Skocz do zawartości
IGNORED

Jamo S60 do stereo?

Robert Kuran

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Poszukuję jakiegoś taniego zestawu stereo, nie jestem wyjątkowo wymagający, słyszę różnice pomiędzy marketową wieżą, czy komputerowymi Creativami, a pomiędzy lepszymi zestawami stereo opartych o np. low i mid-endowe japońskie wzmacniacze z lat 90 w połączeniu z firmowymi, konkretnymi kolumnami, ale wątpię, że gdybym słuchał sprzętu za 10000zł i więcej odczułbym różnicę między tym za 2000zł - w każdym razie audiofilem, ani pseudo "audiofilem", dla którego różnicę robią złote kable, czy ciężarki do wzmacniaczy nie jestem. Ale to nie to jest najważniejsze w moim zapytaniu.

Mam ograniczony budżet wynosi on zaledwie 400zł na jakieś kolumienki, kupiłem wcześniej amplituner HK avr1550, oraz subwoofer Jamo Sub250, na kolumny zostało tylko tyle. Przeglądając popularny portal aukcyjny natrafiłem na Jamo S60 za 260zł wraz z przesyłką, problem w tym, że są to surroundy z zestawu s606 hcs3, czy sprawdzą się one w mało wymagającym odsłuchu stereo? Na oku mam również Jamo E430 (fronty) za 250zł + przesyłka, są to kolumny pełnowymiarowe, ale czy lepsze? Od razu mówię, że fanboyem Jamo nie jestem, ale takie oferty za nieduże pieniądze znalazłem na allegro. Dodam, że źródłem będzie odtwarzacz Pioneer DV-535, oraz czasami PC z kartą Audigy, słucham głównie rocka, jednak żadnym innym rodzajem muzyki nie gardzę (dlatego też kupiłem subwoofer).

Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam! ;)

https://www.audiostereo.pl/topic/105038-jamo-s60-do-stereo/

Witam. Nie znam żadnych z wymienionych kolumn Jamo, może któryś z kolegów w forum się wypowie, ale jak wykażesz się cierpliwością to da się w granicach 200-300zł kupić używane Tannoy M1, całkiem udane monitory (obecnie na popularnym portalu aukcyjnym tylko dwa i to sporo droższe egzemplarze), ale da się wyłowić w cenie jak pisze wiem bo monitoruję ich ceny na wspomnianym "pomarańczowym" portalu.

Tylko jest jedna rzecz, o którą się martwię, mianowicie zapomniałem dodać w pierwszym poście tego, że pokój w którym będę słuchał ma 28m2 czy małe monitorki takie jak wymienione przeze mnie Jamo S60, czy proponowane Tannoy M1 dadzą sobie w nim radę? Będę teraz obserwował co jest na sprzedaż, ponieważ M1 rzeczywiście zgarniają niezłe opinie, jednak nie ukrywam, że trochę spieszy mi się z zakupem :)

Ciągnie mnie do tych Jamo E430, ponieważ to w końcu pełnowymiarowe podłogowce, z drugiej zaś strony nie mogę znaleźć żadnej konkretnej opinii na ich temat, do tego to bardzo budżetowe kolumny, więc raczej szału się nie spodziewam. Wiem, że małe monitorki potrafią niejednokrotnie zagrać lepiej, np. słuchane przeze mnie Tonsil Siesta były całkiem ciekawą opcją, niestety taką, na którą mnie obecnie nie stać.

natrafiłem na Jamo S60 za 260zł wraz z przesyłką, problem w tym, że są to surroundy z zestawu s606 hcs3, czy sprawdzą się one w mało wymagającym odsłuchu stereo?

Te frontowe źle grają ,a monitory tym bardziej .

Jest tyle kolumn podłogowych używanych np . do 500 PLN .

Nie wiem co o tym sądzić , może ktoś wypowie się .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla sprostowania: zacząłem od wzmaka i suba, ponieważ nie miałem koniecznie w planach zakupu kolumn, przynajmniej nie w tym czasie kiedy mam tak ograniczony budżet! Posiadałem już wcześniej kolumny firmy Mission, nie jakieś cudo, chociaż najgorsze też nie były, sub miał je wspomagać, a wzmacniacz wymieniłem między innymi właśnie dla wejścia na subwoofer, ale również przez to, że Technics SU-VX500 pod który w/w Missiony były podłączone grał nierówno, tzn. jeden kanał był suchszy, taki ubogi w detale, tak jakby zakryć kolumnę kocem, dodatkowo, czasami grał ciszej, ale to naprawiało się akurat kiedy dało się głośniej na wzmacniaczu i ściszyło, niestety brat ostatnio tak dowalił na już nowym wzmacniaczu, że w jednej kolumience poszedł gwizdek, nie wiem gdzie dostać taki sam na wymianę, dlatego teraz poszukuję innych kolumn ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.