Skocz do zawartości
IGNORED

Pianki i pianki...a co z akustyką?

Stereo Typ

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio pojawiło się wiele ofert sprzedaży pianek (piramidek i czopowych) wykonanych z gąbki. Szeroki asotryment, różne grubości i przede wszystkim cena, która nie wypłukuje kieszeni do cna.

Ale w sprzedaży są też inne ustroje, choćby jak Soundlaba, wykonane z Sonoflexu. Jednak te kosztują już wielokrotnie więcej.

I tu dochodzimy do mojego pytania - czy ktoś miał możliwości porównania właściwości sonicznych obu tych produktów, czy warto wydawać kilkakrotnie więcej na "firmowe" ustroje Soundlaba? Bo jeśli "zwykła" pianka równie dobrze spełni swoje zadania do sprawa wydaje się prosta...

Życząc miłego dnia wszystkim Forumowiczom

Stereo Typ

https://www.audiostereo.pl/topic/10468-pianki-i-piankia-co-z-akustyk%C4%85/
  • Redaktorzy

najłatwiej byłoby kupić tą zwykłą gąbkę (wybrałbym taką o sporej gęstości) i sprawdzić. Jako materiał porowaty powinna się sprawdzić a cz równie dobrze jak sonoflex, tego nie wiem.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

"Zwykła" pianka raczej nie spełni zadania tak samo dobrze, jak "firmowe" ustroje, ale czy różnica będzie aż taka, jak różnica w cenie, to mam wątpliwości.

Zresztą takie porównanie jest subiektywne. Ktoś powie, że różnica brzmienia jest warta różnicy cen, a dla kogoś innego dopłata będzie nie do przyjęcia.

I jeszcze pewne znaczenie chyba ma to, jak duża ma być powierzcnia tych ustrojów. Jeżeli dość niewielka, to jeszcze jakoś można przeboleć tę kasę, ale przy większych powierzchniach, to na "firmowe" ustroje można się zrujnować.

Janusz z Torunia

Jeśli Sonoflex jest materiałem duzo cieższym od pianki i bardziej porowatym to napewno będzie lepszy, ale jeśli te różnice są małe, to raczej nie warto przepłacać i można ja stosować. Aby zwiększyć jej wpływ na akustyke wystarczy mocować ją w oddaleniu od ściany 5, 10, 20 cm . Woprowadzenie do pokoju porowatego materiału zawsze ma wpływ na pogłos pomieszczenia czym cieższy i bardziej porowaty tym lepiej ( np. wełna mineralna )

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Bo Sonoflex i gabka to dwa kompletnie różne materiały!

Ale ceny profesjonalnych ustroi akustycznych i tak są chore (czytaj sztucznie zawyżane).

Ja polecam samemu coś skonstrułować.Jak to powiedział jeden z najwybitniejszych speców od akustyki "jak na razie nikt nie opracował lepszego materiału do korekcji akustyki niż zwykła wełna mineralna"

Wystarczy tylko pogłębić wiedzę w temacie.Z wełny mineralnej i drewna można skonstrułować panele które będą pochłaniały zarówno najniższe ,średnie jak i wysokie częstotliwości ,oczywiście nie te same,ustroje dla różnych częstotliwosci będą miały różne konstrukcje/wymiary.

W internecie można znaleźć mnóstwo informacji na ten temat.

Zwykła gąbka w kształcie piramidek pewnie będzie lepsza niż nic ,ale ogólnie to badziew nadający sie na Allegrowy handelek.

Pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.