Skocz do zawartości
IGNORED

6ohm czy 8ohm?

Stachu_49899

Rekomendowane odpowiedzi

A tak w ogóle to jaki amplituner chodzi - nowy, używany, jakiś konkretny model? Rozważania nad hipotetycznym amplitunerem raczej do niczego nie prowadzą.

I to jest bardzo dobre pytanie...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Panowie a ja myślę, że te dwa wzmacniacze będą miały tą samą moc (z grubsza). Oczywiście pod warunkiem, że zasilacze będą równe i tranzystory (scalaki) w końcówce będą miały taką samą obciążalność prądową. Mam rację, czy się mylę ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Albo po prostu nie wtrącaj się... Ot, tyle.

Ale ja w żadnym razie Ciebie nie atakowałem, po prostu chciałem jakoś rozładować napięcie, a w zamian za to dostałem prosto w dziób :-) Obiecuję teraz że jeśli ktoś będzie się łupał to będę stał z boku i patrzył na odnoszone rany. I za nic się nie wtrącę :-)

Co do założonego wątku- 6 czy 8 ohm sądzę, że obecnie większość budżetowego i tego droższego sprzętu idzie w uniwersalność, łatwość dostosowania impedancji do słabszego, mniej wymagającego sprzętu. Ma grać bezpiecznie nawet kosztem jakosci. Niestety 6 ohm świadczyć będzie tylko o niedoskonałości produktu i pójściu na łatwiznę.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Gość

(Konto usunięte)

Ale ja w żadnym razie Ciebie nie atakowałem, po prostu chciałem jakoś rozładować napięcie, a w zamian za to dostałem prosto w dziób :-) Obiecuję teraz że jeśli ktoś będzie się łupał to będę stał z boku i patrzył na odnoszone rany. I za nic się nie wtrącę :-)

Jeśli aż tak to odebrałeś, to przepraszam - nie było to moim zamiarem.

Uważam Cię za jednego z rozsądniejszych facetów na tym forum, a co za tym idzie, poważam, na poważnie :)

I wtrącaj się, jak najbardziej, tylko dawaj kuksańca, czy też opatruj rany, obu "zawodnikom" - po równo... ;)

Ale dość tego słodzenia... ;)

Wracając do tematu, to autorowi chyba o te amplitunery chodziło http://www.audiostereo.pl/hk-avr230-czy-hk-avr-139d_104379.html#entry2878633 .

Ale widać, chyba faktycznie ma to w "głębokim poważaniu" - chyba szkoda się dalej tutaj produkować...

<br />Niestety 6 ohm świadczyć będzie tylko o niedoskonałości produktu i pójściu na łatwiznę. <br />
<br />słabszego, mniej wymagającego sprzętu<br />

"sittek" co masz na myśli ?

Moim zdaniem 6 ohm to tylko warunek przy którym producent podaje moc jednego kanału. Najczęściej wykorzystywany marketingowo bo ten sam wzmacniacz przy 8 ohm-ach bedzie miał mniejszą moc (ograniczenie napięciowe - chodzi o zasilanie). Często we wzmacniaczach KD ze względu na zasilanie wielu kanałów z jednego zasilacza stosuje się wyższe napięcia zasilania co owocuje w przypadku ograniczonej wydajności prądowej końcówek problemami z obsługą niskich impedancji obciążenia. Wtedy praca takiego wzmacniacza na 4 ohm-ach jest możliwa, ale moc może okazać się mniejsza niż na 6 ohm-ach co znowu marketingowo jest kiepskie.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

czy też opatruj rany, obu "zawodnikom" - po równo... ;)

OK :-)

"sittek" co masz na myśli ?

To samo co ty, tylko trochę inaczej pisane. W latach 80 czy chyba już 90 o lepszej jakości sprzętu świadczyła możliwość użycia kolumn 4 omowych. Wówczas wzmacniacz był wydajniejszy prądowo i przystosowany był do większych obciążeń. Pakowano większe i wytrzymalsze zasilacze. Gdy pojawiła się opcja 6 ohmów produkowany sprzęt stawał się bardziej uniwersalny ale odbywało się to kosztem jakości dźwięku i użycia mniej wymagających układów.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To samo co ty, tylko trochę inaczej pisane.

70W/6Ohm - 28,9V, 50W/8Ohm - 28,3V - napięcie wyjściowe (teoretyczne RMS), to ten pierwszy (70/6) na 8 ohmach będze miał 52W. Analiza w dół wymaga znajomości zasilacza i jego mocy oraz możliwości prądowych tranzystorów (scalaków) wyjściowych.

6 ohmów to wartość mocno obciążona marketingiem (wyżej wyjaśniałem dlaczego). Oczywiście nie ma w tym nic złego. Moc jest z reguły podana rzetelnie. I jeszcze jedno firmy podają w instrukcjach zawsze moc dla jednego kanału. Napisanie 5x....W mówi nam tylko o tym, że każdy z kanałów tego wzmacniacza ma deklarowaną obciążalność, ale jeżeli obciążymy wszystkie kanały to moc ze względu na spadek napięcia zasilania spadnie (im słabszy zasilacz tym mocniej). Z testów wynika, że te nieco lepsze wzmacniacze (nie te najprostsze) mają deklarowaną moc z instrukcji przy obciążeni dwóch kanałów (moja obserwacja z testów kilku amplitunerów firmy na O..).

Pozdrawiam

Ładnie napisane :-)

Dzięki. Staram się zgłębiać hobby, którym się interesuję. To nic wielkiego wiedza z ogólniaka + trochę logiki (w stosunku do producentów).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.