Skocz do zawartości
IGNORED

NJM4565 na co zamienić

Daniel Dym

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam amplituner JVC RX-5062

Wyjście słuchawkowe jest zrobione na wyjściu końcówki mocy ("równolegle" z głośnikami).

Chciałbym się podłączyć przed końcówkę mocy (na wyjście w/w OPAMPA).

Czy on da radę dobrze wysterować słuchawki (30-60 Ohm) ?

Jaką moc z niego uzyskamy ?

Może go podmienić ... tylko na jaki układ, aby drastycznie nie trzeba było modyfikować reszty układu oraz aby dalej zasilał odpowiednio stopień wyjściowy (STK412-400)

Mam pod ampli podpiętego takiego mini-daca z USB do wejścia coaxial.

Sam DAC daje na słuchawki ponoć 15 mW na kanał (PCM2704) - czyli słabo.

WIEM, Wiem, że można dokupić wzmacniacz słuchawkowy, ale interesuje mnie takie przerobienie stopnia wejściowego w ampli, aby uzyskać dobre wysterowanie słuchawek, ale i też dobre "spasowanie" z końcówką mocy.

Proszę o rady

W załączniku aplikacja opampa

link do schematu ampli

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51041-0-94299100-1375877449_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/104885-njm4565-na-co-zamieni%C4%87/

Trafiłem na układ LM4562

Z tego, co widzę to prezentuje się rewelacyjnie !

Da się go tak bezproblemowo przełożyć ? (pomijam różnice obudów - chodzi o stronę elektryczną)

Mój NJM4565 jest zasilany +/- 12 V - LM też na takim będzie śmiało działał. Chodzi o wartości rezystorów i kondensatorów.

Może ktoś obeznany w temacie sprawdzić, czy w tej konfiguracji

- wysteruje mi dobrze słuchawki,

- gdzie je podpiąć (do złącza CN471, czy bliżej, bezpośrednio, czy jakiś opór w szereg)

- czy sygnał wyjściowy będzie odpowiedni do wysterowania końcówki mocy

Z góry dzięki

i właśnie w takiej roli się go stosuje, został wymyślony jako tanie wyjście do słuchawek, możesz na oddzielnej płyteczce dać go za obecnym opampem, a najlepiej odrazu 2 wystarczy wtedy mocy na każde słuchawki.

jak chcesz bezpośrednio puścić sygnał na słuchawki to musisz zwiększyć pojemność wyjściową, co najmniej 220uF+ w zależności od impedancji słuchawek, do tego sygnał złapać jeszcze przed rezystorem, R1438/37

LM4562 ma rewelacyjne parametry, mocy jednak jakoś specjalnie nie ma, jest bardzo fajny odpowiednik tylko w metalowym kapslu LME49720HA parametry niby zbliżone a gra dużo lepiej, pytanie tylko czy nie zacznie się wzbudzać bo to bardzo szybki opamp w porównaniu z obecnym, jeżeli tak się stanie będziesz musiał dołożyć pojemności rzędu set piko równolegle do R1424/23

niby tak ... ale THD ma jak końcówka mocy prawie - niewiele mi to poprawi

NJM4556 przy obciążeniu 30-60 Ohm odda ponad 100mA, a podane THD to MAX do którego pewnie się nawet nie zbliżysz

Czy Koledzy przyjrzeli się załączonemu schematowi? Czy ten schemat to naprawdę to, co mamy we wzmacniaczu, tzn. czy złącze CN471 to rzeczywiście wyjście na słuchawki???

Jestem Europejczykiem.

Czy Koledzy przyjrzeli się załączonemu schematowi? Czy ten schemat to naprawdę to, co mamy we wzmacniaczu, tzn. czy złącze CN471 to rzeczywiście wyjście na słuchawki???

Oczywiście że CN471 to nie jest wyjście na słuchawki i autor postu jest tego świadom:

Chciałbym się podłączyć przed końcówkę mocy (na wyjście w/w OPAMPA)

CN471 to wyjście z OPAMPA i wejście na końcówkę mocy, a słuchawki są podłączone właśnie do końcówki mocy FW141 -> z CN241 , i dalej przez przekaźnik RY203 przez FW251 -> CN101

Ominięcie końcówki mocy dla słuchawek jest banalnie proste, ale ja bym nie realizował tego przez wymianę tego opa na inny -mocniejszy, bo to wpłynie również na końcówkę mocy. Najlepiej wyciągnąć sygnał z CN471 i wrzucić go na dodatkowy NJM4556, dedykowany tylko dla słuchawek. Ot, zmajstować taki mini - wzmacniacz słuchawkowy - tak zwykle to się robi tam, gdzie słuchawek nie steruje końcówka mocy.

Przerywamy FW141 -> z CN241 i podajemy CN471 -> mała płytka z NJM4556 -> CN241 i powinno działać.

Nie przyglądałem się za bardzo RY203 i sygnałowi PROTECTOR_IN ale to nie powinno nam zaszkodzić i można pewnie zostawić jak jest - szybko, elegancko i bez wpływu na istniejącą końcówkę.

Najlepiej wyciągnąć sygnał z CN471 i wrzucić go na dodatkowy NJM4556, dedykowany tylko dla słuchawek. Ot, zmajstować taki mini - wzmacniacz słuchawkowy

nooo ... i dochodzimy do wniosku, że lepiej będzie kupić wzm. słuchawkowy i podłączyć do DAC'a na USB - szybciej, prościej, i ... troszke drożej.

Jedno pytanko : ile mocy odda NJM4565 na obciążenie 150 Ohm ?

Nie widziałem nigdzie w karcie. Może ktoś spojrzeć

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba kłopotliwe pytanie, bo trzy dni ciszy.

Postaram sie odpowiedzieć.

Z karty katalogowej wynika, że Maximum Output Voltage Swing dla RL=150Ohm wynosi ok. 15V. O ile z powodu późnej pory dobrze kojarzę, to Voltage Swing=Upp. URMS=Upp/2,82

w związku z tym dla RL=150Ohm mamy URMS=15/2.82=5.3V.

Ponieważ P=U2/R (5.3)2/150=187mW.

Poniewaz miesci sie to w dopuszczalnej mocy strat układu jest to teoretycznie możliwe.

Oczywiście rozstrzygający będzie eksperyment bo w tych obliczeniach abstrahujemy od wielu czynników typu ograniczenie pradu wyjściowego.

Jestem Europejczykiem.

Obliczona moc to moc dostarczona do obciążenia, a nie moc strat wzmacniacza.

Przecież takie było pytanie.

Dla zasilania +/-12V wychodzi mi jakieś 130mW.

Jestem Europejczykiem.

Chodziło mi o stwierdzenie " ponieważ mieści się to w dopuszczalnej mocy strat układu jest to teoretyczie możliwe"

Dodałem to zdanie zupełnie świadomie. Mogło by sie tak zdarzyć, że dopuszczalna moc strat jest mniejsza od mocy wydzielanej przy sygnałach które mieszczą się w dopuszczalnych parametrach układu (nie jest to zresztą niczym niezwykłym).

Tu mamy do dyspozycji 500mW więc nawet przy niskiej sprawności układu w klasie A powinniśmy się wyrobić z mocą strat.

Chcąc być w zgodzie z zasadami sztuki powinno się zrobić przynajmniej oszacowanie tej wielkości.

Jestem Europejczykiem.

Tak czy inaczej, to NJM4556 w zupełności wystarczy do wysterowania "normalnych" słuchawek.

i dochodzimy do wniosku, że lepiej będzie kupić wzm. słuchawkowy i podłączyć do DAC'a na USB - szybciej, prościej, i ... troszke drożej.

i aplikacja takiej kostki jest banalnie prosta, tania, dość skuteczna i jest nieporównywalna kosztowo z inwestycją w dodatkowy wzm. słuchawkowy. Całość można zmontować na kawałeczku płytki uniwersalnej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.