Skocz do zawartości
IGNORED

Optymalne źródło dźwięku do 20 tyś PLN

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie częściowo potwierdzają się te oceny a część zupełnie nie. Harmonix-a w poprzedniej edycji oceniam podobnie ale nowa wersja M2R szczególnie wersja na wtykach Furutecha a nie Wattgate jest znacznie lepsza, choć nie tak rozdzielcza jak np Acrolinki. One znów u mnie wypadły rewelacyjnie, szczególnie najnowszy PC-9500 którego obok Anacondy Z-Tron uważam, za najlepsze kable AC z jakimi miałem do czynienia.

MIT ZIII ma fatalne wtyki ale z dobrymi wtykami Furutecha jest o klasę lepszy i wart zachodu.

MIT ZIII ma fatalne wtyki ale z dobrymi wtykami Furutecha jest o klasę lepszy i wart zachodu.

MIT stosuje uniwersalne i tanie wtyki typu Marinco czy Wattgate, tzw. hospital grade - one zawsze i WSZĘDZIE grają dobrze i uniwersalnie - przestrzegam przed wymianą tych wtyków ot tak!

Jeżeli już wymieniamy to powinna to zrobić osoba kompetentna, a zarobienie od nowa jest bardzo trudne i czasochłonne - i najważniejsze musimy wiedzieć które wtyki instalujemy, bo one robią ostateczne różnice.

Niewątpliwie powinna to robić osoba kompetentna. Zleciłem to jednemu z najlepszych w kraju w tej dziedzinie i efekty są bardzo pozytywne.

Robocizna minimum 500zł + wtyki - do MITa pasują rodowane, czyli jak to ty na pewno poleciałeś najdroższymi i gra super, ale przestrzegam bo większość czytających może nie trafić na fachowca albo wybierze tańsze wtyki, nie daj Boże podejdzie do tematu samodzielnie przekręcając tylko wtyki, które potem będą dyndać na właściwych kablach, które szybko się ukręcą...

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja słuchałem MITa w wersji z puszkami Oyaide (bordowe), które w przypadku tej sieciówki wydają się lepszym wyborem niż Furutech, ale pomimo tej zmiany brzmienie nie zachwycało. Jak chodzi o Shunyatę Anacondę Z-Tron to niestety nie miałem okazji słuchać jej w swoim systemie, a jedynie u znajomych, ale całościowo jej brzmienie sprawia niezłe wrażenie. Przy czym na pewno nie jest warte katalogowej ceny 13.940zł:-) A odnośnie wyceny Acrolinka na poziomie pow. 25 tys. zł to niezależnie od tego jak gra ten kabel, komentarz jest oczywisty:-) Za oceanem jest taka firma, która podobnie kosmicznie wycenia swoje produkty, ale da się je nabyć za 15% wartości, czyli za tyle ile są faktycznie warte. Oczywiście mam na myśli NBS:-) Tak jak kiedyś pisał Lacrimosa, amerykanie mówią na takie brandy "snake oil". Ja mam nieodparte poczucie, że to samo można powiedzieć o Acrolinku.

No cóż. Znów mam odmienne zdanie. Uważam, że do MIT-a właśnie nie pasują wtyki Oyaide tylko Furutech. Oyaide są bardziej muzykalne i cieplejsze, a Furutechy rozdzielcze i szybkie, bardziej zwarte brzmieniowo. Najnowsze Acrolinki mają teraz właśnie wtyki Oyaide i wyszło im to na dobre. Dźwięk stał się spokojniejszy, bardziej nasycony, barwny i dociążony. A wcześniejsze modele miały Furutechy i było w niektórych systemach za ostro, za jasno.

Z MIT-ami jest odwrotnie. Są ciemne, nasycone, za bardzo dociążone, ale z wtykami rodowanymi Furutecha dostają większej rozdzielczości, szybkości, precyzji i zwarcia, lepszej kontroli.

Co do cen to nie dyskutuje, bo oczywiście ceny są absurdalne i żaden z tych kabli nie jest tyle wart.

Natomiast nazywanie Acrolinka Snake Oil to spora niewiedza. To firma córka potężnego japońskiego koncernu, a kable są robione dla NASA i tylko resztki pozostałe z pełnych szpul trafiają do produkcji audio. To najlepsze technologie i najwyższa jakość. Wiadomo, że nie każdemu muszą się podobać, nie do każdego systemu wpasują się idealnie ale to najlepsze jakościowo kable AC na świecie.

Robocizna minimum 500zł + wtyki - do MITa pasują rodowane, czyli jak to ty na pewno poleciałeś najdroższymi i gra super, ale przestrzegam bo większość czytających może nie trafić na fachowca albo wybierze tańsze wtyki, nie daj Boże podejdzie do tematu samodzielnie przekręcając tylko wtyki, które potem będą dyndać na właściwych kablach, które szybko się ukręcą...

Jak najbardziej ma kolega rację. Faktycznie mam założone rodowane Furutechy Piezo Ceramic FI-E50/FI-50 i sam bym tego nie zrobił. Jest od tego fachowiec i robi to bardzo dobrze. Poprawa brzmieniowa bardzo duża, o klasę wyżej.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Moje doświadczenia odnośnie puszek są dokładnie odwrotne niż Sylwka. Furutechy zawsze grały u mnie dźwiękiem pełniejszym, muzykalniejszym ale mniej konturowym. Z kolei wszystkie Oyaide włącznie z topowymi 004 preferują ostry rysunek, duży wykop, ale ciepła w tym nie ma. Nie rozpisywałem się na temat puszek 004, ale było to dla mnie jedno z większych rozczarowań, wolę dźwięk z 079.

Odnośnie Acrolinka, to oczywiście znam genezę pochodzenia tych kabli:-) Ale właśnie ta wielka legenda o NASA, laboratoriach badawczych, której efektem jest 5-krotnie zawyżona w stosunku do jakości cena jest dla mnie przykładem "snake oil".

W każdym razie jeśli Acrolink kosztuje 28 tys. zł, a gra w przybliżeniu tak jak Shunyata za 14 tys. zł (moim zdaniem Shunyata lepsza) to coś chyba jest nie tak? Z kolei Shunyata za 14 tys. zł gra podobnie jak NBS Monitor O za katalogowe 11 tys. zł, a tego z kolei da się kupić nowego za 4.000zł. Czyli reasumując poziom 28 tys. zł można już mieć za 1/7 ceny. Powiem więcej, zarówno w stosunku do Shunyaty a zwłaszcza Acrolinka osobiście preferuję brzmienie NBS Monitor 0 czy Black Label. Są to po prostu lepsze kable.

Na tym poziomie nie ma lepszych kabli. Jedne lepiej wpasują się w system inne gorzej. 1.5m Acrolink PC9500 ma cenę 20 tys a nie 28 tys. To nadal kosmos i z tym nie ma co dyskutować.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

OK, ja analizowałem 2.0m, ale to nie 28 a 25 tys. zł. Są takie kosmicznie wycenione kable, które mają jakąś technologię, np najwyższa Tara Zero z próżnią w środku. W tym przypadku zarówno koszty wytworzenia jak i rzeczywiście niesamowity dźwięk w jakiś sposób uzasadniają cenę. W przypadku sieciówek Acrolinka ani jedno ani drugie nie ma miejsca.

<br />Z kolei wszystkie Oyaide włącznie z topowymi 004<br />

Topowe Oyaide to F1/M1e z aluminium specjalnie ksztaltowanego, ktore sa drozsze od topowych Furutechow serii FI50. Wiem, bo mam:). Mam rowniez P004/C004 do zasilania kolumn, oraz P079/C079 w Lossless, ktory zasila Oppo w kinie. Jednym slowem jestem fanem Oyaide:)

Z Transparentem MM link topowe Oyaide tworza do Ayona bardzo udana pare, szczegolnie z zasilajacym Acro 9500 do Dac'a. Wole tego Transparenta z topowymi Oyaide zamiast Acro 7300, ale tylko do wzmaka.

Zasilajacy do serwera to Acro 7500. Zgadzam sie ze Sylwkiem co do opinii o zmianie sygnatury brzmienia w nowej serii x500 od Acro. A 9500 to jest dla mnie koniec poszukiwan .

W moim systemie wole Acro od Siltecha, przeciwnie do Jarka , o co sie juz troche pospieralismy:)

A co do resale value Acrolinka, to trudno je dostac uzywane, szczegolnie z europejskimi wtykami i dobrze trzymaja cene. Dla mnie Acro to topowa technologia, a Shunyata to przede wszystkim doskonaly marketing. Ale moze jestem nieco uprzedzony:)

A tu kilka slow o topowych Oyaide :

"Wtyki M1 i F1 to flagowe modele firmy Oyaide. Za ich podstawę posłużyły wtyki serii P/C. Nowy, hi-endowy model powstał w wyniku rocznych prób i badań. Nadspodziewanie dobre rezultaty uzyskano łącząc różne materiały w idealnej harmonii. Wewnętrzna część została wykonana z Derlinu, charakteryzującego się znakomitymi właściwościami dielektrycznymi. Zewnętrzna osłona z kolei to aluminium w najwyższej dostępnej odmianie 50, wyginana z grubego (40 mm) płata w maszynach CNC.

Firma przetestowała kilkadziesiąt metod pokrywania styków, spośród których wybrano najlepszy: platynę + palladium. Pierwsza warstwa o grubości 0,5 μm to platyna, zaś druga, o grubości 0,3 μm to palladium. Kształt końcówek nadawany jest w maszynie, po czym są one ręcznie polerowane, zarówno przed pokrywaniem patyną, jak i przed pokrywaniem palladium. To niezwykle rzadko spotykana dbałość o szczegóły, możliwa chyba jedynie w Japonii. Użycie miedzi berylowej gwarantuje znakomitą przewodność i jednocześnie bardzo dobre właściwości mechaniczne."

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Ja F1/M1 niestety u siebie nigdy nie miałem, najwyższe które miałem to były właśnie 004, i osobiście ich nie polecam. Tańsze 079 zabrzmiały generalnie lepiej, w sposób bardziej zrównoważony, miały lepiej uchwycony balans pomiędzy wypełnieniem, detalicznością i konturem. 004 były zbyt bardzo kliniczne, takie wręcz momentami świszczące.

Odnośnie ocen sieciówek to ewidentnie wychodzą różnice pomiędzy naszymi systemami. To co gra u Mariusza, Sylwka czy Jarka u mnie się nie sprawdza. W zasadzie nieraz się sam zastanawiałem dlaczego. Topowe sieciówki Siltecha i Acrolinka odrzuciłem zarówno z powodu ceny, ale też i sygnatury brzmienia. Przy czym ja jednak wolałbym Siltecha niż Acrolinka, co nie zmienia faktu, że żadna z tych marek nie wzbudza mojego entuzjazmu. Miłośnikom tego typu sposobu prezentacji polecam odsłuch srebrnego Acoustic Zen Absolute.

Jak chodzi o zasilające Transparenta to w ogóle mi to granie nie wchodzi, nieraz o tym pisałem. Podobnie zresztą jak produkty MIT. Jeśli miałbym wskazać najlepszą sieciówkę z tych które wspólnie poważacie to byłaby to Shunyata Anaconda Z-Tron. Ale ja osobiście skłaniam się do kabli sieciowych typu Electraglide, Elrod, NBS, Stealth Audio itp;-) Osobiście poszukuję możliwości nabycia topowej sieciówki Stealtha za rozsądne pieniądze.

Zgadzam sie , kablami mozna stroic system w strone swoich upodoban. Dlatego rozumiem , ze Acro , ktore sa bardzo szczegolowe , precyzyjne i ostatnio rowniez muzykalne , ale w niektorych systemach moga zabrzmiec ostro na gorze , moga Ci nie przypasowac.

Mi ich sygnatura najbardziej pasuje - z Acro niczego sie nie straci, slychac kazdy szczegol zarejestrowany w studio ,ale bez natarczywosci i technicznego nalotu. Jedynie do wzmaka bym z nimi uwazal, ale nie probowalem dotad do wzmaka Acro 9500.

Kusi mnie tez sprobowac tak chwalona przez Was Z-Tron na wzmocnieniu.

Konto w trakcie usuwania

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

A odnośnie optymalnego źródła dźwięku to 20 tys. zł bo taki jest temat wątku to propozycja wygląda tak:

1. Samo źródło: Audio Research Reference CD8 - około 20 tys. zł

2. Źródło + kabel zasilający + interkonekt: Audio Research Reference CD7 - 14-15 tys. zł + Electraglide Epiphany X.3 - 1.500zł-1600zł + XLO Limited lub Kimber Select KS 1130 - 3.000-3.500zł. Przy optymalnym zakupie zostanie jeszcze 1.500zł:-)

OK, ja analizowałem 2.0m, ale to nie 28 a 25 tys. zł. Są takie kosmicznie wycenione kable, które mają jakąś technologię, np najwyższa Tara Zero z próżnią w środku. W tym przypadku zarówno koszty wytworzenia jak i rzeczywiście niesamowity dźwięk w jakiś sposób uzasadniają cenę. W przypadku sieciówek Acrolinka ani jedno ani drugie nie ma miejsca.

Może nie ma miejsca u ciebie. U mnie Acrolink PC-9500 to nr 1 kabli AC.

Sam włożę kij w mrowisko i napisze, że używam jedynie Transparenta. Gra prawdziwą muzykę, właściwe dociąża brzmienie i nie powoduje bólu głowy jak niektóre "topowe" jazgotniki. Prąd też przewodzi a najwyższy MM2 polubił się ze wszystkimi moimi sprzęcikami. Do tego jest referencją polecaną przez Logana (nawet był sygnowany logo "mojej" marki). Na pokazach w USA nie muszę wspominać jakie kable królują na salonach. Lubię brzmienie możliwie analogowe, gładkie, płynne i przestrzenne. Wolę zbyt ciemne aniżeli ma siepać po uszach. Resztę roboty czyli wgląd w nagranie, właściwy rysunek, kontur i wykop daje DCS i Amplifon. Grunt to właściwe dopasowanie do własnego systemu. Nie jestem zwolennikiem garmażerii i mieszania różnych kabli. Chyba mi tak wolno?

Na tle cen Acro za 20kzł ciekawie wygląda cena GM70 Amplifona. Ciekawe czy za 27kzł wnosi większe zmiany niż ten zasilający :)

Panie Sylwestrze proszę o ustosunkowanie się do tej koncepcji. Ponoć zamówił Pan mega, full wypas. Gratuluję i zazdraszczam :)

Jak cukierek będzie w systemie to zapraszam do wpisów w klubie Amplifona. Każda nowa opinia będzie bardzo cenna.

Jak pożyczysz Marslo to Ci nie odda, więc trzymaj wzmak na łańcuchu :)

Ale teź zgadzam się z marslo, że jeśli mamy do źrodła Acrolinka 9500 to do wzmacniacza można dać coś mniej szczegółowego np Anacondę Z-Tron, która i tak jest bardzo rozdzielcza ale pięknie pastelowa.

Jest takie przysłowie Szymonie....nie chwal dnia przed zachodem i kobiety przed śmiercią. Gdy przyjdzie czas, że będę miał coś do powiedzenia w tym temacie to powiem. Co do cen kabli to bez dwóch zdań są chore. Tu pełna zgoda.

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Muzykalność to względne pojęcie, dla mnie muzykalne są przykładowo: Kubala-Sosna Elation, EG Genghis-Khan, AZ Gargantua, Harmonix, itp. Dobrze że są pomiędzy nami różnice, bo przynajmniej jest o czym dyskutować:-)

<br />Grunt to właściwe dopasowanie do własnego systemu<br />

Zgoda 100 %, na kable zawsze jest czas po wybraniu glownych klockow. Jedne przypasuja , inne nie. Ja kupilem Transparenta MM link , jak mialem ARC Ref 8, bo przeczytalem , ze goscie w USA polecaja ten zestaw. U mnie za bardzo zamulilo dzwiek. Acro przywrocil blask i precyzje. Ale Transparent nadal sie do wzmaka, a wstawienie topowych Oyaide zrobilo z niego bardzo ciekawy melanz. Z kolei same Acro w zasilaniu potrafi dac za ostry dzwiek. No chyba , ze bylyby to same 9500, ale to juz kosmos cenowy.

Jak juz Sly dostanie tego wypasa od Piwowarczyka, to sie chyba wprosze:)

Konto w trakcie usuwania

To prawda. Każdy z nas słyszy inaczej. Akurat miałem Gargantue II i dla mnie jeden z najgorszych kabli AC. Ale wierzę, że u ciebie mógł okazać się dobry. Chciałbym posłuchać Kubale Elation XLR i nie znam nikogo kto ma. Nie mam skąd pożyczyć choć na 1 dzień,

Zgoda 100 %, na kable zawsze jest czas po wybraniu glownych klockow. Jedne przypasuja , inne nie. Ja kupilem Transparenta MM link , jak mialem ARC Ref 8, bo przeczytalem , ze goscie w USA polecaja ten zestaw. U mnie za bardzo zamulilo dzwiek. Acro przywrocil blask i precyzje. Ale Transparent nadal sie do wzmaka, a wstawienie topowych Oyaide zrobilo z niego bardzo ciekawy melanz.

Jak wywalisz Ayona to się zamulenie skończy i koc spadnie z kolumn, będziesz mógł w spokoju podpiąć Transparenta i spać spokojnie :)

Ode mnie dostaniesz wybraną płytę w nagrodę i flaszkę wódki byle byś się pozbył tego Psujona...

Zgoda 100 %, na kable zawsze jest czas po wybraniu glownych klockow. Jedne przypasuja , inne nie. Ja kupilem Transparenta MM link , jak mialem ARC Ref 8, bo przeczytalem , ze goscie w USA polecaja ten zestaw. U mnie za bardzo zamulilo dzwiek. Acro przywrocil blask i precyzje. Ale Transparent nadal sie do wzmaka, a wstawienie topowych Oyaide zrobilo z niego bardzo ciekawy melanz. Z kolei same Acro w zasilaniu potrafi dac za ostry dzwiek. No chyba , ze bylyby to same 9500, ale to juz kosmos cenowy.

Zawsze jesteś miłe widziany! Jeśli nie będzie dzieła Pana Piwowarczyka to na samo....Piwo.....zawsze możesz liczyć... :-).... Ot taka namiastka.... :-)

Zawsze jesteś miłe widziany! Jeśli nie będzie dzieła Pana Piwowarczyka to na samo....Piwo.....zawsze możesz liczyć... :-)

Piwo daj Mu TYLKO wtedy jak wywali Szklarzowe "wypasy" :)

A jaką popijawę mam trzasnąć jak będą moje monobloki na 833, zaprosić pół dzielnicy z Poznaniem, Warszawą i wioską Marslaka, której nazwy nie pomnę :)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Interkonekt XLR dużo lepszy niż sieciówka;-) To zresztą widać po ogłoszeniach, sieciowe Elation się pojawiają, XLR praktycznie nie. Z tego co wiem to Magnepan zamówił XLR Elation, napisz do niego na priva, może już go ma.

>> Szymon

Nie przesadzaj z tym Ayonem:-) To nie jest może największa zdobycz lampowej techniki, ale jakiś tam poziom prezentuje. Ja bym się prędzej pozbył jednak sieciówek TA niż Ayona:-)

Nie przesadzaj z tym Ayonem:-) To nie jest może największa zdobycz lampowej techniki, ale jakiś tam poziom prezentuje. Ja bym się prędzej pozbył jednak sieciówek TA niż Ayona:-)

Jakiś poziom reprezentuje tzn, niski. Psujony już tyle krwi ludziskom napsuły, że czas je posłać z powrotem do CHRL. Co to mają być sieciówki TA? Kolega chyba nie ma na myśli Transparenta bo jeśli tak to proszę zażyć lekarstwa jak najszybciej. Takich pierdół to już wiele lat nikt nie napisał. Kolega śmie porównywać legendę Transparenta z garmażerką z Chin? Czy wiesz kto wyrabia podroby Heavens Gate? Wiesz kto jest jednym z największych polskich przebierańców audio i dlaczego?
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Nie za bardzo rozumiem co ma z tym wspólnego CHRL? Legendy to są dla dzieci, odnośnie Transparenta to mam podobne zdanie jak Marslo, tylko bardziej krytyczne. Technologia wykradziona od MIT, brzmienie manieryczne. A odnośnie Heavens Gate to wyrabia je niejaki p. Kramer i to nie ten z filmów Machulskiego, tylko były projektant NBS;-) Zalecam większą staranność w analizowaniu rynku audio.

Nie za bardzo rozumiem co ma z tym wspólnego CHRL? Legendy to są dla dzieci, odnośnie Transparenta to mam podobne zdanie jak Marslo, tylko bardziej krytyczne. Technologia wykradziona od MIT, brzmienie manieryczne. A odnośnie Heavens Gate to wyrabia je niejaki p. Kramer i to nie ten z filmów Machulskiego, tylko były projektant NBS;-) Zalecam większą staranność w analizowaniu rynku audio.

Na razie to sam piszesz jak dzieciak. Nie rozumiesz co ma wspólnego Ayon z CHRL, nie rozumiesz co ma wspólnego Heavens Gate z Bazodrutem, nie rozumiesz dlaczego kolumny Harpii nie mogą być wyborem docelowym itd. Przeczytałem wiele Twoich postów i napisałeś tyle niestworzonych rzeczy, że nawet trudno się do nich ustosunkować. Na czym chcesz testować te topowe kable na Harpii? Miałeś w domciu choć jeden pełny set Mita lub Transparenta z referencyjnej serii bo dla mnie to błądzisz w obłokach... absurdu.
Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Wybacz, ale na tym poziomie dyskusji z Tobą prowadził nie będę;-) Widzę, że bardzo zabolała Cię negatywna ocena Transparenta. Czyżbyś je sprzedawał na codzień? Myślałem, że to specjalność Starego Audiofila, a widzę że jestem w błędzie. Jak widzę, jesteś kolejnym na forum przykładem zarozumiałego i wszystko wiedzącego bufona:-)

Wypowiadasz się w sposób jednoznaczny o kolumnach, których nawet nie miałeś okazji posłuchać. Czyli niejako z definicji Harpia nie ma prawa zagrać. Podobnie NBS, i inne rzeczy, których nie masz w ofercie:-)

Wybacz, ale na tym poziomie dyskusji z Tobą prowadził nie będę;-) Widzę, że bardzo zabolała Cię negatywna ocena Transparenta. Czyżbyś je sprzedawał na codzień? Myślałem, że to specjalność Starego Audiofila, a widzę że jestem w błędzie. Jak widzę, jesteś kolejnym na forum przykładem zarozumiałego i wszystko wiedzącego bufona:-)

Widać, że opisywane sprzęty oglądasz ale na zdjęciach. Masz pecha bo ciągle trafiasz na bufonów a może to z Tobą jest coś nie tak? Transparenty oczywiście sprzedaję tak samo jak Ty Harpie. Siedzę w piwnicy i robię właśnie wersję deluxe, mam już uzbierane puszki po piwie i skorupy po żółwiach. Stworzę nową serię Opusa. Poluzuj majty bo mnie nie łatwo urazić. Do produktów Bazy i Harpii polecam pre Absolutor i zasilający Edmunda ponoć synergia.

Niewątpliwie powinna to robić osoba kompetentna. Zleciłem to jednemu z najlepszych w kraju w tej dziedzinie i efekty są bardzo pozytywne.

To znaczy McGyvera znasz tak?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.