się jednak ,że te bezpieczniki (srebro/złoto) trochę rozmiękczają dźwięk i tną nieco detale.

Trzeba posłuchać dłużej aby mieć pewność.

Ale o Dac-u nic nie mówiliście więc nie zrobiłem.

W poniedziałek będę znowu zmieniał bezpieczniki w zasilaczach to wtedy postaram się zrobić zdjęcie flaków dac-a.

Dyskusja wlasnie wyszla od DAC-a ze te zdjecia nam zrobisz. Ale skoro rozkrecasz no to czekamy w takim razie na DAC-a. :)

Dzisiaj zmieniliśmy w zasilaczach bezpieczniki

Moim zdaniem tutaj zasilacz jest na tyle przemyslany ze juz szkoda kasy na dobre bezpieczniki, roznice beda minimalne.

Moim zdaniem tutaj zasilacz jest na tyle przemyslany ze juz szkoda kasy na dobre bezpieczniki, roznice beda minimalne.

Byś się zdziwił jakie są różnice pomiędzy tymi bezpiecznikami ;)

Sam jestem zaskoczony a wiesz ,że ja raczej to sceptycznie podchodzę to takich rzeczy.

Ja nie narzekam bo do odsłuchu zakładam ciepłe wełniane skarpety i czapkę z pomponem ;)

Ja bym może jednak biorąc pod uwagę to i owo zmienił tą czapkę na berecik z antenką :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.