Skocz do zawartości
IGNORED

Co Lukar i Forumowicze o tym sądzą...

Kondi

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio zastanawiam się gdzie można oddać sprzęt w moim mieście do naprawy. Zapewne wielu z nas ma różnego rodzaju problemy ze swoim systemem audio tak jak ja w chwili obcnej. Sam nie jestem w stanie dokonać naprawy, nawet z pomocą bardziej doświadczonych forumowiczów. A oddać sprzęt często wart kilkaset i węcej zł (o wartosci niematarialnej nie wspominam) w ręce jakiegoś "Ptysia", któremu albo się uda naprawić albo też nie, nie jest sztuką. Co sadzicie o założeniu dwóch dorębnych wątków, w których umieszczalibyśmy adresy serwisów uczciwych, sumiennych , którym zależy na naprawie a nie jedynie zarobku oraz tych nieuczciwych. Można by to nazwać czarna i złota lista. A może Lukar mógłby zrobić takową zakłądkę . Dlatego też taki pomysł chciałbym poddać dyskusji.

• Redaktorzy

również popieram ww inicjatywę. Może wcisnąć dodatkową zakładkę między sklepy i DYI?

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Żły pomysł - kto miałby to przepraszam weryfikować. A co będzie jeżeli będą dwa wpisy że ktoś jest rzetelny i dwa że nie. Ludzie którzy naprawiają swój sprzęt potrafią reagować bardzo emocjonalnie. To jest niezdrowy pomysł, bo materiał ludzki mamy niedoskonały. :D

Przyjmijmy że założe wątek że Stanisław STefan Śrubokręt ze Skarżyska-Kamiennej spaprał mi naprawianego wzmaka, naprawa kosztowała mnie mase pieniędzy, a w dodatku STanisława jest niesympatyczny i jedzie czosnkiem. I co wtedy.

Jaką mamy gwarancje że nie napisałem tego bo czekałem na naprawe o dzień za długo, bo mialem zły humor , bo jestem z natury złośliwy, bo żona (której nie mam :) ) mnie nie rozumie i w dodatku nie umie ugotować takiego barszczyku jak moja mamusia.

To nie przejdzie.

bez przesady - rownie dobrze moglbys poddac w watpliwosc sens rubryk SKLEPY i OPINIE. Wadomo ze nie da sie kazdemu dogodzic - ale jednen negatyw kontra kilka pozytywowo odnosnie tej samej sprawy daje wystarczajaco do myslenia.

Coś takiego miało by sens gdybyśmy mieli pewność że autor opinii, zachował się racjonalnie, takiej gwarancji nie ma i nie może być.

Mały ból będzie jeżeli ktoś kto się czesto tutaj udziela napisze jakąś opinie, ale co będzie jak zaczną sie pojawiać wpisy ludzi znikąd - a zaczną napewno - i co wtedy z nimi zrobić; może sie zdarzyć że jakiś wpis będzie kompletnie nieracjonalny i kretyński - ale kto miałby weryfikować czy taki wpis usunąć? Administrator? Żeby potem ktoś mial do niego pretensje że usunął wpis o sprzedawcy ktory potem coś zepsul.

Nie wspomnę że są na forum ludzie zajmujący się modyfkacjami i naprawianiem sprzętu. Co zrobimy jeżeli wpis będzie dotyczył któregoś z nich, będziemy rzucać się tortami?

Anonimowość forum ma wiele wad, w tym między innymi taką że łatwo o nagonke , i to połączoną z wrzaskami i biciem w bębny. Pamiętacie ten wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Dodam że w małej miejscowości jeden zły wpis może stanowić o być i nie być kogoś na rynku. Złe opinie rozchodzą się wyjątkwo szybko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mciej , jesteś zbyt szczegółowy. Oczywiście ludzie są tylko ludzmi. Większość z nas przed wysatawieniem takiej opinii zastanowiłoby się i w miarę możliwości obiektywny wystawiło osąd. Chodzi o ogólną tendencję, o zaangarzowanie wykonawcy w to co robi , o jego podejście do urzadzenia. Jesli podany przez Ciebie Pan Śrubokrt będzie miał Twoją negatywną opinie (bo barszczyk był za słony :)) a dziesięć innych pozytywnych ("bo zrobił to co u innych było :"nie da się") a np. Pan Imadło 10 głosów negatywnych a jeden pozytywny wówczas sprawa jest wg mnie przesądzona. Ale to jest tylko moje zdanie .

Tak tylko że głos każdego z nas waży inaczej - inny wpływ na opinie pana Śrubokręta będzie miało jak napisze o nim ktoś z sekty HFiMowskiej :)) a inny jeżeli napiszę o nim ja. W efekcie jeden głos kogoś komu nie smakował barszczyk może narobić mase zamieszania.

Sama idea jest dobra, tylko trudna do zrealizowania w wiarygodny sposób.

Masz rację. Jest to 'sliskie" ale informacje tego typu są potrzebne. Tak moi siewydaje. Co do wpisów mogą sie pojawić wpisy nawet samych zainteresowanych (eletroników) w celu autoreklamy. Prawda. Ale przecież zmamy i wiem jaki poziom wiarygodnosci reprezentuje X czy Y, sieNie upieram się przy swoim - taki pomysł w głowie powstał. To moze ograniczyć sie do samych pozytywów. Osób, które są zadowolone z usług danego zakładu.

Niestety pozostałbym chętnie z Wami i podyskutował ale musze już odejść od urządzenia zwanego popularnie komputerem.

Mciej to chyba dobrze, ze umiesz wyrazić swoje stanowisko a nie działsz na zasadze "jakiego mnie Boze stworzyłeś takiego mnie masz" :)

Popieram. choćby dlatego, że sporo z nas ma różne nietypowe starocie i pytanie, komu to oddać do naprawy do naprawy - jakby coś im się przydażyło - jest pytaniem poważnym. Dotyczy to na przykład modnych na tym forum analogowych tunerów ale nie tylko ich.

Tu też można by podawać informacje, gdzie można dokonywać modyfikacji sprzętu, dla tych którzy mniej sprawnie lub w ogóle nie posługują się lutownicą, tak, aby mieć pewnośc, że zostanie to i dobrze wykonane, i nie zostaniemy obdarci ze skóry przy płaceniu. Choćby wymiany elektrolitów, co się tu na forum zaleca ale ja przyznaję boję się sam to zrobić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.