Skocz do zawartości
IGNORED

Zamówienie PCB u Chińczyków.

januss73

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wkurzyłem się dzisiaj po odpowiedzi jednego zakładu, który miał mi w przystępnej cenie wykonać PCB. Zbiłem dwie różne PCB w elegancki panel, i dostałem odpowiedź, że płytki muszą być jednego rodzaju. Co mu robi za różnice czy wykona klisze dla jednego rodzaju, czy dla panelu z dwóch rodzajów???

Przymierzam się do zamówienia PCB w Chinach. Ponoć jakość bije na głowę polskie wykonania, ceny tym bardziej. Nie wiem jeszcze jak z cłami i podatkiem ale nawet jak naliczą, cena zostaje konkurencyjna. Wykonanie 8dni, ile będzie trwać spedycja się okaże. Największy mankament to koszt wysyłki, dlatego szukam wspólników :) Domyślam się nawet, że niektórzy nasi producenci, i to ci z jakością, i tak zamawiają na dalekim wschodzie a my płacimy wszystkie koszty i marże.

Jeśli ktoś planuje wykonanie małej serii, prototypu czy nawet jednej sztuki polecam sprawdzić konkurencyjność kalkulatorem. Mnie wyszło o wiele taniej jak u krajowych wykonawców. Trzeba się zarejestrować:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moja uwaga. Jeśli ktoś ma dwa rodzaje płytek po zbiciu w jeden panel oszczędza się parę euro, co u polskiego producenta mnie zdyskwalifikowało:)

ZACHĘCAM!!! Myślę, że jak zbierze się jeszcze choć trzech chętnych na przetarcie szlaku 37ojro za wysyłkę nie będzie już takie straszne. Z tego co czytałem na forum firma raczej pewna.

Ukryta Zawartość

Domyślam się nawet, że niektórzy nasi producenci, i to ci z jakością, i tak zamawiają na dalekim wschodzie a my płacimy wszystkie koszty i marże.

Chyba jeszcze nie, koszty "robocizny" w PL nie sa jeszcze takie drogie, ale u naszych zachodnich sasiadów takie praktyki to juz standard ....

A który dobrodziej tak ci napisał :) podaj choć miasto :)

Nie wiem czy sie w chinach opłaca :)

Owszem może i taniej ale troszkę to ryzykowne

1. Pieron co wyślą (chińczyki sa bardzo nie słowne, ogólnie robią jak chcą i co chcą)

2. Przesyłka może trwać i miech (kupuje na ebay) więc wiem co piszę ogólnie od tygodnia do miesiąca (a czasem nawet ciut ponad)

3. Mogą cie oclić i doliczą VAT. A już na pewno to zrobią jak to będzie pudło płytek PCB.

Tak więc jak to są pojedyncze PCB to zaoszczędzisz 50 :) stracisz nawet 200 PLN plus miech.

Więc sens wątpliwy...

Ja robie w tej firmie z pomorza :) i owszem może nie najtaniej ale jakość nigdy mnie zawiodła i robiłem kilka PCB na jednej (teoretycznie one PCB) owszem zapytali czy pociąć, ale cena była jakaś duża więc podziękowałem, a że mam malutką tarczóweczkę modelarską zrobiłem to w domu :) po za tym zawsze można zaryclować nożykiem i połamać :)

Wieć na pojedyncze PCB chinczyk no nie wiem ja bym nie ryzykował...

Chińczycy są bardzo dobrzy gdy wiedzą że mogą liczyć na kolejne zamówienia. Przy jednorazowej transakcji to loteria - może zrobią dobrze może nie.

Byłem w zeszłym roku na audycie w fabryce pod Pekinem, zupełnie inna branża ale mentalność ta sama ... o co bym nie spytał "no problem" , mówię pokażcie mi tą linię pakującą .. ."no problem", pytam to kiedy mogę ją zobaczyć? ... "very soon" kiedy? ... za miesiąc ... jeśli podpiszemy umowę ;)

Polecam przestudiowanie wątku " Płytki PCB - jaka firma naprawdę dobra".

Ukryta Zawartość

Przy prototypach zamówienia w Chinach raczej nieopłacalne ze względu na koszty przesyłek lub czas dostawy.

Przy zamówieniach w w PCBCART musisz jeszcze uwzględnić koszt uruchomienia produkcji/dokumentacji) ok 65$.

Zapłacisz również koszt odprawy celnej, zależny od ilości pozycji na fakturze.

Przy produkcji masowej tak szczególnie przy złoceniu ale pod warunkiem że masz sprawdzoną firmę, a i tak przy którymś razie potrafią zawalić.

Pozdrawiam

JarekC

Ukryta Zawartość

Panowie, proszę nie zniechęcać!!!! Nikt z was z tego co widzę nie nie zamawiał u nich PCB, więc nie wiecie tak na prawdę.

Nie piszcie o kontenerach, bo od razu widzę, że nawet nie chciało się wam sprawdzić kalkulatorem ile to na prawdę kosztuje.

Link znalazłem na jednym z forów gdzie gostek pisał, że zawodowo u nich zamawia i jakość jest na polskie warunki nie do pobicia.

Co do podatku, nawet jak doliczą i tak będzie dużo taniej.

Ja chcę na początek zamówić po 10kplx2szt i nawet gdybym zapłacił sam za wysyłkę i podatek, będzie dużo taniej jak w prototypach, merkarze i temu podobnych.

Co do czasu spedycji nie wiem, dlatego pisze o przetarciu szlaków.

Gość, który mi tak odpisał jest prawie z Wa-wy.

nie wiem czemu caly czas utrwalacie przekonanie,ze robienie interesów z chińczykami musi skończyć się jakimiś trudnościami. Z moich doświadczeń wynika coś zupełnie odwrotnego.

Zamawiałem ostatnio jakąś ilość kostek,trzech rodzajów.Ilość nie była dla nich zachwycająca,niemniej kontakt ze sprzedającym bardzo dobry,paczka została wysłana 2 dni po wpłacie(tyle czasu mieli na skompletowanie),2 dni później była u mnie. Na ebayu zwykle tzw standard shipping to najtańsza forma wysyłki,więc trochę trwa dostarcznie. Tak czy inaczej nie czekałem nigdy dłużej niż 3 tygodnie natomiast rekord w dostarczenie to 6 dni od nadania.

Zresztą,było kiedyś forumowe zamówienie na pcb w Chinach i zdaje wyszło lepiej niż się spodziewano:)

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Nigdy nie zamawiałem w chinach , i nie wiem czy zamówię, nie chcę nikogo zniechęcać. Czuję się Polakiem , widzę jak większość co się produkuje jest z napisem MADE IN CHINA , mimo że niby jest europejskiego czy amerykańskiego producenta , i jeszcze niech nasi producenci i my zaczniemy zamawiać na dalekim wschodzie to za chwilę nawet nie będziemy mieli wyboru . Jakości to trzeba uczyć , jak zamówisz i nie odpowiada to odsyłasz z opisem co jest skopane i nie płacisz prosisz o poprawienie , jeśli nie potrafią się znaleźć to można zamówić gdzie indziej. w kraju , Druga sprawa że nasze firmy czują już oddech Chińczyków , i pewnie ci którzy nie będą się potrafili znaleźć znikną .

Pozdrawiam.

Ciekawe ile kosztowało to 2 dni później to raz.

Ja nie mówię że wszystko co chińskie to paskudne, tak nie jest np. Rigol bardzo solidna chińska Marka.

Ale zamawianie czegoś nietypowego robionego przez chińczyka to duże ryzyko.

Ale o tym wiedzą tylko ci co coś tak zamawiali

Reszta jak to na tym forum na ogół filozofuje i wypisuje to co oni uważają, a nie to co mówi wiedza lub formalne doświadczenie.

Ja nie mówię ze zamówienie u chińczyka PCB jest złe może być OK, ale trzeba sobie przeliczyć koszty i ewentualne ryzyko. Oraz się zabezpieczyć (np. PayPal) nie cudowne ale zawsze.

Ja nie zamawiałem PCB u chińczyków fakt, ale trochę kupuje i wiem znam różnice pomiędzy tym co się kupi w EU, USA czy choćby w Australii a tym co się kupi w CHRL :) mogę stwierdzić ze w ok 30 % przypadków jest ZONK :)

Witam,

Tutaj zgadzam się z bodo_z, jeżeli tylko mogę staram się wybierać polskich dostawców. Popierajmy polski przemysł.

Gdy znajdziesz dobra chińską firmę to jakość jest naprawdę super. Chociaż i tym najlepszym zdarzają się wpadki.

Mogę Ci podać przykład z autopsji, duża partia płytek (kilka tysięcy) pakietowanych po kilkanaście sztuk, rylcowanych do rozłamania.

W jednej z partii porylcowali tylko w jednym kierunku, na nieszczęście płytki były bezpośrednio wysłane na montaż SMD i był

spory problem z rozcinaniem ich po montażu.

W Polsce rynek prototypów i krótkich serii jest rzeczywiście mało konkurencyjny.

Znam tylko dwie firmy które pozwalają na zamówienia bezpośrednio ze stron www z pełna wyceną:

prototypy.com.pl - jakość ok, ceny na średnim poziomie, wada to standardowo długie terminy wykonania (14 dni roboczych to prawie 3 tygodnie)

przy krótszych terminach ceny dość szybko rosną, pojawiły się też opinie o spadku jakości wykonania przelotek

zwod.technoservice.com.pl - jakość super, ceny wysokie, terminy średnie (7 dni roboczych), dawniej nie przyjmowali zleceń od osób prywatnych nie wiem jak teraz.

Do krótkich serii (kilkadziesiąt sztuk) można znaleźć dobą firmę w Polsce.

Pozdrawiam

JarekC

>>januss73

Podaj co to za firma która nie pozwoliła Ci umieścić dwóch różnych płytek na panelu

AudioST,

standardowa wysyłka DHL:30 zielonych. Tutaj widzę 37Euro więc będzie tak samo szybko.

Zresztą,było kiedyś forumowe zamówienie na pcb w Chinach i zdaje wyszło lepiej niż się spodziewano:)

Wreszcie coś optymistycznego :)

Nigdy nie zamawiałem w chinach , i nie wiem czy zamówię, nie chcę nikogo zniechęcać. Czuję się Polakiem , widzę jak większość co się produkuje jest z napisem MADE IN CHINA , mimo że niby jest europejskiego czy amerykańskiego producenta , i jeszcze niech nasi producenci i my zaczniemy zamawiać na dalekim wschodzie to za chwilę nawet nie będziemy mieli wyboru . Jakości to trzeba uczyć , jak zamówisz i nie odpowiada to odsyłasz z opisem co jest skopane i nie płacisz prosisz o poprawienie , jeśli nie potrafią się znaleźć to można zamówić gdzie indziej. w kraju , Druga sprawa że nasze firmy czują już oddech Chińczyków , i pewnie ci którzy nie będą się potrafili znaleźć znikną .

Tutaj zgadzam się z bodo_z, jeżeli tylko mogę staram się wybierać polskich dostawców. Popierajmy polski przemysł.

Tu nie chodzi tylko o patriotyzm, nawet nie koniecznie o ceny. Chodzi też o traktowanie klienta. Polacy mają zwykle tak, że jak firma wyrobi już sobie jakąś markę i ma zbyt to klient zaczyna być dla producenta, a nie odwrotnie. Przykład - korespondencja z inną firmą (płytki ułożone były w V)

"Witam.

Nie musi być nacięty, może być przecięty, a wtedy to chyba nie problem?

Może być też w całości, sam poprzecinam.

pozdrawiam

xxxxxx xxxxx

W dniu 2013-08-06 10:27:02 użytkownik <[email protected]> napisał:

> Witam.

> Jeżeli ten projekt ma być nacięty do wyłamania, to proszę mi zdradzić

> tajemnicę , jak zrobić tarczą o średnicy 100 mm środkowe poziome

> nacięcie między płytkami.

Nie wiem, czy na zachodzie ktoś odważyłby się na taki sarkazm?

Ja nie mówię że wszystko co chińskie to paskudne, tak nie jest np. Rigol bardzo solidna chińska Marka.

Ale zamawianie czegoś nietypowego robionego przez chińczyka to duże ryzyko.

Ale chyba zrobienie zwykłego PCB przez producenta PCB nie jest czymś nietypowym???

>>januss73

Podaj co to za firma która nie pozwoliła Ci umieścić dwóch różnych płytek na panelu

Laskar. Były cztery płytki w panelu 0,8dm2, zamówienie miało być na ok 20dm2, czyli 11 paneli. Odpowiedź : "to muszą być płytki jednego rodzaju". Podziękowałem, pewnie gościu ma aktualnie co robić.

AudioST,

standardowa wysyłka DHL:30 zielonych. Tutaj widzę 37Euro więc będzie tak samo szybko.

Też mi się wydaje, że te miesięczne dostaway to raczej tanią zwykłą pocztą.

To jak? Jacyś chętni do zaryzykowania???

AudioST,

podejrzewam,że za te 30usd możnaby było znacznie więcej było zmieścić. Zresztą to są ceny normalne ekspresowych wysyłek,np wysłanie dokumentów kurierem za granicę z gwarantowanym dostarczeniem następnego dnia kosztuje gładko 300zł.

Za 50 zielonych z Hongkongu wysłano mi wzmacniacz,paczka 20kg była w urzędzie celnym po 3 dniach.utknęła tam na 14 dni,więc jeśli ktokolwiek narzeka na czas dostawy,obawiam się,że wina nie leży po stronie chińczyków.

hehe...

wczoraj bylem w sklepie kupic przybory szkolne. i co sie okazalo.. wszystkie plecaki sa made in china.

nawet zona sie zdziwila ze moj stary plecak to rosz (Polski produkt)

polecam dla paru groszy jeszcze ich wesprzec... na 100% bedzie im sie lepiej zylo a kogo to obchodzi ze my jestesmy bezrobotni.

ps. a elseko pytales? bardzo mily kontakt z czlowiekiem sprawdzajacym poprawnosc. mysle ze da rade sie z nimi dogadac... plytki mozna podzielic za pomoca otworu frezowanego bez metalizacji (ja tak zamawiam u nich jedna plytke z 3 podplytek-w przyszlym tyg odbior - to cos napisze)

nawet zona sie zdziwila ze moj stary plecak to rosz (Polski produkt)

polecam dla paru groszy jeszcze ich wesprzec... na 100% bedzie im sie lepiej zylo a kogo to obchodzi ze my jestesmy bezrobotni.

Powtarzam jeszcze raz. Gdybym został porządnie traktowany pewnie przymknął bym oko na te 50 czy 100zł różnicy w cenie. Ale jeśli ktoś uważa, że mi łaskę robi robiąc wycenę i przyjmując zamówienie to sory Vinetu! Ta druga firma, co miała problem z pocięciem już się nie odezwała. Wiem, że w prototypach jest bezproblemowo, przynajmniej tak było kiedy u nich zamawiałem, ale ceny są hmmm.

ps. a elseko pytales? bardzo mily kontakt z czlowiekiem sprawdzajacym poprawnosc. mysle ze da rade sie z nimi dogadac... plytki mozna podzielic za pomoca otworu frezowanego bez metalizacji (ja tak zamawiam u nich jedna plytke z 3 podplytek-w przyszlym tyg odbior - to cos napisze)

Dzięki za info. Właśnie puściłem zapytanie.

Ja zamówiłem u chińczyka gotowe pcb pre i niby miał wysłać zaraz ale coś mu się odwlekło po ponagleniach zaproponował , że w ramach rekompensaty wyśle DHL EXPRES i doda jakiś gratis.Wyszło tak ,że wysłał jak mówił ale na przesyłce napisał PCB .Na następny dzień dostaje telefon ze składu celnego DHL Katowice .Co ja zamawiam Polichlorowane bifenyle związki zabronione w uni europejskiej (stosowane w olejach transformatorowych). Tłumaczę ,że mogą przeczytać opis zawartości oni że nie muszą znać angielskiego i muszę napisać oświadczenie z danymi peselem i uwaga NIP-em ,że nie wprowadzam na teren uni niebezpiecznych związków i takie tam .Potem skasowali za składowanie na składzie celnym przesyłki 3dni po 50zeta czy jakoś tak.Napisz żeby nie pisał PCB.

jesli te pcb rzeczywiscie maja te zwiazki to powodzenia. nie bez powodu sa wycofane w UE.

ps. twoj post ma sie nijak do tematu. tu mowa o zamawianiu/produkcji plytek a nie o kupowaniu gotowych...

z elseko odezwa sie do ciebie w przeciagu 2 dni. mozesz tam zadzwonic. bardzo mila obsluga i od razu rozwiejesz watpliwosci.

telefon chyba dostepny na stronie.

jesli te pcb rzeczywiscie maja te zwiazki to powodzenia. nie bez powodu sa wycofane w UE.

Chodzi o zbieżność :PCB to również skrót tych zakazanych związków-płytki raczej nie zawierają takich substancji :)

chyba masz racje. watpie zeby celnicy wiedzieli cos na temat impregnacji pcb w chinach. pewnie zauwazyli ten znaczek PCB (ponizej) widzac opis na paczce PCB

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

:) Ludzie co wy kombinujecie :) oszczędzacie 50 - 100 stracicie tyle samo albo więcej

3 x 50 = 150 :) a przykład jeden z wielu możliwych powyżej. (A do tego przygwoździli pewnie jeszcze WACIK :).)

A były to gotowe PCB....

Jak zamówicie przez stronkę x to ciekawe ile wam zajmie czasu jak coś będzie nie tak (a czas to kasa), dodatkowej kasy (jak będzie kwota i clenie plus watowanie:) to DHL czy inna firma nie będzie przyjmować reklamacji, tylko was wyorze 2 razy.

Ja wiem że jest ciepło ale zawsze przed wdrożeniem jakiegoś pomysłu można pojechać do hipermarketu tam jest chłodniej ..(polecam stoiska z nabiałem)

:)

Jeśli ktokolwiek prowadził korespondencję z Chińskim dostawscą to wie iż kontakt jest super. Zawsze kończą zozmowę jakimś zwrotem grzecznościowym, odpowiedz błyskawiczna. Czego nie mogę powiedzieć o Polskich sprzedawcach.

Być może czasem dostajemy w paczece jakiś towar nie spełniający oczekiwań, ale za 5$ z przesyłka to nie można spodziewać się cudów xD

• 2 tygodnie później...

Jeśli ktokolwiek prowadził korespondencję z Chińskim dostawscą to wie iż kontakt jest super. Zawsze kończą zozmowę jakimś zwrotem grzecznościowym, odpowiedz błyskawiczna.

Fakt. Tyle że przesunięcie czasowe raczej korespondencję opóźnia :) Jednak na każde pytanie odpowiadają bardzo grzecznie i bez marudzenia.

Zamówiłem płytki, jednak u innego producenta, bo był sporo tańszy. Nazywa się rea-pcb. Wstępnie obliczyłem sobie, że nawet jak zapłacę cło i podatek koszt będzie minimum 30% mniejszy jak u najtańszych polskich producentów, tyle, że ilość trochę większa. W poniedziałęk powinni zacząć produkcję (o ile dotrze przelew), Po jakimś tygodniu powinny być u mnie, no ale się okaże co się będzie na cle działo :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.