Skocz do zawartości
IGNORED

PC AUDIO VOODOO STRIKE BACK

rambo54

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc później...

Ostatnio w zakładce HiFi forumowicze strasznie podniecają się AURALiC Aries Mini. Ma to być przełom w graniu plików na rozsądnym cenowo poziomie. Oczywiście jak zwykle ma być lepiej niż na zwykłym pc.

To ja się zapytuję ludzie do czego wy podłączcie komputery że macie takie problemy?

Ja rozumiem że kiedyś muza z pc nie grała tak jak powinna ale w momencie gdy mamy dostęp do całkiem fajnych konwerterów usb wiara, to co przed dziurką usb ma jakiś znaczenie robi się co najmniej zabawne.

A jeszcze żeby było śmieszniej ww. urządzanie zagra lepiej po potrzebny będzie lepszy zasilacz.

Oczywiście moje i kolegów z Hifi rozważania dotyczą urządzenia, które będzie dawcą sygnału usb.

Tak czy inaczej radzę się dobrze zastanowić mniej obeznanym a łakomym na nowinki czy warto i czy to aby właściwa droga do nirwany.

Wątków o tym co istotne w pc audio było sporo ale raz na jakiś czas trzeba chyba przypomnieć co poniektórym że nie wszyscy wierzą w bajki branżowców.

podlacz sobie pierwszego auralic aries posluchaj muzyki a pozniej swojego kompa jesli nie uslyszysz roznicy to nie zrozumiesz

Pytanie z czym łączysz i co ma wpływ na zmiany.

Jeśli oprogramowanie coś zmienia w sygnale nie ma siły tego nie usłyszeć.

Zasilanie auralic aries czy ogólnie jego budowa nie ma wpływu na dobry konwerter niezależnie zasilany. Ja u siebie tak mam że nie wiem jak gówniany zasilacz bym nie podłączył do kompa gra identycznie (zasilanie do kompa na osobnym obwodzie). Jak nie słyszę degradacji najgorszym możliwym zasilaczem kompa jak mam usłyszeć poprawę?

Jedyne co może mieć wpływ na brzmienie to zastosowanie innego oprogramowania w auralic baranie niż u mnie. Co stawiało by pod znakiem zapytania bit perfekt któregoś urządzenia i raczej nie było by to Daphile.

Z czym słuchałeś barana?

czyli działalność takich firm jak np tomanek itp to szwindel i naciąganie? nie słyszysz np w rdacu wymiany zasilania?

ja tez nie slyszę zmiany zasilania w komputerze ale slyszę że auralic lepiej gra pliki niz komputer - sprawdzales zeby wydawac sądy i kogoś przestrzegać?

nie interesuje mnie szczegolnie czy to co slysze to bit perfect bo róznica jest duza na korzyść auralica i nie mam dyskomfortu

jesli to kwestia oprogramowania to brawa dla nich ze potrafia do tego jeszcze dorobic taką filozofię

czyli działalność takich firm jak np tomanek itp to szwindel i naciąganie? nie słyszysz np w rdacu wymiany zasilania?

DAC, jak sama nazwa wskazuje, to już jest domena analogowa i tu zasilanie może mieć wpływ.

ja tez nie slyszę zmiany zasilania w komputerze ale slyszę że auralic lepiej gra pliki niz komputer - sprawdzales zeby wydawac sądy i kogoś przestrzegać?

Squeezebox Touch z wyjściem po USB i masz to samo co w Auralic czy innym transporcie.

No i widzisz nie rozumiesz o co mi chodzi. Ja nie neguje wpływu zasilania na dac czy konwerter.

Ja piszę o mini baranie i jego starszym bracie pod kontem dawcy sygnału usb dla dac'a wyposażonego w konwerter usb.

Zasilanie komputera i jego wpływ na dźwięk w poprawnie działającym systemie jest żaden. Wystarczy ten system wyposażyć w dobry konwerter asynchroniczny zasilany niezależnie i mamy z bani zabawę w komputerem do tego wystarczy tylko dobry system operacyjny, który będzie potrafił przesłać niezmienione dane.

Squeezebox Touch z wyjściem po USB i masz to samo co w Auralic czy innym transporcie.

A dlaczego nie w pc?

Czy protokół usb działa w inny sposób w powyższych urządzeniach?

W jakich konfiguracjach robione były porównania?

DAC, jak sama nazwa wskazuje, to już jest domena analogowa i tu zasilanie może mieć wpływ.

pokaz mi sklep w ktorym moge kupic squeezeboxa z gwarancja i wsparciem o aktualizacje itp

apropo audiovoodoo i siania smieciami tu jest fajna recka - obiektywnie i z poszanowaniem ludzkiego rozsądku - jednak te kompy czymś co psuje sygnał "sieją"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pokaz mi sklep w ktorym moge kupic squeezeboxa z gwarancja i wsparciem o aktualizacje itp

A co tu aktualizować w transporcie FLAC?

Od kwietnia 2010 nie było czasu kupić? ;)

A dlaczego nie w pc?

Czy protokół usb działa w inny sposób w powyższych urządzeniach?

c965503ae6dfb72407b9fc30d6a9f76e.jpg

U mnie, jak widać, że względów praktycznych :)

apropo audiovoodoo i siania smieciami tu jest fajna recka - obiektywnie i z poszanowaniem ludzkiego rozsądku - jednak te kompy czymś co psuje sygnał "sieją"

Ukryta Zawartość

Coś ta recenzja naciągana;) Niby poprawa jest ale czy na pewno tego autorowi nie chciało się sprawdzić bo i po co.

Druga sprawa jeśli przeszkadza twojemu systemowi komputer to współczuje ja tam nie mam z tym problemów.

Dziwna sprawa z tymi komputerami że nie przeszkadzają przy bardzo czułej aparaturze pomiarowej a w audio są największym złem.

Normalnie popłakać się można albo zmienić sposób słuchania muzyki po co się męczyć ;)

U mnie, jak widać, że względów praktycznych :)

Ja ze względów praktycznych mam terminal za 200zł z Daphile. Zajmuje zaszczytna miejsce gdzieś za szafką. Nie wyłączam go mało żre.

Działa stabilnie i robi dokładnie to samo co jakiś mini baran a podejrzewam że nawet lepiej patrząc na problemy tegoż z androidem ;)

Ukryta Zawartość

tez mam terminal z daphile ale przekonalem się że mozna lepiej - czy to kwestia bebechów czy softu nie ma dla mnie znaczenia - chcę lepszego brzmienia

dlaczego w takim razie są transporty cd skoro to też cyfrowe granie i komputery powinny się tu doskonale sprawdzać?

tez mam terminal z daphile ale przekonalem się że mozna lepiej - czy to kwestia bebechów czy softu nie ma dla mnie znaczenia - chcę lepszego brzmienia

A nie zastanawiałeś się czy aby twoje problemy z komputerem nie były spowodowane nadpobudliwości reszty toru?

Ja, jeśli nie nastąpił pierwszy przypadek, to obstawiam że za różnice odpowiada soft. A jeśli soft to niestety by zmienić brzmienie musi coś dodawać od siebie a ja tego nie lubię, dlatego bardziej ufam mojemu rozwiązaniu.

To troche jak jedzeniem albo smakuje albo jest koszerne :)

Ja wolę decydować sam czy ma być coś "uładnione" czy tak jak na płycie. Ja traktuję każdą obróbkę gotowego produktu jakim jest nagranie jako degradację. Jak płyta jest nagrana słabo to taką chcę ją usłyszeć, dla mnie to też pewna wartość.

Jak ktoś lubi by wszystko grało mu ładnie jego sprawa.

Ty to traktujesz jako nadpisywanie barwy a ja jako wygladzanie i eliminowawanie cyfrowego nalotu ;)

Roznica jest taka ze ja amatorsko realizuje i miksuje muzyke i wiem o czym pisze (bo moge sobie sam nagrac puscic i porownac) a Ty sie mozesz jedynie domyslac jak plyta ktorej slychasz brzmiala w studiu realizatora ;)

Ty to traktujesz jako nadpisywanie barwy a ja jako wygladzanie i eliminowawanie cyfrowego nalotu ;)

A co to cyfrowy nalot?

Wytłumacz tak jak chłopu na miedzy bo bardzo intryguje mnie to określenie a za wafla nie nie mam pojęcia co to jest.

Roznica jest taka ze ja amatorsko realizuje i miksuje muzyke i wiem o czym pisze (bo moge sobie sam nagrac puscic i porownac) a Ty sie mozesz jedynie domyslac jak plyta ktorej slychasz brzmiala w studiu realizatora ;)

A jakieś próbek takich amatorskich nagrań można gdzieś posłuchać? Bo jak gdzieś napisano po owocach ich czynów poznacie ich.

A co to jest "za wafla"

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Naprawde trudno sie domyslic jaki jest antonim wspomnianego przeze mnie slowa gladki?

Bawisz się realizacją dźwięku wiec powinieneś sprawnie móc określić co oznacza używane przez Ciebie określenie "cyfrowy nalot".

Taką zabawę w nadawanie przymiotników określonym dźwiękom mają studenci na pierwszym roku reżyserii dźwięku.

Ja nie wiem co to określenie oznacza wiec pytam o Twoją definicję "cyfrowego nalotu postrachu wszystkich audiofilów".

Ja ze względów praktycznych mam terminal za 200zł z Daphile. Zajmuje zaszczytna miejsce gdzieś za szafką. Nie wyłączam go mało żre.

Działa stabilnie i robi dokładnie to samo co jakiś mini baran a podejrzewam że nawet lepiej patrząc na problemy tegoż z androidem ;)

Czy porównywałeś Daphile z Foobar2000, jeśli tak to jakie masz spostrzeżenia ?

Dla mnie daphile gra lepiej od foobara i roznice sa slyszalne mimo ze tu i tu jest bitperfect. Daphile gra lagodniej i ma lepsze nasycenie. Wokale sa masywniejsze

Jak z tych samych bitów / bitperfect/ na tym samym DAC można otrzymać różne brzmienia ? Cud, czy audio religia ?

Dobre pytanie. Moze to kwestia tego ze daphile zainstalowany jest na terminalu a foobar byl na stacjonarnym duzym kompie. Porownywalem bezposrednio i roznice byly. Foobar byl na pewno bit perfect. A moze daphile serio brzmi inaczej

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.