Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofon Bernard GS 434. Problem z nową igła po wymianie. Proszę o pomoc.

Darek200364

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam takie pytanie bo czegoś tu nie rozumiem. Dzisiaj wymieniłem w moim Bernardzie GS 434 igłę Mf100 we wkładce która od lat jest tam zamontowana, a jest to wkładka również Mf100. Jest głośniej, ale góra nie jest taka już subtelna jak przy starej igle, która była jeszcze w miarę w dobrym stanie. Pragnę nadmienić iż nową igłę wraz z wkładką (inaczej się nie dało, chociaż zależało mi na samej igle) nabyłem nową, zapasów gościa który posiadał tę wkładkę razem z igłą na Allegro . Mam teraz dylemat. Czy słuchać głośniej, dynamiczniej, ale bez już tak subtelnej góry, czy też ciszej, mniej dynamicznie, ale za to z cichsza, subtelniejszą, ale za to wyższą górą. Dlaczego w ogóle tak się dzieje? Czy ktoś wie może co powoduje taki stan rzeczy? A może nowa igła musi się po kilku godzinach jakoś ułożyć? nie wiem.

Bardzo proszę o odpowiedź i poradę.

Pozdrawiam.

Darek200364

P.S. A może kiedyś szlifowano jak popadnie nie przykładając do tego wagi? Wkładkę którą mam jest całego koloru czarnego i jest od nowości w gramofonie, natomiast wkładka którą nabyłem, tylko ze względu na nową igłę jest od góry koloru białego, a reszta to kolor czarny. Może to też mz jakieś znaczenie?

Czy głośniejsze granie gramofonu z nową igłą oznacza iż wnika ona głębiej w rowek płyty i tym samym zbiera więcej danych z tejże płyty? Czy je st to zjawisko normalne i pozytywne? A może igły byly szlifowane jak leci i poszły do obiegu detalicznego i jeden egzemplarz nie jest równy drugiemu. Doradźcie Drodzy Koledzy gdzie nabyć dobrą igłę Mf 100. A może któryś z kolegów ma nowy egzemplarz na zbyciu, chętnie kupię. Rozważałem też zakup wkładki firmy Audio Technica, ale nie tej z Wamatu na Allegro tylko oryginalnej japońskiej. Czy któryś z szanownych Kolegow odsłuchiwał za pomocą tej wkladki płyty? Bardzo proszę o wrażenia. Słyszałem albowiem że wkladka ma dużo góry, ale za to gorzej jest z dołem i dynamiką. Ra jeszcze pozdrawiam, ale jest to dla mnie ważne zagadnienie. Zbieram Albowiem wszystkie zremasterowane albumy The Beatles i zależy mi na dobrym pelnym i szeroko pojętym stereofonicznym brzmieniu, a płyta CD to nie jest to.

P.S. A może kiedyś szlifowano jak popadnie nie przykładając do tego wagi? Wkładkę którą mam jest całego koloru czarnego i jest od nowości w gramofonie, natomiast wkładka którą nabyłem, tylko ze względu na nową igłę jest od góry koloru białego, a reszta to kolor czarny. Może to też mz jakieś znaczenie?

Pierwsze zdanie z cytatu chyba najlepiej podsumowuje problem z mf-100. Co do wyglądu oryginalnej - maja była taka jak na zdjęciu.3347574773_2.jpg

Może poszukaj jednak czegoś innego nisz mf100... Już AT91 powinno zrobić sporą różnicę (nie mówiąc o AT95). Kup, posłuchaj. Jak ci się nie spodoba, odsprzedasz. Stracisz na tym w porywach 10-15 zł a zyskasz bezcenne doświadczenie.

Pierwsze zdanie z cytatu chyba najlepiej podsumowuje problem z mf-100. Co do wyglądu oryginalnej - maja była taka jak na zdjęciu.3347574773_2.jpg

Może poszukaj jednak czegoś innego nisz mf100... Już AT91 powinno zrobić sporą różnicę (nie mówiąc o AT95). Kup, posłuchaj. Jak ci się nie spodoba, odsprzedasz. Stracisz na tym w porywach 10-15 zł a zyskasz bezcenne doświadczenie.

Moja wkładka w gramofonie jest taka sama dokładnie ja Szanowny Kolega przedstawił na zdjęciu. Co do wkładki AT95E Muszę koniecznie poszukać oryginalnej, być może z lepszą igłą niż igła od AT95E, podobno są do niej zamienniki które grają lepiej niż oryginalna igła od AT95E, jeśli tak to proszę o podanie symbolu takiej igły. Nie chcę wkładki z Wamatu gdyż podobno są to podróbki.. Czytałem o niej że góra w tej wkładce, czyli A95E jest super, natomiast gorzej jest u niej z dołem, no i podobno ciszej gra niż Mf100. Może ktoś z Kolegów wypowie się w tym temacie gdy przeszedł z Mf100 na AT95E, byłbym wdzięczny, a na razie serdecznie dziękuje za odpowiedź i okazaną mi pomoc.

Pozdrawiam serdecznie.

Darek200364

- powinna być nowa - taka jak na zdjęciu, które zamieścił christo /koniecznie napis mf 100 na czole !/ - wtedy zagra dobrze - jeżeli obudowa igły jest czarna, to jest to eliptyczna podróba z wamatu, która nie gra najlepiej - nie spotkałem się z obudową wkładki mf koloru białego - AT95 i niżej lepiej sobie odpuść - to już lepiej kup nowego 2mreda za 300 - zagra całkiem nieźle, choć nie tak dobrze jak mf100...

excelvinyl winylmania blog szukaj

- powinna być nowa - taka jak na zdjęciu, które zamieścił christo /koniecznie napis mf 100 na czole !/ - wtedy zagra dobrze - jeżeli obudowa igły jest czarna, to jest to eliptyczna podróba z wamatu, która nie gra najlepiej - nie spotkałem się z obudową wkładki mf koloru białego - AT95 i niżej lepiej sobie odpuść - to już lepiej kup nowego 2mreda za 300 - zagra całkiem nieźle, choć nie tak dobrze jak mf100...

Darku, jesteś nowym użytkownikiem.

Nie traktuj excela poważnie.

Wkładka którą kupiłem wygląda tak.. Od góry biała, a od spodu czarna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-51259-0-19086300-1377731291_thumb.jpeg

post-51259-0-94780700-1377736153_thumb.jpeg

post-51259-0-15491200-1377736169_thumb.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

może rzeczywiście problem leży w szlifie - kupiłem samą igłę mf100 na zapas i na próbę założyłem zamiast obecnie używanej - gra tak samo; widocznie miałem trochę szczęścia

Ja kupiłem w komisie swój gramofon g-8010 za 75zł i w dodatku z dwiema igłami ! Igły były używane więc wymianiłem aż padło na mf-104 którą włożyłem po lekkim zgieciu końcówki i grało to ładnie i dość długo. A sama wkładka która była w gramofonie jest biała od góry a z boków pożułkła więc pewnie sporo lat była zamontowana w ramieniu. Sprzedawca zapewniał że gramofon stał wiele lat na szafie u jakichś staruszków ale co do tych zapewnień to nie wiem czy można wierzyć jakiemukolwiek sprzedawcy ale wszystko wygląda tak jakby nie było ruszane od zakupu. Przedwczoraj wymieniłem oryginalną wkładkę właśnie na AT-95E z WAMAT i muszę powiedzieć że jeśli nawet to podróbka to gra o wiele lepiej :) jak odróżnić oryginalną wkładkę od podróbki ? Wiem że to nie mój temat ale może pomogę autorowi w upewnieniu się czy te AT-95E z WAMAT napewno są podrabiane.

Dziękuje wszystkim

Szanownym Kolegom za pomoc i zaangażowanie w mojej sprawie. A teraz zwracam się do Kolegi o nicku ganjor86. Z tego co się orientuje to dystrybutorem oryginalnych wkładek Audio Technica na Polskę jest firma Konsbud Audio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam też do Szanownego Kolegi ganjor86 kilka pytań. Czy po wymianie wkładki na AT95E nie spadła dynamika nagrań? Słyszałem też i czytałem na różnych forach że wkładka ta podbija górę, czyli sprany a w dość znaczący sposób obcina dół, czyli basy. Czy mógłby mi Kolega z własnego doświadczenia odpowiedfzieć na te pytania? Jakie są subiektywne odczucia Kolegi przy odsłuchu płyt z AT95E. Czy rzeczywiśćie jest ciszej i basy spadają w dół. Byłbym wdzięczny za dpowiedź i gorąco o nią proszę.

A tymczasem pozdrawiam Brać Winylową i życzę samych dobrych odsłuchów.

Darek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Będzie mi ciężko odpowiedzieć na te pytania bo nie jestem osłuchany z różnymi wkładkami ale jak już pisałem to jest ta wkładka lepsza od mf-100 pod każdym względem. Co do podbicia sopranów to możliwe że tak jest i basy też mogą być nieco osłabiony ale nie rzuca się to aż tak w uszy żeby się na tym zbytnio skupiać (wolę się skupiać na muzyce słuchając płyt niż drobnych niedociągnięć w brzmieniu wkładki szczególnie że wcale taka droga nie jest). Myślę że wymiana kabla na niskopojemnośćowy też naprawdę dużo dało i dźwięk stał się bardziej jasny a scena bardziej wyraźna i wymianę kabla polecam wszystkim użytkownikom gramofonów unitry. Co do oryginalności wkładki to na czole zielonej obudowy igły jest biały znaczek audio-techniki na górnej części wkładki jest napis japan a na dołączonej ulotce nie znalazłem nigdzie nazwy firmy "stylus" tylko "audio-technika corporation 2206 , naruse , machida, tokyo 194, japan" instrukcja wkładająca się z jednej kartki jest w języku angielskim francuskim i niemieckim. W zasadzie to mógłbym zgrać jakiś utwór z winyla na komputer w formacie .wav poprzez podłączenie wyjścia słuchawkowego do wejścia dźwięku w zintegrowanej karcie dźwiękowej ale jakość tych kart jest tak tragiczna że to nic raczej nie powie o brzmieniu tej wkładki. Jeśli są jakies znaki charakterystyczne po których można sprawdzić oryginalność wkładki to chętnie sprawdze.

Dziękuje Ci Kolego za szybką odpowiedź i zainteresowanie.

Pozdrawiam.

Darek.

Dziękuje Ci Kolego za szybką odpowiedź i zainteresowanie moim postem.

Zyczę dużo zdrowia.

Darek

Witam. Zdecydowałem się na zakup wkładki AT95E, i tu mam pytanie. Spotkałem się z oznaczeniami AT95E MLA, lub AT95E BL. Czy któryś z kolegów wie co oznaczają te symbole typu MLA, BL, o co tu chodzi, co wybrać, zupełnie nie rozumiem czym różnią się te wkładki, bo chyba czymś muszą się różnić, skoro mają tak różne oznaczenia. W Googlach nic na ten temat nie znalazłem. Jeśli ktokolwiek coś wie w tym temacie bardzo proszę o odpowiedź.

Pozdrawiam.

Darek.

Przepraszam, MLA odnosi się do wkładki AT440. Co w takim razie oznacza AT95E BL?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Darek,kup sobie to z linku!

Może ten gramofon będzie lepszy o Benka,jak nie, zrobisz sobie myjkę,a do Shure dokupisz zamiennik igły i gra muzyka.

http://allegro.pl/gramofon-basf-ogromny-i-ciezki-shure-m91-ed-i3527646885.html

Witam.

Chciałem Szanownym Kolegom podać informację.

Wczoraj zakupiłem wkładkę gramofonową AT95EBL.

Jeśliktóryś z kolegów jest zainteresowany nabyciem takiej wkładki, i teraz rzecz najważniejsza, wkładki oryginału, a nie podróbki, bo takie też się znajdują na Allegro i nie tylko, to podaję link do sklepu o nazwie Audiopunkt

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wysyłka towaru jest darmowa.

Sklep ten zaopatruje się w te wkładki Audio Technica bezpośrednio od oficjalnego dystrybutora na Polskę a mianowicie firmę Konsbud Audio. Link poniżej.

Ukryta Zawartość

Życzę udanych zakupów i pozdrawiam serdecznie dziękując za wszelką udzieloną mi pomoc.

Darek.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam.

Jak tylko wkładka będzie u mnie w domu i ją zamontuje to podzielę się ze wszystkimi wrażeniami z odsłuchu płyt za jej pomocą. Wczoraj na moją pocztę przyszła wiadomość że właśnie wysłano mi ją listem poleconym priorytetowym, a zatem mogę spodziewać się jej dzisiaj, lub, liczę na to że najdalej jutro.

Pozdrawiam.

Darek.

Wczoraj zamontowałem i skalibrowałem bardzo dokładnie wkładkę AT95E. Oto moje wrażenia. Poprawiła się scena, wyraźnie słychać stereo i przestrzeń, co do basów jest podobnie jak w Mf100. I to tyle plusów. Na minus zaliczyłbym to iż wkładka gra ciszej, jest mniej dynamiczna

od wkładki Mf100 no i ma nieco mniej, a raczej subtelnej góry. Soprany są jakieś takie jakby mniej syczące. W Mf100 było lepiej. Mam pytanie do kolegów, czy wymiana igły przy nowej wkładce AT95E dałaby lepsze rezultaty? No i czy w ogóle jest lepszy zamiennik? Proszę o odpowiedź, słyszałem że jest, ale nie znam symbolu, przekopałem Google , ale też nic nie znalazłem w tym temacie. Jeśli nowa igla nic nie pomoże przechodzę z powrotem na Mf100.

Pozdrawiam.

Darek.

Nowa AT musi pograć ok 60godzin aby zawieszenie się "dotarło" teraz jest jeszcze za sztywne.

Zapytam bo nie zrozumiałem. Tobie zależy na syczących sopranach?

... I to tyle plusów. Na minus zaliczyłbym to iż wkładka gra ciszej, jest mniej dynamiczna od wkładki Mf100 no i ma nieco mniej, a raczej subtelnej góry. Soprany są jakieś takie jakby mniej syczące. W Mf100 było lepiej...

Armia Excella rośnie :)

pzdr

nt

Jak by tu powiedzieć... Zależy mi aby były bardziej subtelne. Teraz mam wrażenie po przejściu z Mf100 na AT95E że nowa wkładka obcięła pasmo w górnych zakresach. Bo te soprany są i są głośne, tylko tak brzmią jakby ktoś włączył filtr górnych tonów.

Nie rozumiem Cię rydz. Mógłbyś jaśniej napisać o co Ci chodzi?

Pozdrawiam.

Darek.

P.S. tak, skomplikowana była naprawa. Choroba niegdyś zrobiła swoje i wzrok nie pozwala na wiele rzeczy, choć jestem dopiero w średnim wieku, a tym bardziej jeśli są to tak drobne elementy. Kiedyś takie rzeczy robiłem sam, a dziś...

- frywolny, jak zwykle raczy sobie żartować - wg mnie twoje odczucia są prawidłowe, mf 100 po prostu gra lepiej od AT95E - pisałem o tym wiele razy, bo sam kiedyś ją zanabyłem i leży u mnie na półce - wiele razy porównywałem i AT przegrywała zdecydowanie - powiem więcej - mf100 wygrywa także z 2mred, choć już nie tak zdecydowanie - moja rada - zakup nową /czyli starą ale nieużywaną/ igłę mf100 i graj - inną alternatywą mogą być droższe wkładki, ale o nich sie nie wypowiadam, bo ich nie miałem...pzdr...

<br />Nowa AT musi pograć ok 60godzin aby zawieszenie się "dotarło" teraz jest jeszcze za sztywne.<br />
- vlado - z całym szacunkiem, ale moim zdaniem, albo zagra od razu, albo nic z tego nie będzie...

excelvinyl winylmania blog szukaj

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Gdzieżbym śmiał żartować: http://www.rcm.com.pl/?action=hobby gdzie stoi jak byk:

"Gdy brzmienie jest za ostre i jasne, a średnie częstotliwości są przejaskrawione należy poeksperymentować z obniżeniem wysokość ramienia.

Dźwięk przesycony basami, ze zredukowaną ilością sopranów oznacza zbyt niskie ustawienie wysokości ramienia."

Proponowaliśmy ci podłożenie dodatkowej maty bo ewidentnie wkładka leci na ryj, ale ty stwierdziłeś, z tego co pamiętam, że jest słabo i wolisz tak- na Junkersa.

Czyli lubisz przesuniecie równowagi tonalnej w górę.

Dodam, że oczywiście mam zupełnie inne zdanie o wartości wkładek Ortofon 2M Red i MF 100.

Zdjęcie maty jest oczywiście próbą tymczasową. Jeśli Dariuszu zauważysz różnicę dla ciebie na plus- możesz po prostu poszukać cieniutkiej maty, tak by nie ryzykować niszczenia winyli.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.