Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Z nowych tub których słuchałem, a słuchałem ich trochę to Acapella grały nieźle ale jednak mocno powiększały wszystko. Te wielkie Magico też nie były złe ale żeby były lepsze niż klasyczne kolumny to nie powiem bo bym skłamał. Reszta tub jakich słuchałem była męcząca, a niektóre wręcz okropne. Zresztą podobnie uważa wielu audiofilów i melomanów, również tu na forum ale wolą nie wdawać się w spory, żeby nie było kolejnej pyskówki. Co najmniej kilkanaście osób które mają wysublimowane systemy i ogromne doświadczenie nie kupiłoby żadnych tub mimo, że stać ich na nie. Po prostu ich nie chcą. I nie piszę tego, żeby zrobić na złość komuś, kto tuby lubi tylko żeby zobrazować fakt, że gusta są różne i nie każdy lubi to samo. Twierdzenia, które czasem się pojawiają wśród wielbicieli tub wyglądają dziwnie.Tak jakby sami siebie i przy okazji innych próbowali przekonać, że to jest lepsze niż inne rozwiązania. Nie wiem dlaczego taka misja? Sami mają wątpliwości?

Dlatego moje tuby, to sa takie male tubeczki - tylko takie tyciu tyciu tubeczki :-)))

Edytowane przez Lutek

Ja zająłem się tubami, ze względu na cichy sposób odtwarzania muzyki wieczorem, chodzi o ich efektywność, miałem rożne kolumny, i 88dB nie spełniały moich oczekiwań, teraz słucham 98dB i cieszę się, iż ciche słuchanie daje mi całą gamę dźwięków w całym paśmie, nic absolutnie nie gubiąc, łącznie z przełykaniem śliny.....;0)

Kurna Dyjak swojak.

Frajda z cichego słuchania to przede wszystkim ciche pomieszczenie z poziomem hałasu tak max 25dB, żadne tam tuby! U mnie na 96dB bez tubowcach też jest fajnie :)

No i gdzie jest ten bas, tam chyba tak jak u mnie jest 15" na dole, może zmień sieciówki ;)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bas jest, aż miód z uszu wyciska, tylko tam gdzie nie trzeba, teraz testuje takie coś,..

jakby, ktoś miał pomysł na falę stojąca, to podpowiadać,...;0)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-31479-0-76835900-1400948489_thumb.jpg

post-31479-0-73450300-1400948576_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niski,....raczej kolumny są czułe na wszystko, dobre realizacje jest super, instrumenty perkusyjne, stopa itp jest też ok, ale już szybki electropop,...jak vnv nation, to już nienadążna bas....wgrywam filmik na you,...co do szybkości basu

>Azus a jak wpada przy cichym słuchaniu Quincy ze swoją "Big Bandą" od ... "pasa w dół" ? :-)

Zapodaj jakąś płytkę, do odsłuchu,...

Gość cybant

(Konto usunięte)

Bas jest, aż miód z uszu wyciska, tylko tam gdzie nie trzeba, teraz testuje takie coś,..

To stare regenerowane Alteki...?

Edytowane przez cybant
Gość cybant

(Konto usunięte)

To nawet znośnie jak za głośniki po regeneracji...

A one są dostępne z pomiarami czy "kot w worku" ?

Niestety często te regenerowne mają się nijak do oryginałów...

Pierwszy raz stykam się z szerokopasmowa falą stojącą na basie ;)

To nie są regenerowane, tylko z nowej produkcji wykonywane wg, Alteca przez firmę Great plains audio , niesamowite kosze i jakość wykonania, magnes alnico.

Parametry i charakterystyki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Azus, a musisz kupować takie regenerowane? Nie ma nowych odpowiedników? Świat przetworników poszedł do przodu.

Może i poszedł ale tak np. jak Focal, nie chcą ich za bardzo sprzedawać nie dla swoich.

Gość cybant

(Konto usunięte)

Też , się nad tym zastawiałem.....podobno są kultowe, nie wiem , słyszałem...???

Fakt w tej cenie można kupić praktyczne każdy 15 calowy głośnik...

To nie są regenerowane, tylko z nowej produkcji wykonywane wg, Alteca przez firmę Great plains audio , niesamowite kosze i jakość wykonania, magnes alnico.

Parametry i charakterystyki.

Fajne 8 Ohm idealne do wpiecia w parkę na kolumnę ale THD dalej na basie nikt się nie chwali :)

gra altec może 2 godziny, przebudowa zwrotki i gra.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus
Gość cybant

(Konto usunięte)

Może i poszedł ale tak np. jak Focal, nie chcą ich za bardzo sprzedawać nie dla swoich.

Tylko Focal takich nie robi....

To nie te parametry....;)))

To jest wysokoskuteczny papier z lekką membramą.

Trzeba szukać wśród estradowych...

No cóż, to pewnie wina tego, że grają dopiero 2h, bo ja tam basu nie słyszę. Wiadomo, że z filmiku na Youtube tylko Stasiu potrafi ocenić system, mnie jest trudniej ale coś tam słychać i basu tam nie ma. Jest puste, głuche, kartonowe pukanie ale to z basem nie ma nic wspólnego.

Tylko Focal takich nie robi....

To nie te parametry....;)))

To jest wysokoskuteczny papier z lekką membramą.

Trzeba szukać wśród estradowych...

To nie tak! Estradowe są o dużej mocy; do domu potrzebujemy 15" z dużym zamordystycznym magnesem super sztywną lekką i dobrze tłumiącą drgania wewnętrzne membraną ale mocy ciągłej max ok 50W i bez debilizmów przy takiej membranie nie powinny wyżej pracować niż 300-400Hz.

Ja mam teraz cięcie 600Hz, ale zrobię 800Hz, jest najlepiej, altec oryginalnie posiada cięcie chyba 900-1000Hz ale na 1calowym driverze, słuchałem przy cięciu 800Hz,...mocniejsza stopa,... rafaell, przetwornik posiada tylko 70 watt.

Gość cybant

(Konto usunięte)

To nie tak! Estradowe są o dużej mocy; do domu potrzebujemy 15" z dużym zamordystycznym magnesem super sztywną lekką i dobrze tłumiącą drgania wewnętrzne membraną ale mocy ciągłej max ok 50W i bez debilizmów przy takiej membranie nie powinny wyżej pracować niż 300-400Hz.

Zamordystyczny magnes będzie wymagał zamordystycznego wzmacniacza;)) a przecież wysokoskuteczne głośniki napędzają słabowite lampy...taki jest zamysł zestawów tubowych..

Dlatego stosuje się duże łatwe do napędzenia głośniki w takich rozwiązaniach , tu Azus ma rację , że kupił takie głośniki.

Moc estradowych głośników ma drugorzędne znaczenie...

No cóż, to pewnie wina tego, że grają dopiero 2h, bo ja tam basu nie słyszę. Wiadomo, że z filmiku na Youtube tylko Stasiu potrafi ocenić system, mnie jest trudniej ale coś tam słychać i basu tam nie ma. Jest puste, głuche, kartonowe pukanie ale to z basem nie ma nic wspólnego.

Pomijając kwestię odsłuchu z you tube;)) to nowe głośniki ze sztywnym zawieszeniem ( a takie ma Altec) nie mają basu...muszą pograć kilkadziesiąt godzin..

Ja mam teraz cięcie 600Hz, ale zrobię 800Hz, jest najlepiej, altec oryginalnie posiada cięcie chyba 900-1000Hz ale na 1calowym driverze, słuchałem przy cięciu 800Hz,...mocniejsza stopa,... rafaell, przetwornik posiada tylko 70 watt.

Takie rozwiązanie jest moim zdaniem pomyłką , ponieważ większość zakresu wokalu odtwarza nie nadający się do tego 15 calowy głośnik..

Z całym szacunkiem dla Alteca , ale dobrego wokalu z niego nie otrzymasz....;))

Zamordystyczny magnes będzie wymagał zamordystycznego wzmacniacza;))

Otóż dla tego jest zamordystyczny żeby najsłabszy pradzik w cewce już go ruszał. Poza tym dla tego moc góra 50W żeby cewka też była lekka.

Przypominam forte orkiestry to aż albo tylko 40wat :)

Cześć Azus czym nagrywasz swoje filmiki i jak mocno są odkręcone głośniki?

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Te 800Hz z musu bo tuba tak nisko dobrze nie schodzi, dla odmiany te 800H to dla takiej dużej membrany ograniczenia w oddawaniu szczegółów.

jak mocno są odkręcone głośniki?

Podejrzewam że tak żeby nie wypadły z obudowy, no może trochę słabiej ;)

Takie rozwiązanie jest moim zdaniem pomyłką , ponieważ większość zakresu wokalu odtwarza nie nadający się do tego 15 calowy głośnik..

Z całym szacunkiem dla Alteca , ale dobrego wokalu z niego nie otrzymasz....;))

Dobry wokal będzie jak głośnik nie będzie musiał się nim dzielić z innym głośnikiem. Optymalnie jak by głonik w kolumnie do wokalu przejmował pasmo od 150, 250Hz do 2-4kHz Ale z uporem maniaka robią tak tylko w topowych kolumnach choćby Focal Utopie

• Pokaż nowe odpowiedzi