Skocz do zawartości
IGNORED

konfekcja kabli

LUKAS_

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie poczytalem i znalazlem srodek do zabezpieczenia stykow. Przeciwdziala utlenianiu sie,poprawia przewodnosc, pozostawia ultracienka i przewodzaca powloke zabezpieczajaca.Nazywa sie "KONTAKT 61".Zastosowanie w elektronice i elektrotechnice.Cos mozecie powiedziec na jego temat? Podobno fajna rzecz.

czy możesz cos napisać na temat kabla i końcówek które chcesz zabezpieczać ?

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Wtyczka za 16 zł kupiona w Liroju ;0) kupiłem nie chcący,... trafiłem,... aby wykonać przewody do moich końcówek, na bazie jednego rodzaju przewodu, który kupiłem już dawno na metry, a mam wtyki bals, i legrand są bardzo ładnie wykonane, solidne i mają wpływ na brzmienie i są wg. mnie lepsze od bals,...czystsze, rozdzielcze i bardziej ułożone, miałem też P-037, najgorsze jakie posiadałem.

rvd7.jpg

Wcześniej miałem, takie, ogólny chaos i porażka, degradowały brzmienie, a to za sprawą stopu metalu, radowane w moim systemie się nie sprawdziły.

baca003.jpg

A-cha,..wtyki Legrand u mnie funkcjonują z przewodem XLO.

te wtyczki do kupienia w niektórych marketach są całkiem solidne kosztują do ok 10 - 15 PLN ale mają dobre wykonanie

I nie uważam aby potrzeba było kupować jakiś wynalazków po xxx PLN

Troszkę gorsza sytuacja jest z IEC ale są takie firmy jak farnell czy tme gdzie można kupić całkiem dobre wtyczki nie sa tanie bo kosztują po 20-30 PLN ale są solidne i firmowe.

Chyba czasem można kupić też lepsze na allegro (lepsze normalne)

Do tego porządny jakiś kabel i mamy porządny przewód który się nie grzeje :) a o cudownych wpływach przewodu :) .... nie dyskutujmy :)

Popieram i wszystko się zgadza, tym bardziej, że mam punkt odniesienia w postaci sieciówek Transparenta, które posiadam.

Tylko, co do przewodów głośnikowych, i interkonektów, to już nie jest takie łatwe i niestety, tego już nie da się wykonać, tak jak firma specjalizująca się w przewodach głośnikowych, rca, za takie prace nawet się nie biorę, bo to jest już sztuka.

Popieram i wszystko się zgadza, tym bardziej, że mam punkt odniesienia w postaci sieciówek Transparenta, które posiadam.

Tylko, co do przewodów głośnikowych, i interkonektów, to już nie jest takie łatwe i niestety, tego już nie da się wykonać, tak jak firma specjalizująca się w przewodach głośnikowych, rca, za takie prace nawet się nie biorę, bo to jest już sztuka.

Hmm co do głośnikowych, rozkręciłem wtyczki od tych kabli:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przedwód byl zgięty we wtyku w pół, coby stworzyć wiekszą srednicę ( bo wtyk ma sporo wiekszą od samego przewodu). Dokręcone owe przewody są dwoma śrubkami - czyli żadna filozofia.Chyba, że prodcunet tak sie nie przejmuje, jak nabywca ;-)

Pozdrawiam ))

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Takie wynalazki to i ja zrobię,...;0), mi chodzi o Transparenta i Siltecha z wyższych sfer, takiego brzmienia nie da się podrobić, a nawet zbliżyć w DIY.

Aha, to było pisać, że masz na myśli inne kable, bo ja widząc wtyki za 30 zł z Twojego postu, sądziłem, że piszesz o podobnych ( cenowo) - głośnikowych ;-)

Tak, wtyki, które zastosowałem i przewód, nie odbiega jakością od transparenta, i tutaj dało się wykonać nie przepłacając, a w głośnikowych już tak się nie da ,....niestety, wtyki, wtykami, to można kupić, a przewodu tak dobrego do wykonania głośnikowca już nie.

A jakiego kabla użyć do sieciówki? Mam obecnie kabelek audionova thunder exclusive, wzmak zasilany nim grał nieporównywalnie lepiej aniżeli takim jak dodają do zasilaczy komputerowych. Słyszałem już o wtykach z Leroya itp że niska cena idzie w parze z bardzo dobrą jakością. Podobno też zwykły kabel ydy który można nabyć bardzo tanio sprawdza się bardzo dobrze, w środku ma 3 żyły pojedyncze, grubości tak do 2.5mm. Ktoś coś doda?

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Ten thunder jest bardzo dobry, ekranowany, zastosuj,

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

świetna wtyczka, u mnie gra na końcówkach basowych i basik ładny, lepsze od balsa.

,....i się ciesz fajnym dźwiękiem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączenie osiedla, sprzętu do nagłośnienia AC/DC, huty aluminium czy nawet Wielkiego Kolidera Hadronów wraz z niewyobrażalnie czułym sprzętem pomiarowym jest o wiele prostsze od zasilenia wzmacniacza audiofila, albowiem kieruje się wyłącznie prawami fizyki i obowiązującymi normami.

Dla mnie kandydat na wpis roku.

Jestem Europejczykiem.

Wklejajcie linki jak macie coś ciekawego, ja znalazłem taki kabelek, wyjdzie z tego coś fajnego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

STACJONARNY: PC->NFB 1.32->HA2013 MOBILNY: HTC 10->CCA C16/FiiO FH5

Wklejajcie linki jak macie coś ciekawego, ja znalazłem taki kabelek, wyjdzie z tego coś fajnego?

Ukryta Zawartość

Ten chyba nie bardzo się nadaje na kabel sieciowy, pod tynk, do gniazdka jak najbardziej..;-)

Pozdrawiam )

Ukryta Zawartość

Notoryczny,..przecież to jest podtynkowy przewód, ale cena jest za 1mb?

Jak tak, to chyba na głowę poupadali, wystarczy normalny 2,5m2, i nie musi być ekranowany, najważniejszy jest ekran na ostatnich 2mb przed gniazdami, aby przewody spełniały swoją rolę muszą być długości 2mb, mówię o sieciowych przewodach, już podłączonych do klocków, tak zaleca firma Transparent,....nie mają w ofercie krótszych kabli jak 2m.

Ukryta Zawartość

Jesli już chcesz robić zasilający to może z tego :

Ukryta Zawartość

Ale cena jest za 0,5 metra i trudno powiedzieć czy to oryginał.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja mam kable porobione z Beldena, ale nie mogę znaleźć stronki z której je kupowałem, wychodziło coś 90 zł za 2 metry. Firma była z Kłodzka, mieli w ofercie też jakies obudowy, moduły do tuningu itp Jak ktoś ma pieniądze to niech szaleje i płaci 260 zł. ;-)

Pozdrowionka ))

• 1 miesiąc później...

Ja mam kable porobione z Beldena, ale nie mogę znaleźć stronki z której je kupowałem, wychodziło coś 90 zł za 2 metry. Firma była z Kłodzka, mieli w ofercie też jakies obudowy, moduły do tuningu itp Jak ktoś ma pieniądze to niech szaleje i płaci 260 zł. ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Poszukuje srodka do zabiezpieczenia koncowek kabla przed utlenianiem.

Do pasywacji miedzi czyli zapobiegania przed utlenianiem stosuje się roztwór wodny bezwodnika kwasu chromowego i kwasu siarkowego. Wybłyszcza również utlenioną miedź. Sprawdziłem kilkanaście lat temu. Działa do dzisiaj. Jeśli ktoś zainteresowany to mogę poszukać dokładnych proporcji.

Do pasywacji miedzi czyli zapobiegania przed utlenianiem stosuje się roztwór wodny bezwodnika kwasu chromowego i kwasu siarkowego. Wybłyszcza również utlenioną miedź. Sprawdziłem kilkanaście lat temu. Działa do dzisiaj. Jeśli ktoś zainteresowany to mogę poszukać dokładnych proporcji.

Chciałbym dodać że bezwodnik kwasu chromowego jest substancją silnie rakotwórczą i od kilku lat występuje zakaz wykorzystywania związku chromu VI. Ale jak ktoś chce......

Chciałbym dodać że bezwodnik kwasu chromowego jest substancją silnie rakotwórczą

Żeby ten drucik zanurzyć potrzeba kilku kropel. Do raka droga daleka.:) A w swojej kolekcji chemikaliów mam trochę pieknej, żółtej soli uranowej. Jakby tak wejść z licznikiem Geigera, to by się pewnie działo!

Jacek podaj proporcje jak znajdziesz.

Jasne, ale dopiero za parę dni, jak wrócę do siebie.

<br />Żeby ten drucik zanurzyć potrzeba kilku kropel. Do raka droga daleka.:) A w swojej kolekcji chemikaliów mam trochę pieknej, żółtej soli uranowej. Jakby tak wejść z licznikiem Geigera, to by się pewnie działo!<br />

Rozumiem zabawę ale Cr VI jest praktyczne nie usuwalnym kationem i w dodatku ma zdolności "mobilne". To tak z zawodowego obowiązku dodam i delikatnie ostrzegam.

Rozumiem zabawę ale Cr VI jest praktyczne nie usuwalnym kationem i w dodatku ma zdolności "mobilne". To tak z zawodowego obowiązku dodam i delikatnie ostrzegam.

Ok. Nie bagatelizuję sprawy. Dzięki za ostrzeżenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.