Skocz do zawartości
IGNORED

Nie działają dolne głośniki

Detektyw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam kolumny Pioneer CS-656. Mój amplituner to Pioneer VSX-407 RDS. Mam taki problem, że dwa górne głośniki małe grają tak jak dawniej, a w obydwu kolumnach nie dają dźwięku te większe, dolne. Nie znam się na tym sprzęcie. Problem wystąpił po tym jak przeniosłem cały sprzęt do pokoju obok.

Czego to może byc przyczyna ? Da się to łatwo naprawić ? Prosze o pomoc

No nie ruszają się a dźwiek jest pusty, tzn. nie słychać niskich tonów. Jest pojedyncze wejście. Nie robiłem imprezy. Przenosiłem je już kilka razy. Jedyną rzecza o której zapomniałem to wylączyć wzmacniacz przed odłączeniem go od prądu, ale zdałem sobie z tego sprawe dokladnie w momencie kiedy wyciągnąłem wtyczkę z ganiazdka. Inne głośniki na tym wzmacniaczu grają dobrze.

W takim razie trzeba rozkrecic, możesz spróbować podlaczyc baterie 1,5V bezpośrednio do glosnika niskotonowego i zobaczysz czy działa oczywiście jeśli nie masz miernika.Jesli dziala to trzeba szukac przerwy miedzy terminalami a zwrotnicą. Ale to i tak dziwna sprawa by padły dwa za jednym razem.

Podłączyłem właśnie baterię. Głosnik szumiał jak stykałem przewód, ale reakcja była i membrana się cofała. Jak jest podpięcie kabli to ida one do takiego urzadzenia, z którego idą przewody do każdego głosnika. W obydwu głosnikach z tego urządzenia odpadły takie jakby zielone zwojnice. Są tez pomarańczowe, ale te są na swoim miejscu. Akurat nie mam możliwości wrzucenia zdjęć. Jeśli byłyby potrzebne to wrzucę potem.

Fachowo nazywa się to chyba cewką zwrotnicy głośnikowej.

3575254800_1340559849.jpg

Na zdjęciu te z napisem JANBO SYSTEM. W obydwu głośnikach to odpadło z tym, że mam dwie cewki w takich samych wielkościach, oznaczone kolorami, zielonym i pomarańczowym. W obydwu głośnikach odpadły tylko

zielone. Nie mam możliwości zrobienia teraz zdjęć ale jak na prawdę będą potrzebne to się postaram.

Zdaje się że ta przerwa jest właśnie na tych cewkach kóre filtrują głośnik niskotonowy.Musiala nastapic przerwa na uzwojeniu cos się moglo rozlutowac .Cewki sa podłączone najpewniej szeregowo czyli jest to powodem że glosniki basowe nie graja.

Jeśli umiesz i połączysz tak samo, jak było, nie ma sensu kupowanie. Lepiej nie żałować cyny; byle nie przesadzić.

Trzeba by się tylko zastanowić nad przyczyną takiej awarii. Żeby nie było jak z Pabialginą na ząb - ból zmniejszy, ale przyczyny nie usunie.

Może było źle polutowane od początku, ale dlaczego w obu ?

Może zwyczajnie upadły Ci przy przenoszeniu, albo uderzyłeś o coś...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Nic nie uderzyłem. Po prostu nie mam pojęcia jak to był zrobione. Nie było widac, żeby ktoś już to lutował. Czy od jakości zwrotnic zależy też jakoś dźwięku ? Okej. Polutuje i dam znać czy działa.

Jakość dźwięku zależy od: samych głośników i ich konstrukcji i materiału wykonania, obudowy, jej wielkości, strojenia kolumny ( np. basreflex ), wytłumienia, precyzji zwrotnicy, jej elementów i sposobu montażu, okablowania, położenia wzajemnego głośników itd itp.

Jest sporo na forum w tych tematach; wystarczy poszperać...ale to wszystko dotyczy raczej ćwiczeń dla zaawansowanych, bo jest to przynajmniej początkowo dość trudna tematyka. Spróbować zawsze można...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przylutowałem te zielone zwojnice ale nie wiem czy te głośniki teraz grają z pełną mocą na razie zostawie.

Jezeli chciałbym wstawić nowe zwrotnice to jakie będą pasowały do tego modelu. Zwykłe 120W i 8Ohm ?

Zwrotnice powinny pod zaprojektowane pod konkretne glosniki, w konkretnych obudowach.

To co masz teraz to zwrotnica "uniwersalna" chociaz tak naprawde to cos takiego nie istnieje i ejst produkowane tylko by naciagac ludzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.