Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć Azus czym nagrywasz swoje filmiki i jak mocno są odkręcone głośniki?

Nie wiem jak to odebrać,... czy jest nad wyraz źle?.... głośność jest normalna, tak jak słucham w domu.

haha to nie jest pytanie podchwytliwe po prostu jestem ciekawy. Czyli głośność normalna a czym nagrywasz? Brzmi to bardzo dobrze jak na YT. Też wydaje mi się, że bas brzmi jak z niewygrzanych głośników ale równie dobrze to może być kwestia sprzętu nagrywającego bo moim zdaniem bas najtrudniej oceniać na nagraniach YT i dlatego też o to czym nagrywałeś pytam.

Pozdrawiam

Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Sly

tak to stare głośniki od systemu kolumn tu zgadłeś bystry jesteś czy były tanie kosztowały tyle że prawie nikogo nie było stać kupić dlatego były dzierżawione sam sobie odpowiedz czy kosztowały tyle co woda mineralna ,drogie są i będą ,co do tego czy są dobre czy średnie to musisz zapytać Krzysztofa Pendereckiego który był pod wrażeniem bo specjalnie jechał je odsłuchać albo Laurence Dickie który projektował Nautilus dla B&W a teraz Vivid Audio który uznał je za najlepszy dźwięk jaki słyszał

Vincenta Gallo który jest ich wielkim fanem,

mogę dać więcej przykładów , napisz do

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) może tobie odpowie bo mnie się nie chcę tłumaczyć laikowi który ma zerowe pojęcie o tubach,pisz lepiej o kablach, podkładkach,serwerach tam masz pole do popisu ,bo przeważnie bredzisz tak jak o winylu i lampach które były dla ciebie słabe aż dali ci nagle ruską gm70 i zgłupiałeś to jak byś dostał np.86 to chyba bycie musieli w Tworkach zamknąć więc wszystko przed tobą Kolego

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fajnie, że wszystko przede mną bo ty masz gorzej, wszystko już za tobą. Musisz słuchać starych tub i nic już nie może ciebie zaskoczyć. A to, że ktoś znany się czymś zachwycał zupełnie na mnie nie działa. To durna logika naiwniaka i dla nich robi się równie naiwny marketing lokowany. Jak wydoroślejesz to będzie tobie zwisać co lubi znany Pan X czy Y. Co do lamp to nie w samej lampie jej siła, a w aplikacji i całej reszczcie i tu większość jest słaba. Być może jestem laikiem ale nie infantylnym naiwniakiem jak kolega, podniecający się opiniami innych VIP-ów i jeszcze bardziej durną logiką, że coś kiedyś było drogie, a nawet tak elitarne, że musiano to coś wypożyczać, więc dziś nadal musi to być równie dobre i warte podniecania się.

40 lat temu wypożyczano sprzęt Video, kamery, komputery itd, bo było to kosmicznie drogie i nieosiągalne dla ludzi, a dziś nie ma to żadnej wartości. Lepszy obraz czy większą moc obliczeniową mają dzieciaki w smartfonach... :-)

Japonczycy maja wyjatkowy sluch, sa tez bardzo muzykalni nie bede wspominal o ich madrosci,dlaczego tak lubia tuby?dlaczego wstawiaja je do tak malych pomieszczen?chyba zaprzecza tu wszystkim madralom ci twierdza ze musi byc zachowana odleglos az 8m od kolymn, ze same znieksztalcenia pezenosza i ze nie posiadaja basu!chyba jednak maja duzo innych plusow ze maja tak duze zainteresowanie w tak muzykalnym narodzie.

Są lepsze współczesne w takich cenach.

Ukryta Zawartość

Ktoś to nawet porównał z Altekiem...

Brałem pod uwagę ten przetwornik, nawet zamieściłem tutaj wspaniały projekt na TD15M i tubka seos, opracowanego przez norweskiego akustyka,....ale wolałem sprawdzony projekt Hiragi, opracowany do współpracy z szerokim falowodem, po prostu to mi najbardziej pasowało i projekt jest bardzo rozwojowy i uniwersalny pod względem użycia komponentów.

10155105_1482787005287748_6817359947364387302_n.jpg

Wykonane wg mojej bryły basowej.

Ukryta Zawartość

Słabo kolego znasz Japonię, mimo że podobno tam pracowałeś. Byłem tam wiele razy, mam znajomych i nawet o tym rozmawiałem. Otóż nie jest tak jak się tobie wydaje. Japończycy to faktycznie mądry naród i bardzo doświadczony przez los. Setki kataklizmów, lokalne i światowe wojny oraz ciągły strach przez nowymi zagrożeniami odcisnął silne piętno na psychikach tych ludzi. Największe piętno wywarła porażka w II Wojnie Światowej i Japończycy uznali, że skoro Ameryka ich pokonała to jest lepsza i należy ją naśladować. Zaczęto więc po wojnie wprowadzać róźne elementy kultury amerykańskiej, te dobre jak i te gorsze. A że wtedy w audio królowały tuby to też Japończycy uwierzyli, że to jest najlepsze. Oni mają szacunk dla tego co stare ale teź innowacyjność i otwarcie dla tego co nowe. Domy maja małe bo 70% kraju to tereny górzyste, a na reszcie powierzchni musi żyć ponad 130mln.ludzi. A że lokale maja małe to wciskają kolumny tam gdzie mogą. Faktycznie cześć lubi tuby, szczególnie ci starsi, wychowani na dawnej epoce audio. Ale lubią też klasyczne kolumny, kochają Avalony, Focale, Magico, Wilsony itd. W mniejszych systemach lubią lampy ale do dużych systemów preferują dobre tranzystory z Europy i z USA. Poza tym wolą cyfrę i CD niż analog. Uważają, że epoka vinyli przeminęła i w sklepach muzycznych wybór czarnych płyt jest prawie zerowy podczas gdy na CD są tysiące tytułów. Sam sprawdź jeśli mi nie wierzysz. Maja też inny słuch niź my, co nie znaczy, że lepszy. Wolą jasne granie z mocno podkręconą górą.

Edytowane przez sly30

co do tego czy są dobre czy średnie to musisz zapytać Krzysztofa Pendereckiego który był pod wrażeniem bo specjalnie jechał je odsłuchać

Z tego co wiem pan Krzysztof Penderecki nie ma Alteców w swoim systemie a to że chciał posłuchać to jeszcze o niczym

nie świadczy. Ja też jestem pod dużym wrażeniem konstrukcji kolegi Azusa bo to są pięknie wyglądające tuby , natomiast dzwięk........ cóż absolutnie nie moja szkoła grania.

Sly30,..trelujesz, wątek jest o czym innym, wszyscy wiemy, że masz odmienne zdanie bo już o tym pisałeś.

Co do wątku,...projekt Shindo, na Altecu 416 cięcie w okolicach 1000Hz, skrzynia 360 litrów, taką teraz robię, bas na poziomie 26Hz aż za mocno wystarczający;0),...

Altec chyba jednak najlepszy,...za taką kwotę.

test 6moons

Ukryta Zawartość

hero2.jpg

Ukryta Zawartość

Sly30-jak to sie stalo powiedz! ze ten zestaw byl jednym z najlepszych na wystawie w Monachium?

Tu polski akcent ladnie grajacych tub

Akurat tym razem nie słuchałem tego zestawu. Rok temu też był i było OK. Kondo też fajnie gra, więc takie zestawienie może mieć sens. Gramofon Kuzma XXL bardzo mi się podoba, tzn design. Dźwięku nie słyszałem.

A tych akurat słuchałem i żadna rewelacja. Nie było źle ale nie dało się tego słuchać siedząc bliżej. Jako tako było na końcu sali czyli ok 10m od kolumn. Ale nawet tam, choć nieźle to na pewno nie był to dźwięk wystawy.

Edytowane przez sly30

Arbuzów nie słyszałem a po filmiku trudno oceniać. A ty mirek to w końcu kupisz kolumny czy będziesz się tylko nakręcał filmikami?

nie jest tak kolego Sly miałem kolumny focale,vify,seasy magnetostaty,elektrostaty miałem tego w h.. a teraz mam systemy stare Western Electric,Klangfilm,Altec.Jensen,Jbl itp i nowe np. nowoczesne BMS czy Westlake Audio z preamp Rowlanda i nowoczesne studyjne tranzystory, zamówiłem wzmacniacze zaprojektowane przez Mola Mola {których nie słuchałem jak kolega Stasiopa} i czekam już ku... wa ponad 2 miesiąc więc nie jest zamknięty na nowinki gram z serwera tak samo i z gramofonu więc mogę porównywać stare z nowym ,winyl cyfra mam wiele gramofonów paski,DD,idlery wkładki od 10$ do 15000$ więc coś tam iznąłem

mnie rajcuje muzyka a czy to jest stare czy nowe jest bez znaczenia bo oba mają coś do zaoferowania tylko głupiec będzie się upierał że nowe to jest cud czystość ,detaliczność i za przeproszeniem pierd..... o smartfonach a ja wole jak i wielu barwę wokalu ze starej 45,2a3, i 300b z ich ułomnościami np.na Klangfilmie niż wokal z membrany W w focalu podróbka audaxa areogel

włączam Alteca A5 z lampowymi Binsonami i mam dźwięk Pink Floyd jaki mieli na estradzie ,Westlake z Crownem i equalizerem EQ2 i mam dźwięk Queen z ich studia w Szwajcarii odpalam Westerna i wiem co odczuwał mój dziadek siedząc w kinie to jest moja muzyka a nie ranking 100pkt w highendowej gazecie i ślinienie jak dziecko i kto ma tu dorosnąć

Mnie testy i punkty z gazetek nie interesują. Lampka 2A3 w Kondo też mi się podoba. Tuby jak na razie do mnie nie przemawiają ale może kiedyś zmienię zdanie, jeśli jakiś model mnie zachwyci. Póki co taniego nie słyszałem. Ale nie ważne. A jak Mola Mola? Słuchał ich kolega? Ponoć te same moduły są w Jeff Rowland 825 i 925. Po co koledze cyfrowe monobloki Mola Mola skoro woli kolega stare tuby i lampy?

Pana Dariusza to nikt nie przegoni w Polsce jako posiadacza najbardziej pożądanych torów i aplikacji systemów kolumn, kilka osób jest w świecie które posiadają drivery aktywne.

jestem otwarty nie twierdzę że stare to cud ,ale na wybranej muzyce pokazują klasę, też szukam ,nie słuchałem nie miałem jak ,kupiłem w ciemno jak większość ,poczytałem i pogadałem z kolesiem z Australii dobrze gadał a Westlake potrzebują mocy

przy kolesiach z Korei, Francji czy Japonii to jestem pikuś oni mają topy po 2-3 mln $

Czyli nikt nie wie jak grają Mola Mola. Ponoć dopiero teraz ma ruszyć produkcja. Co do starego i nowego, to tak samo wiele nowych sprzętów jest kiepskich i firmy naciągają ludzi.

Edytowane przez sly30

więc nie jest zamknięty na nowinki gram z serwera tak samo i z gramofonu więc mogę porównywać stare z nowym ,winyl cyfra mam wiele gramofonów paski,DD,idlery wkładki od 10$ do 15000$ więc coś tam iznąłem

O widzę ze kolega docenia wszystko co jest vintage i nadaje się do reanimacji [ chyba że o coś dbamy prawie od samego poczatku posiadania ] bo czas biegnie dość szybko a przetworniki w kolumnach parcieją więc jesli już to ze starszych

konstrukcji nadają się wyłącznie elektrostaty bez większego uszczerbku dla dzwięku.

Sądząc po cenie używanych wkładek gramofonowych w takiej rozpietosci cenowej kolega jest totalnym fanem vinyla.

A czy kolega zna konstrukcję gramofonu AR z ramieniem Linn Sondek LVX i wkładkami na poziomie Koetsu Black ?

Mój wygląda tak [fota z internetu ] i jest w stanie idealnym 9,5/10

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Magnepan

nie jest tak kolego Sly miałem kolumny focale,vify,seasy magnetostaty,elektrostaty miałem tego w h.. a teraz mam systemy stare Western Electric,Klangfilm,Altec.Jensen,Jbl itp i nowe np. nowoczesne BMS czy Westlake Audio z preamp Rowlanda i nowoczesne studyjne tranzystory, zamówiłem wzmacniacze zaprojektowane przez Mola Mola {których nie słuchałem jak kolega Stasiopa} i czekam już ku... wa ponad 2 miesiąc więc nie jest zamknięty na nowinki gram z serwera tak samo i z gramofonu więc mogę porównywać stare z nowym ,winyl cyfra mam wiele gramofonów paski,DD,idlery wkładki od 10$ do 15000$ więc coś tam iznąłem

mnie rajcuje muzyka a czy to jest stare czy nowe jest bez znaczenia bo oba mają coś do zaoferowania tylko głupiec będzie się upierał że nowe to jest cud czystość ,detaliczność i za przeproszeniem pierd..... o smartfonach a ja wole jak i wielu barwę wokalu ze starej 45,2a3, i 300b z ich ułomnościami np.na Klangfilmie niż wokal z membrany W w focalu podróbka audaxa areogel

włączam Alteca A5 z lampowymi Binsonami i mam dźwięk Pink Floyd jaki mieli na estradzie ,Westlake z Crownem i equalizerem EQ2 i mam dźwięk Queen z ich studia w Szwajcarii odpalam Westerna i wiem co odczuwał mój dziadek siedząc w kinie to jest moja muzyka a nie ranking 100pkt w highendowej gazecie i ślinienie jak dziecko i kto ma tu dorosnąć

Wybacz, nie jest to złośliwe ale poczułem się jak w dupie, tyle fajnych metafizycznych muzycznych zjawisk jest poza mną!

Pytanko czy masz zestaw odsłuchowy do Led ZeppelinII bo jak w końcu lat 70" dostałem z USA wyproszona płytę to później żadne następne tłoczenie vinylowe ani CD tak nie zagrało!

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

bo jak w końcu lat 70" dostałem z USA wyproszona płytę to później żadne następne tłoczenie vinylowe ani CD tak nie zagrało!

Rafaello, pisałem o tym w kilku wątkach że tłoczenia USA ,vinyli,cd,sacd, i wszystkiego co gra jest lepiej brzmiące/grające

od tłoczeń w EU.Jest lepsza dynamika, przestrzeń,głębia i wspaniały mięsisty bas bez ograniczeń skali.

@noaudiofil, tu będzie lepiej wyglądał. Co ty nato ? Czy Voyd z heliusem da radę ?

ar_models_etl1.jpg

pisałem o tym w kilku wątkach że tłoczenia USA ,vinyli,cd,sacd, i wszystkiego co gra jest lepiej brzmiące/grające

od tłoczeń w EU.Jest lepsza dynamika, przestrzeń,głębia i wspaniały mięsisty bas bez ograniczeń skali.

Jak myślisz że te 110V 60Hz przekładane na nasze 230V 50Hz może robić aż taką różnicę? Bo nie tylko przewaga technologiczna USA z tamtych lat.

Różnie z tymi płytami jest; mam Czeska Niemena z tamtych lat i na wkładce ze szlifem TM i napędem liniowym jest po prostu zarąbiście.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi