Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe 4-6 Ohm o wysokiej skuteczności

shosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję wymienić standardowe kolumny w miniwieży JVC FS-SD5R na coś lepszego - te obecne mają 8cm głośnik i nie produkują zbyt dużo niskich tonów. Wiem, że niektórym wyda się to bez sensu, jednak dla mnie ma to sens - wieżę tą uważam za "dizajnerski" majstersztyk (można było ją zobaczyć np. w filmie "Ja, robot"), a i podobno wg informacji z niektórych for internetowych miała ona niezłe "bebechy" jak na miniwieżę. W związku z tym, że wzmacniacz ma niedużą moc - 19 Wat przy 4 Ohm - szukam kolumn 4-6 Ohmowych, najlepiej też o jak najwyższej skuteczności. Chciałbym na to przeznaczyć nie więcej niż 800-900zł, używane też wchodzą w grę. Z tego co zdążyłem się zorientować, większość monitorów jest 8 Ohm, stąd właśnie prośba do was o pomoc w znalezieniu czegoś o niższej impedancji. Z góry dzięki.

Zwróć proszę uwagę na monitory Klipsch KB-15 (http://www.q21.pl/klipsch-kb-15.html). Są to kolumny 8 omowe, które jednak mają bardzo wysoką skuteczność, są łatwe do napędzenia nawet przez słaby wzmacniacz i przede wszystkim grają dźwiękiem otwartym, bardzo dynamicznym, przestrzennym. Moim zdaniem byłbyś z takiej konfiguracji zadowolony.

Jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jest tu chyba jakieś niezrozumienie. To że na sprzęcie masz podaną moc w odniesieniu do 4 Ohm NIE OZNACZA że powinieneś podłączać tylko kolumny 4 Ohmowe !!! Wprost przeciwnie. Kolumny 8 Ohmowe są ŁATWIEJSZE DO WYSTEROWANIA. Ty POWINIENEŚ właśnie szukać kolumn 8 Ohmowych, bo wzmacniaczowi o tak słabych parametrach łatwiej będzie je napędzić !!! Co do skuteczności zgoda - powinna być jak najwyższa. I pamiętaj że skuteczność 91 dB przy kolumnach 8 Ohmowych jest odpowiednikiem skuteczności 94 dB przy głośnikach 4 Ohmowych - to kolejny argument za tym że powinieneś szukać głośników 8 Ohmowych !

Powinien szukac kolumn wysokoskutecznych, jednak nie sugerować się parametrami podawanymi przez producentów, bo te zazwyczaj sa zawyżane ....moim zdaniem jeśli ma byc efektywnie to właśnie - Klipsch, używki to Triangle- starsze modele Comete tzx, Comete xs,

?

justas32 dobrze prawi. !!!

Ja polecam Paradigm Monitor 3- 8 om, 91dB. Głośnik niskośredniotonowy średnica 21 cm. Miałem kiedyś i jak na monitorki były bardzo energetyczne z mocnym wykopem

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.