Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Gość passer

(Konto usunięte)

Niektórzy słuchają na chińskich głośniczkach komputerowych i też żyją. Ale nie można tu mowić o high endzie.

:))

Proszę więc zapoznać się z artykułem:

http://lipinskisound.com/img/revphoto/Lipinski_review_7.pdf.

Są to monitory, o których pisałem.

Inne produkty i wiadomości na stronie - http://www.lipinskisound.com/.

Rozumiem, że pańskie opinie są oparte na własnych doświadczeniach. Jeżdżąc więc do USA proszę więc zapoznać się z tymi produktami i następnie będzie mógł je pan porównywać do wszystkiego.

Słuchałem w Monachium ich nowych topowych kolumn zrobionych pod domowego konsumenta. Wyglądają super ale....no właśnie. Nic specjalnego.

Dobry w pełni zbalansowany tor, od źródła do dzielonego wzmacniacza włącznie - to już jest poważna sprawa i duże pieniądze !

I tak i nie. Od pewnego poziomu jest już dobrze i nie są to jakieś potężne pieniądze.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sly myślę że na temat kolumn studyjnych nie wiesz o czym piszesz aka

pierniczysz głupoty.

Jeżeli jak twierdzisz nie buduja one sceny , przestrzeni a nawet o zgrozo

stereofonii to jak u cholery my potem to słyszymy w domu ???

pierniczysz głupoty.

Może była mowa o studyjnych Focalach SM9 chciałem ich posłuchać na AS i myślę że osoby je demonstrujące zrobiły sobie jakąś parodię, dalej nie wiem jak te monitory potrafią zagrać przy dobrym sygnale? Faktycznie Focale SM9 nie próbowały budować nawet cokolwiek.

pierniczysz głupoty.

Nie robią tego tak dobrze jak dobre kolumny domowe ponieważ nie do tego są skonstruowane.Ale jeśli lubisz słuchać w domu na kolumnach studyjnych to nikt tobie tego nie zabrania. Nie zapominaj, że wątek jest o wysokoskutecznych kolumnach high end a nie o stereo dla początkujących. Jeśli rozważamy to w kategoriach stereo dla początkujących to pewnie takie studyjne kolumny też się nadają.

Edytowane przez sly30

Nie robią tego tak dobrze jak dobre kolumny domowe ponieważ nie do tego są skonstruowane.Ale jeśli lubisz słuchać w domu na kolumnach studyjnych to nikt tobie tego nie zabrania.

A tam się uparliście tu i tu paździerz ;)

Kolumny studyjne to faktycznie zwykły "paździerz" byle było tanio, ale dobre domowe są lepiej wykonane np wiele warstw MDF przekładanego laminatami, nowoczesne materiały, żywice, sklejki bałtyckie i inne, budowa warstwowa, wręgi, wew.matrix dla usztywnienia obudowy, znaczna grubość ścianek bocznych i potrójna grubość ścianki frontowej albo np front częściowo w aluminium, kształt obudów z obłościami, zwężające się w tył, załamania krawędzi czy też przechylona do przodu górna część kolumny itd. Różne techniki stosuje się żeby niwelować drgania, wibracje obudów i skutki odbić fal dźwiękowych. Jednym firmom udaje się to lepiej, innym gorzej ale próbują i efekty są. A w przypadku skrzynek studyjnych nikt się tym nie przejmuje. Zwykłe pudła zbite z "paździerzy" i zero dbałości o ważne aspekty przy domowym słuchaniu. Ale każdy ma wybór i może sobie słuchać na czym chce.

<br />sklejki bałtyckie<br />

Informuję że mimo sugestii w nazwie sklejki te nie są pozyskiwane z Bałtyku tylko z lądu.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Sly dla początkujących na tym forum polecę że tak powiem klasykiem :)

"ludzie na forach takie rzeczy wypisują że nie można wierzyć w wiekszość

ocen.Tak to już jest "

Za kogo się Ty tu uważasz żeby mi sugerować poczatkującność ????

<br /> A w przypadku skrzynek studyjnych nikt się tym nie przejmuje. Zwykłe pudła zbite z "paździerzy" i zero dbałości o ważne aspekty przy domowym słuchaniu. Ale każdy ma wybór i może sobie słuchać na czym chce. <br />

Jak się ma przejmować jak studyjny monitor dla początkującego studia kosztuje miedzy 400 a 1000złotych i zarysowujez gruba tylko co tam jest w materiale.

Sly to jak zwykle inny temat ale Homerecording udupił High End na cacy.Tylko w naszym kraju 4000 studiów nagraniowych a płyty graja jak z d...

Może właśnie płyty są słabo zrealizowane skoro używają tak słabych kolumn przy produkcji tych płyt?… :-)

Sly dla początkujących na tym forum polecę że tak powiem klasykiem :)

"ludzie na forach takie rzeczy wypisują że nie można wierzyć w wiekszość

ocen.Tak to już jest "

Za kogo się Ty tu uważasz żeby mi sugerować poczatkującność ????

Bo tak jest i już to pisałem.Przykład to twoja teza, że kolumienki studyjne to super high end a to nawet nie jest

entry level. To po prostu nie nadaje się do domu ale na upartego można i tak.

<br /> A w przypadku skrzynek studyjnych nikt się tym nie przejmuje. Zwykłe pudła zbite z "paździerzy" i zero dbałości o ważne aspekty przy domowym słuchaniu. Ale każdy ma wybór i może sobie słuchać na czym chce. <br />

To samo można napisać o muzykach mało który gra na instrumentach za kilka czy kilkadziesiąt tysiecy złotych. Jeśli już to są to wypożyczane instrumenty z różnych fundacji.

Nie każdy ma wybór.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Może właśnie płyty są słabo zrealizowane skoro używają tak słabych kolumn przy produkcji tych płyt?… :-)

Bo tak jest i już to pisałem.Przykład to twoja teza, że kolumienki studyjne to super high end a to nawet nie jest

entry level. To po prostu nie nadaje się do domu ale na upartego można i tak.

no cóż każdy troll tak ma ...

Ależ nie każdy. Jesteś jednym z niewielu trolli, którzy wierzą, że kolumienki studyjne to świetna opcja do domowego systemu i to jeszcze high endowego. Ale ważne, że jesteś zadowolony bo w końcu o to chodzi.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Ależ nie każdy. Jesteś jednym z niewielu trolli, którzy wierzą, że kolumienki studyjne to świetna opcja do domowego systemu i to jeszcze high endowego. Ale ważne, że jesteś zadowolony bo w końcu o to chodzi.

Właśnie się dowiedziałem że tkwię w ... entry level .

Refernce 3A Studio Master to entry level gdyż w projektowaniu

uczestniczył George Cardas a następnie używał ich w swoim studio.

Royal Master , Suprema to zdaniem Pirwszego Jałdiofila na tym forum

też pewnie entry level ?

Ja tam mógłbym jakoś żyć przy studyjnych np.

Everest M9500

Fakt, paskudne szare nie audiofilskie i schodzą niżej z basem od wersji dla cywilów :)

Właśnie się dowiedziałem że tkwię w ... entry level .

Refernce 3A Studio Master to entry level gdyż w projektowaniu

uczestniczył George Cardas a następnie używał ich w swoim studio.

Royal Master , Suprema to zdaniem Pirwszego Jałdiofila na tym forum

też pewnie entry level ?

Owszem....jak sam napisałeś....używał ich w....studio! Nie w domu.

Na stronie Cardasa jest jego pokój odsłuchowy i jakimś dziwnym trafem nie ma tam kolumn studyjnych tylko domowe panele elektrostatyczne lub magnetostatyczne, które dla odmiany zupełnie nie nadają się do studia! Nadal zrozumienie tego jest dla ciebie za trudne? W firmie ma też pewnie kilka samochodów dostawczych i odzież roboczą co nie znaczy, że prywatnie chodzi w stroju spawacza i na kolację z kobietą jeździ dostawczakiem... :-)

Edytowane przez sly30
Gość jt211

(Konto usunięte)

Owszem....jak sam napisałeś....używał ich w....studio! Nie w domu.

Na stronie Cardasa jest jego pokój odsłuchowy i jakimś dziwnym trafem nie ma tam kolumn studyjnych tylko domowe panele elektrostatyczne lub magnetostatyczne, które dla odmiany zupełnie nie nadają się do studia! Nadal zrozumienie tego jest dla ciebie za trudne? W firmie ma też pewnie kilka samochodów dostawczych i odzież roboczą co nie znaczy, że prywatnie chodzi w stroju spawacza i na kolację z kobietą jeździ dostawczakiem... :-)

Sly problem polega na tym że moje głośniki ani żadne inne 3A nie są

głośnikami studyjnymi :)))))

to Ty tego nie wiesz w swoim zacietrzewieniu ???

<br />Sly problem polega na tym że moje głośniki ani żadne inne 3A nie są<br />głośnikami studyjnymi :)))))<br />

Małe som ja mam 70 litrów a Sly ze ho ho ;)

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Ależ Panowie w wielu studiach nagraniowych (renomowanych) stoją np. B&W 800D i czy to oznacza ,że te głośniki nie potrafią zagrać w domu ?

W niektórych studiach stoją popierdółki a w niektórych renomowane głośniki.

Widziałem kiedyś studio nagrań gdzie stoją Grande Utopie ;)

I co w związku z tym ... ?

Dyskusja jest tak infantylna jak rozmowa dwóch pijaczków pod sklepem monopolowym czy wino jabłkowe jest lepsze od truskawkowego ;)

Edytowane przez jarek&ania
<br />Dyskusja jest tak infantylna jak rozmowa dwóch pijaczków pod sklepem monopolowym czy wino jabłkowe jest lepsze od truskawkowego ;) <br />

Nie znasz się!

Żona słyszała w sklepie pijaczka wybierajacego najtańsze wino i własnie się dokładnie pytał sprzedawczyni czy jest coś w porównywalnym przedziale cenowym :)

Człowiek grający na trąbce w powyższym clipie, to wzięty i bardzo dobry inżynier dżwięku. Byłem na kilku sesjach w jego chicagowskim studio... w starej opuszczonej fabryce czy też magazynach, nieistotne. Pracuje w swojej dziupli na głośniczkach KRK za jakieś grosze... nagrywa i miksuje masę ciekawej muzyki i wszystkie jego realizacje, to fantastyczna jakość. Zna się i świetnie słyszy. Naprawdę powiadam Wam, że dobrze słyszeć, nagrać, zmiksować... nie znaczy posiadać hi-endowy zestaw w studio.

Parker's Mood

Kolumny studyjne to faktycznie zwykły "paździerz" byle było tanio, ale dobre domowe są lepiej wykonane np wiele warstw MDF przekładanego laminatami, nowoczesne materiały, żywice, sklejki bałtyckie i inne, budowa warstwowa, wręgi, wew.matrix dla usztywnienia obudowy, znaczna grubość ścianek bocznych i potrójna grubość ścianki frontowej albo np front częściowo w aluminium, kształt obudów z obłościami, zwężające się w tył, załamania krawędzi czy też przechylona do przodu górna część kolumny itd. Różne techniki stosuje się żeby niwelować drgania, wibracje obudów i skutki odbić fal dźwiękowych. Jednym firmom udaje się to lepiej, innym gorzej ale próbują i efekty są. A w przypadku skrzynek studyjnych nikt się tym nie przejmuje. Zwykłe pudła zbite z "paździerzy" i zero dbałości o ważne aspekty przy domowym słuchaniu. Ale każdy ma wybór i może sobie słuchać na czym chce.

Rozumiem, że uważasz produkty konsumenckie za najlepsze dla konsumenta ale pisanie, że aktywne monitory studyjne to proste konstrukcję i wrzucanie wszystkich do jednego wora jest rzeczywiście nieprzystające człowiekowi o Twojej pasji do audio i tematyki sprzętu.

Od wyższej średniej klasy wzwyż monitory studyjne to konstrukcje często w całości ze stopów aluminiowych o całkowicie obłych kształtach z technologią znacznie przewyższającą wielokrotnie droższe konstrukcje konsumenckie (nie wspominając o dedykowanej sekcji zasilania i plusów z niej płynących).

Scena na monitorach i efekty 3d potrafi być spektakularne a ich obecność jest oczywiście wymagana na dobrych monitorach studyjnych. Nie wiem czy się kiedyś zastanowiłeś skąd się bierze scena na Twoich głośnikach w domu? Scena oczywiście została stworzona w procesie produkcji i masteringu na właśnie studyjnych aktywnych monitorach w studiu masteringowym / nagraniowym. Jak się nie trudno domyśleć żebyś mógł stworzyć poprawne pozycjonowanie dźwięku w przestrzeni to musisz je najpierw móc usłyszeć na sprzęcie na którym miksujesz...

Tutaj ciekawa historia sprzętu pewnego audiofila (i jak nietrudno się domyśleć jeszcze ciekawsze zakończenie):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj można bez problemu "usłyszeć" scenę tworzoną przez dobre monitory (ze względu na relacje granej muzyki do głosu prezentera w tym samym pomieszczeniu):

Ukryta Zawartość

Oczywiście głównym problemem z monitorami studyjnymi jest ich brzmienie, które często jest suche, ostre i ogólnie do domu średnio się nadające ale są od tego też wyjątki, które tworzą podobno świetne głośniki do słuchania w domu (np właśnie eventy opale).

Pozdrawiam i sorry za OT

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sebna

“With age comes wisdom, but sometimes age comes alone.”

― Oscar Wilde

Kolego Sebna, oczywiście, że wśród kolumn studyjnych są też bardzo dobre konstrukcje. Takie o których piszesz to górna półka ale wiele a może większość to zwyklaki robione na tanio. Produkty konsumenckie też są przecież różne i full jest chłamu na rynku. Ale kilka faktów jest pewnych. Kolumny studyjne choć można ich używać w domu to nie są do tego przewidziane z wielu względów. Z założenia już w swojej konstrukcji są przewidziane do innych zastosowań. Moje wpisy są tylko sprzeciwem wobec głoszonej często na forum tezy, że ktoś sobie kupił studyjne monitory za 2000zł i głosi herezje, że ma teraz super high end i w ogóle rewelacja grające lepiej niż inne, domowe nawet 20x droższe, bo to przecież dla zawodowców.

To jest nieprawda.

Sly problem polega na tym że moje głośniki ani żadne inne 3A nie są

głośnikami studyjnymi :)))))

to Ty tego nie wiesz w swoim zacietrzewieniu ???

To chyba ty pisałeś, że to studyjne monitory. Akurat tych nie znam ale skoro napisałeś że Cardas używa ich w studio to dlaczego nie miałbym tobie wierzyć.

W domu u siebie Cardas ich nie używa a używa panele konsumenckie czy też domowe.

Gość jt211

(Konto usunięte)

Kolego Sebna, oczywiście, że wśród kolumn studyjnych są też bardzo dobre konstrukcje. Takie o których piszesz to górna półka ale wiele a może większość to zwyklaki robione na tanio. Produkty konsumenckie też są przecież różne i full jest chłamu na rynku. Ale kilka faktów jest pewnych. Kolumny studyjne choć można ich używać w domu to nie są do tego przewidziane z wielu względów. Z założenia już w swojej konstrukcji są przewidziane do innych zastosowań. Moje wpisy są tylko sprzeciwem wobec głoszonej często na forum tezy, że ktoś sobie kupił studyjne monitory za 2000zł i głosi herezje, że ma teraz super high end i w ogóle rewelacja grające lepiej niż inne, domowe nawet 20x droższe, bo to przecież dla zawodowców.

To jest nieprawda.

To chyba ty pisałeś, że to studyjne monitory. Akurat tych nie znam ale skoro napisałeś że Cardas używa ich w studio to dlaczego nie miałbym tobie wierzyć.

W domu u siebie Cardas ich nie używa a używa panele konsumenckie czy też domowe.

Ja napisałem że Cardas używał ich w studio resztę to już sam wymyśliłeś bo się znasz na audio ...

Nie wiem czy mogę to napisać, i to w tym wątku, ale nie żyje Jean-Michel Le Cleac'h

,...to była najważniejsza osoba w świecie tubiarzy, szczególnie europejskich i konstruktor kolumn wysoko skutecznych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Azus

I Linn wziął się za wykonywanie kolumn tubowych.

athsidegrillartflat.jpg

athfrontartflat.jpg

shutterstock_31716889c.jpg

9570_1_IMG_8401-linn-audio-loudspeakers_large.jpg

23%20Pete%20breadboarding%20the%20Duelund%20XO.jpg

35%20testing%20the%20R%20&%20L%20channel%20breadboard%20crossovers.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi