Skocz do zawartości
IGNORED

Jakiego programu do odtwarzania używacie

5z0p3n

Rekomendowane odpowiedzi

Ja używam Pure Playera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

opis tu:

Ukryta Zawartość

Polecam spróbować, darmowy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba nic nie przebije swoją "lekkością" w działaniu Winampa ;)

Wierz mi, ze po zainstalowaniu JRiver nawet razu nie odpaliłem już Winampa bo okazał się tandetny i dużo gorszy jakościowo.

Wierz mi, ze po zainstalowaniu JRiver nawet razu nie odpaliłem już Winampa bo okazał się tandetny i dużo gorszy jakościowo.

jestem tego samego zdania. Jriver w trybie WASAPI Exclusive zostawia w tyle większość playerów. Choć nie ma jakiś wielkich różnic, to jednak są na tyle, aby nie wracać do poprzednich.

• 3 tygodnie później...

Nie znalazłem niczego lepszego od Jriver'a jeśli chodzi o dźwięk. Być może są takie programy.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Nie znalazłem niczego lepszego od Jriver'a jeśli chodzi o dźwięk. Być może są takie programy.

Oczywiście szukałeś tylko windowsie.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

A jakie jeszcze polecasz opcje?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Po prostu komputer za 50 zł z voyage mpd plus mpd plus NAS. Cicho, nic nie szumi, dysk działa w innym pokoju. Muzyką sterujesz z innego komputera, iphone'a, androida itd. Programów do sterowania mpd jest od groma. Nie musisz się martwić tymi windowsowymi problemami, bo mpd w tej konfiguracji jest bardzo bitperfect. MPD wysyła sygnał bezpośrednio na kartę i po drodze nie ma żadnych pluginów, mikserów itd.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Po prostu komputer za 50 zł z voyage mpd plus mpd plus NAS. Cicho, nic nie szumi, dysk działa w innym pokoju. Muzyką sterujesz z innego komputera, iphone'a, androida itd. Programów do sterowania mpd jest od groma. Nie musisz się martwić tymi windowsowymi problemami, bo mpd w tej konfiguracji jest bardzo bitperfect. MPD wysyła sygnał bezpośrednio na kartę i po drodze nie ma żadnych pluginów, mikserów itd.

SBT na linuxie jest bitperfekt i gra - nawet z EDO - gorzej niż windowsowy laptop z JRiverem i KS. Skąd pewność, że mpd zagra lepiej?

Ale porównujesz teraz wyjście cyfrowe w SBT i swoim komputerze? SBT to squeezebox?

SBT na linuxie jest bitperfekt i gra - nawet z EDO - gorzej niż windowsowy laptop z JRiverem i KS.

Mam inne zdanie. Z czym i w jakiej konfiguracji SBT jest gorszy od kompa z JRiverem ?

Ale porównujesz teraz wyjście cyfrowe w SBT i swoim komputerze? SBT to squeezebox?

Tak, squeezebox. EDO wyłącza całą analogówkę, pozostają tylko wyjścia cyfrowe (USB i Coax). Mam wymieniony dla pewności zasilacz na Tomanka, żeby pominąć wpływ zasilacza impulsowego. Sygnał wysyłany jest na konwerter Audio-Gd DI-V3 a później na DAC oparty na AD1865. Laptop nie muli i dźwięk ma lepszą rozdzielczość. Ale to oczywiście moje wrażenia i opinie :-)

Do obu urządzeń podłączasz ten sam konwerter usb-spdif?

Ale my tutaj o programach do odtwarzania, a nie o platwormach sprzętowych,

No jeśli chcesz sobie debiana na komputerze biurkowym zainstalować to fajnie. Jestem za.

@Yodzislaw

No jeśli chcesz sobie debiana na komputerze biurkowym zainstalować to fajnie. Jestem za.

@ktm777

Jeśli to jest ten konwerter to nie potrafię ci niestety pomóc. MPD do dekodowania flac, używa przede wszystkim biblioteki libflac. Inne programy podobnie. FFMPEG też w sumie używa libflac. Wszystkie programy pod linuksem używają standardowego wyjścia do alsa. W systemie można wyłączyć wszystkie mixery i pierdoły a program wysyła dźwięk bezpośrednio na sprzęt jaki przedstawia mu jądro.

Uważasz, że dwa urządzenia które podają na konwerter sygnał bitperfect grają różnie. Po pierwsze: skąd wiesz, że są bitperfect i po drugie robiłeś sobie ślepą próbę?

Po pierwsze: skąd wiesz, że są bitperfect i po drugie robiłeś sobie ślepą próbę?

Po pierwsze, wiem :-) po drugie często słucham w nocy, to też się liczy? :-)))

Oczywiście, SBT po wyłączeniu regulacji głośności jest bitperfect, JRiver podobnie. Robiono próby z sygnałem podawanym na dekoder DTS (?) i wszystko było ok..

Nie chcę wywoływać żadnej wojenki, koledzy mają podejście inżynierskie, ja jakieś tam wykształcenie elektroniczne w prehistorii zaliczyłem :-), ale w audio staram się bardziej polegać na tym co słyszę niż na teorii. Oczywiście, każdy z nas ma inną percepcję dźwięku i upodobania, więć nie mam zamiaru nikogo nawracać. Po prostu mi bardziej odpowiada dźwięk z windowsowego JRivera (z Foobarem nie jest już tak dobrze) niż z linuxowego SBT. U innych może być okładnie odwrotnie.

A na sbt idzie zainstalować normalny Linux jak debian czy voyagempd?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

A na sbt idzie zainstalować normalny Linux jak debian czy voyagempd?

Nie sądzę. To bardzo ograniczone urządzenie. Choć nie wykluczam, że jakiś hack byłby możliwy.

debian, alsa,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Ukryta Zawartość

Ale trochę brakuję mi foobara.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

• 2 tygodnie później...

Foobar odpadł przy porownaniach z monkey audio i jriver, zdecydowaly walory dzwiekowe po pierwsze,

przekonuje sie powoli do jriver ze wzgledu na zdalne funkcje sterowania za pomoca tabletu, z widokiem okladek albumow itp, wada to kulejace funkcje wyboru wedlug wykonawcy, gatunku, kompozytora itp, mam nadzieje, ze to kiedys poprawia. Kolejny atut jriver to odtwrzanie wszelkich formatow wizji z dzwiekiem, katalogowanie zasobow (glownie koncertowych) z wyborem okladek. Foobara trzymam ze wzgledu na przydatne funkcje konwersji z do innych formatow.

Monkey audio gra naprawde dobrze, nie wiem, mam wrazenie, ze lepiej od jriver, jednoznacznie nie da sie stwierdzic.

Porownywalem tez sterowniki: asio jplay, natywny ster asio z kowertera bada usb, kernel streaming, wasapi.

Jplay robil niewielka roznice w foobar, ale w programach monkey audio i jriver nie potrafie rozroznic jplay z kernel streaming. Przy kernel streaming w jriver mozna w opcjach sterownika ustawic wyjscie 24bit, w opcjach jriver ustawiam odtwarzanie z ram. Nie odtwarzam gestych formatow, nie pozwala na to moj nosdac. Odtwarzanie na sterowniku jplay rozni sie tym, ze jest lekka przerwa przy starcie utworu, mozna to porownac do muzycznego oddechu, jplay laduje przez moment utwor do pamieci ram i to wszystko, gra tak samo dobrze, nie lepiej niz sterownik natywny z konwertera usb.

Wasapi z konwerterem bada tez dziala b.dobrze,rowniez pozwala wymusic rozdzielczosc 24bit, dac dziala, ale w sumie czy to przynosi wymierny efekt .. to w koncu nosdac;) W ustawieniach sterownika natywnego asio i jplay w jriver nie mam opcji ustawienia rozdzielczosci na 24bit.

Foobar odpadł przy porownaniach z monkey audio i jriver, zdecydowaly walory dzwiekowe po pierwsze,

przekonuje sie powoli do jriver ze wzgledu na zdalne funkcje sterowania za pomoca tabletu, z widokiem okladek albumow itp, wada to kulejace funkcje wyboru wedlug wykonawcy, gatunku, kompozytora itp, mam nadzieje, ze to kiedys poprawia. Kolejny atut jriver to odtwrzanie wszelkich formatow wizji z dzwiekiem, katalogowanie zasobow (glownie koncertowych) z wyborem okladek. Foobara trzymam ze wzgledu na przydatne funkcje konwersji z do innych formatow.

Monkey audio gra naprawde dobrze, nie wiem, mam wrazenie, ze lepiej od jriver, jednoznacznie nie da sie stwierdzic.

Porownywalem tez sterowniki: asio jplay, natywny ster asio z kowertera bada usb, kernel streaming, wasapi.

Jplay robil niewielka roznice w foobar, ale w programach monkey audio i jriver nie potrafie rozroznic jplay z kernel streaming. Przy kernel streaming w jriver mozna w opcjach sterownika ustawic wyjscie 24bit, w opcjach jriver ustawiam odtwarzanie z ram. Nie odtwarzam gestych formatow, nie pozwala na to moj nosdac. Odtwarzanie na sterowniku jplay rozni sie tym, ze jest lekka przerwa przy starcie utworu, mozna to porownac do muzycznego oddechu, jplay laduje przez moment utwor do pamieci ram i to wszystko, gra tak samo dobrze, nie lepiej niz sterownik natywny z konwertera usb.

Wasapi z konwerterem bada tez dziala b.dobrze,rowniez pozwala wymusic rozdzielczosc 24bit, dac dziala, ale w sumie czy to przynosi wymierny efekt .. to w koncu nosdac;) W ustawieniach sterownika natywnego asio i jplay w jriver nie mam opcji ustawienia rozdzielczosci na 24bit.

A po co to ustawiać? Przecież ilośc butów zależy od odtwarzanego pliku.

..czytalem gdzies w wypowiedziach elberotha, ze przy odtwarzaniu ilosc bitow moze byc nawet mniejsza od 16, nie do konca jest to zalezne od plikow, odtwarzacze maja na to wplyw, wiec lepiej ustawic.

..czytalem gdzies w wypowiedziach elberotha, ze przy odtwarzaniu ilosc bitow moze byc nawet mniejsza od 16, nie do konca jest to zalezne od plikow, odtwarzacze maja na to wplyw, wiec lepiej ustawic.

I potem sobie dzielnie przestawiasz. Co do twojego autorytetu to radziłbym jednak poczytać jak zbudowany jest flac i wav. Ale to może być trudne. Trzeba myśleć.

Jakie potem?

Potem wlaczam i gra, niczego nie trzeba przestawiac.

Draznia cie opinie osob ktore posiadaja autorytet, sprawdzales jak to dziala?

Uwazasz, ze elberoth nie wie o czym pisze, bez sensu?

Tutaj jest miejsce zeby wyjasnic o co chodzi.

Nie wiem z czego miałby wynikać jego autorytet w pcaudio. Jak powołujesz się na autorytet to albo jest to autorytet dla twojego interlokutora albo umiesz to uzasadnić. Wykonajmy tzw. ręczną symulację.

Masz dwa pliki 16/44.1 i 24/96. Co chcesz ustawiać?

Zgodnie z zasadą bitperfect wynikiem odtwarzania pliku 16/44.1 jest strumień pcm 16/44.1

a pliku 24/96 -- strumień 24/96.

Co i po chcesz ustawiać?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.