Skocz do zawartości
IGNORED

Wysokoskuteczne kolumny HI-END!

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co to za glupie osady wobec kolumn tubowych,slyszalem grajace wspaniale,wybitnie i dreszczem przechodzcym po ciele a tez byly

grajace tragicznie, tak samo jest z normanymi kolumnami,tez sa grajace wspaniale i ktorych nie mozna sluchac.Nieudane sa tylko zlozone

tory odsluchowe,zle zaaplikowane lub pomieszczenia nieodpowiednio przystosowane akustycznie.

Mirek, też, jakiś czas temu, słyszałem bardzo dobrze grające kolumny tubowe. Jednak tych dobrze grających jest na prawdę niewiele. Wynika to też z tego, tak jak napisałeś, że ludzie nie robią sobie żadnej akustyki pomieszczenia, a cały system tak jest strojony, że jest basu od groma, góry od groma, zero średnicy i nie da się tego słuchać. Takie efekciarskie granie. Ostatnio też słuchałem kolumn Odeon - tutaj w zasadzie radio kuchenne, tam nie było nawet co ocenić...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Davis Acoustics Monitor 1 :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Audiogramm:

„Plus: Sehr lebhafter Charakter mit feinem Ansprechen auch bei Zimmerlautstärke, bassprall, hoher Wirkungsgrad.

Minus: -.“

Neutralität (2x) ?

Detailtreue (2x) ?

Ortbarkeit ?

Räumlichkeit ?

Feindynamik ?

Maximalpegel ?

Bassqualität ?

Basstiefe ?

Verarbeitung ?

Klangurteil: 95 Punkte – Empfehlung: röhrenfreundlich

Preis/Leistung: „sehr gut“

112818_3.jpg112818_4.jpg

Opera Consonance M15 20th Anniversary :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Audiogramm:

„Plus: Große Bühne – im Panorama, aber auch in jenen Dynamik-Feinheiten, die über Tiefe und Staffelung bestimmen. Stattlicher, beherrschter Bass.

Neutralität (2x): 90

Detailtreue (2x): 105

Ortbarkeit: 100

Räumlichkeit: 105

Feindynamik: 100

Maximalpegel: 100

Bassqualität: 95

Basstiefe: 90

Verarbeitung: überragend

Klangurteil: 99 Punkte – Empfehlung: röhrenfreundlich

112818_5.jpg112818_6.jpg

Unison Research Max 1 :

Ukryta Zawartość

Audiogramm:

„Plus: Sehr vitaler Klang mit hoher Plastizität und Lebendigkeit bei vollmundigem Grundcharakter, ideal für Röhren.

Neutralität (2x): 95

Detailtreue / Präzision (2x): 100

Ortbarkeit: 95

Räumlichkeit / Luftigkeit: 95

Feindynamik: 100

Maximalpegel / Lebendigkeit: 105

Bassqualität: 95

Basstiefe / Bassfundament: 85

Verarbeitung: überragend

Klangurteil: 96 Punkte – Empfehlung: röhrenfreundlich

Preis/Leistung: „überragend“

112818_7.jpg112818_8.jpg

22105_10152691641317382_8510267853721344428_n.jpg?oh=d357077a2a991dc4ea2aa640f7398cc5&oe=55F65A57

11150602_10152691641382382_6116827330513191644_n.jpg?oh=aad929b2f9c61d97f15996034d5d088d&oe=5631796B

10943662_10152691641362382_3368977839951584325_o.jpg

10918945_10152691641857382_7377095192648761236_o.jpg

Ukryta Zawartość

11138501_10152691641882382_8753695938925279069_n.jpg?oh=1fc2ebc79bc13caa4d6cc441a7a65fac&oe=55F286CF

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Davis Acoustics Monitor 1 :

Ukryta Zawartość

Audiogramm:

„Plus: Sehr lebhafter Charakter mit feinem Ansprechen auch bei Zimmerlautstärke, bassprall, hoher Wirkungsgrad.

Neutralität (2x): 90

Detailtreue (2x): 100

Ortbarkeit: 95

Räumlichkeit: 95

Feindynamik: 95

Maximalpegel: 95

Bassqualität: 100

Basstiefe: 90

Verarbeitung: Sehr Gut

Klangurteil: 95 Punkte – Empfehlung: röhrenfreundlich

112818_3.jpg112818_4.jpg

...test porównawczy (wszystkich trzech kolumn) jest na polskiej stronie Davis Acoustics

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Davis Acoustics Monitor 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Opera Audio M15 20 Anniversary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Unison Research MAX 1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - Wstęp do artykułu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atlon11
msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Stasiu nie oceni, bo daczek kipski, musiał by ze swoim hi-endem wpaść, wtedy by coś mógł ocenić :)

Azus, kończ w takim razie projekt i fajnie by było się spotkać - jestem zainteresowany odsłuchem na żywo!

Zapraszam, odsłuchów jest mnóstwo, następny na BMS i Altec w przyszłym tygodniu, bas na BC,..detel i czytelność!, serdecznie zapraszam, basy aktywne,

• 2 tygodnie później...

Ostatnio na WBF jest watek poswiecony hornom ze szczegolnym uwzgledniem kolumn Sadurni.

Podobno graja w lidze Trio od Avantgarda, ale kosztuja duzo mniej - w USA ok 40 tys usd ze subami ( niestety niezbyt estetycznymi).

Ktos mial przyjemnosc je slyszec ?

Ja takze ich sluchalem w Sikago na Axponie i owszem graja dobrze i sa poprawnie skonfigurowane jak na tuby a Jorge Sarduni to sympatyczny gosc jeszcze nie zdeformowany i skundlony przez audio biznes.

Mirek, też, jakiś czas temu, słyszałem bardzo dobrze grające kolumny tubowe. Jednak tych dobrze grających jest na prawdę niewiele. Wynika to też z tego, tak jak napisałeś, że ludzie nie robią sobie żadnej akustyki pomieszczenia, a cały system tak jest strojony, że jest basu od groma, góry od groma, zero średnicy i nie da się tego słuchać. Takie efekciarskie granie. Ostatnio też słuchałem kolumn Odeon - tutaj w zasadzie radio kuchenne, tam nie było nawet co ocenić...

Hmmm , nigdy swiadomie kolum marki Odeon nie slyszalem , natomiast czasami czytam opinie szwajcarskiego recenzenta ktory z milosnika elektrostatow i kolum marki Reference 3A stal sie fanem firmy Odeon. Nie mam w zasadzie szacunku dla recenzentow (nawet pan moderator mnie ostrzegl ostatnio przed kontynuacja rasistowskich postow choc intencje byly zupelnie przeciwne ;) ale akurat jesli chodzi o opinie niezaleznego w sumie , nie etatowego prasowca z szerokimi horyzontami i znajomoscia repertuaru muzycznego to moze firma Odeon zasluguje na chwile uwagi?

Ze swojego skromnego doswiadczenia moge poswiadczyc ze 80% high Endu nie zbliza sie nawet do poziomu ktory reprezentuje dobre radio. :)

Ja takze ich sluchalem w Sikago na Axponie i owszem graja dobrze i sa poprawnie skonfigurowane jak na tuby a Jorge Sarduni to sympatyczny gosc jeszcze nie zdeformowany i skundlony przez audio biznes.

No to do poczytania, jesli rzeczywiscie sa tak dobre , jak wynika z tego testu , to najwiekszym problemem jest brak dystrybucji w Europie.

Na zdjeciach wygladaja ,ze troche im brakuje w kwestii jakosci wykonania. Szczegolnie te suby jakies garazowe.

A jak jest w realu?

Do tego opinia jednego z uzytkownikow WBF :

"I've played the cello most of my life and this is the most accurate reproduction I've ever heard from a loudspeaker. They must be absolutely breathtaking in person."

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Rzeczywiscie wykonanie i wykonczenie jest troche garazowe i siermiezne acz solidne. O poziomie Avantgarde czy reszty High-Endu trzeba raczej zapomniec . Jest to w koncu mala jednoosobowa manufakturka. Jestem przkonany ze Jorge nie stosuje zadnych specjalnych wersji przetwornikow a podstawowa konstrukcja jest raczej prosta wiec mysle ,ze obeznany z tematem inzynier albo zaawansowany utalentowany hobbysta (ktorym Sarduni w koncu tak naprawde jest ) moglby ten projekt zrealizowac za 1/3 ceny w Polsce . Jesli chodzi o recenzje i reakcje to jest to po prostu magia dzialania prawidlowo zaprojektowanego systemu tubowego a konkretnie mowiac kanalu sredniego basu i nizszej srednicy no i synchronizacj czasowej przetwornikow wraz z prostymi zwrotnicami. .

Dzieki limono, czy miales przyjemnosc z Duo mezzo, jesli tak to jak widzisz Sadurni na ich tle?

Mysle o Duo mezzo jako nastepnym kroku, sadurni sie nie zmieszcza poki co.

Roznica w przetwarzaniu sredniego / wyzszego basu basu jest taka, ze duza tuba w sadurni schodzi do 125 Hz, duza tuba duo do 170 Hz. Jednak w mezzo jest tubowy modul basowy, w sadurni to chyba aktywny sub. W duo nie ma zadnej zwrotki na duzej tubie, w sadurni jest, ale sa dobre opinie o dopasowaniu czasowym roznych zakresow.

Konto w trakcie usuwania

Dzieki limono, czy miales przyjemnosc z Duo mezzo, jesli tak to jak widzisz Sadurni na ich tle?

Mysle o Duo mezzo jako nastepnym kroku, sadurni sie nie zmieszcza poki co.

Roznica w przetwarzaniu sredniego / wyzszego basu basu jest taka, ze duza tuba w sadurni schodzi do 125 Hz, duza tuba duo do 170 Hz. Jednak w mezzo jest tubowy modul basowy, w sadurni to chyba aktywny sub. W duo nie ma zadnej zwrotki na duzej tubie, w sadurni jest, ale sa dobre opinie o dopasowaniu czasowym roznych zakresow.

Niestety nie. Sluchalem tylko starego Duo ktore chyba nijak sie ma do obecnych modeli i integracja modulu basowego pozostawiala wiele do zyczenia. Wogole to nie mialem tez szczescia posluchac naprawde dobrego demo kolumn Avantgarde . Podobno Jim Smith , pierwszy dystrybutor AG w US byl jednym z nielicznych ktorzy byli w stanie prawidlowo zademonstrowac potencjal tych tub. Stad czeste opinie ze niemuzykalne , ostre , kliniczne , czegoi ja sie nie naczytalem

Duo Mezzo wyglada naprawde przyzwoicie choc 170 hz ze sredniej wielkosci tuby o profilu tractrix w wolnej przestrzeni moze byc troche optymistyczne i stad dodanie plytkiej tuby w module basowym poprawia integracje - taki elegancki mini altec A7...

Ma pan bardzo ladny pokoj i raczej przestrzenny wiec moim zdaniem mozliwosci na referencyjny system tubowy sa .

Europejska scena glosnikow tubowych wydaje sie byc o wiele ciekawsza niz to co sie spotyka w USA. jest kilku producentow w Niemczech , AG , Cessaro, Odeon , Acapella , sa Francuzi -La grande castine , sa nawet Grecy z dobrze przyjeta Anima Horn a w USA ?? Same zabytki ...

Edytowane przez limono

Bylbym zapomnial ze przeciez pojawil sie w Polsce Autotech z ciekawa propozycja na dobry system tubowy. Ja rozumiem ,ze to nie jest trendowa marka i prestizu nie bedzie ale jest mozliwosc posluchania .

Dzieki limono. Acapella i Cessaro nie urzekly mnie a sa b. drogie. Anima nie ma dystrybutora w Polsce.Chyba bede musial sie blizej zainteresowc kolumnami Jacka Zagaji. Wyglad pierwsza klasa, o dzwieku nic nie wiem. Nic nie wiem rowniez o Odeonie, musze sie zapoznac z literatura.

Co do 170 Hz to Andrzej Kisiel testujac Duo Omega nie pisal nic o problemach z tym zakresem, jego uwagi dotyczyly glownie integracji basu. Stad moj pomysl na sprobowanie w domu Mezzo, ktorych sluchalem ostatnio w siedzibie Avantgarda i bardzo nam sie z zona sonicznie spodobaly. W odroznieniu od serii duo maja tubowy rowniez modul basowy tzw short basshorn. Slychac wyraznie lepsza integracje tego zakresu z innymi. Choc u mnie w domu duo graja najlepiej z tych , co slyszalem, po prostu trzeba czasu na regulacje i ustawienia i dobor reszty toru. Tuby maja te zalete, ze zagraja dobrze z kazdym wzmakim dobrze dobranym , i takim za 10 tys i takim za 100 tys, wazny jest dobor gain i impedancji. Moze byc ss lub lampa.

Po wizycie w AG poprawilem ustawienia i utwardzilem nieco bas, teraz jestem wiecej, niz zadowolony.

Szybkosc, transparencja i dynamika oraz wynikajac z niej namacalnosc dzwieku. Przy dobrych nagraniach wokali jest zludzenie obcowania z artysta live a duza symfonika przenosi sluchacza na sale koncertowa, saczegolnie w natywnym dsd. Ja sie wychowalem na monitorach i u mnie tuby nie krzycza, wprost przeciwnie - nastrojowe nagrania np Magdy Umer maja lekkosc i finezje. Po prostu dobre kolumny , do roznych rodzajow muzyki, jednak raczej do duzych pomieszczen.

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Bylbym zapomnial ze przeciez pojawil sie w Polsce Autotech z ciekawa propozycja na dobry system tubowy. Ja rozumiem ,ze to nie jest trendowa marka i prestizu nie bedzie ale jest mozliwosc posluchania .

Kilka projektów wykonałem przy współpracy autotech, wspaniałe wykończenia i szeroki wachlarz tub do wyboru.

11330042_1859438620947071_1833848205929001106_n.jpg?oh=f8663edee4d40f5923e0565040013948&oe=562E4F28

Tak, widze, ze stosuja przetworniki TAD, rakiety wyglad maja swietny i wielkosc do przyjecia, koniecznie przed decyzja o ew. przesiadce na Mezzo musze je odsluchac w domu.

Konto w trakcie usuwania

Trzeba o tym pisac , ze dobrze zestrojone i ucziwie zaaplikowane glosniki tubowe czy tez "falowody" moga oferowac fenomenalne brzmienie nie majace wiele wspolnego ze sterotypem znieksztalconego tubowego podbarwienia i sciany dzwieku . Zapewniam pana ,ze prawdziwa "zabawa" zaczyna sie po dodaniu tubowego kanalu sredniego i wyzszego basu od ~100-125 Hz w ktorym czestotliwosc zejscia na basie jest kontrolowana glownie przez tube a nie glosnik sterujacy. Otwiera sie scena i przestrzen a instrumenty i glosy zyskuja nowy wymiar i bogactwo barwy. Zreszta pewnie pan to juz wie jesli mial pan okazje posluchac TRIO w naprawde zoptymalizowanym pomieszczeniu i systemie choc spotkalem sie z opiniami ze ptrzetworniki ktore stosuje AG aczkolwiek przyzwoite to nie sa szczegolnie wyrafinowane. Jesli juz TAD to proponuje sprobowac TD4003 i TD2002. Sa to b.drogie przetworniki i trudno dostepne na rynku wtornym . Wczesniejsze TD4001 , TD2001 wymagaja dluzszego osobistego odsluchu. Przyznam sie , ze nie slyszalem dobrej aplikacj dla TD4001 w domu . Mialem ten driver przez kilka lat i nie potrafilem sie do niego przekonac. Sprzedalem koledze , ktory po krotkim okresie miodowym rowniez sie go pozbyl . Jest to referencyjny driver, ktory wymaga profesjonalnego projektanta z duzym doswiadczeniem i doza talentu. Moim zdaniem szkoda zachodu. No i wie pan ,

lepsze czesto bywa wrogiem dobrego. Jesli jest pan bardzo zadowolony z aktualnego brzmienia i bedac ze soba otwarcie szczerym nie czuje pan potrzeby poprawy a jedynie irracjonalna chec zmiany to lepiej jest cieszyc sie muzyka i zyciem niz zdzierac kolana przy przelaczaniu kabli :)

Pozdrawiam

Z ta ostatnia czescia posta sie zgadzam ,nawet bardzo.

Bede bardzo ostrozny ze zmianami.

Na forum jestesmy kolegami, prosze ze mnie nie robic starszego, niz jestem:)

Konto w trakcie usuwania

W sam raz dla Japończyków - do modyfikacji JBL.

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

Panowie, nie rozumiem,..czy ludzkość nie dosłyszy niskich Hz?, co raz więcej producentów proponuje suby do stereo.

11207327_978156955548501_6467798014055123460_n.jpg?oh=e39020df6fc754e19d8245c77d4e5174&oe=5624DA8C

Tutaj,..kolumna wysoko efektywna i oczywiście sub

Ukryta Zawartość

Existence+Empire+MkII+front+drivers+web.jpg

Existence+Empire+Mk+II+main.jpgExistence+Sub1+rear+web.jpg

11692679_413061208896822_4136010768875481652_n.jpg?oh=4bde37e67471b621d2ebdfff218a2c5d&oe=562FA13F

Ukryta Zawartość

Trio z Duo i jeszcze solo posrodku, nie mam pojecia po co? No chyba ze w tych duo graja tylko suby o duza tuba jest odloczona, ale po co to solo? Byc moze Trio gosciu uzywa w stereo, a duo ze solo to czesc systemu kina domowego i z tylu sa jeszcze dwa glosniki solo.

W kazdym razie jak to sie dzisiaj mowi : masakra.

Konto w trakcie usuwania

Trio z Duo i jeszcze solo posrodku, nie mam pojecia po co? No chyba ze w tych duo graja tylko suby o duza tuba jest odloczona, ale po co to solo? Byc moze Trio gosciu uzywa w stereo, a duo ze solo to czesc systemu kina domowego i z tylu sa jeszcze dwa glosniki solo.

W kazdym razie jak to sie dzisiaj mowi : masakra.

mowia,nie slyszales ,nie wiesz

Na Solo sobie można posłuchać bezstresowo radia. Oj Marslo wystarczy tylko pomyśleć ;)

<br />Panowie, nie rozumiem,..czy ludzkość nie dosłyszy niskich Hz?, co raz więcej producentów proponuje suby do stereo.<br />

Który ogólno dostępny w kolumnach głośnik ma płaską charakterystykę od 150Hz do 20Hz ?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Subwoofer potrzebuje innego wzmacniacza (mocnego a nie wyrafinowanego) oraz regulacji (energia niskich tonów słabo wygasa w pomieszczeniu, więc jest bardzo wrażliwa na jego wielkość). Tego purystyczne rozwiązania nie dostarczą.

• Pokaż nowe odpowiedzi