Skocz do zawartości
IGNORED

Klipsch Heresy I pomocy jeśli to możliwe.

paweljazz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Panowie.

Podczas poszukiwań głośników do Manleya (a w sumie przesłuchałem kilka par w zakresie 6-12 kzl) zawsze było było coś nie tak na tyle że nie akceptowalne, ale niedawno wpadły mi w ręce właśnie Klipsch Heresy I i dochodzę do wniosku że to jest właśnie brzmienie najbardziej zbliżone do tego czego szukam, jednak jest jedno ale.

Ten nieszczęsny bas. Aż żal tyłek ściska jak się patrzy na te dwunastocalowe woofery.

Wiem że Heresy tak ma.

Jednak Polak jest przekorny i teraz moje pytanie do fachowców czy jest jakakolwiek możliwość "obudzenia" "dopalenia" tych wooferów. Pytam bo może ktoś już coś takiego "trenował" lub "miał na tapecie".

Każda sugestia będzie miło widziana nawet związana z wymianą woofera na bardziej sprawny. Ponieważ cała reszta jest bardzo OK w porównaniu do tego czego słuchalem do tej pory. Tylko proszę nie pisać o pomiarach nie mam jak tego zrobić.

Tutaj podaję parametry TS:

Heresy I woofer K-22-E

Diam 12 "

Fs 33 Hz

Qms 4.61

Qes 0.38

Qts 0.35

Vas 6.02 Cuft 170l

NomZ 8 Ohm

Re 6.8 Ohm

Pe 100 Watts

Sd 86.6 sqin 0,055m2

Xmax 2.032 mm

SPL 94.8 [email protected]

Le 1.02 mH

BL 15 TM

a to jest schemat zwrotnicy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam,

Pawel

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Bass reflex 80mmx200mm powinien stroić w okolicach FS. Jeszcze lepiej byłoby zamontować membranę bierną Daytona 12" na tylnej ściance.

w obydwu przypadkach wzrost ok. 3db w zakresie 40hz-100hz.

Spróbuj podpytać na audiohobby.pl. Tam był kiedyś dość długi wątek o vintagowy'ch Klipschach.

Ja bym proponował podparcie aktywną kolumną basową a la CANTON lub B&W lub KEF lub TEUFEL lub TANNOy itd.

Prosto dopasować pod względem głośności i akustyki pomieszczenia i nie naruszasz integralności kolumny KLIPSCH. Poprostu równolegle dodał bym więcej niskiego basu.

Bass reflex 80mmx200mm powinien stroić w okolicach FS. Jeszcze lepiej byłoby zamontować membranę bierną Daytona 12" na tylnej ściance.

w obydwu przypadkach wzrost ok. 3db w zakresie 40hz-100hz.

Spróbuj podpytać na audiohobby.pl. Tam był kiedyś dość długi wątek o vintagowy'ch Klipschach.

Ciekawa propozycja na pewno przemyślę sam próbowałem liczyć bass refleks ale każde obliczenie bardziej skomplikowane od 2+2 to dla mnie czarna magia i za zwyczaj wychodzą mi jakieś bzdury.

Jesli chodzi o membrany czy to te masz na myśli:

Ukryta Zawartość

Pawel,

Adamgdansk mial do sprzedania klipsch quartet albo klipsch forte. Takie heresy ale z basem duzo lepszym. Moze warto po prostu wymienic kolumny?

Tak odezwę się do Adamgdansk ale sądząc po nicku to On jest Gdańska to z tego co pamiętam chyba sprzedawał na alle... HeresyII, jednak odezwę do niego.

Ja bym proponował podparcie aktywną kolumną basową a la CANTON lub B&W lub KEF lub TEUFEL lub TANNOy itd.

Prosto dopasować pod względem głośności i akustyki pomieszczenia i nie naruszasz integralności kolumny KLIPSCH. Poprostu równolegle dodał bym więcej niskiego basu.

W sumie to nie chcę podpierać się subwooferami aktywnymi, nawet zastanawiałem sie czy nie dokupić dwóch małych Reli albo Velodyne i oprócz przeznaczenia wykorzystać ich też jako podstawki, ale jak zobaczyłem te małe Rele to odrazu mi się ich odechciało no te tańsze "dmuchają" w dół a nie oto mi chodzi.

W każdym razie dziękuję za podpowiedzi może jeszcze ktoś będzie miał jakiś pomysł.

Pozdrawiam,

Paweł

Ukryta Zawartość

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

od razu mi się ich odechciało no te tańsze "dmuchają" w dół

nie obrażaj się na "dmuchanie w dół", popatrz na projekty Carlssona (Sonab), także WLM, z rury wcale nie wychodzi sam bas ale i sporo więcej i to w przeciw fazie

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Te 80 mm średnicy BR to może być trochę za mało; 12" to 30,5 cm / 3 wychodzi bliżej 100 mm; z tyłu może być z byle czego, nawet PCV hydrauliczne; wewnętrzna średnica ok. 94 mm. Wystarczy później przemalować na czarno.

Co do długości, trzeba policzyć z objętości kolumny, którą trzeba by słabo wytłumić. Prowizorycznie licząc, gdyby ta kolumna miała 50 litrów, to przy średnicy 94 będzie długość tunelu BR - 230 mm. Gdyby było inaczej, trzeba przeliczyć długość tunelu do wewnętrznej obliczonej objętości netto. Chyba zysk na basie byłby większy, niż 3 dB, ale tego tematu nie znam...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

nie obrażaj się na "dmuchanie w dół", popatrz na projekty Carlssona (Sonab), także WLM, z rury wcale nie wychodzi sam bas ale i sporo więcej i to w przeciw fazie

Janusz ale tam w Relu nie bas refleks dmucha w dół, tylko głośnik a to mi się nie podoba.

Te 80 mm średnicy BR to może być trochę za mało; 12" to 30,5 cm / 3 wychodzi bliżej 100 mm; z tyłu może być z byle czego, nawet PCV hydrauliczne; wewnętrzna średnica ok. 94 mm. Wystarczy później przemalować na czarno.

No tak w sumie to można poćwiczyć z jedną i drugą "rurką" koszt wystrugania dwóch trzech kompletów tylnych ścianek niewielki. Obudowa z moich wyliczeń ma 56 litrów.

Dziękuję za subestię.

Pozdrawiam,

Paweł

Gość Gość

(Konto usunięte)

Od razu powiem, że moja wiedza w temacie jest żadna, ale..

Nie można by w taki przypadku ,, rozpiąć'' zwrotnicy w tych Klipschach? Zrobić bi-amping?

Mógłbyś wtedy dołożyć sobie basu ile chcesz z zachowaniem charakteru dźwięku który Ci się podoba.

Ja mam taki właśnie pomysł na moje Infinity RS IIIb. Grają co prawda tylko w kinie domowym ale są zasilone z ASR Emittera 1 i też nich samych basu, malutko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.