Skocz do zawartości
IGNORED

Zróbmy dedykowany zasilacz do konwertera USB/SPDIF JarkaC

Pygar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich Zainteresowanych

Szukam najlepszego rozwiązania dla zasilania konwertera USB/SPDIF z separacją galwaniczną w wykonaniu JarkaC.

Proszę o umieszczanie linków do gotowych rozwiązań oraz umieszczanie własnych projektów gotowego zasilacza.

Zakres napięć jeśli się nie mylę z przedziału 5-9V około 50mA.

Tu moja prośba do Was o ustalenie optymalnej wartości dla najlepszego działania konwertera.

Piszcie o Waszych doświadczeniach, odsłuchach i "przerobionych" konfiguracjach zasilania.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Liczę na merytoryczną dyskusję .

IMHO najlepszy prąd to ten z akumulatora.

Jeśli inni mają podobne doświadczenia to proponuję prowadzenie dyskusji dwutorowo : a) zasilacz, b) akumulator

Jedni wolą coś "bezobsługowego" drudzy muszą pamiętać o ładowaniu baterii, bo co robisz w przypadku gdy się rozładuje ?

Myślę, że zakup akumulatora i prostownika do jego ładowania będzie dużo tańszy niż dobry zasilacz. Minusem oczywiście będzie to, że raz w miesiącu trzeba go podłączyć na noc do ładowania.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Jedni wolą coś "bezobsługowego" drudzy muszą pamiętać o ładowaniu baterii, bo co robisz w przypadku gdy się rozładuje ?

Przecież są akumulatory bezobsługowe;] A w przypadku rozładowania akumulatora rozwiązanie jest szokujące - trzeba go naładować...

Na początku wątku prosiłem o merytoryczność wypowiedzi, a nie " g..... Polaków rozmowy".

Jeśli ktoś używa / zna konkretne rozwiązanie, to proszę dodawać linki, schematy, zdjęcia, aukcje itd.

Np. coś takiego tylko na dużo wyższym poziomie jakościowym :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Według mnie sens ma rozwiązanie kompleksowe zamknięte w bezpiecznej obudowie, które może bez obaw leżeć na dywanie, podłodze, meblach i nie będzie zagrażać dzieciom, domowym zwierzętom, a przede wszystkim nie uszkodzi niczego termicznie.

A jeśli bateria to też, "komplet" z funkcją doładowania podczas pracy, informacją o rozładowaniu baterii, przełącznikiem trybu pracy (bateria, bateria + ładowanie) itd.

Pełny profesjonalizm tak by Żony były szczęśliwe, a nie goła płytka wisząca na drucikach lub coś w tym stylu.

Szukając informacji o różnych rozwiązaniach trafiłem na takie podsumowanie, dzięki któremu można trafniej wytypować potencjalnych bohaterów przyszłego zasilacza.

W trakcie lektury innych wątków związanych z tematem, natrafiłem na wpis kolegi Rayfe z przykładem kompletnego zasilania bateryjnego.

Regulowany:

Ukryta Zawartość

Stały, na 12V:

Ukryta Zawartość

W obu przykładach potrzebna będzie przejściówka zasilania 230V na wersję europejską.

Czekamy na Wasze propozycje.

post-45609-0-24148400-1373113185_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o wybaczenie.

Jeszcze nie poznałem prawideł eleganckiego postowania ale będę starał się o tym pamiętać.

Proszę o wybaczenie.

Jeszcze nie poznałem prawideł eleganckiego postowania ale będę starał się o tym pamiętać.

Poprawiam się.

Zacytowane informacje pochodzą z wątku :

"Zasilacz liniowy stabilizowany do daca/konwertera"

Ukryta Zawartość

a dokładnie z wpisów:

nr #13 - kolega Rayfe (linki do aukcji ebay )

nr #15 - kolega Muzg ( tabela ze stabilizatorami )

Czy tak jest dobrze ?

Znalazłem coś podobnego (5V i 12V) z informacją o stanie naładowania w postaci 4 diod led.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to takie trudne zrobić układ, który będzie ładował aku automatycznie w czasie nie używania?

Mam konwerter Jarka. Na początek polecam prosty test. Stabilizacja na 7805, a nawet zasilanie z usb vs akumulator, sziga, czy cokolwiek innego wypasionego. Ja różnicy nie słyszę. :)

Na eBay jest sporo tego typu urządzeń. Można znaleźć nawet ładne i estetyczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wątek bez sensu. Stosowanie jakichś cudownych zasilaczy do tego układu niczego nie zmieni.

Tak jak niczego nie daje to co napisałeś bo to tylko kolejne stwierdzenie niczym nie poparte.

Czyli masz całkowita rację. "Wątek bez sensu"

Tak jak niczego nie daje to co napisałeś bo to tylko kolejne stwierdzenie niczym nie poparte.

Myślałem że nie trzeba pisać o tym że konwerter cyfra-cyfra niczego w brzmieniu nie zmienia, bo jest to oczywiste. A to co napisałem daje tyle że oszczędza czas i pieniądze ludzi którzy chcą beza sensu kombinować z zasilaczem.

Na samym początku prosiłem o informację, czy i jak wpływa na pracę konwertera wysokość napięcia.

Czyli przy jakiej wartości konwerter będzie miał najbardziej komfortowe warunki pracy ?

Najbardziej zależy mi na opinii doświadczonych forumowiczów, a komentarze w stylu że " to nic nie da / nie zmieni " proszę zachować dla siebie i nie zaśmiecać wątku.

A co to jest doświadczony forumowicz? Podpiąłem zewnętrzny zasilacz (taki o jakim pisałem wcześniej) i nie usłyszałem różnicy między nim a zasilaniem z usb. To chyba jest jakieś doświadczenie nie? :)

A to takie trudne zrobić układ, który będzie ładował aku automatycznie w czasie nie używania?

Proszę pamiętaj, że nie wszyscy na tym forum umieją i wiedzą jak zrobić np. zasilacz itd. i byłoby bardzo miło gdybyś ze swojej strony umieścił przykład takiego rozwiązania o którym wspominasz.

Założyłem ten temat, żeby użytkownicy którzy słyszą różnicę mogli pomóc w wyborze optymalnego zasilania, wymienili się doświadczeniami, opisali swoje wrażenia itd.

Po co odkrywać Amerykę ?

Nie każdy ma w domu duży wybór różnych wersji zasilaczy by móc samodzielnie się o tym przekonać, a Ci co mają i używają konwerter JarkaC mogą chyba napisać do jakich doszli wniosków po wypróbowaniu konkretnych przykładów źródeł zasilania.

Pozdrawiam

Pygar

P.s.

Dla przypomnienia tematu - sprawa dotyczy konwertera z izolacją galwaniczną !!!

Dlatego proszę nie pisać, że nie potrzeba zasilacza i można zasilić z portu USB itd.

Myślałem że nie trzeba pisać o tym że konwerter cyfra-cyfra niczego w brzmieniu nie zmienia, bo jest to oczywiste. A to co napisałem daje tyle że oszczędza czas i pieniądze ludzi którzy chcą beza sensu kombinować z zasilaczem.

Z tej wypowiedzi wnioskuję, ze długa droga przed Tobą i nie mam zamiaru tego aspektu w tym temacie rozwijać bo autor tematu wyraźnie sobie tego nie życzy.

@ Pygar

Odnoszę wrażenie, że oczekujesz gotowych rozwiązań i dyskusji miedzy tymi, którzy przećwiczyli różne sposoby zasilania, a to może być trudne i długo by pisać dlaczego tak jest.

Zadam wpierw Tobie pytanie i oczekuję szczerej odpowiedzi.

Czy zrobiłeś w tym temacie, czyli zasilania konwertera cokolwiek? Czyli czy sprawdziłeś sens skupiania się na zasilaniu konwertera na własnej osobie?

A co to jest doświadczony forumowicz? Podpiąłem zewnętrzny zasilacz (taki o jakim pisałem wcześniej) i nie usłyszałem różnicy między nim a zasilaniem z usb. To chyba jest jakieś doświadczenie nie? :)

Dla mnie doświadczony forumowicz to jest ten, co "przerobił" większość najbardziej znanych projektów zasilaczy na tym forum, zna i rozumie zasady ich działania oraz ma w pamięci plusy i minusy konkretnych konstrukcji, a w oparciu o tę wiedzę potrafi dopasować najbardziej optymalny wariant do zastosowania w konkretnym przykładzie.

Z tej wypowiedzi wnioskuję, ze długa droga przed Tobą i nie mam zamiaru tego aspektu w tym temacie rozwijać bo autor tematu wyraźnie sobie tego nie życzy.

@ Pygar

Odnoszę wrażenie, że oczekujesz gotowych rozwiązań i dyskusji miedzy tymi, którzy przećwiczyli różne sposoby zasilania, a to może być trudne i długo by pisać dlaczego tak jest.

Zadam wpierw Tobie pytanie i oczekuję szczerej odpowiedzi.

Czy zrobiłeś w tym temacie, czyli zasilania konwertera cokolwiek? Czyli czy sprawdziłeś sens skupiania się na zasilaniu konwertera na własnej osobie?

Nie nie sprawdziłem.

W przypadku braku komplikacji w trzeciej dekadzie lipca powinienem otrzymać swój egzemplarz konwertera i zawczasu chciałbym być "przygotowany" w temacie jego zasilania.

Dlatego proszę tych co już go mają o podzielenie się swoją wiedzą i doświadczeniem, bym nie błądził, tracąc czas i pieniądze na coś z czego nie będę później zadowolony.

Henryku jeśli jest to jakiś problem, by wypowiadać się na forum w tej kwestii, to proszę o informacje na PW, obiecuję dyskrecję.

Idąc tym tokiem myślenia wymiana zasilacza w komputerze też powinna zmienić dźwięk.

Czytając wiele wątków na tym forum spotkałem się kilkukrotnie z informacją od osób które wymieniły zasilacz na markowy, że słyszą poprawę.

Jak jesteś zainteresowany to poszukaj w tematach PC Audio i pokrewnych.

Henryku jeśli jest to jakiś problem, by wypowiadać się na forum w tej kwestii, to proszę o informacje na PW, obiecuję dyskrecję.

Źle mnie zrozumiałeś.

Nie mam oporów pisania na forum i PW jest nie potrzebne, jedynie wspomniałem, że o dyskusję z konkretami może być trudno. Praktycznie dyskusje tego typu wymarły i jak wspominałem sprawa jest złożona i długo by trzeba o tym pisać.

Wracając do konwertera.

Czyli nawet jeszcze nie masz konwertera i nie możesz przećwiczyć żadnego wariantu aby mieć świadomość o czym będą pisali ewentualni dyskutanci.

Trochę nietypowa sytuacja.

Napiszę tak. Mam konwerter z poprzedniego zamówienia, nie jest mój ale go używam. Trochę się pobawiłem zasilaniem i słyszę różnice ale z racji tego, że obsługuje pliki tylko do 96kHz głębiej będę badał inne konwertery, więc moja wiedza, doświadczenie jest średnie.

Proponuje na początek proste doświadczenie: jak już będziesz miał konwerter zasil go z USB i porównaj z zasilaniem bateryjnym (kilka baterii R6 i po sprawie albo to co masz pod ręką) co jest tanie i proste. Wówczas będziesz miał pogląd czy warto się głębiej zajmować tematem bo sam zasilacz zewnętrzny lub baterie to nie wszystko.

Proponuje na początek proste doświadczenie: jak już będziesz miał konwerter zasil go z USB i porównaj z zasilaniem bateryjnym (kilka baterii R6 i po sprawie albo to co masz pod ręką) co jest tanie i proste. Wówczas będziesz miał pogląd czy warto się głębiej zajmować tematem bo sam zasilacz zewnętrzny lub baterie to nie wszystko.

Najbardziej zaciekawiło mnie ostatnie zdanie, możesz rozwinąć swą wypowiedź ?

Czy chodzi może o odpowiednie przewody USB, coaxial itd. ?

Nie znam się i dlatego zadaję pytanie :

Czy jest jakaś różnica dla stabilizatorów w konwerterze gdy na wejściu podłączymy 9, a 5V ?

Domyślam się że przy wyższym będą się bardziej nagrzewać, a jak to przekłada się na parametry pracy konwertera ?

Czy w przypadku konwertera z separacją mogę zasilać go z USB ?

> Czy chodzi może o odpowiednie przewody USB, coaxial itd. ?

Trudne pytanie dla mnie. Nie sprawdzałem osobiście.

> Czy jest jakaś różnica dla stabilizatorów w konwerterze gdy na wejściu podłączymy 9, a 5V ?

Też nie sprawdzałem. Zasilam napięciem 7V.

> Czy w przypadku konwertera z separacją mogę zasilać go z USB ?

Zapomniałem, że z separacja galwaniczną konwerter pracuje tylko z zasilaniem zewnętrznym.

Dziękuję za odpowiedzi.

Teraz widzisz, że "coś" muszę mieć, żeby go móc uruchomić.

Mam nadzieję, iż przy tak dużej ilości posiadaczy tego konwertera znajdzie się parę osób które mają wersję z separacja i podzielą się z nami swoim doświadczeniem.

Czy w przypadku konwertera z separacją mogę zasilać go z USB ?

Zrób tak jak pisze kol. Henryk Kwinto. Jeśli nie usłyszysz różnic, wszelkie zabawy tracą sens.

Zresztą w wątku opisałem swoje próby z separacją i bez , Tak samo z zasilaniem na aku , po USB i zasilacz z trafem. Zmiany nie są spektakularne. Na kolumnach trudniejsze do wyłapania niż np na słuchawkach. Pierwszą sprawą wg mnie są właściwe ustawienia softu.

Zrób tak jak pisze kol. Henryk Kwinto. Jeśli nie usłyszysz różnic, wszelkie zabawy tracą sens.

Zresztą w wątku opisałem swoje próby z separacją i bez , Tak samo z zasilaniem na aku , po USB i zasilacz z trafem. Zmiany nie są spektakularne. Na kolumnach trudniejsze do wyłapania niż np na słuchawkach. Pierwszą sprawą wg mnie są właściwe ustawienia softu.

Proszę o link do Twojego wątku oraz przykład optymalnej konfiguracji oprogramowania.

nr #15 - kolega Muzg ( tabela ze stabilizatorami )

Nie, nie jestem autorem przytoczonej tabeli, pochodzi ona ze strony:

Ukryta Zawartość

i moim zdaniem warto się zapoznać z tą stroną.

Ukryta Zawartość

Nie czytałem od połowy tematu bo zaczęła się pyskówka.

Odpowiedz na :

Czyli przy jakiej wartości konwerter będzie miał najbardziej komfortowe warunki pracy ?

info od Jarka "Przy 9V mogą się grzać stabilizatory 3.3V (na stabilizatorach wydzieli się 5.7V *100mA = 0,67W)."

A na pytanie czy mogę zasilić z baterii 4,5v odpowiedział:

"Zastosowane stabilizatory są typu LowDrop i potrzebują na wejściu napięcia o conajmniej 0.3V wyższego niż na wyjściu. Czyli mamy minimalne wymagane napięcie 3.3V +0.3V +0,7V(dioda zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją) = 4.3V. Czyli 4.5V jest na granicy mamy tylko 0.2V zapasu. Można ominąć diodę i wtedy zyskujemy 0.7V lub zmienić ja na Shotkiego i wtedy zyskamy ok 0.3V."

Obecnie korzystam z uniwersalnego zasilacza 1200mA z opcją wyboru 6/7,5/9/12v. Przy 7,5v zasilacz głośno piszczy, więc nastawiłem 6v i jest OK.

Z linków spodobał mi się Joobao, tylko jak go naładować po rozładowaniu?

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Proszę o link do Twojego wątku oraz przykład optymalnej konfiguracji oprogramowania.

Ukryta Zawartość

i parę wpisów poniżej. Chociaż na baterii już nie jadę. Popełniłem zasilanie na zasilaczu TT ( coś w stylu tego co kiedyś oferował kol Pkrecz)

Jeśli chodzi o konfigurację zrób to tak jak w poradniku dostępnym w zakładce "artykuły",poradnik audio PC czy coś w tym stylu. Są dwie części poradnika

Ukryta Zawartość

Nie czytałem od połowy tematu bo zaczęła się pyskówka.

Odpowiedz na :

info od Jarka "Przy 9V mogą się grzać stabilizatory 3.3V (na stabilizatorach wydzieli się 5.7V *100mA = 0,67W)."

A na pytanie czy mogę zasilić z baterii 4,5v odpowiedział:

"Zastosowane stabilizatory są typu LowDrop i potrzebują na wejściu napięcia o conajmniej 0.3V wyższego niż na wyjściu. Czyli mamy minimalne wymagane napięcie 3.3V +0.3V +0,7V(dioda zabezpieczająca przed odwrotną polaryzacją) = 4.3V. Czyli 4.5V jest na granicy mamy tylko 0.2V zapasu. Można ominąć diodę i wtedy zyskujemy 0.7V lub zmienić ja na Shotkiego i wtedy zyskamy ok 0.3V."

Obecnie korzystam z uniwersalnego zasilacza 1200mA z opcją wyboru 6/7,5/9/12v. Przy 7,5v zasilacz głośno piszczy, więc nastawiłem 6v i jest OK.

Wielkie dzięki, o taką wiedzę właśnie mi chodziło.

Pozdrawiam

Pygar

Ukryta Zawartość

i parę wpisów poniżej. Chociaż na baterii już nie jadę. Popełniłem zasilanie na zasilaczu TT ( coś w stylu tego co kiedyś oferował kol Pkrecz)

Jeśli chodzi o konfigurację zrób to tak jak w poradniku dostępnym w zakładce "artykuły",poradnik audio PC czy coś w tym stylu. Są dwie części poradnika

Dziękuję .

Ze zdjęć i opisów na innej aukcji doczytałem, że ładujesz go kablem USB z wejściem na micro USB - coś podobnego do przewodów dodawanych do aparatów fotograficznych i telefonów.

Kupisz ładowarkę na USB z kompletem adapterów i po kłopocie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.