Skocz do zawartości
IGNORED

Pytanie o wejście WM8805

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

W moim chińskim dacu na wejściu spdif jest taki transformator:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a za nim jest szeregowo kondesator 100nF i wejście na WM8805

I tutaj mam pytanie czy jest to prawidłowe rozwiązanie, bo w specyfikacji WM8805 jest kondensator i równoległy rezystor 75ohm.

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104499-pytanie-o-wej%C5%9Bcie-wm8805/

W moim chińskim dacu na wejściu spdif jest taki transformator:

Ukryta Zawartość

a za nim jest szeregowo kondesator 100nF i wejście na WM8805

I tutaj mam pytanie czy jest to prawidłowe rozwiązanie, bo w specyfikacji WM8805 jest kondensator i równoległy rezystor 75ohm.

Bardziej prawidłowo jest z rezystorem

post-9598-0-51292700-1373832981_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. A rezystancja szeregowa tej cewki, np. 0,5ohm nie zwiera tego rezystora?

2. Czy taki transformatorek jest dwukierunkowy, bo u mnie wlutowali odwrotnie. Jeżeli jest dwukierunkowa, to dlaczego producent używa słowa "primary" i każda nóżka ma inny numer :/ Nadgorliwość :?

Zastanów się jak wyglada obciażenie żródła sygnału (zmiennego oczywiście) dla transformatora o przekładni 1:1 w sytuacji, gdy po stronie wtórnej jest podłączony rezystor i w sytuacij, gdy go nie ma.

Rezystor to terminator linii, aby nie było odbić. Transformatorek nie jest kierunkowy, istotne są tylko poczatki uzwojeń - żeby nie odwracać polaryzacji. Aby odizolować żródło sygnału spdif od układu z Wolfsonem potrzeba dwóch takich transformatorków, jeden w żródle drugi przed odbiornikiem. Chodzi o to, by nie łączyć końcówek gorących i mas obu urządzeń.

W nadajniku też mam taki transformatorek (zdjęcie)

W zasadzie to nie rozumiem czemu mają służyć takie transformatorki. Przez nie chyba wszystko i tak przelatuje. Chyba tylko jakiemuś zabezpieczeniu przed różnicą potencjałów mas w momencie podłączania urządzeń?

Jak mi masa wtyczki COAX dotknie do uziemienia, to dac i tak zaczyna świrować lub grać gorzej i trzeba go zresetować.

Podobnie nie wiem czy jest zasadność stosowania szeregowego kondensatora skoro już są transformatory. Na dobrą sprawę przez kondensator też wszystko przelatuje

03usdinside1.jpg

Transformatorki sa po to, żeby m. innymi nie robić pętli masy. Zwróć uwagę na pasmo przenoszenia takich transformatorków. Nie przepuszczaja wszystkiego. A kondensator jest po to aby odseparować wejście scalaka od prądu stałego. Inaczej niskorezystancyjna cewka wtórnego uzwojenia trafa zwarła by to wejscie do masy.

Mhm, a gdzie powstaje ta pętla masy? Czy pętle masy nie są obecne już raczej w obrębie poszczególnych urządzeń, zafundowane przez projektantów płytek?

Czy przy bliskim łączeniu nadajnika i odbiornika na stałe, w jednej obudowie mógłbym zrezygnować z transformatorów i zostawić sam rezystor 75ohm z lepszym skutkiem. Bo czy same transformatory nie mogą być powodem jakichś dziwnych odbić?

Jeśli chcesz wbudować wszystko do jednej skrzynki, to trafa są zbędne.

Chociaż pewnie wszystko zależy od konstrukcji obu urządzeń, tak jak napisałeś. Przy niewielkich odleglłściach odbicia można pominąć.

Dzięki za pomoc, wyklarowało mi się. Właśnie wykryłem, że w tym Musilandzie ze zdjęcia są dwa niezależne nadajniki, czy tam wzmacniacze wyjściowe. Jeden dla BNC a drugi dla RCA. Ten dla RCA idzie przez trafo, natomiast BNC jest goły. Na wyjściu każdego "nadajnika jest szeregowy kondensator a za nim jeszcze dwa szeregowe rezystory. Dlaczego dwa tego nie wiem. Myślę że te rezystory to zabezpieczenie przed zwarciem.

Bawie się już lutownicą kilka dni. Spdif odbija się od wszystkiego co napotka. Słabe kondensatory, rezystory, złącza itp. Daje to zniekształcenia typu syczenie, rozblaski, mikrosybilanty. Czasem skala tych zniekształceń jest ogromna. Transformatorki działają ok. Pomagają zabić zakłócenia wcz. Rezystory równoległe z reguły pomagają i tłumią rozblaski. Nie wiem jakie należałoby stosować. Chyba po prostu dobre.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.